Connect with us

Hirdetés

technokrata

Teszt: Samsung ATIV Smart PC Pro – Optimus prime

Laptop tesztek

Teszt: Samsung ATIV Smart PC Pro – Optimus prime

A Samsung egyik legújabb ATIV gépe egyszerre egy teljes értékű, erős PC, és egy kiváló tablet, mindezt 11,6 collban és alig 2 kg-ban. A Windows 8-as gép ráadásul igen erősre is sikerült: i5-ös proci, 4GB Ram és a tesztmodellünkben 128 GB-os SSD lakozott, ezzel gyakorlatilag kompromisszum-mentes élményt kínálva akár az irodai, akár a hobbi célokat kereső célcsoport számára.

A Samsung hajlamos már gyártók sikereit megirigyelni, jól emlékszem anno a Motorola V3 utáni vékony Samsung készülékekre, a Nokia telefonokat sokszor megszólalásig kopizó mobilokra, az iPhone VS Galaxy cicaharcot nem is említve. Az ASUS Transformer sorozat által inspirált ATIV PC-nek is valahogy egyértelműek az inspirációs forrásai, de szerencsére itt már annyi minden saját know-how-t adott bele a koreai gyártó a készülékbe, hogy egy az egy teljesen új szintre emeli a hibrid pc kategóriát.

Tablet is meg laptop is

Az ATIV 700-as ugyanis egy bikaerős gép, ráadásul nem is androidos, hanem Windowsos, ezáltal talán még dolgozni is lehet vele a puszta konzumer tartalomfogyasztásos merengés és fészbukpörgetés helyett. Ezt azért írom, mert a tabletek és okostelefonok körüli hype véleményem szerint ma már akkorára dagadt, hogy nagyon sokan úgy vesznek ilyen kütyüket, hogy az égegyadta fogalmuk nincsen arról, hogy azt mire tudnák, tudják használni a hétköznapokban. A Samsung ATIV nekik lehet például egy jó önhipnózis: ha már laptopot akarunk venni, akkor miért ne vegyünk olyat, ami egyébként tabletként is működik?

con_strategy_700T1C_04

És ezen a ponton vegyük előre a készülék árát is, hiszen a technikai specifikációk mellett talán ez az, ami a leginkább fontos: átlagáron olyan bruttó 350.000 Ft-ért lehet elhozni a kis hibridet. Ez az összeg persze első hallásra soknak, tűnik, de ha átgondoljuk, hogy ezért a pénzért egy i5-ös laptopot és egy 11,6-os tabletet is kapunk, akkor azért tegyük a szívünkre a kezünket: ez nem egy rossz ár.

Külsőleg

A gép teljesen fekete, számomra leginkább a Samsung 9-es széria eleganciáját tükrözi. Az alsó részen, azaz a teljes QUERTY billentyűzeten oldalt kettő darab USB 3.0-ás csatlakozó található, semmi más, a tabletes részen, azaz a kijelzőn találjuk az összes többi csatlakozást: micro HDMI, mégegy USB, SD és SIM kártya foglalat, hangerőgombok, miniJack és a bekapcsoló, valamint a forgatást stabilizáló kis billentyű kapott itt helyet. Na meg az érintőképernyő finom kezelésére hivatott toll.

con_strategy_700T1C_01

Ebben a részben van a gép lelke, nem véletlen, hogy a gyártó telis tele rakta a borítást szellőzőnyílásokkal annak érdekében, hogy az erős felépítés miatt legyen hol lélegeznie az ATIV PC-nek. Összesen 5 db szellőző nyílás található a gép tetején, mely miatt összecsukott állapotában első ránézésre kicsit az az érzése támadhat az embernek, hogy fordítva van lerakva az asztalra. Az alsó részen lévő gumi tappancsok ezt azonban gyorsan eloszlatják, ahogyan a kinyitást követően elénk táruló teljes billentyűzet is, mely a 11,6 mérethez képest igencsak jó méretben és nyomáspontban szolgálja a felhasználót, annak ellenére, hogy sajnos nincsen háttérvilágítása: talán ez az egyik legnagyobb felróható hibája a hibridnek.

Működés közben

Az első bekapcsolásnál nyilvánvalóvá válik a gép rendkívüli sebessége: mindösszesen 6 másodperc szükséges a Windows 8 bebootolására. A kijelző nagyon fényes, kisebb szögekből is nagyon jól látható, és természetesen érintőképernyő, de ezt billentyűzetes módban még mindig nem tudom kik használják. Kell egyfajta perverzió ahhoz, hogy a billentyűzet és az ahhoz járó touchpad mellől emelgesse az ember a kezét és maszatolja a monitort: ez a microsoftos munkatársaknak biztos nagyon bejön, a felhasználóknak az eladási statisztikákból állítólag annál kevésbé.

con_strategy_700T1C_06

A Samsung ATIV-nál azonban kicsit más a helyzet: a Windows 8-as előnyei billentyűzetes módban ugyan előjönnek, de mivel a kijelző a középen lévő kis gombbal egy mozdulattal leszedhető, így gyakorlatilag bármikor tabletté varázsolhatjuk a gépet. Nagyon jó ötlet, hogy az iPad-hez hasonlóan egy Windows gombbal tudunk mindig a csempés főmenübe menni, melyből az alkalmazások nyílnak. Az egyes programok, alkalmazások, videók futtatásakor a gép nem kezd el nagyon zihálni, de azért van az a pont, ahol sokkal erőteljesebben melegszik, mint mondjuk egy iPad, vagy egy androidos gép. Valószínű, hogy azért, mert architektúrájában is egy sokkal komolyabb gépről van szó: inkább egy leszedhető kijelzős laptopról, mint egy billentyűzetes tabletről véleményem szerint.

con_strategy_700T1C_07

Nagyon jó, hogy valamennyi port és csatlakozó alapból a tabletes részen található, de ezáltal ha laptopként használjuk a gépet, akkor kicsit az első napokban diszkomfort érzésünk lehet azt illetően, hogy például a fejhallgató átlóghat a billentyűzeten és a monitoron, vagy hogy mindent annak a tetején kell bedugni, nyomkodni, nem pedig a már megszokott billentyűzet oldalán. Hasonló módon okozhat meglepetést egyeseknek a vezetékes internetcsatlakozás hiánya: a Wifin és Bluetooth-on kívül egy SIM kártya foglalat található a gépen, mely által gyakorlatilag kizárólag vezetéknélküli internetre képes az eszköz.

Jó hír, hogy az ATIV 700-as 64, 128 és 256-s SSD-vel is kapható, a nálunk járt 128-as ha nem filmnézésre használjuk a gépet, akkor gyakorlatilag a legtöbb felhasználó igényét kielégíti. Aki biztosra akar menni és hosszútávon gondolkodik, annak érdemes a 256-os változaton elgondolkodnia, vagy a kisebb 64-est megvennie és házilag egy 512-essel felturbózni a háttértárat. A gyári 4GB memóriával sajnos nem állunk ilyen jól: ez az alaplapra van integrálva, mely miatt nem bővíthető tovább. Hasonló kompromisszum az Intel HD 4000-es videókártya is, mely és a nem bővíthető memória is hozzátesz ahhoz, hogy a gép az 500 ezer alatti kategóriában tud maradni és ezáltal megfizethető áron vihető el a boltok polcairól.

con_strategy_700T1C_03

A gép – hála az energiatakarékosabb i5-ös processzornak – egy feltöltéssel nekünk intenzív használattal (wifi, net, hd videó)  5,5 órát működött, mely jó értéknek mondható. A mindennapi használat során azonban érdekes, hogy nem sokszor jutott eszembe levenni a billentyűzetről a „tablet-részt”, pláne, hogy ez utóbbit illetően azért mondhat bárki bármit, de a Windows 8 korántsem annyira kiforrott ergonómiailag, mint az iOS, vagy az Android. Valószínű, hogy nem véletlen, hogy a következő generációs ATIV család egyszerre lesz windowsos és androidos is, mely a koreai gyártó kegyelemdöfése lesz a Microsoft számára, már ami a redmondi cég érintőképernyős álmait illeti.

Verdikt

Az ATIV 700-as egy nagyon jó kis gép, megfontolnám ha laptop és/ vagy tablet vásárlás előtt állnék. De a korlátozott bővítési lehetőségek miatt valószínű, hogy amellett döntenék, hogy vennék egy i5-ös laptopot és hozzá egy iPad minit, már persze csak akkor ha éppen nem lenne valami utradurva méretű kijelzőjű telefonom, ami miat a tablet már-már a felesleges kütyü kategóriába tartozna a leltárban. Még szerencse, hogy kütyümániásoknál ez a fogalom nem létezik…



Szólj hozzá!

További Laptop tesztek

Samsung ATIV Smart PC Pro

  Megjelenés éve: 2013
  Pro:  
  - Kényelmesen használható billentyűzet
  - Teljes értékű operációs rendszer
  - SIM kártya bővítőhely
  -
 
  Kontra:  
  - Jellegtelen formaterv
  - Nem bővíthető memória
 
  Méretek:  
  • kijelző mérete: 11,6"
  • kijelző felbontása: 1920 x 1080"
  • kijelző típusa: LED LCD"
  • eszköz mérete: 189.4 x 304 x 11.9 mm (billentyűzet nélkül)
  • tömeg: 861 gramm
 
  Hardver:  
  • processzor: Intel Core i5-3317U
  • memória: 4 GB
  • háttértár: 128 GB
  • SSD:  
  • bővíthetőség:  
  • kártya típusa: SD
  • portok: micro HDMI,1db USB 3.0, 2 db USB 2.0,SIM kártya
 
  Multimédia:  
  • kamera felbontás: 5 megapixeles hátoldali kamera, 2 megapixeles előlapi kamera
  • hangkártya::
  • videókártya: Intel HD Graphics 400
  • ujjlenyomat olv.:  
  • optikai meghajtó: nincs
  • 3D:  
 
  Hálózati adatok:  
  • mobil: van
  • WiFi: 802.11 a/b/g/n
  • Bluetooth: van
  • GPS: nincs
  • NFC:  
 
  Szoftverek:  
  • op. rendszer: Windows 8
  • spec. szoftverek:
 
  Akkumulátor:  
  • gyári adatok: 4900 wattóra
  • tapasztalat: Egy feltöltéssel körülbelül 5,5 óra
 
Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés