Connect with us

Hirdetés

technokrata

Teszt: BlackBerry Q10 – Nagyon más

Mobil tesztek

Teszt: BlackBerry Q10 – Nagyon más

A kanadai gyártó legújabb modelljét teszteltük.

Az iPhone 2007-es megjelenése óta hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy a billentyűzettel érkező telefonok piaca kihalt. A gyártók folyamatosan pártoltak el a kissé régimódi, bár kétségtelenül nagyon hasznos megoldás mellől. Egy kanadai vállalat viszont úgy gondolja, hogy a mai színes kínálatban igenis megfér néhány ilyen modell, ők a BlackBerry. A változásokat viszont nem lehet elkerülni, így a BlackBerry 10 rendszer már az érintőképernyős készülékek világába született. Elsőként a Z10-en fedezhettük fel ezt az átgondolt megoldást, most pedig kisebbik testvérén a Q10-en vehetjük szemügyre.

Külső/csomagolás

A mai trendeknek megfelelően egy viszonylag kompakt dobozban érkezett a tesztkészülék, de azt nem mondhatnám, hogy visszafogták volna magukat Kanadában. A tartozékok között ugyanis gyakorlatilag egy kisebb regény terjedelmével megegyező használati útmutató is megtalálható volt, de persze nem maradhattak ki a jól megszokott elemek sem. Így tehát helyet kapott egy angliai és egy európai töltőfej, egy headset és egy microUSB kábel is.

DSC06048

Természetesen mind-mind igényesen csomagolva. Miután túl vagyunk a tartozékok megtekintésén, következzen maga a lényeg, a készülék. Már első látásra is igazán minőségi hatást kelt a BlackBerry Q10, és ez az érzés csak tovább erősödik, ahogy eltávolítjuk az őt védelmező fóliákat. Az összeszerelési minőség hozza a márkától elvárt színvonalat, sehol egy nyikorgás vagy lötyögés. Fura ezt leírni, de az előlapot két részre osztották a mérnökök. Felül a 3,1″-es 720 x 720 pixel felbontású AMOLED kijelző található, aminek a képével rendkívül elégedett voltam.

DSC06049

Alatta pedig ott a teljes QWERTY billentyűzet, szokásosan tökéletes minőségben, nagyon könnyű elsajátítani a használatát, és rendkívül gyors gépelést biztosít. A Q10 üzleti mivoltát erősíti, hogy az előlapi kamera 2 megapixeles képek és 720p felbontású videók készítésére képes, tehát egy üzleti videokonferencia lebonyolítása sem okoz neki problémát. Baloldalra a HDMI és a microUSB csatlakozója került, míg jobbra a hangerőállító és a hangvezérlést elindító gombok kaptak helyet. A Q10 legtetején a krómozott bekapcsológombnak és a 3,5 mm-es jacknek jutott hely.

DSC06051

A feloldást nem csak a gomb segítségével kivitelezhetjük, hanem a megjelenítő alatt található króm sáv irányából elindított suhantással is. Ezt úgy tehetjük meg, hogy a kijelző alatti sáv érintésérzékeny, de a funkció szerencsére nem működik akárhol, így gépelés közben nem mászkálhatunk a menüben.

DSC06050

A hátlap kellemes tapintású és nagyon tetszett, hogy mintázatában leginkább a szénszálra hasonlít. A legtöbb modellel ellentétben le is vehető, alatta kapott helyet a SIM és a microSD foglalata, utóbbival a beépített 16 GB-os memóriát növelhetjük. Pozitív, hogy a 8 megapixeles hátoldali kamera mellé LED villanót is tettek.

Ez valami más

Jól jellemzi a BlackBerry 10 rendszer újdonságát, hogy a telefon első indításkor egy tartalmas útmutató segítségével végigvezet bennünket minden fontos lépésen. Bizony, halandó felhasználónak időbe telik, mire mindent megtanul, de aztán megy, mint a karikacsapás. Nem fogok mindenre kítérni, azt már megtette Sanciman a BlackBerry Z10 tesztjében, de azért a fontosabb funkciókról igyekszem szót ejteni.

DSC06052

Alapvetően nagyon az ujjunk mozgására épít a felület, így minden suhintásnak jelentősége van. Ha például alulról felfele húzzuk az ujjunkat, akkor az alkalmazást “háttérbe” helyezzük. Ilyenkor egy képernyőn egyszerre 4 applikáció közül válogathatunk. Fontos megemlíteni, hogy valódi multitaskingról van szó, így sok alkalmazást nem érdemes a háttérbe helyezni, mert belassul a készülék. Erre azt találták ki a mérnökök, hogy a rendszer maximum 8, a háttérben futó programot engedélyez. Hiába a kétmagos, 1.5 GHz-es processzor és a 2 GB RAM, a telefon ennyit bír. Felülről az értesítési sávot érhetjük el, itt kapcsolhatjuk  be a főbb funkciókat mint például a WiFi vagy a Bluetooth. Mivel a BlackBerry modelljeit leginkább céges alkalmazottak vagy üzenetfüggők használják, ezért kulcsszerepet kapott az üzenetkezelő. Bárhol is legyünk, egy gesztus balra és azonnal olvashatjuk a fontos üzeneteinket.

bbq10_2

Szoftverek tekintetében igen bőségesen felturbózták a rendszert Kanadában, gyakorlatilag minden fontosabb applikáció elérhető már a dobozból kivéve. Van dokumentumkezelő a Docs to Go személyében, de a Facebook, Twitter, Foursquare és Linkedin kliens sem maradt ki a repertoárból. Mivel NFC-képes mobilról beszélünk, így van Smarttags, de persze nem szabad megfeledkezni a felhőben való adatok tárolására szolgáló DropBox-ról sem. Aki kevesli az alap alkalmazásokat, az a BlackBerry World-ből tölthet le újabbakat. A szoftveráruház kínálata folyamatosan növekszik, de az elérhető programok közül sok nem más, mint átportolt androidos alkalmazás, így azok működése nem mondható tökéletesnek.

bbq10_1

De az is igaz, hogy legalább elérhetőek, így nem fordult elő a Microsoft Windows Phone platformjánál tapasztalható alkalmazáshiány. A hátoldalon található kamerával 8 megapixeles fotókat készíthetünk. Alapértelmezésként az 1:1-es képarányhoz alkalmazkodik a szoftver, ezzel gyakorlatilag minden más, szabványos megjelenítőn furán néz ki a tartalom, szerencsére van 4:3 és 16:9 beállítás is. Kapunk HDR és sorozatfelvétel opciókat is. A fotók minőségével nem volt problémám, ahhoz képest, hogy egy ilyen kategóriájú eszköznél elvileg csak “dísz”, igen kellemes képeket készít. Videókat 1080p felbontásban rögzíthetünk, az elkészült műveket pedig a Story Maker segítségével vághatjuk meg.

IMG_00000013

Egy ilyen eszköznél jogosan vetődik fel a kérdés, hogy okostelefon, meg tucatnyi alkalmazást telepíthetek rá, de mégis milyen a hangminősége? Jelentem, hibátlan. Nagyon értenek ehhez Kanadában, nem véletlen, hogy ilyen sikeresek voltak hosszú ideig az üzleti szegmensben. Adatkapcsolat tekintetében amúgy is nagyon erős a Q10, hiszen az LTE mellett Bluetooth 4.0, WiFi és A-GPS is helyet kapott, valamint az NFC-t se hagyjuk ki a sorból. A gyári böngészőt nem érheti kritika, igaz, ekkora kijelzőn nem kimondottan élmény az interneten való szörfözgetés.

IMG_00000003

A zenelejátszó sem rossz, érdekesség, hogy működés közben az oldalsó hangerőállító gombok azonnal vezérlővé alakulnak, így minden probléma nélkül lépkedhetünk a számok között. Szomorú, de ennyi funkció mellett az FM-rádióra már nem futotta. Meglepődtem azon, hogy bár hangminőség tekintetében nem mondható élvonalbelinek a gyári headset, a kényelemre nem lehet panasz, erre legalább odafigyeltek. Mivel a BlackBerry egy igazi, mindennapos társnak szánta a Q10-et, ezért a fedél alá egy 2100 mAh-es akkumulátor került, amivel átlagos használatban közel 1,5 napig működőképes marad a készülék.

Mindenkinek érdemes megnézni 

Bárki, aki egy kompakt, de igazán okos készüléket keres, vegye szemügyre a Q10-et. A BlackBerry újdonsága nemcsak szép, de sebességével, átgondoltságával azokat is leveszi a lábukról, akik az androidos mobilok tömege mellett esetleg nem is gondolkodtak ilyen készülékben. Tény, hogy ennek az összerakottságnak ára van, a VIP-Phone-nál jelenleg több mint 160 ezer forintot kell fizetnünk érte, ami azért valjuk be, nem kevés. Aki viszont nem sajnál ennyi pénzt egy telefonra, és kötődik a fizikai billentyűzethez, az jól jár vele.

A készüléket a VIP-Phone-tól kaptuk.

Köszönjük!



Szólj hozzá!

További Mobil tesztek

BlackBerry Q10

  Megjelenés éve: 2013
  Pro:  
  - Kiváló összeszerelési minőség
  - Gyors rendszer
  - Kiválóan használható QWERTY billentyűzet
 
  Kontra:  
  - Magas ár
  - Kevesebb alkalmazás, mint az Androidos/iOS-es modelleken
 
  Méretek:  
  • kijelző mérete: 3.1"
  • kijelző felbontása: 720 x 720 pixel"
  • kijelző típusa: Super AMOLED"
  • eszköz mérete: 119.6 x 66.8 x 10.4 mm
  • tömeg: 139 gramm
 
  Hardver:  
  • processzor: Dual-core 1.5 GHz
  • memória: 2048 MB
  • háttértár: 16 GB
  • bővíthetőség:  
  • kártya típusa: microSDHC
  • portok: microUSB, 3,5 mm audio, HDMI
 
  Multimédia:  
  • kamera felbontás: 8 megapixeles hátoldali kamera, 2 megapixeles előlapi kamera
  • video chat:  
  • video felbontás: 1080p a hátoldali kamerával 720p az előlapi kamerával
  • FM rádió:  
  • 3D:  
 
  Hálózati adatok:  
  • mobil: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 HSDPA 850 / 900 / 1900 / 2100 LTE 800 / 900 / 1800 / 2600
  • WiFi: 802.11 a/b/g/n
  • Bluetooth: bluetooth 4.0
  • GPS: A-GPS
  • NFC:  
 
  Szoftverek:  
  • op. rendszer: BlackBerry 10
  • spec. szoftverek: BlackBerry World, BlackBerry Messages
 
  Akkumulátor:  
  • gyári adatok: 2300 mAh
  • tapasztalat: közepes használattal 1.5 nap
 

ÖSSZEHASONLÍTÁS

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés