Connect with us

technokrata

Teszt: Samsung NX300 – nem tükrös, trükkös okoskamera

samsung nx300

Fotó-videó

Teszt: Samsung NX300 – nem tükrös, trükkös okoskamera

Tükör nélkül, de cserélhető lencsékkel? Kinek kell egy ilyen fényképezőgép? A jelek szerint sokaknak, mert a piac gyakorlatilag ontja a MILC készülékeket. A siker érthető, mert nagyon szerethető egy ilyen masina. És nagyon szerethető a Samsung NX300 is.

Szorgalmasan mondogassunk magunknak: “Nem veszek kütyüt! Nem veszek kütyüt! Nem veszek kütyüt!”. Talán használ. Persze sokkal jobb módszer, ha az ember kerüli a kütyüket. Mert akkor nincs kísértés. Aki meg úgy járt, hogy jobbnál-jobb kütyük fordulnak meg a kezei között, annak meg legyen akaratereje. Remélem a “kiccsaládom” büszke rám, hogy elfehéredő ujjaim közül azért csak sikerült kicsavarni a Samsung NX300-as, tükör nélküli, cserélhető optikás okosfényképezőgépét, mert bizony én büszke vagyok magamra. Nem könnyű visszaadni, maradhatna örökre.

DSC08092_resize

Mi a baj ezzel a masinával? Semmi. A fényképezőgéppel semmi baj nincs. A baj velem van. Azzal, hogy PONT ott tartok a fényképezés terén és PONT olyan igényeim vannak, amiket a jelenlegi gépem már csak kompromisszumok árán tud kiszolgálni. A Samsung NX300-as meg PONT ki tudná, maradéktalanul. A tükörreflexes gépekhez nincs még önbizalmam – és szemem sem, ami meg azért kell egy jó fotósnak – de ez a gép pont annyival tud többet, mint egy kompakt, vagy akár egy bridge, ami nekem éppen kellene.

DSC08096_resize

És ez a “baj”. Amikor egy termék megtalálja a célközönséget. A célközönség tehát – és egyben a fényképezőgéppel elégedettek köre is – azon “fotósokból” kerül ki, akik hozzám hasonlóan már többre vágynak, de nem szeretnének 300-500 ezrest kifizetni egy géptestért, majd újabb milliókat az optikákra. Nekünk szánják, akik már tudjuk az elméletet, van némi gyakorlatunk, de néha – vagy gyakran – azért szívesen támaszkodnánk az automatikára is. Milyen vágyakat segít elérni ez a gép? Erről szól az a teszt. Szigorúan szubjektíven.

DSC08104_resize

Amikor ez ember a kezébe veszi az NX300-ast, az az első érzése, hogy ez más dimenzió. Aki ahhoz szokott, hogy előkapja a kompakt gépét, vagy akár a bridge-et, az szembesül vele, hogy amint a nagyok, ezentúl mi is fotós táskával fogunk mászkálni. Mert a cserélhető optikáknak kell a hely és a cipelésükhöz kelleni fog egy profibb, rekeszekre osztott táska. És az első élményünk az, hogy mint a nagyok, komoly arccal és tudományosan cserélgetjük a lencserendszereket, mintha tudnánk, mit is csinálunk. És az első szenzáció az, hogy bár gőzünk sincs róla, melyik optika mire jó, ez a fényképezőgép megtanít minket rá. Aki tehát szeretne tanulni, annak is tökéletes, még a használati útmutatóban is összefoglalják nekünk az alapokat.

DSC08109_resize

A következő élményünk az, hogy bármennyire is bénázunk eleinte, az elkészített fotók azért jók ám. Az automatika ugyanis javítja a hibáinkat és nagyon fontos, hogy nem megy el a kedvünk az egésztől már az elején. Hány olyan barátom van, akik belevágtak a tükörreflexes fényképezésbe és nagy csalódottan egy fél év, vagy egy év után adták is el a gépet… Túl nagy falat volt a kompakt után. Na, aki az NX300-ast vásárolja meg, azzal ilyen csúfság nem fog történni. Automatikusra állítva minden előképzettség nélkül elboldogulunk vele és ezt mi sem bizonyítja jobban, minthogy a gépet a kis feleségem is fel-felkapkodta az asztalról és simán készítette vele a jó fotókat. Pedig ő aztán tényleg nem sokat tud a fotózásról.

SAM_0136edit_resize

Amikor nekiduráljuk magunkat és elkezdünk kicsit ismerkedni az NX300-assal, folyamatosak lesznek az ámulatok. Érdemes elolvasni a használati útmutatót, amely ide kattintva elérhető. Lehetetlen még csak felsorolni is, hogy mi mindent tud ez a gép, de hadd próbáljak kiemelni néhány dolgot. Az első ilyen dolog pont a cserélhető objektívből következik. Ugyanis ha az objekítvet levesszük a gépről, egy nagyon kényelmes méretű géptestet kapunk, amelyet könnyű elcsomagolni. A nyitott gépházba szállna be a por, ennek megakadályozására szolgál egy kupak. Ettől függetlenül arra azért készüljünk fel, hogy néha tisztogatnunk kell majd a belsejét. A gépház teteje és alja fém, a megfogásra szánt részek pedig műbőrből készültek. Mi egy fehéret kaptunk, de létezik fekete és barna színben is. Kifejezetten szép.

DSC08106_resize

A kezelhetőségről is lehetne ódákat zengeni, de néhány mondatban, sőt talán egy szóval is meg lehetne határozni a lényeget: érintőképernyő. A Samsung – ha már élenjáró ebben is – nem sajnálta a kameráról az érintőképernyőt, amely ráadásul dönthető, mégpedig két irányba. Így aztán ha a fejünk fölé tartjuk a kamerát, akkor is látjuk alulról (45 fokban), ha pedig békaperspektívából szeretnénk fotózni, akkor is látjuk felülről (90 fokban), mi is történik. A képernyő 3,31 colos átlóval rendelkezik, felbontása pedig 800×480 pixel (WVGA). Természetesen AMOLED, tökéletes részletességgel mutatja meg a fotókat, így az a csúfság sem ér minket, hogy a képernyőn jól mutató fényképek a számítógépen nem is élesek. Az érintőképernyőn minden művelet végrehajtható, de néhány, gyakran használt funkció saját gombot kapott. A gombok jól kezelhetőek és elég nagyok is.

DSC08098_resize

Akik utánaolvastak a specifikációnak – amely a Samsung hivatalos weboldalán, ide kattintva elérhető –  és netán értik is, hogy a számok mit jelentenek, azok sejthetik, hogy az NX300-asnál a fényképezéshez a fény és a képezés is megfelelő mértékben rendelkezésre áll. A képezéssel kezdeném, mert lényeges adat, hogy egy 23,5 x 15,7 milliméteres CMOS képérzékelő fordítja le digitálisra a beérkező fényt. Hogy is mondjam szépen: ez ebben a kategóriában bazinagynak számít. És ez meg is látszik az elkészített képek minőségén. A kamera elvileg 20 megapixeles – ami ugyebár csak egy szám és nem jelent semmit -, de ez a felbontás a 3:2 képaránynál igaz. Nem is nagyon torzít a széleken, de ez már így van a legelső NX-es sorozatú Samsung fényképezőgépek óta.

SAM_0205_resize

Akik – velem együtt – 16:9-ben fotóznak (merthogy ilyen képarányú képernyőkön is nézzük vissza a fotókat később, lásd még: HD tévé), azoknak 16,9 megapixellel kell beérniük. Maximálisan. A Samsungra jellemző cizelláltság itt is jelentkezik, mert a 16:9-es képaránynál 7,8; 4,9 és 2,1 megapixeles felbontást is választhatunk. Még ügyes ötlet az is, hogy az instagramozók számára tettek a gépbe 1:1 képarányt is, így 13,3; 7; 4 és 1,1 megapixellel kábíthatjuk a barátainkat. Egész más ám az Instagramon olyan fotót megosztani, amelyik fényképezőgéppel készült…

SAM_0248_resize

A fényképezéshez szükséges fény bevitelére is erősen odakoncentrált a Samsung és úgy is mondhatnánk, hogy ez a gép lényege. Az NX sorozatú gépekhez jelenleg 12 különböző optika kapható (ebből a Samsung weboldalán 9-et találunk meg, ide kattintva), ezek között mindenki megtalálhatja a maga számára legjobbat. Csak tudnunk kell, hogy mit is szeretnénk csinálni. Sajnos, az derült ki számomra, hogy a géphez semmilyen lencsét nem kapunk a csomagban, ugyanis a kicsomagolási résznél nem említenek SEMMIT a tartozékok között. Az biztos, hogy a nekem ideadott optikák nem is férnének el a gyári dobozban és kicsit utánaolvasva azt is látom, hogy a géptest árának többszörösét adták oda nekem tesztelésre.

SAM_0290_resize

A magyar webáruházakat böngészve viszont azt látom, hogy a 18-55 milliméteres optikával is hirdetik a gépet, így együtt 188.000.- forintos áron. Azaz vásárolhatunk olyan változatot, amellyel akár fényképezni is lehet. És itt jöjjön egy figyelmeztetés, amit nem árt, ha megszívlelünk. Ha ugyanis ehhez a géphez szeretnénk optikákat vásárolni, következik a döbbenet. Például a Samsung 85 mm f/1.4 ED SSA Portrait NX (EX-T85NB) lencserendszert 269.000,- jó magyar forintért tehetjük magunkévá, de egy egyszerűbb, 12-24 mm F4-5.6 ED lencserendszerért is elkérik a 133 magyar ezrest. Így aztán azt mindenképpen javaslom figyelembe venni a vásárlás előtt, hogy ha a lencsekészletünket szeretnénk bővíteni, akkor bizony nagyon a zsebünkbe kell majd nyúlni. A fix optikáknál kicsit jobb a helyzet, de egy 16mm f/2.4 NX (EX-W16NB) lencse például szintén elég drága, 89.900,- forint.

SAM_0126_resize

Mindezzel nem azt mondom, hogy ezek az optikák túl drágák, hiszen akik tükörreflexes gépekkel dolgoznak, nagyon jól tudják, hogy milliós nagyságrend is lehet egy-egy lencserendszer. És azt is le szeretném szögezni, hogy ez a fajta konstrukció azoknak is jó, akik összespórolgatják a pénzüket és darabonként vásárolják össze a készletüket. Mindössze hangsúlyozni szeretném, hogy a fényképezőgép magában megvásárolva nem alkalmas a használatra és további kemény összegeket kell majd áldozzunk a teljes funkcionalitásra. Akik persze NX sorozatú gépről váltanak és vásároltak már ezt-azt, azoknak az élét könnyebb.

DSC08100_resize

Azt is vegyük tudomásul, hogy az ilyen rendszerű gépnél az optikákkal folyamatosan bűvészkedni fogunk és ebben az artistamutatványban mindig ott van a leejtés, a megkarcolás eshetősége is. Hamar okozhatunk magunknak 200.000,-es kárt, ha kapkodunk, vagy nem figyelünk oda. Az optikákhoz két kupak jár, egy előre és egy a hátulra, ezek a kupakok is hajlamosak elkeveredni és folyamatos keresgélés, leszedegetés, felrakosgatás a sorsa annak, aki egy ilyen cserélhető optikás gépet vásárol. Mindenképpen javaslom tehát, hogy aki ilyen fényképezőgépet vesz, az szánjon rá még egy húszast körülbelül egy profi táskára, amely megóvja a kincseket legalább a sérülésektől. Én még biztosítást is kötnék, de ez már az én negatív hozzáállásom a közbiztonsághoz idehaza és külföldön egyaránt.

DSC08107_resize

A géptestbe nincs beépítve vaku, de a dobozban találunk egyet. Egy picikét. Ránézésre kételkedünk a teljesítményében, de az első fotózásnál ez a kétely eloszlik. Ez a kicsi valami ugyanis úgy 4-5 méterig tökéletesen teljesít, és tökéletesen együttműködik a fényképezőgéppel. A géptest tetején elhelyezkedő papucsra kell csatlakoztatni és egy csavaros megoldással lehet biztonságosan rögzíteni. Még a legnagyobb optika sem takar ki a fényből, mert a kis vaku kinyitható és így a villantó feljebb kerül úgy 3-4 centimétert. Ha nem tetszene, vagy nem lenne elég, akkor a Samsung SEF42A vakut 52.000,- forint környékén, a SEF220A vakut pedig 63.000,- forint környékén vásárolhatjuk meg a fényképezőgéphez. A használati útmutatóban ezt a két típust garantálják, hogy kifogástalanul működnek együtt a fotóaparáttal.

DSC08109a_resize

A mindennapi használat során nagyon jól jön néhány extra, amikről mindenképpen szólni kell, ha a gépről teljes képet szeretnénk adni. Ilyen extra a fényképezőgép vezeték nélküli képessége, amely segítségével a fotók nagyon hamar megoszthatók. Aki tehát megosztó személyiség, az imádni fogja a wifit és az NFC-t is. A telefonunkat (legalábbis a Samsungot és az androidosat) közelítve a fényképezőgéphez, felajánl nekünk egy Samsung Smartcamera alkalmazást, melyet letöltve olyan extrákat élvezhetünk, mint például az elkészített képek azonnali továbbítását a telefonunkra. Nem kell hozzá semmi, csak a telefon legyen a közelben. Kényelmes dolog ez.

Screenshots_2013-06-02-11-07-11

Az is nagyon kényelmes dolog, hogy wifire kapcsolódva a fényképezőgép azonnal képes a képeket felnyomni az internetre, például e-mail formájában. Brutálisan jó ötlet, hogy nem kell megadni e-mail címet a küldő oldalon, csak a címzettet kell begépelni. A beérkező e-mailnél a feladó a Camera@samsungcamera.com lesz és minden lacafaca nélkül már ott is az e-mail a fiókunkban. Hogy aztán a Samsung az e-mail címeket, amelyekre képeket küldtünk majd milyen célra használja fel, az már más tészta. Ha elkezdenek ömleni a spamek, majd szólok.

e-mail

A fényképezőgépben nincs GPS. Beszerelve legalábbis. De lehet hozzávásárolni, igaz aranyárban. A kezelési útmutatóban bemutatott GPS10 modul ugyanis bőven 30.000,- forint felett vásárolható meg még akkor is, ha külföldről hozatjuk be. Ezt pedig egy kicsit érdekesnek találom, mert egy Bluetooth külső GPS is megáll bőven 10.000,- forint alatt, akkor pedig egy ennél olcsóbban előállítható esetében miért ez a magas ár? Mindenesetre ha kell nekünk az ilyen, megvehetjük. Csendben jegyzem meg, hogy így 2013-ban szinte evidens, hogy a fényképhez rögzítjük a GPS-koordinátát is és így könnyebb megtalálni a készítés helyét utólag, és ez a funkció már 20.000,- forintos fényképezőgépekben is benne van. Ebben a kétszázezresben meg nem fért el…

nogps

És végül pár szó a videokamera funkcióról. Full HD, 1080p minőségben rögzíthetünk vele videókat, melyeknek a hangja sztereó. Ezek alapok manapság, még fényképezőgépnél is. Az viszont mindenképpen extra, hogy a fókuszt a videofelvétel közben a képernyő megérintésével vezérelhetjük. Azaz egy érintéssel megadhatjuk, mi legyen éles és mi legyen homályos. Ez nagyon jó dolog és használni is fogjuk főként akkor, amikor a befogott képben nagy mélységek vannak és az automatika ezzel nem tud mit kezdeni. Érdekes dolog, hogy a videó is működik minden optikával, de a zoomos optikáknál a rázoomolás kézzel, a tárcsa csavarásával történik, ami viszont akadozós. Legalábbis eleinte biztos. Ettől függetlenül a videofelvételek jó minőségűek és egy microHDMI csatlakozóval a lapostévén lejátszhatóak. És persze DLNA-n keresztül is, és ez a fényképezőgép is tudja a Samsung AllSharePlay-t.

DSC08097cropresize

Kiknek és minek? Azoknak ajánlom, akik hozzám hasonlóan szeretnének továbblépni a kompakt vagy a bridge világából, de a tükörreflexes gépeket túlzásnak gondolják. Azoknak is, akik szeretnének tanulni és fejlődni a fotózásban. Azoknak, akik egyszerre nem tudnak sok pénzt áldozni a fotózásra, hanem darabonként szeretnék megvásárolni a készletüket. Köszönjük a Samsung Magyarországnak a tesztkészüléket, igazán nagy élmény volt vele ez a pár nap!Szólj hozzá!

További Fotó-videó

Samsung NX300

  Megjelenés éve: 2013
  Pro:  
  - Olcsó, jó szoftver, óriási CMOS, sok funkció, moduláris felépítés
 
  Kontra:  
  - Nincs GPS, alapverzióban használhatatlan
 

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd