Connect with us

technokrata

Teszt: Sony Xperia SP – Mintha már hallottunk volna róla

Mobil tesztek

Teszt: Sony Xperia SP – Mintha már hallottunk volna róla

Leteszteltük a Sony középkategóriás újdonságát.

Nagyon belejött az Xperia modellek gyártásába a Sony. A 2012 óta már a japán óriás saját égisze alatt létező mobil üzletág az utóbbi időkben csak úgy szórja a jobbnál jobb modelleket. Az idei évet az igen impozáns Xperia Z-vel kezdték, a sort pedig az Xperia L és jelen tesztünk alanya az Xperia SP folytatta. A név hallatán sok olvasó biztosan mosolyog, de itt kérem komolyság van, mert igen impozánsra sikeredett.

Elegáns formaterv

Az igazán Sony-s, és a mai trendekkel ellentétben kissé méretes – bár elég vékony – dobozban a megszokott csomagolásokhoz képest minden fordítva működik. Mivel a gyártó nem akarta megtörni a fedlap letisztultságát, mindent a hátoldalon vehetünk ki, igaz, így legalább mindenki megszemléli az ott található, a telefon funkcióit méltató feliratokat.

DSC05331

 

Miután kivettük szemünk fényét, a VIP- Phone-tól érkezett Xperia SP-t, megtekinthetjük a tartozékokat is. Nem mondhatnám, hogy nagyon bőkezűek Japánban, de azért van itt egy microUSB kábel, töltőfej, és egy headset. Ha kicsomagoljuk az őt védelmező fóliákból a készüléket, egy masszív, mégis letisztult külsejű, jellegzetesen Sony-s készüléket vehetünk szemügyre.

DSC05334

Az előlapot elfoglalja a 4,6″-es HD felbontású LCD kijelző, ami sajnos ezúttal sem IPS, így oldalirányból alaposan leromlik a képe. A felbontással szerencsére nincs baj, nem ér fel az Xperia Z fullHD paneljéhez, de hát legyünk őszinték, nem is kerül annyiba.

DSC05335

 

Az igazi szemkápráztatást viszont nem a kijelző, hanem az alatta lévő átlátszó csík hajtja végre, itt ugyanis 3 LED található, ami egy algoritmus segítségével mindig a képernyő legdominánsabb színárnyalatában világít.

DSC05336

Szerencsére a menürendszerben a funkció nem működik, de az Album illetve Walkman alkalmazásban azonnal életre kel. Hovatovább, zenehallgatás közben, a lejátszóban az albumborítónak megfelelő színben, a zene hangerejével megegyező erősségben vibrál. Igazán feltűnő jelenség az biztos.

DSC05337

A fekete káva miatt első ránézésre nem tűnik fel az alul elhelyezett mikrofon, illetve a fölül található VGA kamera, de azért ott vannak.  A telefon minőségérzetéért nagyban felelős az oldalsó, fémből készült keret, ami nem csak masszív, de jól is néz ki.

DSC05342

Bal oldalán a microUSB csatlakozó, legfelül a 3,5 mm-es jack, a jobbján pedig a hangerőállító, a különlegesen megmunkált bekapcsoló-, illetve a kameragomb található. Utóbbi egy 8 megapixeles, LED villanóval segített egységet indít el. A hátoldal a telefon többi részéhez hasonlóan letisztult, a leginkább rész a középen talható Xperia felirat.

Villámgyors

Szokás azzal vádolni az Android rendszert, hogy akadozik, és lassabb az iOS és Windows Phone-ra épülő készülékeknél. Napjainkra már ez az állítás idejétmúlt, az eszközökbe olyan erős hardver került, amivel ez a régen még problémának számító dolog mára a múlté. Az Xperia SP egy kétmagos, 1,7 GHz-es processzort, 1 GB RAM-ot, és 8 GB beépített memóriát kapott, ezen az Android 4.1.2 kiválóan érzi magát.A Sony jó szokásához híven csak visszafogottan nyúlt bele a rendszerbe, itt nincs szó a HTC féle Sense-ben található, a rendszer gyökerééig érő változtatásokról.Külön öröm számomra, hogy ebben a modellben is megtalálhatóak a mini alkalmazások.

sony_sp_2

 

Segítségükkel bárhol is tartózkodjunk a készülékben, azonnal elérhetjük például a számológépet vagy az időzítőt, de akár más, számunkra hasznos applikációt is letölthetünk.Itt is helyet kaptak a már jól ismert alkalmazások, tehát régi ismerősként köszöntöttem a Walkman-t, mellyel a kedvenc zenéimet játszhatom le, ám ezek csak akkor szólnak igazán jól, ha nem a gyári headseten hallgatom őket, mivel elég gyenge minőségben szól. A Filmek applikációban találjuk a már letöltött filmjeinket, videóinkat, míg az Album a képek megtekintésére szolgál. Persze ezeknek a műveknek elöbb el is kell készülni, erre a hátoldali 8 megapixeles kamera szolgál.

sony_sp_1

A legtöbbek számára már a “kiváló automatikus” fedőnéven emlegetett módban is megfelelő minőségre képes az egység, ám aki esetleg  fehéregyensúlyt, fényértéket, ne adj isten HDR módot állítana, annak érdemes normál állásba kapcsolni. A képekkel alapvetően nincs baj, bár itt is előjön a gyártó más, korábbi készülékeiben is jelentkező problémája, hogy kicsit túl erősre vették a zajszűrést. Videót FullHD felbontásban rögzíthetünk, de lehetőség van panoráma fotók felvételére is.

DSC_0004#1

Az elkészült képeket, videókat akár NFC-n keresztül is elküldhetjük ismerősünknek, mindössze a két készüléket kell összeérinteni, és már meg is kezdődik a Bluetooth 4.0 alapú adatátvitel. Az FM rádió híveinek sincs oka panaszkodni, az is megtalálható az SP-ben, bár a headsetet mindenképp csatlakoztatni kell a működéshez. Adatátvitel terén meglepően jól szerepel a tesztkészülék, hiszen az LTE mellett DLNA kompatibilitással is felvértezték, így nemcsak gyorsan tölthetjük le a kedvenc zenéinket a Sony áruházából, de a megosztás is pillanatok alatt megtörténhet.

DSC_0003#1

Ez a “barátkozós” szemlélet jellemző a telefon egészére, hiszen az Xperia Link segítségével egy arra alkalmas Sony eszköznek azonnal meg is oszthatjuk az internetünket, az intelligens csatlakozás pedig a tartozékok megfelelő kihasználásában segít. Dokumentumainkat az OfficeSuite segítségével nézhetjük meg. Szomorú, hogy míg egy olcsóbb kínai készülékben a program szerkesztésre alkalmas verziója kap helyet, addig egy ilyen neves gyártó modelljében csak az alap kiadásra futotta.

DSC_0006

Zenéinket a TrackID-vel ismerhetjük fel, az autóban pedig az igazán fantáziadús “autós mód” jön majd jól, ezzel ugyanis egy speciális, hatalmas gombokkal operáló menübe jutunk, ahonnan kényelmesen elérhetjük az előre bekonfigurált alkalmazásainkat. A telefon védelmét a McAfee Security szolgálja, igaz, aki csak az alap funkciókat veszi igénybe az újdonsült mobilján, annak aligha lesz szüksége ilyesmire. Egy fájlkezelő is a repertoár része, a File Commander hozza azt amit várunk tőle, de biztos vagyok benne, hogy a lelkes Android rajongók találnak majd ennél jobbat is. A sok funkció persze nincs túl jó hatással az akkumulátorra, de a Sony által reklámozott Stamina mód segítségével 1,5 napig is nélkülözhetjük a töltőt.

Szeretnivaló

Bár az itthon ismert zenei előadót kevesen, az Xperia SP-t mégis sokan fogják szeretni. Masszív háza, nagy kijelzője és az elegáns Sony külső sok vásárlót szerez majd, akik biztosan hosszú ideig fogják használni. Aki nem kedveli a visszafogottságot, az is jó társra lelhet az SP-ben, hiszen az alsó átlátszó sáv zenehallgatáskor igazán feltűnő jelenséggé válik, amivel biztosan hamar a középpontba lehet kerülni.Bármilyenek is legyünk, ha telefonválasztás elé kerülünk, mindenképpen vessünk egy pillantást a Sony újdonságára.

A készüléket a VIP-Phone-tól kaptuk.

Köszönjük!Szólj hozzá!

További Mobil tesztek

Sony Xperia SP

  Megjelenés éve: 2013
  Pro:  
  - Minőségi összeszerelés
  - Gyors
  - Elegáns forma
 
  Kontra:  
  - A kijelző lehetne IPS
  - A beépített memória mérete lehetne több
 
  Méretek:  
  • kijelző mérete: 4,6"
  • kijelző felbontása: 1280 x 720"
  • kijelző típusa: LED LCD"
  • eszköz mérete: 130.6 x 67.1 x 10 mm
  • tömeg: 155 gramm
 
  Hardver:  
  • processzor: kétmagos, 1,7 GHz
  • memória: 1024 MB
  • háttértár: 8 GB
  • bővíthetőség:  
  • kártya típusa: microSDHC
  • portok: microUSB, 3,5 mm audio
 
  Multimédia:  
  • kamera felbontás: 8 megapixeles hátoldali kamera, 1,3 megapixeles előlapi kamera
  • video chat:  
  • video felbontás: 1080p
  • FM rádió:  
  • 3D:  
 
  Hálózati adatok:  
  • mobil: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 HSDPA 850 / 900 / 2100
  • WiFi: 802.11 b/g/n
  • Bluetooth: bluetooth 4.0
  • GPS: AGPS
  • NFC:  
 
  Szoftverek:  
  • op. rendszer: Android 4.1 Jelly Bean
  • spec. szoftverek: Walkman, Album, Sony Select
 
  Akkumulátor:  
  • gyári adatok: 2370 mAh
  • tapasztalat: 1,5 nap Stamina mód használatával
 

ÖSSZEHASONLÍTÁS

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

huawei mate 30 pro
honor
iphone 12

SmartPhone

Ezért várjuk a leginkább az iPhone 12 érkezését

2020. január 24. péntek
2020 legjobban várt okostelefonjai

SmartPhone

Ezek 2020 legjobban várt okostelefonjai

2020. január 23. csütörtök
magicwatch

Dotkom