Connect with us

technokrata

Teszt: Sony Xperia E – kettős látás

Xperia-E-Glass

Mobil tesztek

Teszt: Sony Xperia E – kettős látás

Leteszteltük a Sony legolcsóbb kétkártyás készülékét.

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy Xperia Tipo. A Sony 2012-es kínálatának legolcsóbb okostelefonja nagy sikert aratott, sok fiatal zsebében megtalálható ez a kompakt, megfizethető, de mégis Androiddal felszerelt készülék. A Sony 2012 végén úgy döntött, hogy egy kicsit alakít a sikermodellen, szebbé, jobbá, okosabbá teszi, és ennek a folyamatnak a végén megszületett az Xperia E. Az egy, illetve két SIM-es kivitelben is elérhető modellből mi az utóbbit kaptuk meg közelebbi ismerkedésre.

Csomagolás/Külső

Egy aprócska, jellegzetesen Sony-s külsejű dobozban érkezett az Xperia E. A gyártó külön odafigyelt a csomagolás milyenségére, így a mi pezsgő színű készülékünk csomagolásának oldalai is a telefonnal megegyező árnyalatban pompáznak. A dobozt kinyitva egy aprócska töltőfej, a microUSB kábel és a headset néz velünk farkasszemet.

DSC05895

Maga a tesztkészülék egy külön fiókban pihen, és csak arra vár, hogy Csipkerózsika álmából felébresztve nekiálljunk őt használni. Miután kihámozzuk az őt védelmező fóliák tömegéből, azonnal felfedezhetjük, hogy a mérnökök bizony nem vették félvárról a modell fejlesztését, és árát meghazudtolva egy masszív, ámde mégis kompakt készüléket vehetünk a kezünkbe.

DSC05892

Az alig 115 grammos telefon előlapját egy 262 ezer színnel operáló, 3,5″-es, 320 x 480 pixel felbontású kijelző foglalja el, amivel nem voltam maradéktalanul elégedett. Az, hogy a pixelek látszódnak, sajnos az alsókategória sajátossága, az viszont, hogy a színek fakók és élettelenek, már meglehetősen zavaró.

DSC05898

A megjelenítő fölött a Sony logója és a hangszóró található, alul pedig a három androidos érintőgomb foglal helyet. A telefon legelegánsabb, és leginkább minőséget sugaló része az ívelt, mintás hátlap, aminek közepén egy elegáns, krómozott Xperia felirat foglal helyet. Számomra továbbra is negatívum, hogy a hátlap alsó felén található a hangszóró, mivel emiatt az asztalra tett telefonból jövő zene sokkal halkabb. Az igazi pislogás mégis akkor kezdődik, amikor a szemünk a kamerára vetődik.

DSC05897

Az, hogy nincs LED villanó, önmagában sem túl pozitív, de az, hogy 2013-ban egy okostelefonban fixfókuszos egység legyen azért finoman szólva sem érdemel túl sok dícséretet. Épp ezért érthetetlen, hogy az Xperia E-re került kameragomb, míg a vállalat csúcsmodelljének számító Xperia Z-re nem.

DSC05901

A Z mintájára készült el a bekapcsoló gomb is, igaz ennek minősége jelentősen alulmarad a paletta másik felén található készüléktől. A hangerőt is ezen az oldalon álílthatjuk, a telefon baloldalán csak a microUSB csatlakozója foglal helyet. Ezek után felmerül az emberben a kérdés, hogy a SIM illetve microSD kártyákat hol lehet behelyezni? Elárulom: a hátlap bizony leszedhető. Sajnos az alsó rész fix, így aki kénye-kedve szerint cserélgetné a színét a készüléknek annak erről le kell mondania.

Szoftver, sebesség

A bekapcsoló gomb megnyomása után azonnal egy, az androidos gombok alatt található pulzáló kék fény tudatja velünk, hogy a tesztkészülék vette a jelzést, és hamarosan be is kapcsol. Néhány, szöszöléssel eltöltött másodperc után kiválaszthatjuk a legfontosabb, minket érintő beállításokat, majd elénk tárul a már jól ismert, tipikusan Sony-s felület. Az Android 4.0.4 Ice Cream Sandwich futtatásáról egy 1 GHz-es processzor és 512 MB RAM gondoskodik, tehát senki ne számítson szemkápráztató animációkra, és a másodperc törtrésze alatt végbemenő programindításokra.

Screenshot_2013-05-11-15-34-29

A tesztnapok alatt zavaró akadásokat nem tapasztaltam, az alacsony felbontású kijelző és a gyenge kamera sem terheli le túlzottan a hardvert. Jó hír, hogy a Jelly Bean frissítés is hamarosan megérkezik a készülékre, elvileg a gyártó már megkezdte az új verzió feltöltését a szervereire. A hangminőséggel elégedett voltam, és jó hír, hogy a kétkártyás működés sem jelent számára problémát, igaz, telefonálás közben a másik kártyáról nem tudunk hívást fogadni. A Sony-tól megszokott, hogy minden készülékén tucatnyi előretelepített alkalmazás található, és ez az Xperia E esetén sincs máshogy, a 4GB memóriába jó néhány alkalmazás elfért.

xperia_e_2

Az biztos, hogy nem bízták a véletlenre, és minden lehetőséget megadnak, hogy értesüljünk a barátaink, vagy akár a világ eseményeiről. A megszokott Facebook és Google+ kliens mellett három böngészővel is rendelkezik, a gyári androidoson kívül a Google Chrome és az Opera mini is megtalálható rajta. Utóbbi minden bizonnyal a szerényebb mobilinternet csomagokkal rendelkezők számára jelent segítséget, mivel a böngésző képes tömöríteni a weboldal tartalmát.

xperia_e_3

A WhatsApp segítségével a barátainkkal is válthatunk üzenetet, feljegyzéseinket pedig az Evernote rögzíti. A fájljainkat a File Commander-nek hála bárhova áthelyezhetjük a telefonon, az egyszerű külsejű program remekül működött számomra. A már jólismert OfficeSuite is a kínálat része, igaz dokumentumokat nem módosíthatunk vele, csak a Word, Excel és PowerPoint által készített fájlok megtekintésére van lehetőség.

xperia_e_1

A Walkman a zenéink meghallgatására szolgál, a Sony által készített alkalmazás a régi időket idézi, hiszen egy jól összerakott, felhasználóbarát applikációval van dolgunk, ami a gyártó hordozható kazettalejátszóit annó oly naggyá tette. A beépített rádióban hallott zenéinket a TrackID segítségével találhatjuk meg. Amint már feljebb említettem, a kamera nem a telefon legnagyszerűbb pontja, a gyártó mégis kellő opcióval ruházta fel.

DSC_0005#1

A 3 megapixeles, fixfókuszos egységgel sport illetve éjszakai módban is fotózhatunk, változtathatjuk a fehéregyensúlyt és a fényértéket, illetve a beépített GPS használatával megjelölhetjük, hogy hol készült az adott fotó. Akárcsak a képek, a videók terén is elmaradottnak számít a telefon, hiszen maximum VGA felbontásban készíthetünk filmet. Az elkészült műveinket az Album alkalmazásban nézhetjük meg, ilyenkor az alsó LED sáv a fotók leginkább domináns színében pompázik.

DSC_0006

Nem mondhatnánk, hogy nem szeretné a tartozékokat az Xperia E, hiszen az intelligens csatlakozásnak hála már a bedugás után azonnal képes az előre konfigurált alkalmazás elindítására. Adatainkat, dokumentumainkat a Bluetooth 2.1 segítségével küldhetjük át barátainknak, amikor pedig otthon tartózkodunk, akkor az n-es Wifi segítségével szedhetjük le a biteket az információs szupersztrádáról. A sok nyomkodást bizony megérzi a telefon, hiszen hiába az 1530 mAh-es akkumulátor, könnyen előfordulhat, hogy már a nap végén töltőért sóvárog a készülék.

Végítélet

Sokak számára jó ajánlatnak bizonyulhat a Sony legújabb készüléke. A kompakt méret, az elegáns külső jó párost alkot, így aki nem a ma megszokott tepsik között keresgél, annak akár jó ajánlat is lehetne az Xperia E. A gond leginkább az árral van, ugyanis legalább 40 ezer forintot kell letenni érte annak, aki megvenné. Ez nem sok pénz, csak normálisabb kijelzőt és kamerát várnánk el cserébe, és más gyártóknál ezt meg is kaphatjuk, akár kétkártyás kivitelben is.

 A készüléket a VIP-Phone-tól kaptuk tesztelésre.

Köszönjük!Szólj hozzá!

További Mobil tesztek

Sony Xperia E Dual

  Megjelenés éve: 2013
  Pro:  
  - Elegáns formaterv
  - Jó összeszerelési minőség
  - Dual-SIM
 
  Kontra:  
  - Magas ár
  - Fakó kijelző
  - Gyenge kamera
 
  Méretek:  
  • kijelző mérete: 3,5"
  • kijelző felbontása: 320 x 480 pixel"
  • kijelző típusa: LED LCD"
  • eszköz mérete: 113.5 x 61.8 x 11 mm
  • tömeg: 115 gramm
 
  Hardver:  
  • processzor: 1 GHz
  • memória: 512 MB
  • háttértár: 4 GB
  • bővíthetőség:  
  • kártya típusa: microSD
  • portok: microUSB, 3,5 mm audio
 
  Multimédia:  
  • kamera felbontás: 3 megapixel
  • video chat:  
  • FM rádió:  
  • 3D:  
 
  Hálózati adatok:  
  • mobil: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 HSDPA 850 / 1900 / 2100
  • WiFi: 802.11 b/g/n
  • Bluetooth: bluetooth 2.1
  • GPS: A-GPS
  • NFC:  
 
  Szoftverek:  
  • op. rendszer: android 4.0 Ice Cream Sandwich
  • spec. szoftverek:
 
  Akkumulátor:  
  • gyári adatok: 1530 mAh
  • tapasztalat: Átlagos használattal 1 nap
 

ÖSSZEHASONLÍTÁS

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom