Connect with us

technokrata

Teszt: LG Optimus G – A következő barátod

Optimus-G_1

Mobil tesztek

Teszt: LG Optimus G – A következő barátod

Leteszteltük az LG felsőkategóriás mobilját, amely különleges kijelzőjével és erős hardverével igyekszik hódítani.

Bizony régen volt már, hogy a dél-koreai LG beszállt a mobiltelefon iparba. A 2000-es évek közepén aztán elkezdték komolyan venni a dolgot, és sorra jelentek meg az olyan nagy sikerű sorozatok mint az LG Chocolate vagy az LG Cookie. Az androidos éra az Optimus szóval forrt össze a vállalatnál, a mostani tesztünk alanya is innen kerül ki, és Optimus G néven anyakönyvezték.

Külső/Csomagolás

A tervezők semmit sem bíztak a véletlenre, a készülék színével megegyező, elegáns hófehér doboz tetejére egy nagy G betű került, hogy az egyszeri halandó a vásárlás első pillanatától kezdve tisztában legyen azzal, hogy mit vett. Legfelül maga a készülék pihen, alatta pedig – a szintén fehér – headset, töltő, és microUSB kábel. Miután megszabadítottuk az összes, őt védelmező fóliától az Optimus G-t megcsodálhatjuk az egyszerű, LG-sen letisztult külsejét.

DSC05869

Az előlapot elfoglalja a méretes, 4,7″-es HD felbontású kijelző, ami az egyik legjobb amit mostanában láttam. Én balga, az első bekapcsolást sötétedés után ejtettem meg, ami azzal járt, hogy percekig fényeket láttam, mivel kisütötte a szemem az Optimus G kijelzője. A fényereje, a kontrasztja, a színtelítettsége tényleg elképesztő, és az IPS panelnek hála minden irányból tökéletes képet ad. Az egyszeri érdeklődő azt mondhatná, hogy elöl csak a gyártó logója, a mikrofon és a hangszóró foglal helyet, de bizony érintésre előtűnnek az Android funkciógombok, ezekből három került az Optimus G-re, a Vissza, az Opciók és a Home.

DSC05877

 

Üveg nem csak az előlapon található, a hátlapot is ezzel készítették, nemcsak minőséginek néz ki, hanem az is. Ahogy az mostanság lenni szokott, ez bizony nem eltávolítható, a micro-SIM-et a készülék oldalán helyezhetjük be. Aki sokszor cserélgeti a microSD kártyáját, annak rossz hír, hogy itt bizony ilyen nincs, a beépített 32 GB memória tovább nem bővíthető. A “kockás” hátlapon az LG logója fölött balra tekinthetjük meg a LED villanót és a 13 megapixeles kamerát.

DSC05873

Számomra még mindig negatívum, hogy a hátoldalon foglal helyet a hangszóró, hiszen hiába a külső, kissé megemelt keret, még így is alaposan leromlik a hangminőség, ha a hátával lefele rakjuk le az asztalra. Legfölül a 3,5 mm-es headset kapcsolódhat össze a telefonnal, de ne is foglalkozzunk vele, a minősége eléggé semmilyen, érdemesebb egy profibb darabot vásárolnunk, a telefon megérdemli.

Sebesség, működés

Négymagos, 1,5 GHz-en üzemelő processzor, 2 GB RAM – ezeket olvasva az embernek már akad valamiféle elképzelése a készülék sebességéről, és bizony a valóságban sem lesz oka a csalódásra. Az Android 4.1 Jelly Bean minden mozdulatunkra azonnal reagál, a tesztidőszak alatt nem tapasztaltam lassulást. Apropó Android, az LG nem hagyta annyiban a dolgot, és egy saját, Optimus UI 3.0-ának keresztelt felületet helyezett a telefonra, ami igen kellemesre sikerült.

DSC05868

A szoftver hét kezdőképernyőn való pakolászást engedélyez számunkra, azt hiszem ez azért elég, akinek nagyobb igényei vannak, az töltsön le másikat. A lehúzható státuszsor sem maradt érintetlen, a dél-koreai fejlesztők alaposan kibővítették, akár már itt is bekapcsolhatjuk az NFC-t, a WiFi-t, vagy lenémíthatjuk a telefont.

Úgy látszik, hogy a Sony minialkalmazásai elnyerték az LG tetszését, mivel az Optimus G-be is kerültek ilyenek. Ezeknek a programoknak a lényege, hogy a többiek fölött futnak, és a státuszsorból azonnal el is indíthatjuk őket. A QSlide névre keresztelt megoldás nagy meglepetéseket nem tartogat, jegyzeteket készíthetünk, számológépet használhatunk vagy egy weboldalt nézhetünk meg azonnal a beépített böngésző segítségével.

optimusg_1

Mivel az Optimus G kijelzője nem kicsi, és sokaknak gondot okoz ekkora felületet egy kézzel átérni, az okos fejlesztők egykezes módot is beépítettek a telefonba. Ennek lényege, hogy egy gomb megnyomása után a billentyűzet vagy a tárcsázó a képernyő tetszőleges oldalára helyezhető, így könnyítve meg a használatot.

optimusg_2

Nagyon meglepődtem a Quick Translator-on, mivel az alkalmazás azt ígéri, hogy elég csak rátartani a telefont az adott szövegre és a program tetszőleges nyelvre lefordítja azt. Bár leírva ez nagyon jól hangzik, a valóságban azért nem működik minden ilyen zökkenőmentesen, a program rendszeresen képtelen volt értelmezni az amúgy egyszerű, mindenféle extra stílustól mentes szöveget.

DSC05867

 

Persze valószínű, hogy inkább csak a magyart nem szereti, és más nyelveket jobban “beszél”. Az Optimus G-ben is megtalálható az LG saját szoftveráruháza a SmartWorld, bár ennek létezését a puszta marketing okokon kivül nem értem, számomra a Play áruházat semmilyen szempontból sem éri el.

Screenshot_1970-01-21-02-05-24

 

Ahogy az lenni szokott, az n-es WiFi-t sem nélkülözi a tesztkészülék, így a DLNA-t használó SmartShare-n keresztül oszthatjuk meg tartalmainak egy arra alkalmas televízión vagy hifin. Vész esetére biztonsági mentéseket is készíthetünk a Backup-al, akár ütemezve is. Elérkeztünk a mobil egyik legfontosabb funkciójához, a kamerához. Bár manapság szokás mindenféle különleges névvel illetni a fényképezőt vagy azok szoftvereit, az LG nem foglalkozott ilyesmivel, a szimplán csak “13 MP” feliratot magán viselő kamera képei meglepően jól sikerültek.

2013-04-18-18-16-22

Szoftveresen nem lehet okunk a panaszra, gyakorlatilag minden, az átlag fotós számára lényeges beállítás módosítható, legyen szó akár fényerőállításról akár az ISO erősségéről. Az LG néhány modelljébe már beépítette a hangvezérlést, az Optimus G sem kivétel, a kamera bizonyos szavak bemondására elkészíti álmaink fotóját. Említést érdemel még a FullHD felbontású videó, aminek minősége hozza az elvárhatót.

 

CAM00004

Aki szeretné, az a beépített videószerkesztővel azonnal módosíthatja is az elkészült remekművet. A zenelejátszót sem érheti kritika, a teljesen új felülettel rendelkező szoftver természetesen képes előadó, album vagy épp mappa szerint szűrni a zenét, és ahogy lenni szokott a kijelző nagy részét elfoglalja a borítókép.

CAM00005

 

A hangzás Dolby Mobile segítségével optimalizálható, az előre elkészített hangszínek mellett saját magunk is létrehozhatunk a szájízünknek megfelelő beállítást. Az adatátvitel terén sem szégyenkezhet az Optimus G, az LTE-nek hála bárhol villámgyorsan szörfözhetünk, adataink átküldését a 4.0-ás Bluetooth szolgálja, a kijelző tartalmát pedig a microUSB-n működő MHL segítségével tehetjük ki nagyobb képernyőre.

CAM00001

Mivel egy felsőkategóriás készülékről van szó, nem mehetünk el szó nélkül az akkumulátor üzemideje mellett. A hátlap alatt egy 2100 mAh-es egység foglal helyet, ami felhasználástól függően úgy 1-2 napig bírja. Míg előbbi értelemszerűen az aktív életmódot folytatók számára igaz, addig utóbbit kevés telefonálással, internetezéssel lehet elérni.

Végítélet

Amint azt a címben is írtam, az Optimus G lehet az ember következő barátja. Minden együtt van ebben a telefonban, ami egy androidos készüléket vonzóvá tesz. Az Optimus G jelenlegi, 142 ezer forintos árát figyelembe véve, aki nem sajnál ekkora összeget áldozni egy telefonra, az bizonyosan jól jár az LG  termékével. Való igaz, hogy több fémet is elviseltem volna a készülékházon, lehetne bővíthető a beépített memória, vagy járhatna jobb minőségű headset a gyári csomaghoz. De amikor az ember első alkalommal bekapcsolja, és a szemét elvakítja – mit elvakítja, kisüti! – a fantasztikus IPS kijelző, és pillanatok alatt használat készen vár a telefon akkor könnyen elfeledkezik ezekről a hibákról. Örülök, hogy hozzám került tesztre az Optimus G, nekem nagyon tetszett.

A tesztkészüléket a VIP-Phone-tól kaptuk.

Köszönjük!Szólj hozzá!

További Mobil tesztek

LG Optimus G

  Megjelenés éve: 2013
  Pro:  
  - Gyönyörű kijelző
  - Jó összeszerelési minőség
  - Erős hardver
 
  Kontra:  
  - Nem fém ház
  - A beépített memória nem bővíthető
  -
 
  Méretek:  
  • kijelző mérete: 4,7"
  • kijelző felbontása: 768 x 1280 pixel"
  • kijelző típusa: IPS LCD"
  • eszköz mérete: 131.9 x 68.9 x 8.5 mm
  • tömeg: 145 gramm
 
  Hardver:  
  • processzor: Qualcomm MDM9615 Quad-core 1.5 GHz
  • memória: 2048 MB
  • háttértár: 32 GB
  • bővíthetőség:  
  • kártya típusa:
  • portok: MicroUSB, 3,5 mm audio
 
  Multimédia:  
  • kamera felbontás: 13 megapixeles hátoldali kamera, 1,3 megapixeles előlapi kamera
  • video chat:  
  • video felbontás: 1080p
  • FM rádió:  
  • 3D:  
 
  Hálózati adatok:  
  • mobil: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 HSDPA 900 / 2100 HSDPA 850 / 1900 / 2100 LTE 800 / 900 / 1800 / 2100 / 2600
  • WiFi: 802.11 b/g/n
  • Bluetooth: Bluetooth 4.0
  • GPS: AGPS
  • NFC:  
 
  Szoftverek:  
  • op. rendszer: Android 4.1
  • spec. szoftverek:
 
  Akkumulátor:  
  • gyári adatok: 2100 mAh
  • tapasztalat: Közepes használattal 1 nap
 

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle