Connect with us

Hirdetés

technokrata

Teszt: BluePanther MiniBook – tenyérben a könyvtár

E-bookok

Teszt: BluePanther MiniBook – tenyérben a könyvtár

Olvasni mindenhol lehet. Asztal mellett, egy kényelmes fotelban, a cseresznyefa ágán ülve, a sorunkra várva. A találékony ember mindenhol megtalálja az alkalmat. Már csak egy jó könyv kell ehhez, ami nem csak tartalmát tekintve, de méretében is alkalmas arra, hogy bárhol előkapjuk. Ezt az igényt ismerte fel a BluePanther és most egy tenyérnyi méretű e-könyv olvasóval jelentkeznek. Nem lehet nem imádni…

A rohanó világgal nincs nekem semmi bajom. Szépen lassan gyorsult így fel és volt időm hozzászokni. De aminek a hiányát soha nem fogom megszokni és ami mindig hiányozni fog, az az olvasás. A jó könyvek. Azok tudják kikapcsolni az embert. Ebből a kikapcsolódásból jut sajnos kevesebb manapság. Épp ma olvastam egy angol weboldalon azt, ami szabad fordításban valahogy így hangzik: “az olvasás az, amikor új szoftvert installálunk az agyunkba”. Találó, hiszen számos könyvet fel tudnék sorolni, amelyek alapjaiban változtatták meg a gondolkodásomat. Igaz, hogy eddigi életem során a többszörösét elolvastam már annak, amit egy átlagos magyar állampógár (sic!) elolvas, de pont az jellemzi ezt a hobbit (is), hogy minél többet csinálja az ember, annál inkább úgy érzi, sosem elég belőle. Ezért örülök minden lopott percnek, amit ezzel a mellőzött hobbimmal tölthetek és ezért értékelek minden megoldást, ami ehhez hozzásegít.

DSC07885_resize

A könyvek szeretetét a szüleimtől örököltem. Amikor enni alig volt mit, könyvre akkor is jutott. Ez közös a szüleimben. Apukám kezdte el gyűjteni a forintos könyvtárat gyerekkorában, kiflipénzből. Az így összespórolt könyveit én meg gyerekként azért szerettem, mert tenyérben elférnek a kötetei. Nem szépek a forintos könyvek, de hasznosak. Olcsók, de az áruk nem tükrözi az értéküket. Egyszerűek, a bennük lévő tartalom a lényeg. A betűk sokasága, amelyek egyfajta agydobbantóként hatottak rám. Róluk ugrottam fejest a képzelet világába és töltöttem önfeledt nyarakat a tornácon a társaságukban. Amikor felnőttem és saját keresetem lett, akkor én magam is elkezdtem vadászni ezekre az olcsó könyvekre és igaz, hogy nem 2-3 forintért, de viszonylag nagy gyűjteményre tettem szert ezekből a könyvekből. Úgyhogy az én lakásom abban is hasonlít a szüleiméhez, hogy nálunk is két sorban állnak a könyvek a polcokon. Remélem, egyszer lesz időm arra, hogy minden könyvemet elolvassak. Nem vagyok válogatós.

DSC07881_resize

A papír alapú olvasást ugyan nem pótolja az e-könyv, de az érzés hasonló. Főleg akkor, amikor egy e-könyvolvasó éppen olyan kényelmes, egy tenyérben elférő méretű, mint gyermekkorom nyarainak forintos könyvei voltak. És főleg akkor, ha az ára olyan kedvező, hogy gondolkodás nélkül megvehetjük magunknak. Bizonyára ezért van az, hogy azonnal beleszerettem ebbe a tenyérkönyvtárba, amelyet a BluePanthertől kaptunk tesztelésre (köszönjük!). A méret oltárán kell-e feláldozni bármit is? Erre voltam leginkább kíváncsi és főleg erről szól ez a teszt. A kulcs mindenképpen a 4,3 colos képernyőátló. Akinek ez nem elég, ne is olvasson tovább. Én magam azt részesítem előnyben, hogy a zsebemben férjen el és ehhez kompromisszumként el kell fogadni a kisebb képernyőt. Mivel a betűméret tetszőlegesen változtatható, a kisebb képernyő csupán egyet jelent, hogy gyakrabban kell lapozni. De mivel az ujjunkat nem kell nyálazni (eltartott egy darabig, amíg az első e-booknál leszoktam erről a hülye beidegződésemről), ettől nem fog kiszáradni a szánk. Ha tehát nem zavar minket a gyakrabb lapozás, mehetünk is tovább.

DSC07886_resize

A jutalmunk 131 x 88 x 8,5 milliméteres, extrém kicsi géptest lesz, amely ráadásul a maga 102 gramm tömegével még extrém könnyű is. Tényleg nem vesszük észre, hogy nálunk van és ennek meg is van ám a veszélye is. Könnyű elhagyni, hiszen ha kicsúszik a zsebünkből, fel sem tűnik. Nem akarok ezzel többet hangsúlyozni mint azt, hogy megint egy olyan élményben van részem, amiben nem volt még. Pedig járt nálam már ez+az, de ilyen még nem. Hasonló sincs a piacon, így borítékolom, hogy sikertermék lesz. Ha jól lövik be az árát. Mennyit adnék én érte? Valahol úgy 25-30 ezrest attól függően, hogy mit kapunk majd hozzá. Sajnos a készülék még nem késztermék, így a várható áráról nincsenek pontos adatok, de amint kiderül, frissítem ezt az írást. A tesztkészülék is így magában érkezett, sem a dobozát, sem a tartozékokat nem volt alkalmam megnézni. Ha már tartozékok: nagy baj nem lehet, mert minden szabványos rajta. A töltés és az adatok – könyvek – rátöltése microUSB csatlakozón keresztül történik, zenét pedig egy kutya közönséges, 3,5 milliméteres jackdugón keresztül hallgathatunk. Fontos ám ez, mert egy speciális csatlakozó megkeserítheti az életünket, ha a hozzá való kábel nincs éppen nálunk, esetleg tönkrement. Itt nincs ilyen gond, könnyen kerítünk manapság microUSB kábelt és 3,5 milliméteres fejhallgatót is. Alul találunk még egy restet gombot, amit nekem nem kellett használni és egy kártyanílást. A belső (majdnem) 4 GiB háttértár microSDHC-kártyával bővíthető 32 GiB-ig. És ennyi.

DSC07883_resize

Ne akarjunk internetezni vele, nincs benne sem 3G sem wifi. De minek is? Hogy lemerüljön a rajtafelejtett wifi miatt? Egyébként ennél a gépnél is van egy olyan hülyeség, hogy bekapcsolt állapotban ég egy piros ledecske és gyakorlatilag ettől merül le, ha bekapcsolva felejtjük. Az olvasó álló helyében nem fogyasztana ugyanis semmit. A jó hír, hogy be lehet állítani, tétlenség esetén mennyi idő múlva kapcsoljon ki. 3-5-10-15-20 perc választható ki illetve az, hogy ne kapcsoljon ki. Én az 5 percet javaslom, azzal a legkényelmesebb használni. A gép oldallapjain, mindkét oldalon találunk előre- és visszalapozó gombokat, azaz tökéletesen alkalmas arra, hogy a buszon állva cserélgessük a kezünket, amelyikkel kapaszkodunk és amelyikkel az elektromos könyvet tartjuk. És ez nagyon kényelmes dolog. A gép tetején a bekapcsoló gomb és a feleslegesen világító piros led található. A hátlapon egy hangszóró nyílás, ami mögött nincs hangszóró, azaz zenét és hangos könyveket csak fülessel hallgathatunk. Ez egyébként vámelőírások miatt van így, egyes országokban kisebb a vám azokra a berendezésekre, amelyek nem képesek hangot kiadni.

DSC07888_resize

Az előlapon 5 gomb. Középen természetesen egy navigációs megoldás, amivel a menükben mozoghatunk kényelmesen. Mellette balról egy vissza és egy nagyítás gomb, jobbról pedig egy menü és egy főmenü (Home) gomb. És akár hiszi az olvasó, akár nem, ezekkel a gombokkal tökéletesen elirányítható. Nem érintőképernyős tehát, de nem is kell az. Viszont 600×800 képpontból állítja össze a képet, ami ezen a képátlón elég jó felbontást ad, konkrétan 232,56 PPI-t. A betűk élei ezért szépek, tényleg nyomtatott minőségre hajaz a látható kép. Azt ugye nem is kell írjam, hogy a környezet fényét tükrözi vissza, ezért sötétben valamilyen megvilágítás kell neki, ahogyan a hagyományos könyvnek is. A rendelkezésemre álló összes fájlformátummal kipróbáltam és nem voltam vele könyörületes az ékezetes betűk terén sem, de sehol egy hiba. ÁÉŐÚÓÜÖŰÍ, mind megvannak szépen. 4 fokozatban nagyíthatóak a betűk, M, L XL és XXL választható. XXL méretben eg képernyő 17-18 sor, M méretben pedig 40 körül. Az utóbbit ember legyen a talpán, aki meglátja, de az XL és az XXL még a hozzám hasonló, a szemét fáradságos munkával tönkretevő értelmiséginek is megfelel. A szöveg tördelése is tökéletes, még az elválasztások is stimmelnek többnyire. A lapozás nem túl gyors, de nem lassabb, mint egy hagyományos könyv esetében.

DSC07887_resize

Sajnos üzemidőről nem nagyon tudok írni, mert olyan sokáig nem volt nálam, hogy le tudjam meríteni. De jó is lett volna vagy 10 könyvet elolvasni vele, de erre soha nem lesz időm már ebben az életben. Mindenesetre az e-book olvasóknál bízhatunk abban, hogy kéthetente-havonta egyszer kell őket tölteni, mert az e-ink technológia tényleg nem fogyaszt sokat. Az is mond valamit, hogy bár nyomkodták előttem jópáran és jó sokat, majdnem 100%-os töltöttséggel kaptam kézbe. A használt anyagok és az összeszerelés minősége semmi panaszra nem adnak okot. Nem vitás, műanyagból van a masina és fogalmam sincs, meddig bírja karcolások nélkül, de tapintásra kellemes, nem recseg, a gombok méret és nyomáspont szempontjából is tökéletesen el vannak találva. A hátlap kicsit érdesített, így kevésbé csúszik és egykezes használat esetén mind hüvelykujjal, mind a túloldalon középső és mutató ujjainkkal tudunk lapozni. Nekem – férfi létemre – kifejezetten kicsi tenyerem van, de még nekem is kényelmes használni. Így a méretét én tökéletesnek találom.

DSC07882_resize

Kiknek és minek? Elsősorban a lopott percek szerelmeseinek. Azoknak, akik bárhol, bármikor szeretnék előkapni és elmerülni az olvasás semmivel össze nem hasonlítható, varázslatos világába. Ajándéknak is kiváló, gyereknek is, mert nem drága és így nem kell rá vigyázni. Tömegközlekedőknek is ajánlom, mert pont a kis mérete miatt egy kézzel kapaszkodva, a másikkal tökéletesen kezelhető. A súlya kisebb, mint egy hagyományos könyvének, így órákon át kézben tartva sem fáradunk bele a tartásába. És azoknak is ajánlom, akik nem biztosak abban, hogy egy e-book olvasó ki tudja-e váltani a papír könyvet. Mivel nem drága, ha nem tetszik ez az egész e-könyvesdi, kis veszteséggel adhatunk túl rajta. Nem fogunk, ezt garantálom. Én magam is egészen beleszerettem…



Szólj hozzá!

További E-bookok

BluePanther MiniBook

  Megjelenés éve: 2013
  Pro:  
  -
 
  Kontra:  
  -
 
Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés