Connect with us

Hirdetés

technokrata

Teszt: Samsung NX1000 – Ez majdnem szerelem volt

Fotó-videó

Teszt: Samsung NX1000 – Ez majdnem szerelem volt

Végre megint kipróbálhattam egy Samsung fényképezőt, végre egy NX-et kaptam, ami rózsaszín. Sebaj, én voltam a türelmetlen. De megérte!

Az NX200-at még 2011 Karácsonyán teszteltem, emlékszem, mennyire imádtam azt a gépet. DSLR képminőség, tükör nélkül. Csodálatos képeket készített és bár voltak erősen szoftveres belenyúlások egy-egy képnél, ha valakinek van szépérzéke és nem használ filtereket, akkor egész csinos képeket tud lőni vele. Nos, az NX1000 nem különben, és bár újabb darabról van már szó, ára nagyjából a fele az NX200-nak, amit nem csodálok. Ez a gép kisebb, és manuális a zoomja.

SAM_0405

Barátaimmal, kollégáimmal ellentétben én megpróbáltam nem foglalkozni azzal a ténnyel, hogy a gép a rózsaszín párduc kezében eltűnne, annyira pink. Az az igazság, hogy felajánlották, hogy küldenek más színben, ha várok egy-két napot, de nem akartam. Nemrég járt nálam a Galaxy Camera, magam számára vettem egy WB100-at, de megpróbálok a realitások talaján maradni. Ha sorrendet kéne felállítanom a fentebb említett gépek közt, akkor sajnos az NX1000 nem lenne dobogós, csak a negyedik helyre kerülne.

SAM_0409

Maga a készülék masszív, de a háza nem fém, hanem műanyag. Sajnos a zoomja kézi vezérlésű, a tetején nem található külön előkészítés hozzá, csak a bekapcsoló gomb, a programtárcsa és a Smart Link gombja kapott helyet. Az optikája cserélhető, a Samsungnak van is egy pár egysége a készülékhez, de az alapoptika pestiesen szólva nem egy „nagy Was ist Das”, ugyanis a zoomja nekem túl kevés.

SAM_0346

Felül megtalálható még egy vaku előkészítése is, mely egység külön jár a készülékhez és levehető. A vaku kicsi, de hatalmas a fénye. Ami tetszett benne, hogy nem égeti túl a képet, sőt, a Smart Mode-dal együtt remekül, ha nem kiválóan kompenzál. A vaku villámgyorsan tölt újra.

SAM_0352

A géptest alján található egy fedél, ami mögött egy akkumulátor kapott helyet. Tapasztalataim szerint ez az 1030 mAh-es kis áramforrás arra elég, hogy ellőjünk pár száz képet, egy jó részüket vakuval. A fedél rejt még egy nyílás, ide rejthetjük el az SD kártyánkat. Kell a nagy tárkapacitású, ugyanis pillanatok alatt ellő vele az ember 5-600 fényképet. Annyira gyors a gép, hogy míg más fényképezők töltenek vagy gondolkodnak, addig mi még két képet készítünk vele (akár nyolcat is másodpercenként).

SAM_0372

Az NX1000 jobboldalán egy másik fedél rejti a HDMI és a spéci USB 2.0-ás nyílást.

SAM_0371

A készülék hátlapján még számos izgalmas dolog található. Egyrészt itt a kijelző, ami egy 3 hüvelykes TFT, 921.000 pixel megjelenítésére alkalmas. A jobboldali kezelőszervek a szokásos kiosztással bírnak: filmrögzítés (full HD), Menü gomb, FN gomb, amivel kézi vezérléskor könnyedén állíthatjuk a fényképező ISO értékét, a zár sebességét, ki és bekapcsolhatjuk az autófókuszt, a felbontást és szinte bármit.

SAM_0357

A hátsó tárcsa tekerhető és lenyomható is négy irányba, így könnyedén navigálhatunk a menükben vagy éppen a képek visszajátszásakor. Alapesetben felfele nyomva a kijelzőn megjelenítendő információkat jeleníthetjük meg, tűntethetjük el, az AF-nél a fókuszgyűrű használatát adhatjuk meg, miszerint automata legyen, folyamatosan állítódjon vagy manuális legyen. Manuális esetén az optikán magán kell állítanunk az élességen. Érdekesség, hogy ilyenkor egy segédzoom bekapcsol és a tárgy vagy személy nagyon közeli éleire tudunk ráélezni. Hasznos, pláne, ha később nagyítani szeretnénk a képen. Mert hogy hatalmas méretben készít JPG vagy RAW fényképeket, akár Adobe RGB-ben is.

SAM_0356

Csak a felbontásból van 13, attól függően, hogy milyen képarányban és milyen megapixelben dolgozunk: 5472 × 3648, 3888 × 2592, 2976 × 1984, 1728 × 1152, 2736 × 1824, 5472 × 3080, 3712 × 2088, 2944 × 1656, 1920 × 1080, 3648 × 3648, 2640 × 2640, 2000 × 2000, 1024 × 1024. Ezek a felbontások némi utánaszámolással 3:2, 16:9 és 1:1 képarányt jelentenek.

SAM_0382A készülék igazán óriási képeket dolgozik, az érzékelőlapka pixelszáma 21.6, a tényleges pixelszáma 20.3 megapixel. A készülék érzékelője pedig remek fotókat készít alacsony fénynél is, ami az átlagos felhasználó esetében, mint amilyen én vagyok, azt jelenti, hogy nem zajos a kép. Ez nem is csoda, hiszen 0.3 megapixeles APS-C szenzor van benne, ami kristálytiszta képeket csinált olyan helyzetekben, ahol más fényképezőgépek bizony nagyon elbuknak.

SAM_0377

 

Van benne WiFi is!
Nos, a Samsung az NX1000 esetében megpróbált leszámolni a kábellel. Ez nem csak azt jelenti, hogy hálózaton keresztül át tudjuk másolni a képeinket a fényképezőgépről a számítógépre, hanem hogy számos módon meg is oszthatjuk azokat. A MobileLinkkel például az okostelefonunkra, tabletünkre másolhatjuk a képeinket, videóinkat.

SAM_0394A Remote Viewfinder már egy fokkal érdekesebb, ugyanis az okostelefonunkat használhatjuk a képek elkészítéséhez. Ez például jól jöhet akkor, amikor önmagunkat akarjuk fotózni és nem akarjuk ezt a tükörben pózolással tönkrevágni. Ha más módját akarjuk a megosztásnak, akkor feltölthetjük Dropbox-ba, elküldhetjük emailben vagy Smart TV-re is elküldhetjük a képeket WiFi-n keresztül. Arra is módunk van, hogy automatikus mentést készítsünk a kártyán tárolt fényképeinkről.

SAM_0354Ami hiányzott, az opcionális GPS. Ha picivel több pénzünk van rá, akkor vehetünk GPS-es fényképezőgépet, mely koordinátákkal is ellátja a fotóinkat, melyeket a későbbiekben akár így is kategorizálhatunk.

Tárcsázzunk!
Az NX1000 tetején található tárcsán, bár kevésnek tűnhet, de bőséges mennyiségű program található, amik bárki igényeit ki tudják elégíteni.

SAM_0361Az első és legfontosabb a SMART, mely esetében konkrétan ráhagyatkozunk a fényképezőgép tudására. Ő majd eldönti, hogy mi a jó nekünk, állítja az élességet, a fényerőt, a rekeszt, a záridőt, a gyújtótávolságot, a fehéregyensúlyt. Egyszóval mindent. Persze van, amikor már kevés a SMART, ilyenkor jön képbe a többi funkció. Az „i” piktogram amolyan félautomata rendszer. Ha aktiváljuk a tárcsán, akkor az optikán található iFn gombot benyomva mi döntjük el, hogy milyen jelenet választunk ki, itt ömlesztve és könnyedén, az optika elejét tekerve válthatunk pillanatok alatt Tilt-Shiftről tájkép módra vagy éjszakai fényképre. Sőt, ennél az optikánál egy digitális kétszeres zoomot is elérhetünk ebben a módban. Ha nagyon biztosak vagyunk magunkban, akkor a készülék hátulján kikapcsolhatjuk az automata fókuszt és mi magunk is beállíthatjuk a megfelelő élességet.

SAM_0403

A csillagos fényképezőgép piktogramra állítva a gépet különböző képkeretek adhatunk a témához, legyen az egy tényleges keret vagy egy üdvözlőlap, netán újságcímlap. A Magic Frame mellett található a Smart Filter is, itt is szórakozhatunk különböző szűrőkkel, effektekkel, de ezek a Miniature kivételével kicsit elcsépeltek a számomra. A Miniature amolyan offline Instagram, vagyis Tilt-Shift-szerű fotókat készíthetünk játszi könnyedséggel.

SAM_0395A Scene piktogramnál jelenteket választhatunk. A Beauty shot egyfajta Photoshop retus, mely megpróbálja eltüntetni, feljavítani a bőrhibákat. A tájkép, a tűzijáték, az éjszakai fotózás, a backlight és a szuperközeli mellett lehetőség van 3D-ben is fotózni, de ezek megjelenítéséhez kell a megfelelő monitor vagy tévé.

SAM_0353A kamera ikon nagy meglepetésre a filmrögzítést hozza elő a fényképezőgépből. Mint mindig, most is elmondom, hogy ne várjunk tőle Hollywood-i minőséget, de 1080p-ben is képes filmet rögzíteni. Ilyen minőséget sikerült lőnöm a troliról. Azért nem rossz.

A többi piktogram különböző manuális beállításokhoz visz, melyekhez komolyabb szakértelem nem árthat, személy szerint teljesen meg voltam elégedve a Manuális, a SMART és az iFN nyújtotta szolgáltatásokkal.

_SAM9520

Amit tapasztaltam
Hihetetlenül nagy a tudása a készüléknek ahhoz képest, hogy 100 ezer alatt is beszerezhető. Nem a leggyorsabb a bekapcsolási ideje, a programváltás pedig kifejezetten lassú, de! Ha egyszer a vaku feltölt, akkor nincs mese, gyorsan lőhetjük egymás után a fényképeket.

_SAM9783

_SAM9793

_SAM9770

Kutor László tanár úr magángyűjteményét fotózva bizony keményen rávakuztam a merevlemezekre, iPad kijelzőre és villanykörtékre, de a villanás a legkisebb mértékben sem zavart be a képek elkészítésekor. A visszavert fény alig vagy egyáltalán nem köszönt vissza a fényképeken. A makrója azonban szeret elmászni. Látni, hogy megtalálja egy pillanatra az élességet, de végül eldobja. Na ilyenkor jön a manuális élességállítás, ami könnyedén véghezvihető.

_SAM0254A vaku esetében érdemes megemlíteni, hogy bizonyos program módoknál nem lehet használni. Például a készülék képes másodpercenként 8 fényképet készíteni, de vaku nélkül. Ami szimpatikus, hogy ha nem kell, akkor lehajtjuk a fejét, ha kell, akkor felemeljük. Utóbbinál szinte azonnal üzemkész.

_SAM9642

Az akkumulátorával rengeteg fénykép lőhető, a képek gyönyörűen színtelítettek és kiváló a mélység-élesség is. Ha végül lemerül, akkor nagyjából két óra alatt fel lehet tölteni egy külső egységgel. Amit javasolok, az az, hogy a különböző optikák mellé szerezzünk be egy pótakkumulátort. Amíg azt használjuk, addig a másikat könnyedén feltölthetjük.

_SAM9985

Bár kiváló fényképeket készít, személy szerint körülbelül ezret lőttem két akku feltöltéssel, az alap optika nekem kevés, már ami a ráközelítést illeti. A kevés fény nem akadály a jó fotóhoz, tényleg nem zajosak a képek. Ahol pedig már azok, akkor ott már tényleg elkél a vaku.

_SAM9484
Ítéletem
Az NX1000 kiváló készülék lett. A tudásához külön könyvet kéne írnom, semmint valami aprócska tesztet. A Samsung egyszerűen tud. Tud mikrohullámú sütőt, okostelefont és fényképezőgépet is gyártani. Kiváló fényképeket készít, egyedül az alap optikát nem szerettem, de azt is csak a gyenge zoom miatt. Nagyon sok fotót lőttem vele, amit az Indafotóra felraktam, az semmiség, csupán a töredéke a legjobb képeknek. Egyébként a fotóblogunkon könnyedén összevethető a korábbi Samsung gépek fényképeivel az NX1000-é.



Szólj hozzá!

További Fotó-videó

Samsung NX1000

  Megjelenés éve: 2012
  Pro:  
  - kiváló fényképek
  - számos beállítási lehetőség
  - jól vakuzik
  - gyorsan készíti a képeket
  - szinte hibátlan
  -
 
  Kontra:  
  - lassú a programváltás
  - műanyagház
  - az alap optika gyenge
  - a kijelzője lehetne jobb
 
Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés