Connect with us

Teszt: iPhone 5 klón – hamis a baba

DSC07737_resize

Mobil tesztek

Teszt: iPhone 5 klón – hamis a baba

Egy olyan áJfón ötöst teszteltem, amiről iPhone 5 tulajdonosok is csak pár perc után mondták meg, hogy nem igazi. Ha nem adjuk a kezükbe, hanem csak használat közben látják meg nálunk, akkor meg soha nem jöttek volna rá, hogy a kínai ipar újabb koppintásával van dolgunk, amely tökéletesen alkalmas arra, hogy a környezetünket sokkoljuk vele…

Olyan szerencsés vagyok, hogy ezt a klónt éppen akkor kaptam kézbe, amikor egy nagyobb kütyübu…, izé, kütyübolond társasággal találkoztam. Persze a majdnem harmincfős társaságban összesen 2, azaz kettő iPhone volt (a többiek mind Androidon nyomultak), de náluk is az Apple termék csak másodlagos telefonként funkcionált. Fejlesztéshez. Kényszerből. Mindenesetre a hamis áJfón végigment az egész társaságon és többen – akik ismernek – döbbenten néztek rám, hogy ez meg most mi.

DSC07737_resize

Nem a hamis telefon bizonytalanította el őket, hanem hogy pont nálam látták. Zsigerből utálom ugyanis az Apple összes termékét és ha az lenne az egyetlen gyártó, akkor sem kellene semmi tőlük. Ezt sosem titkoltam, mindenki tudja rólam. Ez az én mentális betegségem. Van, aki a pókoktól fél, van aki a magasban, van aki a repüléstől. Nekem meg epülfóbiám van. Szóval ezért is volt furcsa a barátaimnak, hogy pont ez és pont nálam…

DSC07736_resize

Sokat gondolkodtam azon, hogy miként kell egy ilyen áltelefonhoz hozzáállni. Szakmai szemmel ugyanis egészen más nézni, mint érzelmi alapon. De én is ember vagyok, így az érzelmeimet egyszerűen nem tudom kivonni a képletből. Így aztán akár akarom, akár nem, de csak előtörekszik belőlem egyfajta káröröm. Ez pedig nem szép dolog. A kárörömben nincs semmi vegyes érzés és egyszerűen tombol az emberben, amikor azt látja, hogy a folyamatosan pereskedő Apple termékeit valaki ilyen pofátlan módon nem csak leutánozza, hanem milliméterről milliméterre lemásolja.

DSC07742_resize

És az a legszebb az egészben, hogy ráadásul SEMMIT nem tehetnek ellene, hiszen a dolog Kínából jön. Arra kell felkészülni, hogy az ilyen másolatok mindig lesznek, egyre tökéletesebben fognak hasonlítani az eredetihez. Persze az érzelmi vonalon túl bennem főleg a kíváncsiság munkált a hamis áJfón nyomkodása közben. Be lehet-e ezzel csapni valakit? Mennyiben kevesebb egy ilyen, mint egy akármilyen másik, hasonló árban kapható  telefon? Mit kap a vásárló ezért a röhejes árért? Szóval kénytelen voltam egy ilyen hosszú bevezetőt írni, hogy érthető legyen, miért élveztem ezt az arcátlanul-pofátlanul szemtelen hamisítványt.

DSC07744_resize

Az első dolog, hogy a készülék tökéletesen úgy néz ki, mint az iPhone 5-ös. Nem hasonlít, hanem ugyanaz. Minden mérete, a gombok kialakítása. Minden. A használt anyagok mások, de ezt mindaddig nem tudjuk megállapítani, amíg a kezünkbe nem vesszük. És azzal együtt, hogy a használt anyagok mások, teljesen rendben vannak. Odavernek jó néhány, “igazi” telefont gyártónak is minőségben. Pont ez a zavarba ejtő benne. Úgyhogy amit elsőre nagyon élveztem vele kapcsolatban az az, hogy senki, soha rá nem jön arra, hogy ami nálam van, az valójában nem egy iPhone 5-ös.

DSC07743_resize

Hogy valójában bárki megrendelheti magának 30 ezres környékén Kínából, ha be meri vállalni a csomagküldés anomáliáit. Aki meg nem, az sajnos nem is kell messze menjen, ha vásárolni akar egy ilyet, hiszen idehaza, Budapesten is talál magának, pár ezressel többért. Adott tehát egy telefon, ami pont ugyanolyan, de fillérekbe kerül és ez valami perverz izgalommal tölti el az embert.

DSC07739_resize

A következő izgalmas dolog, hogy a kezelői felület, az ikonok, a menük, minden UGYANOLYAN, mint az iPhone 5-ösön. Azaz, amikor nyomkodja az ember, szinte senki nem veszi észre, hogy nem egy iPhone 5-öst nyomkodunk. Nyugodtan menőzhetünk hát vele, ha éppen ahhoz van kedvünk és külön élvezettel figyeltem a szemem sarkából, hogy mindenki azt hiszi, iPhone 5-öst nyomkodok éppen. Nagyon vicces dolog az igazi iPhone 5-ös tulajok arcát figyelni, amikor előcsalok egy ékezetes Anysoft billentyűzetet. Vagy felteszek egy élő háttérképet. Ezt most hogyan? Merthogy amíg Androidon van ilyen, addig ez egy baromság és felesleges, de amint a hőn imádott, egyenesen a Mennyországból aláhullott gépen lehet, akkor már kéne. Hát azon nem lesz, ezen meg van.

Screenshot_2013-03-01-18-12-37

Nagyon élvezetes, hogy a készüléken valójában egy Android fut, mégpedig egy olyan, amire simán telepíthető bármilyen apk. Azaz az összes androidos alkalmazás elfut rajta. Sajnos a Google Play áruházat nem sikerült ráhekkelnem, mert feltelepült, de a gyárilag rárakott, Appstore-szerű kínai nyelvű valamivel összeakad és kényszerleáll. Pedig kipróbáltam pár verziót. Ha lenne időm, amazt valahogy ki tudnám nyírni, de így közvetlenül a Google Play-ről nem tudtam rátelepíteni a telefonra semmi. Ha kicsit is értünk az Android lelki világához és tudjuk, honnan és hogyan lehet a telepítőfájlokhoz hozzájutni, azokat simán felmásoljuk és installáljuk az apk-kat. Ennyi. Úgy van tehát iPhone-unk, hogy az Android. Ez ám a true way…

Screenshot_2013-03-01-18-13-12

Bizonyára érdekli a kedves olvasót, hogy mi is hajtja a vasat, azaz mi van belül. Nem volt egyszerű kinyerni az adatokat, de nagy nehezen sikerült a Google Play-t megkerülve néhány szoftvert feltelepíteni, így jöhetnek a tények. Nos, természetesen egy Mediatek csipszett van benne, a 6577-es. Ez egy 1 GHz-es, dualcore processzor, ami manapság nagyon sok kínai csodában megtalálható. A képernyő egy 480×854-es felbontású, 240 PPI-s képernyő, amely egyébként tökéletes színeket is produkál. 1 GB belső (ROM) memóriát kapunk, amelyből 450 MB áll rendelkezésre a szoftverek telepítéséhez, a rendszerfájlok ugyanis a többi helyet elfoglalják. Kell a hely a hamis iOS-nek… Van egy 16 GB-os belső meghajtónk, amely teljesen a miénk és azzal töltjük meg, amivel akarjuk. A készülék nem bővíthető SD kártyával. RAM-ból az Elixir 1,8 GB-ot ír ki, amiben azért kételkedem, de a szoftver szerint ennek 4%-át használja a gép, ha csak az alap oprendszer fut éppen.

Screenshot_2013-03-01-18-15-31

Kapunk egy hátlapi kamerát, amely 3264×2448 pixelben fotóz, azaz 4:3 képarányban, 8 megapixellel. Az előlapi kamera 640×480-as, VGA felbontásban képes fotózni. Videózni 352×288 pixelben tudunk, 20 képkocka/másodperccel. Ahhoz képest, hogy mire számítottam, a fotók – főleg szabadban elkészítve – nem is olyan rosszak. Van HDR fotó is.

IMG_20130301_154654

És van panoráma fotó is, igaz ez egy kicsit foltosan illeszti össze a képet. Viszont 1-8 részletből lehet vele képet kombinálni és bármikor befejezhető a panoráma pásztázása. Ügyes, de csak internetes megosztáshoz elegendő a képek minősége.

1132515515

Mit kapunk hozzá? Egy tökéletesen lemásolt iPhone5 dobozban tökéletesen lemásolt iPhone5 töltőt, tökéletesen lemásolt iPhone5 fülhallgatót és még az adatkábel/töltőkábel is tökéletesen hasonlít az újfajta iPhone5 csatlakozóhoz, de nem az. Nagyon odafigyeltek tehát, hogy még a tartozékok is ugyanúgy nézzenek ki, mint az iPhone5-ösnél. Sikerült. Ez egyben jelent is némi veszélyt, hiszen laikusként egy ilyet simán ránksózhatnak és ha elég drágán adják, még gyanút sem fogunk. Aki tehát kerülni szeretné az ilyen félrenyúlásokat, az csak hivatalos eladótól vásároljon iPhone-t! Drága lesz, de legalább igazi.

DSC07745_resize

A készülék működéséről annyit, hogy ha jobban megnyaggatjuk, azért egyértelműen kiderül, hogy ez nem egy iPhone. Ezzel együtt a menük és az ikonok kialakításánál törekedtek arra, hogy legalább messziről nézve olyasmi legyen, mint az iOS. Mint írtam, egy Android fut a háttérben, mégpedig egy 4.1.5-ös. Az iPhone-osításban annyira igyekeztek a fejlesztők, hogy sikerült részben kiherélni az Android rendszert is.

Screenshot_2013-03-01-18-11-52

Ennek legkézenfekvőbb jele az, hogy nem tudunk egy Google fiókot hozzáadni a telefonhoz és így a telefon nem tudja leszedni a címjegyzékünket sem a Google fiókunkból. Ez pedig nagy baj, mert így a telefonszámok átvitelére csak a SIM segítségével van mód, ami meg járhatatlan út. Ez az Android tehát nem is android, hiszen az Android lényege a Google rendszer a háttérben, amit itt legnagyobb részben nélkülöznünk kell. Aki még nem androidozott, annak ez persze fel sem tűnik. Ők is veszélyben vannak, hiszen őket is könnyű becsapni egy ilyennel.

Screenshot_2013-03-01-18-15-56

Mivel a Google fiókunk nincs beállítva, a Google Play nem is látja ezt a telefont, tehát a számítógép böngészőjéből sem lehet elindítani. távirányítással telepítést a telefonra. Mivel nem fut a Google Play sem (feltelepíthető, de kifagy) az Androidos alkalmazások csak apk-ból telepíthetőek. Így viszont nagyon sok mindent sikerül telepíteni, de mindegyik indulásakor kér jelszót. Sikerült például a Google Talkot telepíteni, de a videotelefonálás nem megy rajta. Fekete képernyő fogad az indításánál, azaz nem ismeri fel a kamerákat.

Screenshot_2013-03-01-18-13-28

Nincs alapból Google Maps sem, de feltelepíthető és tökéletesen működik is. Gyanítom, hogy az összes olyan navigációs szoftver, amely a 480×854-es képernyőfelbontást kezelni képes, ugyanígy feltelepíthető és működik is, de ezekkel nem volt időm próbálkozni. Az onboard térképeket kedvelőknek jó hír, hogy 16 GBbelső tárhelyre elfér az egész világ, ötször.  A Google Maps-szel mindenesetre kipróbáltam a navigációt és a GPS pontosságát, teljesen átlagos érzékenységű csipről van szó, amely a jeltalálást EPO-val, azaz a műholdak röppályájának előre becslésével is képes gyorsítani..

Screenshot_2013-03-01-18-14-11

A Gmail fiók beállítható, tökéletesen lejönnek az üzeneteink, kezelése tökéletes. Amit például a Note 2 nem tud, azaz belenagyítani egy e-mail szövegébe, az itt tökéletesen működik és ez több, mint bosszantó. A levelezéshez és minden egyéb gépeléshez jól jöhet egy magyar billentyűzet, így az Anysoftkeyboardot és a hozzá tartozó magyar billentyűzetet sikerült telepíteni. Sajnos minden kikapcsolás után be kell állítani, hogy ez legyen a billentyűzet és ez nagyon kényelmetlen.

Screenshot_2013-03-01-18-13-48

Az operációs rendszer nem tud magyarul és az angol beállítások mellett is sok helyen kínai krix-kraxal találkozhatunk. Egyébként minden világnyelvet beállíthatunk, csakhát a magyar az nem világnyelv. Külön pofátlanság, hogy a beállításokban keresgélve a model, számnál azt találjuk, hogy MD297ZP, ami egy létező iPhone5 modell kódja és 715 dollárért, jelenlegi árfolyamon 161 magyar ezresért találjuk meg az internetes áruházakban. Még a Legal, azaz a jogi nyilatkozatról szóló információkban is az van, hogy az Apple copyrightja ez a gép, ez pedig a pofátlanság netovábbja. A licence is Apple oldalra dob, a szabványoknak megfelelés is az iPhone által megkapott engedélyekre hivatkozik. Eszetlenül arcátlan tehát az egész dolog.

Screenshot_2013-03-01-09-17-20

A beállításokban kalandozva az iCloud beállítása alatt tudjuk belőni a Google fiókunkat, de csak az e-mailek szinkronizálását engedi. Az e-mail aláírásoknál is alapból az van beállítva, hogy sent from my iPhone. Gondoltak mindenre. Van FaceTime és Safari is, természetesen mindkettő hamis. De működnek.Twitter, Facebook és Sina Weibo (???) van mint közösségi alkalmazás gyárilag telepítve. de csak látszólag. Rájuk kattintva ugyanis csak egy linket dob fel, ahol megtudhatjuk, mik is ezek, de nem működnek. Feltelepíthetőek viszont apk-ból és onnantól meg igen.

Screenshot_2013-03-01-18-14-31

Kiknek és minek? Sokáig lehetne ragozni, hogy kiknek is ajánlanék egy ilyen telefont, de röviden össze lehet foglalni: akik kalandra vágynak, azoknak. Van benne ugyanis kaland rendesen. A minőségét tekintve nagyon rendben van, így ha egy kutya közönséges telefon lenne, már akkor megérné az árát. Így, hogy a Google funkciók nagy része fut rajta és tényleg tökéletesen úgy néz ki, mint egy iPhone5-ös, azoknak ajánlom, akiknek az iPhone5 tetszik, de az ára nem. Ha tudomásul vesszük, hogy ez NEM egy iPhone és még csak NEM IS egy Android, akkor akár szerethetjük is. Nekem nagy élmény volt, de én a nagyobb képernyőkre és a bivalyerős vasakra gerjedek. Csak ezért nem kéne. A feleségnek, vagy a gyereknek én is megvenném.Szólj hozzá!

További Mobil tesztek

iPhone 5 klón

  Megjelenés éve: 213
  Pro:  
  - Vicces
  - kalandos
  - pofátlan
  - tökéletes minőség
 
  Kontra:  
  - Hamis
  - törvénytelen
 
  Méretek:  
  • kijelző mérete: n/a"
  • kijelző felbontása: 480x854"
  • kijelző típusa: n/a"
  • eszköz mérete: n/a
  • tömeg: 0 gramm
 
  Hardver:  
  • processzor: Mediatek MT6577
  • memória: 1024 MB
  • háttértár: 16 GB
  • bővíthetőség:  
  • kártya típusa:
  • portok:
 
  Multimédia:  
  • kamera felbontás: 8 Mpix
  • video chat:  
  • video felbontás:
  • FM rádió:  
  • 3D:  
 
  Hálózati adatok:  
  • mobil: n/a
  • WiFi: van
  • Bluetooth: van
  • GPS: van
  • NFC:  
 
  Szoftverek:  
  • op. rendszer: Android
  • spec. szoftverek:
 
  Akkumulátor:  
  • gyári adatok: n/a
  • tapasztalat: 1 nap
 

ÖSSZEHASONLÍTÁS

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Honor20Pro
LG IFA díjnyertes termékek 2019

Kütyük

2019-2020 legjobb prémium OLED TV-je

2019. augusztus 18. vasárnap
mr-george-zhao-president-of-honor-at-the-honor-vision-china-launch_web

Smart-TV

A Honor teljesen újraértelmezi a Smart-TV fogalmát

2019. augusztus 17. szombat
evolveo_sportwatch_ms1_1

SmartWatch

Az Evolveo piacra dobott egy okosórát SIM támogatással

2019. augusztus 16. péntek
samsung-galaxy-note-10-plus-screen-head-on-2-1200x675

Dotkom