Connect with us

Hirdetés

technokrata

Teszt: LG Optimus L9 – Rendben van

Mobil tesztek

Teszt: LG Optimus L9 – Rendben van

Nálunk járt az LG középkategóriás okostelefonja, mely nem okozott csalódást.

Az LG egyáltalán nem új szereplő az okostelefon piacon, ki ne emlékezne a nagy sikerű Optimus GT540-re vagy akár az első kétmagos telefonra, az Optimus 2X-re. A gyártó aztán elvesztette a fonalat, a frissítések elmaradozása, a kissé magas áron kínált készülékek megtették hatásukat, és elindultak a lejtőn. Az LG vezetése ezt nem nézte jó szemmel és 2012-ben igyekeztek minőségi, jó ár/érték arányú termékeket összehozni. A 2012 januárjában bemutatkozott Optimus L-sorozat egy pénztárcabarát, korrekt szolgáltatásokat nyújtó modellpaletta lett, ehhez csatlakozott augusztusban az Optimus L9. Tesztünk alanya a középkategóriában próbál szerencsét, ebben az ársíkban egyáltalán nem megszokott, 4,7″-es kijelzővel.

Csomagolás/Külső

Már régen elfelejtettük azokat a hatalmas, a készülék méretének többszörösét elfoglaló dobozokat, melyekbe anno a telefonokat  rejtették. Ma a környezettudatosság a menő, így az Optimus L9 is egy kompakt, helytakarékos dobozba került. Tartozékokból nem vagyunk gazdagon ellátva, egy headset, töltő és microUSB kábel mellett csak a használati útmutató foglal helyet. Miután leszedjük a mindössze 125 grammos telefonról a  készülék funkcióit dícsérgető fóliát, elénk tárul a hatalmas 4,7″-es kijelző.

DSC05711

Elsőre azt hinnénk, hogy alatta az iPhone-októl megszokottan egyetlen fizikai gomb foglal helyet, ám a bekapcsolás után hamar kiderül, hogy a tervezők két érintőgombot is elrejtettek mellé. Legalul a microUSB csatlakozó foglal helyet, a mikrofon társaságában. Legfölül található egy másodlagos, zajszűrésre hivatott mikrofon, és hogy ne unatkozzon a mérnökök elhelyeztek mellé egy jack csatlakozót is. A hátlapon egy 5 megapixeles, autofókuszos kamerával találkozunk, mely mellé LED villanót szerelt a dél-koreai vállalat. Manapság már meglepő, hogy a strapabírónak ígérkező akkufedél bizony leszedhető, alatta a 2150 mAh-es akkumulátor, a microSD kártya bővítőhelye és a SIM foglalat található.

DSC05713

Baloldalon a hangerőállító gombok helyezkednek el, a jobbján pedig a bekapcsoló gomb foglal helyet. Sajnálatos módon exponáló gomb nincs. Utóbbit megnyomva egy kisebb zizzenés után életre kel a telefon, majd az LG logó eltűnése után elénk tárul az Android 4.0.

Rendszer/sebesség

Mint már fentebb is említettem, a készüléken nem a legújabb, Jelly Bean, hanem az azt megelőző Ice Cream Sandwich foglal helyet. Aggodalomra semmi ok, a közeljövőben vélhetően megérkezik a frissítés, addig érjük be a jelenlegivel. Szerencsére semmi ok a panaszra, a kétmagos 1 GHz-es processzor gyorsan teszi a dolgát, mellé pedig 1 GB RAM került. Mivel az L9 a középkategória tagjaként igyekszik jeleskedni, ne várjunk FullHD kijelzőt, sőt még egy sima HD sem fért bele a keretbe. Van helyette egy 540 x 960 pixel felbontású megjelenítő, mely manapság már nem számít különösen jónak.

DSC05716

Szerencsénkre nem sima LCD, hanem IPS technológiájú, így a betekintési szögekre és a színmélységre nem lehet panaszunk, ha az ember nem nagyon közelről nézi, akkor elmondható, hogy szép képe van. A képernyőt feloldva megcsodálhatjuk az LG Optimus UI 3.0-nak keresztelt felületét, melynek kinézetével én személy szerint elégedett voltam, és az is elmondható, hogy a sebességével sincs baj. Szabadon hozhatunk létre kezdőképernyőket, melyekre a gyártó saját widget-eit is kitehetjük. A menü sebessége és kinézete megfelelő, érezni, hogy csak okosan akartak belenyúlni a gyári Android felületbe. Kapunk LG alkalmazásokat is, ilyen például a “Backup” névre hallgató program, mellyel az alkalmazásainkat, személyes adatainkat menthetjük le, illetve hozhatjuk vissza. A gyártó saját DLNA szoftvert is előretelepített, ez SmartShare névre hallgat, csodát ne várjunk tőle, úgy működik mint a többi, csak ez épp LG-s tálalásban.

lg_l9_1

A DLNA mellett a másik modern őrület az NFC, mivel ez is van az L9-ben így ehhez is kapunk programot, ezt a cég LG Tag+-nak nevezte el. Lényege, hogy beállíthatjuk, hogy amikor NFC cimkékhez érintjük a telefonunk, az miként reagáljon. A RemoteCall Service egy segítségnyújtó szolgáltatás, mely során a készülék csatlakozik az LG ügyfélszolgálatához, az ottani munkatárs pedig átveszi a készülékünk irányítását, és úgy próbál meg megoldást nyújtani a problémára. Egyáltalán nem titok, hogy az LG a Samsungot tartja legfőbb ellenfelének, mindig igyekszik követni a másik dél-koreai céget, így az Optimus L9-ből sem maradhatott ki a gyártó saját,  SmartWorld névre hallgató alkalmazásboltja.

lg_l9_2

A dolog több sebből vérzik. Egyfelöl itthon hivatalosan nem működik, ám fogadjuk el kis piac vagyunk ehhez. Ugyanakkor az, hogy például a Cut The Rope körülbelül 100 forinttal kerül többe, mint a Google Play Store-ban, az szerintem nem sok örömködésre ad okot. Azért, hogy alkalmazásokat gyorsan tölthessünk le, nem maradhatott ki a repertoárból a HSPA, amihez N-es WiFi is társul. Bluetooth és GPS is van, előbbiből a 3.0-ás verzió került beépítésre, utóbbi pedig geotaggelésre képes.

Kamera/Multimédia

Mint egy, a középkategóriában tartozódó készülék, az L9 sem dobatja el velünk az otthoni fényképezőgépünket, de nem végez rossz munkát. Bár a tesztidőszak alatt nem mondhatnám, hogy jó idő lett volna, következtetéseket azért le tudtam vonni az elkészült fényképekből.

CAM00005

A színekkel nincsen probléma – bár hála a csodálatos időjárásnak, leginkább a szürkével kellett operálni -, ám nagyon erős a zajszűrés, a részletek elmosódottak. Azért megpróbálták érdekessé tenni a fotók elkészítésének menetét, ugyanis a fényképezőbe hangvezérlés is került. Elég, ha bemodjuk neki azt hogy “Csííz”, és máris készít egy képet. Dedikált kameragomb híján, ezt a “hanger fel”, illetve a képernyőn található virtuális exponáló segítségével tehetjük meg. Videófelvételre is lehetőségünk van, ezt az L9 FullHD felvételben abszolválja, ennek minőségével nincs probléma.

CAM00006

Zenei téren hozza a ma elvárhatót a készülék. Kapunk FM-rádiót, mely headset segítségével megszólaltatja nekünk az éter tartalmát, sőt az RDS információkat is tudtunkra adja. Azok akik az MP3-ak hallgatására esküsznek, sem maradnak ki a jóból, nekik egy kellemes külsejű szoftvert készített az LG. Van equalizer is, de csak előre kiválasztott hangzásképeket választhatunk ki. A hangminőséggel nincs probléma, az L9 kihangosítva is szépen szól, csak a mélyekkel áll kissé hadilábon, ám egy jobb fülhallgatóval ez a probléma is elhárul. Sajnálatos, hogy csak 4 GB a beépített memória, így mindenképpen microSD kártyára szorulunk. Ez utóbbi sem cserélhető a készülék kikapcsolása nélkül, ez azért fájó pont.

Végítélet

Fontos, hogy tudjuk, hová pozicionálta a gyártó ezt a készüléket. Az L9 nem a Galaxy S3, Xperia Z és társainak ellenfele, hiába gondolnák sokan a nagy kijelző láttán. Egy középkategóriás telefon, melyet jelenleg körülbelül 90 ezer forintért vásárolhatunk meg. Hozza azt, amelyre a mindennapok során szükségünk lehet, és teszi ezt úgy, hogy közben nem üríti ki teljesen az ember pénztárcáját. Igen, vannak hibái – én egy fém házat, és nagyobb beépített memóriát azért vártam volna – de azok, akiknek nem lényeg a csúcs hardver, csak szeretnék élvezni a nagy kijelző előnyeit, biztosan nem fognak csalódni. Az LG ezt most megcsinálta.



Szólj hozzá!

További Mobil tesztek

LG Optimus L9

  Megjelenés éve: 2012
  Pro:  
  - IPS kijelző
  - Jó összeszerelési minőség
  - Szép külső
 
  Kontra:  
  - A kamera lehetne jobb
  - Nem fém ház
  - Az akkumulátor kapacitását látva hosszabb üzemidőt várna az ember
 
  Méretek:  
  • kijelző mérete: 4,7"
  • kijelző felbontása: 540 x 960 pixel"
  • kijelző típusa: IPS LCD"
  • eszköz mérete: 131.9 x 68.2 x 9.1 mm
  • tömeg: 125 gramm
 
  Hardver:  
  • processzor: Kétmagos Cortex-A9 1 GHz
  • memória: 1024 MB
  • háttértár: 4 GB
  • bővíthetőség:  
  • kártya típusa: microSD
  • portok: microUSB, 3,5 mm audio
 
  Multimédia:  
  • kamera felbontás: 5 megapixeles hátoldali kamera, VGA felbontású előlapi kamera
  • video chat:  
  • video felbontás: 1080p
  • FM rádió:  
  • 3D:  
 
  Hálózati adatok:  
  • mobil: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 HSDPA 900 / 2100
  • WiFi: 802.11 b/g/n
  • Bluetooth: Bluetooth v3.0
  • GPS: A-GPS, Geotagging
  • NFC:  
 
  Szoftverek:  
  • op. rendszer: Android 4.0 Ice Cream Sandwich
  • spec. szoftverek: Backup, SmartShare,SmartWorld,RemoteCall Service
 
  Akkumulátor:  
  • gyári adatok: 2150 mAh
  • tapasztalat: Használattól függően 1-1,5 nap
 

ÖSSZEHASONLÍTÁS

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés