Connect with us

technokrata

Teszt: Sony VAIO E15 – Mindennapokra

Laptop tesztek

Teszt: Sony VAIO E15 – Mindennapokra

Szép, olcsó és Windows 8 fut rajta. Kipróbáltuk a Sony Vaio új E-sorozatának egyik tagját.

A Sony nem új szereplő a PC piacon. Az immár 15 éve létező Vaio márkanév minden eddiginél több számítógépen található meg. Kezdetben leginkább a felső kategóriában tevékenykedett a vállalat, de ez az idők során folyamatosan egyre lejjebb és lejjebb mozdult, manapság már 150 ezer forinttól birtokba vehetünk egy Sony feliratú gépet. Tesztünk alanya is ezen kategóriából kerül ki, jelenleg 170 ezer forintos áron vásárolható meg.

Csomagolás/Külső

A megszokott egyen külsejű dobozba csomagolta a Sony a tesztkészüléket, melyben a készülék mellett a töltő és a használati útmutató foglal helyet. Utóbbihoz egy Windows 8 bemutató is bekerült, miután ezen már a Microsoft újdonsága van telepítve. Az alaposan bebugyolált laptop a védőfóliák eltávolítása után igencsak impozáns látványt nyújt. A kétszínű (jelen esetben fekete-fehér) készülékház divatos külsőt kölcsönöz az E sorozatú Vaio-nak, ezzel is garantálva, hogy sokak tetszését el fogja nyerni. Kapható még teljesen fekete kivitelben is, ha esetleg valakinek nem tetszene ez a színkombináció. A 15″-es kiadás egyik pozitívuma a nyilvánvalóan nagyobb kijelző mellett a numerikus billentyűzet megléte.

Manapság sok gyártó szereti elhagyni a készülékéről ezt, de azt gondolom, hogy főleg azok számára, akik irodai eszközként szeretnék a gépüket használni, nagy segítség lehet. Mivel ez a Sony egyik legolcsóbban kínált sorozata, senkit ne érjen meglepetésként, hogy a burkolatban egy grammnyi fém sincs. Az összeszerelés minőségével viszont nincs probléma, nem nyeklik-nyaklik, korrektül megtervezték Japánban. Összecsukva  feltűnik, hogy a formatervezők egy félbehajtott újságot próbáltak szimbolizálni, a fehér csík nagyon izlésesen fut végig a készülék oldalán. Ez fogja közre a csatlakozókat, melyekből nincs hiány. Baloldalon megtalálhatjuk a töltő, az Ethernet a VGA, a HDMI, az USB 3.0 és a headset csatlakozásait. Apró tervezési hiba, hogy ide került az egyik szellőző nyílás is, ahonnan egy komolyabb használat után dől a meleg, egyenesen a kezünkre. Ellentétes oldalon a DVD-író és a három darab USB 2.0 foglal helyet.

Kinyitva a szemünk elé tárul a manapság nem túl nagy, 1366 x 768 pixel felbontású TN paneles képernyő, melynek képe hozza a kategória átlagát, betekintési szöge nem túl nagy, de szemből nézve nem lesz rá panasz. A kijelző felett található a HD felbontású webkamera, melynek képétől nem esik hasra az ember, de Skype-olásra tökéletes. Ha már a korábbiakban szót ejtettem a numerikus gombokról, nem hagynám ki, hogy mennyire elégedett voltam a gombok nyomáspontjával. A Sony igazán büszke lehet erre a billentyűzetre, az ember egy komolyabb dokumentum begépelése után sem fárad el.

A touchpad viszont már nem lett ennyire tökéletes. Mivel a Windows 8 nagyban épít a gesztusvezérlésre, szomorúan fedeztem fel, hogy a touchpad ebben nem partner. A kis mérete miatt ugyanis sok funkció kivitelezése egyszerűen kényelmetlen. Mindezt úgy, hogy fölötte és alatta is van még hely, tehát belefért volna egy nagyobb darab.

Használat

Nem szeretném órákig ecsetelni a Windows 8 funkcióit, megtettem ezt a tegnapi cikkemben, most inkább a Sony-s tartalmakra szeretnék kitérni. A 2,4 GHz-en futó kétmagos Intel Pentium B980 processzor és a mellé társuló 4 GB RAM teljes mértékben használhatóvá teszi a Vaio-t. A Sony igyekezett mindent megtenni annak érdekében, hogy a notebook minél szórakoztatóbb legyen, bár néhol azért éreztem némi izzadságcseppet, legfőképp olyan funkciók esetében, ami azon kívül, hogy a reklámban jól mutat, sok haszna nincs. Ilyen a Vaio Gesture Control, ez a webkamera képe alapján csinál meg bizonyos funkciókat, így ha balra hadonászunk a hangerőt csökkenti, ha jobbra akkor pedig növeli. A baj csak az, hogy a billentyűzettel ezt sokkal gyorsabban megtehetjük. Helyet kapott még a Vaio Gate, aminek nevében is benne van, hogy egy kapuként próbál meg funkciónálni, amit “kinyitva” az eszköz beállításait vezérelhetjük. Van itt még Xperia Link és PlayMemories Home.

Előbbi az Xperia készülékek tulajdonosainak segít internet ügyileg, tehát ha a számítógép nem talál WiFi-t, a Sony telefonunk hamar ki tud minket segíteni a bajból, és megosztja a mobilnetet. Utóbbi a Sony házi “iTunes-a” próbál lenni, és egyfajta médiatárként üzemel, nekem nem volt vele problémám, kiválóan elvégezte a feladatát. A japán gyártóra oly jellemző módon ez a Vaio is tömérdek előre telepített szoftverrel operált, ám legnagyobb meglepetésemre ezekből több is igencsak hasznosnak bizonyult.

Ilyen például a Cyberlink PowerDVD, mely egy kiválóan használható DVD lejátszó, és most, hogy a Windows már nem tartalmaz beépítve DVD lejátszó plug-int, főleg hasznos. A tesztelt konfigurációban 500 GB-os tárhellyel operálhatunk, ami a legtöbb ember számára elegendőnek bizonyulhat, ám akinek mégis kevés, a készülék alján néhány csavart eltávolítva gyorsan nagyobb tárhelyet szerelhet a laptopjába.

Konklúzió

Az elmúlt napok során nagyon megszerettem a Sony E-sorozatú készülékét, hiszen egy igazi mindennapi társat ismertem meg benne. Ez pont az a készülék, amely már tartalmazza a Sony egyedi külsejét és jó minőségét, de még nem kell otthagynunk egy közepesen idős használt autó árát érte a boltban. Kellemes külseje a fiatalok számára is “vállalhatóvá” teszi, akkumulátora simán kibír két-három előadásnyit, így akár fősulira is szállítható.  Hogyha valaki egy jó árú, divatos, a mindennapok során kiválóan használható, és Windows 8-as notebookot keres, az feltétlen vegye számításba a Sony megoldását, érdemes vele foglalkozni!Szólj hozzá!

További Laptop tesztek

Sony Vaio E15

  Megjelenés éve: 2012
  Pro:  
  - Szép külső
  - Vaio-hoz képest jó ár
  - Jó összeszerelés
  -
 
  Kontra:  
  - Rosszul elhelyezett szellőzőnyílás
  - Könnyen koszolódik
  - Kisméretű Touchpad
 
  Méretek:  
  • kijelző mérete: 15,5"
  • kijelző felbontása: 1366x768"
  • kijelző típusa: TFT-LCD"
  • eszköz mérete: 379,1 x 253,5 x 35,1 mm
  • tömeg: 2700 gramm
 
  Hardver:  
  • processzor: Intel Pentium B980 processzor (2,4 GHz)
  • memória: 4 GB
  • háttértár: 500 GB
  • SSD:  
  • bővíthetőség:  
  • kártya típusa: MicroSD, Memory Stick
  • portok: 1 x 3,5 jack fülhallgató, 1 x 3,5 jack mikrofon, 1 x D-SUB (PC), 1 x Ethernet, 1 x HDMI, 1 x Memory Stick kártya slot, 1 x SD kártya slot, 1 x USB 3.0, 2 x USB 2.0
 
  Multimédia:  
  • kamera felbontás: 1280 x 1024
  • hangkártya::
  • videókártya:
  • ujjlenyomat olv.:  
  • optikai meghajtó: DVD író
  • 3D:  
 
  Hálózati adatok:  
  • mobil:
  • WiFi: 802.11 a/b/g/n
  • Bluetooth: 4.0
  • GPS:
  • NFC:  
 
  Szoftverek:  
  • op. rendszer: Windows 8
  • spec. szoftverek: Vaio Gate, PlayMemories Home
 
  Akkumulátor:  
  • gyári adatok: 4000 mAh
  • tapasztalat: Közepes használattal 2-3 óra
 

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin