Connect with us

technokrata

Teszt: WayteQ xBook-60w – elektronikus könyvtár olcsón

KiemeltWayteQereader

egyéb kütyük

Teszt: WayteQ xBook-60w – elektronikus könyvtár olcsón

Az e-könyv jó dolog. Az e-könyv olvasó is jó dolog. Kár, hogy drága. Vagy mégsem? Kár, hogy külföldről kell behozatni és külföldre kell küldeni, ha elromlik. Vagy mégsem? A WayteQ megint ráérzett egy nagy lyukra a magyar piacon és 30 ezres alatt kínálnak olyan e-book readert, ami minden igényünknek megfelel. Idehaza vásárolva, hazai támogatással és garanciával…

Néha kell a civil kontroll. Gondolok itt arra, hogy nekünk, kütyümániásoknak egyértelmű, hogy ha egy cucc tetszik, akkor kell. Ezért néha észre sem vesszük, hogy valójában nincs is rá igazán szükségünk. Jó tehát, ha valaki visszabillenti az embert a valóságba. Ha valaki rákérdez: “Tényleg kell ez neked?”. Ez a valaki most – és mindig – az ember felesége, egyben pénzügyminisztere. De mi van, ha a kütyü neki is tetszik, mert ő is szeret olvasni. Ez ám a dilemma…

Nos, aki szeret olvasni, annak egy e-könyv olvasó tényleg kell. Lehet persze próbálkozni okostelefon képernyőjén olvasgatással, tableten olvasgatással és még azt is elfogadom, hogy néha elég ez is, ha csak bele szeretnénk kukkantani egy-egy könyvbe. De az igazi olvasás, azaz a napfényes délutánokon, az ágyban elnyúlás és a képzeletbeli világba elmerülés megszokott élményét csak egy igazi könyv, vagy egy ilyen e-papíros, azaz a szemünket nem fárasztó képernyő tudja nyújtani.


Néhány e-könyv olvasót láttam már, így engem is érdekelt pár dolog, amikor a WayteQ xBook-60w-t kezembe kaptam és ezek között is – mint mindig – felállítottam egy sorrendet. Egy listát, amely legelöl a nekem fontos dolgokat tartalmazza és amelyen végigmenve eldönthető, hogy maradjon-e ez az e-könyv, vagy menjen vissza a tesztelésre azt biztosító WayteQ Europe-nak. Előre szólok, hogy nem szívesen adnám vissza, úgyhogy itt szeretném megköszönni, hogy tesztelhettem ezt a kis ügyest és meghozhattam egy jó döntést. A száraz adatoktól ezúttal is megkímélném a kedves olvasót, így akiket a számok érdekelnek, azok keressék fel a forgalmazó weboldalát ide kattintva és megtalálnak mindent. Én inkább most is a saját élményeimet és véleményemet írnám le.


Az első helyen – és ezzel talán nem vagyok egyedül – nálam az ár áll. Ha sok pénzem lenne – ahogy nincs – akkor nem foglalkoznék e-book olvasókkal. Akkor mint régen, most is bemennék a könyvesboltba és venném a legújabb könyveket, nem törődve azzal, mibe kerülnek. Tudom, van könyvtár is a világon, lehet kölcsönözni is, de a mai rohanó világban a legritkább esetben van arra időm, hogy könyvtárba járjak. És amúgy is, ha tetszik egy könyv, akkor azt többször is elolvasom. Így aztán az ember gyűjtöget, amely gyűjtögetés digitális formátumban olcsóbb és kényelmesebb. Ha pedig a gyűjteményt szeretnénk olvasgatni is, akkor jön a képbe egy ilyen olvasó. Amely esetünkben 30 ezres alatt vásárolható meg annak ellenére, hogy a minőségével és a terméktámogatással nincs kompromisszum. De erről később. Most és itt az elején annyit, hogy harminc ezrest simán adnék ezért a gépért főként így, hogy bemegyek a boltba, leveszem a polcról, kifizetem és használom, ha pedig gond lenne vele, idehaza javíttathatom. A hasonló árban található e-könyv olvasóknak mindenképpen odaver szolgáltatásaiban, kezelhetőségében és a minőségével sem kell szégyenkezni.

És bár ez nem biztos, hogy másnak is fontos, de ebben az árban benne van egy tok is, amit más gépeknél – és remélem egyértelmű, hogy itt a Kindülre gondolok elsősorban – gyári tok esetén 32 dollár körül, azaz mai árfolyamon bőven 6000 HUF felett vásárolhatunk meg. Ha kínait rendelünk, akkor is több ezrest fogunk kifizetni egy olyan tokért, amit a WayteQ ajándékba ad. És ez nem csak gesztus, a tok is tökéletes és jól védi a gépet. Összegezve tehát az ár/érték aránnyal nincs baj, sőt nagyon is sokat kapunk a pénzünkért.

 

Az én listámon második helyen most is a viselhetőség található. Azaz nálam határozottan az a legfontosabb szempont, hogy egy ilyen e-book mekkora méretekkel rendelkezik és ezzel milyen kényelmet biztosít. Akárhogy is nézzük, csak a kezünkben kell tartani órákon át, ha elmerülünk egy jó könyvben és több órán át már nagyon nem mindegy az, hogy mekkora súlyt kell abban a bizonyos kézben tartani. Könyvnél sem volt az. Így például a Nagy indiánkönyvet soha nem olvastam volna ki gyerekként, ha nincsen meg kötetenként is, csak egyben. Mert a polcon jól néz ki, de olvasni rém kényelmetlen a lexikon méretű könyveket. Na a WayteQ szerencsére odafigyelt arra, hogy ez a tábla kényelmesen tartható legyen, így bár sikerült  vele számos könyvet elolvasni ez alatt a pár hét alatt, soha nem volt olyan érzésem, hogy lehetne könnyebb.

A mérete azért lehet kellemes, mert nem pakolták tele felesleges gombokkal. Aki e-bookal internetezik – van ilyen perverzió – annak persze jól jön a fizikai billentyűzet. De azt azért vegyük figyelembe, hogy egy e-könyv olvasó az e-könyvek olvasására van. Az internetböngészés csak egy ritkán használt extra, hiába van benne wifi. Ha pedig internetezni nem erről, hanem lehetőleg az arra kitalált ezerféle eszköz egyikéről internetezünk, akkor kissé barokkos túlzásnak és felesleges helypocsékolásnak tartok egy fizikai billentyűzetet. Persze a többi gyártó is rájött már erre, így az újabb modelleken nincs QWERTY billentyűzet, de nem is hiányzik. A WayteQ xBook-60w esetében pedig éppen annyi gombbal találkozunk, ami a kezeléséhez feltétlenül szükséges. És ezért lehet ugyanakkora képernyőméret mellett kisebb, még ha vékonyabbnak nem is vékonyabb.

A következő szempontom az, hogy ne kelljen nekem szórakozni a könyvek konvertálgatásával, hanem lehetőleg az összes fellelhető formátumot olvassa be nekem tökéletesen.  Na, itt megbukott kicsit, mert pár, főleg doc formátumú könyvnél csak kis négyzetek jelentek meg az űúóüő helyén. Persze az ember ha kicsit ügyesebb, akkor minden kedvencét megtalálja olyan formátumban is (mondjuk epub-ban)  amiben nincsenek gondok. Mindenesetre az biztos, hogy ez az oldala nem problémamentes, de az is biztos, hogy egy könyvet csak egyszer kell megszerezni, onnantól megvan. Ha vigyázunk rá, akkor örökre. És ha megfelelő formátumban van, akkor megvan az összes ékezetes karakter is.

A WayteQ-től gesztusként kapunk jó néhány könyvet a gépre töltve, ezek nagy része magyar és külföldi klasszikus. A kötelező olvasmányok nagy része rajta van tehát, nagyjából 264 könyvről beszélünk. Ez pedig még akkor is nagyjából egy év, ha minden nap egyet kiolvasunk. A könyvek feltöltése egyébként rém egyszerű, sima másolási művelet. Mennyi másolható belé? Nos, a belső memóriája 4 GiB, SDHC kártyával pedig 32 GiB-bel bővíthető. Azaz összesen 36 GiB van a könyveknek. Ez mennyi? Gyors számítás következik: ahogy nézegeti az ember a könyvek méretét, nagy átlagot vonva úgy 350 KiB-nem vehetünk egyet. Azaz 1 MiB-ba belefér 3, 1 GiB-ba cirka 3100, 36 GiB-ba pedig összesen 98.000 darab. Kerekítve. Tehát ha kisebb-nagyobb könyveket szeretnénk tárolni, azokból 100.000, azaz százezer kötet fér el rajta. Ha ennyi könyvünk lenne, azzal simán beférnénk a világ legnagyobb könyvtárai közé.

Persze a megnövelhető háttértár nem kifejezetten és csak könyvek tárolására szolgál. A WayteQ xBook-60w képes lejátszani audiofájlokat is, így használhatjuk zenehallgatásra, vagy hangoskönyvek hallgatására is. Ehhez bizony kell már a háttértár, hiszen ezeknek a mérete bőven felette van a digitális könyvekének. De ha zenékkel megtöltünk egy 32 GiB-os kártyát, az megint csak hosszú hetekre képes minket szórakoztatni. És nem is akármilyen minőségben. Egészen meglepődtem, amikor egy normális fülhallgatót rádugtam a szabványos 3,5 milliméteres jack csatlakozóra. MP3 hallgatáshoz tökéletes a minősége.

A végére némi kritika is ide kívánkozik. Az első nyűgöm, hogy a csatlakozó lehetne microUSB, mert 2012-ben a miniUSB már kissé elavultnak számít. Annyit tesz ez a hibás választás, hogy az ember vihet magával még egy csatlakozót a töltéshez. Az persze igaz, hogy ha csak olvasunk és nem zenélünk vagy wifizünk, akkor havonta egyszer kell csak tölteni. Az e-ink csak lapozásnál fogyaszt, egy feltöltéssel 2000 lapozást ígérnek. Igaz is lehet ez a szám, mert ahogyan minden olvasó, a WayteQ ia csal és csak 5 laponként csinál nagy törlést a képernyőn.  köztes törlések csak részlegesek, így néha meg is látszik az előző lap tartalma a sorok között. Például egy szellemmacska üldögél a réten, amely az előző képről maradt ott. Ez persze elviselhető valahogy.

A következő kritikám annak szól, hogy a kiegészítő szolgáltatások elnagyoltak. A wifi kezelése nyögvenyelős, de az internetezést is lehetne büntetésből kiszabni bárkinek. Figyelembe véve, hogy ezek a funkciók az amolyan “beletettük, mert belefért” kategóriába esnek és nem mennek az alapfunkció rovására, az ember megbocsátó. Kicsit idegesítő az is, hogy a gép a menüben nem túl gyorsan lépked, de kis türelemmel ez is kezelhető. És legalább van grafikus menü, ami nem minden olvasónál alap ám. Van, ahol sima szöveges listák vannak és csókolom. Ehhez képest itt az ikonokkal megtámogatott magyar menü – amely tökéletesen magyar – igazi extra.

Összegezve tehát a WayteQ xBook-60w a szokásos, olcsón sokat kategória. Úgy mennek megint le az árral, hogy sem az összeszerelés minősége, sem a terméktámogatás, sem a használati élmény miatt nincs miért szégyenkezniük. Így októberben az ember már előre gondolkodik a karácsonyon és én most leborítékolom, hogy sokak karácsonyfája alatt lesz ez a gép a meglepetés. Akik szeretnek olvasni és idejük is van rá, azok imádni fogják, mert kompakt, megbízható, nem kell félteni. Nekem – nekünk – kell egy ilyen és szerencsére a feleségem is egyetért ebben velem.Szólj hozzá!

További egyéb kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle