Connect with us

technokrata

Teszt: Dell Latitude E6320 – a nagymenő

Laptop tesztek

Teszt: Dell Latitude E6320 – a nagymenő

A Dell Core i7 2,8 Ghz vPro-val szerelt, 8 GB RAM-os csúcsgépét kaptuk tesztelésre, mely teljesítményét tekintve igencsak meggyőző. Az árát és súlyát nézve azonban nem annyira.

A Dell laptopjait illetően az elmúlt években igencsak pozitív benyomásaim voltak, nem volt ez másképpen a 6320-as megérkezésekor sem: a 13,3-as gép igencsak szolid, ám rendkívül jó tapintású anyagokkal, színekkel és designnal rendelkezik, mellyel vélhetően a professzionálisabb üzleti felhasználókat célozza meg. A képernyő hátoldala sötétszürke, melynek felső részét bordázott anyag borítja, a laptop külső pereme világosszürke színben pompázik. A kijelzőt két igen erősnek látszó zsanér tartja, melyet a már szokásos módon középen megragadva tudunk felnyitni.

Felnyitáskor szakavatott szemeknek szembetűnhet a jobb felső, régebbi szériákból örökölt bekapcsoló gomb, melyen és a billentyűzeten kívül csupán a némító és a hangerőgombok vannak a gépen. A billentyűzet a Dellhez méltó módon nagyon kellemes tapintású, igazán kényelmes és jó érzés vele az írás. Habár a régebbi Dellek európai változatából rendszerint kimaradt a billentyűzet háttérvilágítás, a 6320-asból ezt nem spórolták ki: négy fokozatban tudjuk állítani az FN és a jobbra nyíl nyomogatásával. A tervezők mindent elkövettek annak érdekében, hogy a gépet egér nélkül is tudjuk kezelni: habár a gyári szoftverével nem képes a touchpad a nagyításra (a kétgombos görgetésre azonban igen), alatta és felette is találunk gombokat, mely utóbbiak a billentyűzet közepére beszúrt „pöcökegér”-hez tartoznak. Hozzá kell tennem, hogy a pöcökegér léte igencsak meglepő 2012-ben, vélhetően azon felhasználóknak szánja a gyártó, akiknek az ujjai még a régebbi szériákból e módon vettek részt az evolúcióban.

Portok, csatlakozások

A hagyományos VGA, fejhallgató, töltő és mini hdmi csatlakozásokon kívül a gép üzleti mivoltát erősítő securecard helye, vezetékes LAN csatoló is található a gépen, mely mellett nem hiányozhat az elől, középen lévő SD kártyafoglalat, illetve a jobboldalon lévő DVD író/olvasó kombó sem. Itt jobboldalt találjuk még az egy szem USB portot, mely valójában kettő: jól bevált Dell-módra az ESATA csatlakozó egyben USB 2.0-ás csatoló is. Igen, jól olvassuk, 2.0-ás, sajnos a 3.0-ás USB támogatás kimaradt a 6320-ból, melyet pl. az iPonnál egy 7.000 Ft-ért beszerezhető, a gépből alig kilógó Logilink Expresscard USB 3.0 porttal tudunk pótolni. Ebből következik, hogy a gépen van az ExpressCard foglalat, mely az optikai meghajtó mellett közvetlenül helyezkedik el. A gépben n-es wifi, Bluetooth, A-GPS, NFC és HSPA mobil modem is található, mely utóbbihoz a SIM kártyát a gép akksija alá kell berakni és így bárhol, bármikor mobilnetezhetünk, már amennyiben nincs már erre egy okostelefonunk, amivel inkább wifin, vagy kábelen osztanánk meg a netet a laptoppal. Az extrákat illetően talán még a touchpadtől jobbra lévő ujjlenyomat olvasó lehet érdekes: ezzel már jól bevált módon akár a vállalati alkalmazásokon belül, akár egyéb, webes authentikációkat végre tudunk hajtani, lévén az ujjlenyomatunkkal összehangolhatjuk például az egyes weboldalakhoz tartozó jelszavunkat. Hátránya ugyanakkor, hogy ezzel igencsak hamar elfelejtjük őket, lévén nem használjuk őket gyakran, és újratelepítéskor, vagy másik gép előtt bizony kellemetlen helyzetekbe is kerülhetünk így.

A nálunk járt 6320-as szerencsére egy 128-as SSD-vel érkezett, melynek hála 25 másodpercen belül bebootol a Windows 7, cserébe azonban a gép megvételével mindenképp javasolt egy külső, nagyobb tároló megvétele is, már csak az archiválás miatt is. Erre kiváló megoldást jelent a gép azon sajátossága, miszerint a DVD olvasót egy mozdulattal eltávolíthatjuk a gép oldalából, melynek köszönhetően a helyére bármikor berakhatunk egy – megfelelő kerettel ellátott – vinyót is, melyet ugyanígy két mozdulattal vissza tudunk cserélni a gyári DVD-re. Ennél már csak annak örülnénk egyébként jobban, ha a gép gyári csomagjában kapnánk mondjuk egy 1 terrás tárolót, a hozzá tartozó kerettel, hogy már a használatbavételkor mi hozhassuk meg a döntést: vajon kell-e nekünk az optikai meghajtó, vagy inkább a nagyobb tárhelyet preferáljuk.

A gép indításakor szembetűnik az 1366 x 768 pixeles, nem fényes, LED-es kijelző gyengesége, melyen a fehér nem igazán fehér és mintha fakóbb is lenne sokkal az üszkve 4 éves, családi E4200-as konstrukciónál. Igaz, a két gép csak maximum a márkában közös: míg a 12 collos, 1 kilós E4200-as egyértelműen az akkor még nem kimondott ultrabook kategóriát jelentette, addig a 6320-as inkább amolyan klasszikus üzleti noti. Mindezek mellett-  ha már a kijelzőre panaszkodunk – szabad legyen megemlíteni a kijelző két alsó sarkában éktelenkedő, gigantikus csillagcsavar fejet: oké, hogy szempont a szerelhetőség, de azért ennél elegánsabban szeretnénk legközelebb megoldani ezeket az apróságokat.

A gép üzleti mivolta videós képességeiben is visszaköszön: az Intel HD Graphics 3000-es videókártya még úgy sem hangzik túl bíztatóan, ha egyébként full HD-s videókat a gép hibátlanul és akadálymentesen viszi úgy, hogy közben nem zihál levegőért és csak alig forrósítja fel a combunkat, illetve ami közötte van.

A gép a mindennapi használat során ugyanakkor a halovány kijelzőn, a 3.0 USB és a webkamera hiányán (állítólag egyes modellekben van webkamera egyébként), a viszonylag kevés – cserébe ultra gyors – háttértáron és a nehéz súlyán kívül mindössze az árában kényszerít minket némi kompromisszumra: az i5-ös változat jelenleg 330.000 Ft-ba kerül, az i7-es winchesteres 400-ba, mely árakat elnézve a nálunk járt legfrissebb modell olyan 420 körül várható. Ezért az árért jómagam kényelmi okoknál fogva megfontolnám az ultrabookot is, mint alternatívát, de lelke rajta mindenkinek. Ha engem kérdeznének, akkor árát tekintve – hiába a Dell márka – kissé túlárazottnak gondolom a 6320-ast, 300-350 közöttre tenném a reális árat, amiért ha nem is rohanna mindenki érte a boltba, de talán többen elgondolkodnának a vásárlásán, mint így.Szólj hozzá!

További Laptop tesztek

Dell Latitude E6320

  Megjelenés éve: 2012
  Pro:  
  - jó anyagminőség
  - komoly teljesítmény
  - szinte minden kommunikációs platformot támogat
 
  Kontra:  
  - nagy és nehéz
  - nincs USB 3.0 port
  - kijelző nem igazán szép
 
  Méretek:  
  • kijelző mérete: 13,3"
  • kijelző felbontása: 1366x768"
  • kijelző típusa: Anti-Glare LED"
  • eszköz mérete: 355 x 223,3 x 30,1
  • tömeg: 1650 gramm
 
  Hardver:  
  • processzor: Intel® CoreTM i7 (2640M)
  • memória: 8 GB
  • háttértár: 128 GB
  • SSD:  
  • bővíthetőség:  
  • kártya típusa: SD, microSDhc
  • portok: USB 2.0, miniHDMI, VGA, Ethernet, eSata, Expresscard, SmartCard reader, jack
 
  Multimédia:  
  • kamera felbontás: - (opcionális)
  • hangkártya:: van
  • videókártya: Intel® HD Graphics 3000
  • ujjlenyomat olv.:  
  • optikai meghajtó: DVD író/olvasó, kivehető
  • 3D:  
 
  Hálózati adatok:  
  • mobil: Dell Wireless™ 5630 Multi-mode HSPA-EVDO Mini Card (Gobi™ 3000) with A-GPS
  • WiFi: 802.11 b/g/n, opcionális WiMax bővítési lehetőség
  • Bluetooth: Dell Wireless 375 Bluetooth® 3.0
  • GPS: opcionális
  • NFC:  
 
  Szoftverek:  
  • op. rendszer: Windows 7
  • spec. szoftverek:
 
  Akkumulátor:  
  • gyári adatok: 3 cellás akkumulátor
  • tapasztalat: a gyári 3 cellás akkuval 2,5 óra, 6 cellással akár 7 óra használat
 

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom