Connect with us

Hirdetés

technokrata

Teszt: Samsung Omnia M – Az igazi Lumia

Mobil tesztek

Teszt: Samsung Omnia M – Az igazi Lumia

A Samsung újra nagyot alkotott, csak a hozzávalók valahogy nem álltak eggyé és egy középtelefon lett a vége.

Nem szeretem a Windows Phone készülékeket, pláne mióta kiderült, hogy a Windows Phone 7.5 zsákutca, egy frissítés várható még hozzá, de a Windows Phone 8 már új platformon megy, a jelenlegi készülékek ennek futtatására teljesen alkalmatalanok. Hivatalosan, persze, mert biztos vagyok benne, hogy az ügyes fejlesztők meg tudják majd csinálni azt, ami a redmondiak szerint nem lehetséges. Szóval itt van ez az Omnia M, teszteljük le, de eleve keserű szájízzel, ugyanis nem tudom kiverni a fejemből a tényt, amitől a WP 7.5 számomra oly ellenszenvessé vált. De ne csak az operációs rendszerről beszéljek, hiszen valamit alá kellett rakni, a végeredmény pedig pozitív csalódás, de csak hardveri részről.

Windows Phone-t készíteni manapság egyáltalán nem az évszázad üzlete. Ezt belátta már a HTC és a Samsung is, nem is csoda, ha csak minden tízedik-huszadik androidos készülék mellé készül egy Win mobil OS-t futtató készülék, jelen esetben az Omnia M. A készülék hűvös eleganciát sugall, jól áll neki a Windows logó is, tökéletesen beillik a dél-koreai gyárra jellemző készülékek palettájába, de ez a készülék egy easter egg, egy kakukktojás a természet ihlette Galaxy S III mellett.

A gépház és ami mögötte van

Az Omnia M nem nehéz, mindössze 119 gramm és 10.5 mm vékony. Kijelző nagy és kapacitív, 4 colos, 480×800-as felbontású Super AMOLED, mely kiváló a maga nemében. Bemeneti nyílásokban nem bővelkedik, csupán USB töltő/adatátvitelre alkalmas bemenete van, kimeneti nyílása pedig kimerül egy fülhallgató/headset kombóban.

A microSD kártyának a helyét senki se keresse, nincs, mivel a Windows Phone 7.5 nem támogatja a külső adattároló becsatlakozását, ettől is oly „remek” ez az operációs rendszer (a WP8 már fogja támogatni), úgyhogy be kell érni a 4 vagy 8 GB tárhellyel, ami nem sok.

A készülék baloldalán találhatjuk a hangerőszabályozót, jobboldalán pedig a lezáró gombot és a fényképelsütőt. Maga a készülék elegáns és jó kézbe venni, kiváló kidolgozottság jellemzi (nekem tetszik), bár a hátlapján levő icicpici hangszórónyílás túlságonsan is kézre áll, így nem ritka, hogy véletlenül filmnézés közben befogtam azt és akkor jött a csend birodalma. Ha már hátul vagyunk, érdemes megemlíteni még az 5 megapixeles kamerát és az icicpici LED vakut, mely amilyen pici, olyan erős, de erről később.

Hardverben igazi alacsony kategóriás készülék, Androidban alig érne valamit, viszont a Windows Phone szinte szárnyal rajta. Sima, egymagos processzora 1 GHz, memóriája 384 MB, tárhelye modelltől függően 4 vagy 8 GB. Előlapi kamerája VGA felbontású és igen, lehet vele videóbeszélgetni, hátlapi kamerája pedig 8 megapixeles. Filmet is lehet vele készíteni, de nem HD-t, csupán WVGA-t. Mondom, nem erős a hardver, de alapszintű funkcióknál bizony ez fel se tűnt.

Valószínűleg azért is, mert igazi multitask élménnyel nem igazán találkoztam a használata során és most elmondom, miért is nem:

Egyetlen alkalmazást se tudtam letölteni vele a Piactérről, holott ősrégi az MSN címem, még a Hotmail őskorábólm származik. Sokat tanult kollégám szerint ott rontottam el, hogy volt régen egy Xbox-om és valamiért ezzel összeakaszkodik a fiókom. Szerintem meg ha egyszerű felhasználóként állok hozzá a dolgokhoz, akkor nekem ne jöjjön c101a247-es hibakóddal, mert

1: végfelhasználó vagyok, van regisztrált fiókom úgyhogy ne ***…
2: nekem ne hibát generáljon hanem megoldást, mert életben van az első pont.

Mivel a készülékről csak a Zune-on keresztül lehet a multimédiás tartalmakat leszedni (fotók és videók), így megpróbáltam ezen keresztül is orvosolni a problémát. Miután elfogadtam az új, szolgáltatásokra érvényes szerződését a Microsoftnak, pittyeget a készülék. Juhéjj, mehet a letöltés! De nem, azóta se enged be, sőt, a Zune is kifagyott. Na ezért is unszimpatikus.

Visszakanyarodva a készülékhez, rövid betöltési idő jellemzi és gyönyörű a kijelző. A Samsung beleadott annyit, amennyit a szerződésben vállalt, de nem többet. A kamerája jó fényérzékenységgel rendelkezik, sötétben is remek képeket készíthetünk vele maximum 5 megapixeles felbontásig, viszont a LED vakuja enyhény szólva is túlexponál. Olyat villant, hogy ha normális közelségben van az alanyunk, akkor kiégeti azt, viszont egy tök sötét szobában is nappali minőségű képeket tud készíteni.

A vele rögzített videók is kiválóan néznek ki egészen addig, amíg nem másoljuk fel számítógépre. Mert ami 480×800-as, 233 ppi-s kijelzőn remekül mutat, az bizony monitoron már pocsékul. Pixeles kockafelvétel lesz.

Amit még bőszen használtam, az a telefon funkciója, azzal nem volt semmi problémám, amúgy a Windows Phone-t csak megszokni lehet, szeretni nekem nem sikerült. Az akkumulátora is bőszen sokáig bírja, a két napot simán. Bár most nincs benne SIM és csak a WiFi megy, szombat délután óta van bekapcsolva és még most is 20% fölött van a töltöttségi szintje.

WindÓz, a csodák csodája?

Kétlem. Még mindig ugyanazokba a falakba ütközöm, mint egy korábbi WP7-es készüléknél. A Zune kifagy, a Piactérről nem megy a letöltés. Anno egy feltétellel vállaltam el a tesztelést: megpróbálok úgy hozzáállni egy-egy készülékhez, mint az átlagember. Ebben az esetben se csinálom másképp, mint ahogy tettem a Sony Xperia sola esetében vagy az LG Optimus L5 E610-nél is. Ha valami jó, megírom, ha valami rossz, azt is. A Samsung Omnia M, mondjuk ki: egy zsáktelefon, WP 7.8 után megáll majd az élet. Kár érte, mert remek készülék lett, kicsit hiperaktív LED vakuval, butácska videóval és gyönyörű kijelzővel.

Galériáért klikk a képre



Szólj hozzá!

További Mobil tesztek

Samsung Omnia M

  Megjelenés éve: 2012
  Pro:  
  - gyors
  - gyönyörű kijelző
  - jó fényérzékenység
 
  Kontra:  
  - nem lehet beletekerni a YouTube lejátszóba
  - 4 GB tárhely
  - gyenge videó
  - túlságosan erős LED vaku
  - nem megy a Piactér
  - komolyabb oldalakat nem kezeli
  -
 
  Méretek:  
  • kijelző mérete: 4"
  • kijelző felbontása: 480 x 800"
  • kijelző típusa: Super AMOLED kapacitív"
  • eszköz mérete: 121.6 x 64.1 x 10.5 mm
  • tömeg: 119 gramm
 
  Hardver:  
  • processzor: 1 GHz
  • memória: 384 MB
  • háttértár: 4 GB
  • bővíthetőség:  
  • kártya típusa:
  • portok: microUSB, 3,5 mm audio
 
  Multimédia:  
  • kamera felbontás: 5 MP főkamera, VGA másodkamera
  • video chat:  
  • video felbontás: WVGA
  • FM rádió:  
  • 3D:  
 
  Hálózati adatok:  
  • mobil: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 3G HSDPA 900 / 2100
  • WiFi: b/g/n, DLNA, WiFi Hotspot
  • Bluetooth: 2.1 A2DP
  • GPS: A-GPS
  • NFC:  
 
  Szoftverek:  
  • op. rendszer: Windows Phone 7.5
  • spec. szoftverek:
 
  Akkumulátor:  
  • gyári adatok: 530-420 h
  • tapasztalat: 3-4 nap
 

ÖSSZEHASONLÍTÁS

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés