Connect with us

technokrata

BluePanther iTV5 – minden tévé okosítható

egyéb kütyük

BluePanther iTV5 – minden tévé okosítható

Ha nem akarunk százezreket költeni egy okostévére, ha unjuk a számítógépet mindig bekapcsolgatni, ha kell egy tökéletes médialejátszó és ha az Android összes előnyét szeretnénk rácsempészni az öreg tévénkre… akkor jön képbe ez a kis doboz.

BluePanther iTV5 a megoldás arra, amire már régen kerestem valamit. Ez a ketyere ugyanis androidos táblát csinál a tévéből, amin aztán mindent ugyanúgy elérhetünk, mint az Android telefonunkon. Minden tévén, olcsón.
Voltak már nálam ilyesmik, de mind nagy csalódás volt. Érthető tehát, hogy először azokat a fájó pontokat és hiányzó funkciókat ellenőriztem le, amelyek nélkül nekem nem kell egyik ilyen kütyü sem, bármilyen olcsó is. Nos, nincs ilyen fájó pont, mindent tud, amit elvártam tőle.
Az első és legfontosabb volt, hogy a saját Google-hozzáférésemmel tudjam szinkronizálni és a G-mailek, G-talk, YouTube… szóval minden ami Google, elérhető legyen rajta. Működik a szinkronizálás, tökéletesen visz mindent.
Innentől az élet szép, mert az ember tévéről cseveghet, levelezhet. Ehhez nem kell más, mint egy normális billentyűzet és erre van több megoldás is. Az egyik, hogy az ember rádug egy kutya közönséges USB billentyűzetet és azon nyomul. Ebben az az előny, hogy ha megvásároljuk a Play-en nagyjából 500 forintért, ide kattintva az Extended Keyboard Helper Pro-t és azt telepítjük, onnantól tökéletes magyar billentyűzetünk lesz. És ez nagyon finom dolog ám, főként ha vezeték nélküli a billentyűzet… A másik lehetőség, hogy az ember vesz egy légegeret (Air-mouse) és azzal tesz-vesz rajta. Az utóbbi nagyjából egy tízezresbe fáj, de a kényelem sokaknak megér ennyit.
Ezzel a mozgásérzékelős távirányítóval aztán lehet hadonászni a tévé felé és szépen mozgatja a kurzort, amivel meg kattintgathatunk kedvünkre. Az egy kicsit zavart nála, hogy néha valamiért elkezdett duplázni, megkeserítve a gépelést. És az is zavart, hogy csevegésnél  vagy nemecsekben (ékezetmentesen) nyomjuk, vagy nem használunk olyan alkalmazásokat, amelyeknél ékezetes betűk kellenek.
Azt is utáltam a hasonló, korábbi androidos próbálkozásoknál, hogy nagyon lassúak voltak. Na, ez nem az! Talán az 1,2 GHz-es procinak köszönhetően, amely hajtja. Ezért van, hogy élvezhető gyorsaságban ténykedhetünk vele. Nincsenek tehát durva kompromisszumok, a mindennapokban jól használható ez a masina. A játékok is szépen elszaladnak rajta, légegérrel hadonászhat az ember kedvére. 50-60 colon engribörcözni nem semmi érzés ám. Hát még kinektimálozni…
Kicsit csalódás számomra, hogy alapból nem látja a hálózatot, de erre bármelyik, ingyenes Android fájlkezelővel simán rábírható. Ahogy pedig meglátta a megosztott vinyókat, onnantól jó dolgunk van. Ha nincs otthon hálózatunk, akkor USB külső vinyót kell rádugni, minden háztartásban van ilyen (csak nálam nincs egy sem, amióta NAS-om van, namindegy).
Összesen 3 USB cuccot köthetünk rá egyszerre, ezeket kezeli szépen. A képen látható reset gombra meg konkrétan nincs is szükség, ez itt ugyanis nem vindóz, hanem Android. 😉
Akik médialejátszóként is akarnák használni, bizonyára örömmel hallják, hogy szinte minden fájlformátumot lejátszik röccenés nélkül. A tesztben ezt azért nem részletezem, mert médialejátszót kapunk ennek az árnak a töredékéért, azaz nem ez az elsődleges funkciója az iTV5-nek. Úgy is mondhatnám, hogy a médiafájlok lejátsztása már csak hab a tortán, persze jó vastag és nagyon finom hab. 🙂
Az is öröm, hogy a hangot digitális hangkimeneten is kihozhatjuk, erre van a hátulján egy SPDIF csatlakozó is. A régebbi tévékre meg hagyományos, RCA kábellel is kivihetjük a képet és a hangot. Így az utazásaink során is vihetjük magunkkal, mert ha van a szállodában egy régebbi tévé és hozzá mondjuk ingyenes wifi, akkor úgy multimédiázhatunk, mintha otthon lennénk.
A mindennapi életben azért szerethető ez a kütyü, mert nem kell állandóan a számítógépet kapcsolgatnunk, ha a kedvenc alkalmazásainkat szeretnénk elérni. És nem mellesleg semmi zaja nincs, bekapcsolás után pár másodperccel már használhatjuk is. Egy gyors e-mail olvasásra, vagy Facebook üzenet megnézésére is tökéletes.
Kiknek és minek? Azoknak ajánlom, akiknél jellemzőek ezek a multimédiás dolgok, de csak ezek kedvéért nem akarnak sem egy másik számítógépet, sem okostévét vásárolni százezrekért. Tökéletes lehet a gyereknek a szobájába, hogy a haverokkal vagy barátnőkkel a tévéjén csevegjen, ne apa laptopján… Majdnem kifelejtettem, hol kapható… Ide kattintva megtalálható. (Még megsúgom, hogy érdemes nézegetni a nagyobb üzletláncok polcait is, mert még az is lehet, hogy hamarosan ott is megjelennek ezek a kis fehér dobozok…)Szólj hozzá!

További egyéb kütyük

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés
Hirdetés

Kütyük

Dotkom