Connect with us

technokrata

Teszt: LG Optimus L5 – Tudja a VGA-t!

P1050940

Mobil tesztek

Teszt: LG Optimus L5 – Tudja a VGA-t!

Amióta a dél-koreai lánykák elkezdték mutogatni az LG L-sorozatának telefonjait, azóta vártam a percet, hogy kipróbálhassam, hiszen ez valami új, valami egyedi, valami valami!

Megérkezett, megérkeztem

Lengyelországi körutamról visszatérve, hétfőn egy kis dobozka várt az asztalomon. LG L5 – hirdeti harsányan. Elegáns szürke karton ez, mely egy nem is olyan aprócska telefont rejt magában. Saját telefonomból kikapom a SIM kártyát, beteszem az E610-be, naná hogy le van merülve. Sebaj, hiszen adtak hozzá töltő, mely micro USB és szétszedhető, vagyis erre odafigyeltek az LG-nél, mint ahogy arra is, hogy a töltő nyílása ne a készülék tetején legyen, hanem az alján. A kábel pedig elég hosszú, tiszta öröm.

Az L5 egyébként a gyártó legújabb, Optimus-os családjának középső tagja, ezt a hardvere is megerősíti: 800 MHz-es processzor Qualcomm MSM7225A Snapdragon chipsettel, 512 MB RAM és 4 GB tárhely. Utóbbiból a felhasználó 2.5 gigát tud megtölteni applikációkkal, fotókkal, de microSD kártyával hozzáadhatunk egy extra 32 GB helyet. Operációs rendszere Android 4.0, mely külön öröm a sok Gingerbread-es készülék után.

A készülék kívülről nézve leginkább egy téglalapra hasonlít, ami nem csoda, mivel mindössze 9.5 mm vastag. Kijelzője 4 colos, mely mindössze 320×480 pixeles, azaz HVGA (Half VGA) és látszik a pixelrácsa (144 ppi). Hogy milyen a kijelző minősége, inkább később taglalnám, inkább nézzük tovább a külső jegyeket. Barátnőm kézbe véve leginkább egy cipőtalphoz tudta hasonlítani, méghozzá a hátlap rücskössége miatt.

Szerény véleményem szerint egy HTC-szerű szolíd gumírozás jobban festett volna a végleges készüléken, bár tény, hogy ezt könnyebben lehet lepattintani. A bekapcsoló gomba és a jack kimenet a készülék tetején leledzik, a hangerő szabályozó pedig a bal oldalán. A hátlapon megtalálható az 5 megapixeles fényképezőgép, a LED vakuval, de túl sok csodát ne várjunk tőle. Tesztem során mindösszesen két gyengeponttal találkoztam, bár egy okostelefonnál ez elég sarkalatos tud lenni: a kijelző és a fényképező. Hogy miért is? Elárulom.

Használat közben ismerszik meg az Optimus

A bekapcsolással semmi gond nem akadt, gyorsan ment. A regisztráció is, bár felhívta figyelmem a készülék, hogy bekapcsolhatom a mobilnetet, de csak ha akarom, mert amúgy nagyon drága a móka. Ez kedves, mert nem jártam volna úgy, mint Matcom a Vodafone Otthon előfizetésével, amikor betette a HTC tesztkészülékébe és egyből leforgalmazott egy ötezres, 4.5 megás adatkapcsolatot, holott erre az előfizetés elméletileg alkalmatlan. Persze én bekapcsoltam, mert jó droidként van ilyen csomagom. Persze a WiFi-t is beállíthatjuk az első lépések közt. Az internetkapcsolat azért is fontos, mert így egyből beállíthatjuk a felhasználói fiókunkat, letölthetjük a Chrome-ot az asztali böngészőnk előzményeivel, egyből Play-ezhetünk, stb.

Ami rögtön feltűnt, hogy a kijelző eszméletlenül fura. Egyszerűen bántja a szemem filmnézés közben. Kollégám szerint olyan, mintha 3D-s lenne a készülék, de nem az. Egyszerűen nem lehet rajta maradéktalanul jól látni a videókat, mert bármilyen látószögben is nézzük, egy része a képi világnak eltűnik a kontrasztosságban. Röviden: az egész kép nem jön át valahogy. Hogy ez a 320×480-as felbontásnak köszönhető vagy az olcsó LCD-nek, nem tudni, de ez az első olyan készülék okostelefon teszteléseim során, aminek élvezhetetlen volt a kijelzője. Ez csak filmnézés közben jött elő, böngészéskor nem okozott gondot.

A kijelzőt akár egy kulccsal is bökdöshetjük (vagy stylusszal), ugyanis annyira érzékeny, hogy azokat is rögtön beveszi érintésnek. Ennek a hátránya annyi, hogy kénytelenek vagyunk zárkombinációt adni a feloldáshoz, ugyanis vagy négyszer előfordult, hogy a készülék feloldotta magát a zsebemben vagy a táskámban. Másik hátránya üzenet írásakor jött elő, ugyanis gyakran sikerült „félreütnöm”, annyira sűrű a billentyűzete.

A főképernyő néha bedöccen, ha lezárt állapotból oldjuk fel a készüléket, a menü az első betöltéskor dettó, de aztán a 800 MHz el kezd dolgozni és minden helyre áll. Az N-es WiFi-nek köszönhetően minden oldalt gyorsan tölt be, bár előfordul, hogy a képeket nem. A menü rendszert akár el is felejthetjük, vagy úgy gondolhatunk rá, mint valami gyűjtőoldal, ugyanis minden leszedett programot a főképernyő 3 oldalának valamelyikére is kirakja, melyeken van hely bőven.

Természetesen 3G-n is használhatjuk a készüléket, HSDPA-n és HSUPA-n, ráadásul nem is merül le olyan gyorsan. A nálam járt L5 két napig bírta a közepesnél egy kicsit erősebb használatot.

A beállításoknál limitálhatjuk havi mobilinternet adathasználatunkat, látványos grafikán folyamatosan monitorozhatjuk, hogy mennyi megabájtot használtunk fel. Az előlapon található egy darab fizikai gomb mellett, mely a program bezárására lett kitalálva, van két digitális gomb is, melyek hamar kikapcsolnak, de csak akkor, ha mi is úgy akarjuk. Én viszont szeretem látni, ahogy világít, így ezt is be tudtam állítani a Beállítások menüpontban. Van benne NFC is, ami hazánkban még nem elterjedt, ezért be se kapcsoltam, de a jövőben kiváló mobil pénztárca válhat belőle. Csak el ne lopják.

Ha a multimédiás tartalmat nézem, akkor videózásban leszerepelt a készülék. hangosnak hangos, de ez kevés, ha pocsék a kép. Fényképezőgépe átlagos, 5 megapixeles képeket gyárt. Hasra esni nem kell tőle, de ha nincs nálunk fényképezőgép, akkor bizonyos helyzetekben megengedett ennek a használata. A videófelvételről pedig inkább csak ennyit mondok: VGA. Abszolúte double facepalm. Hogy a világ nagyobbik része is megértse: NE! Nein! No! Nie! не! Nu! Không! 아니! Pas! Nid yw! δεν! !לא ! نهしない! Niet! Ei!

Amúgy az LG sok jó dolgot előretelepített az L5-re, így van benne LG Tag+, mely arra alkalmas kütyükkel kommunikál, méghozzá okosan. Vagyis, ha van egy kis NFC biléta kocsiban, amiben beállítjuk, hogy a telefon a közelében van, akkor az L5 felismeri, hogy hol van és bekapcsol az autó üzemmód (GPS, navigáció, Bluetooth). De ha a munkahelyünk ajtajában a főnök elhelyez egy NFC-s bilétát, akkor például ki/bekapcsolhatjuk automatikusan a WiFi-t, az adatkapcsolatot, a hangerőt, a Bluetooth-t. Ugyanezt otthon is beállíthatjuk, hogy ha ágyunk közelébe kerül a készülék, akkor az alváshoz való személyre szabott beállítások kerülnek érvénybe.

A Remote Service Call amolyan távoli segítségkérés, amikor problémánk adódik a készülékünkkel, akár távolról is diagnosztizálhatják, hogy mi a hiba oka. A SmartShare applikáció a DLNA jelenlétére utal, vagyis az arra alkalmas készülékekkel kábel nélkül kommunikál és attól függően, hogy milyen típusú készülékről van szó, kijátssza a multimédiás tartalmainkat vagy felmásolhatjuk rá. A Smart World az LG saját szoftverboltja a Google Play mellett, a Polaris Office meg egy ingyenes irodai szoftvercsomag, ami egy ekkora kijelzőn már használható, bár a felbontást személy szerint alacsonynak érzek.

Opti(miz)mus, avagy ítélet születik
Teljesen szerethető készülék, bár a kijelzője túlérzékeny és a VGA videofelvétel szót se érdemel, nem rossz vétel. Akkumulátora majdnem két napig bírta, telefonos része teljesen jó, de biztos vagyok benne, hogy az L7 lesz az igazi a triumvirátusból. Erős közepes.Szólj hozzá!

További Mobil tesztek

LG Optimus L5

  Megjelenés éve: 2012
  Pro:  
  - nagy
  - gyors
  - NFC
 
  Kontra:  
  - gyengus processzor
  - silány kijelző
  - halovány fényképező
  - VGA (640x480) videorögzítés
  - túlérzékeny kijelző
 
  Méretek:  
  • kijelző mérete: 4"
  • kijelző felbontása: 320x480"
  • kijelző típusa: LCD"
  • eszköz mérete: 118.3 x 66.5 x 9.5 mm
  • tömeg: 125 gramm
 
  Hardver:  
  • processzor: 800 MHz Snapdragon
  • memória: 512 MB
  • háttértár: 4 GB
  • bővíthetőség:  
  • kártya típusa: microSD
  • portok: microUSB, 3,5 mm audio
 
  Multimédia:  
  • kamera felbontás: 5 MP
  • video chat:  
  • FM rádió:  
  • 3D:  
 
  Hálózati adatok:  
  • mobil: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 HSDPA 900 / 2100
  • WiFi: b/g/n, DLNA
  • Bluetooth: 3.0, A2DP
  • GPS: A-GPS
  • NFC:  
 
  Szoftverek:  
  • op. rendszer: Android 4.0
  • spec. szoftverek: Remote Service Call , SmartShare , LG Tag+ , Smart World , Polaris Office
 
  Akkumulátor:  
  • gyári adatok: 900 óra készenlét, 10 óra beszédidő
  • tapasztalat: Maximum két nap
 

ÖSSZEHASONLÍTÁS

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp