Connect with us

technokrata

Teszt: Alcatel One Touch 985 – Android, olcsón

Mobil tesztek

Teszt: Alcatel One Touch 985 – Android, olcsón

Érdekes megfigyelni, hogy a pár éve még a felső kategóriában meglévő finomságok, extrák hogyan szivárognak le a közép-, majd az alsó kategóriába.
Jelen tesztkészülék is sokkal többet tud, sokkal olcsóbban, mint mondjuk 1-1,5 éve a legolcsóbbak.

Ha az árat nézzük, 100e Ft-ból 4 db Alcatel OT985-öt tuduk venni. Ez mindenre rányomja a bélyegét, kapunk igen sok mindent, de mindenből az eco megoldást. Ugyanakkor ha azt nézzük, egy SGS3 nem ér 5x annyit, mint ez a kis aranyos készülék. Az összeszerelés minősége itt is alapjában rendben van, a kínaiak nagyon megtanultak minőségi munkát végezni (főleg, ha Európából irányítják őket), az anyaghasználat semmivel nem rosszabb, mint a 3-szoros árú készülékeknél, a tudás, nos igen, ott vannak gondok.
Azt gondoltam, hogy a saját Galaxy Note-om mellett nem fogok szerethető momentumot találni az OT985-ben, de bizony nem így esett. Leszámítva a színét (nem volt soha piros telefonom és ez már így is marad), bármikor elfogadnám másodiknak.

Külső

Gyakorlatilag egy iPhone 3G méretű, azzal megegyező felbontású kijelzőjű készülék a 985-ös. Nemrég még a 3,5″-os méret elfogadott és egyesek szerint a maximum tolerálható nagyság volt (gondoljunk csak a mai napig legújabbnak és legjobbnak számító iPhone 4Gs-re, az is ekkora méretű kijelzővel van szerelve), ám mára olyan mértékű kijelzőnövekedés történt, hogy ma már az alsó kategóriában is kicsinek tűnik. Az anyaghasználatról már írtam, műanyag teljes mértékben, de ezzel nincs semmi baj.

 

Az előoldalon ránézésre kicsinek tűnik a kijelző, mert nem csak a kötelező fekete keret látható körülötte, hanem az alsó részen a kapacitív érintőpontok (menü, keresés, vissza) valamint a fizikai nyomógomb (home) alatt van még egy közel 1 centis rész. Na de a fekete keret a kijelző körül az kell mindenképpen, mert ha nem lenne, az oldalról megfogást is érintésnek venné a készülék, ezért nem oldható meg a (szinte) keret nélküli kapacitív érintőkijelzős mobil.
Amúgy arányosan el van osztva a hely, ügyesen sáfárkodtak, hogy beleférjenek a megadott keretösszegbe. Felül a hangszórótól jobbra található a közelségérzékelő valamint az előoldali kamera. Tehát ezt is megértük, hogy egy alsó kategóriás készüléken ez is van.

A hátlap és az előoldali keret a már jól ismert bársonyos festékbevonat, kellemes borvörös színben (a tesztpéldány ilyen, amúgy létezik még feketében, ezüstben és fehérben is), nagyon ötletes az enyhén ferdén bordázott felület, nagyon masszív fogást eredményez. Felül balról jobbra a hangszóró nyílása, a teljes fókuszú, 5 megapixeles kamera optikája és a rossz fényviszonyok között segítő LED-fény található. Bal felül látható a második mikrofon, amit a zajszűrésre használnak (az a helyzet, hogy itt tapasztalatom szerint nem működik annyira sikeresen, mint a nagytesónál, a 995-nél).

A készülék oldalán körben fut egy fényes bevonatú díszcsík, ami azonos anyagból van, mint a home gomb, ránézésre (rutin alapján) ez az a hamar lekopós fajta. Jobb oldalon a hangerőszabályzó gomb található, sajnos a nyomáspontja nem annyira egyértelmű, mint a 995-nek, felfelé jó, lefelé puha, nem érezhető, mikor történik a kapcsolás.

Felül a bekapcsoló gomb van, ez jól működik, mellette a 3,5 mm-es audio-aljzat található, a dizájn tetszetős. Körben itt is van egy pici perem a piros keretnél az érintőpanel körül (innen látszik), ezáltal ha kijelzővel lefelé tesszük le, akkor nem ér a felülethez hozzá az érzékeny műanyaglap, így nem fog karcolódni (ettől).

Bal oldalon – az androidos készülékeknél elég ritka ez – fizikai exponálógomb van, bal kezesek előnyben, nekem – jobb kezes lévén – esélytelen volt rövid távon megszokni. Mondjuk a fizikai exponálógombnak akkor tartanám értelmét, ha lenne autofókusz is, jelen esetben azonban nincs, így szerintem elegendő a főképernyőn lévő exponáló érintőpont. De a használat lehetősége megvan, ki ezt, ki azt preferálja. Mellette a microUSB csatlakozója található, ennél a modellnél végre jó irányban, szélesebb oldalával lefelé lehet beledugni a csatlakozót. Legalul pedig a nyakba akasztó zsinórjának átbújtatója látható.
A fő beszédmikrofon (ha már megemlítettem a másodlagos mikrofont) alul a szétszedést segítő hátlap-résbe van elrejtve, biztonságban.

Belső

A készülék árához mért a hardverkiépítés is, sajnos erősen szerény a processzorteljesítmény, mindössze 650 MHz, ez 50 MHz-cel erősebb, mint az ebben a kategóriában szűk 2 évvel ezelőtt óriási sikerrel bemutatkozott ZTE Blade. Ami akkor elég volt a sikerre, az manapság már nem az. Ezt a processzort az Alcatelen kívül talán csak a Motorola használja még az alsó kategóriás modelleiben.
Sokat javít az összképen, hogy ellentétben a  Blade-del (480×800 pixel), itt csak 320×480 pixeles a kijelző, ezt sokkal gördülékenyebben vezérli a processzor. Sajnos azonban a memóriában is kevés a 256 MB, ennek a duplája van a Blade-ben. Érdekes viszont, hogy ezt a 256 MB-ot nagyon ügyesen kezeli. Nem fogjuk tudni elkerülni az App2SD program telepítését, amivel a programok egy részét át tudjuk tenni az SD-kártyára (amiből hírek szerint egy 2 GB-os van a gyári csomagban), de ez nem gond, ez a kompromisszum teljesen elfogadható.

Mint említettem, a kijelző 320×480-as felbontású, ilyen felbontás a 3,5″-os képátlónál teljesen elfogadható, 165 ppi-s felbontást eredményez. Az érintés érzékenysége teljesen megfelelő, amit szokni kell (Samsungos fejjel) az az érintőpontok és a fizikai home billentyű elhelyezkedése, szerencsére a vissza gomb maradt jobb oldalon. Ami fura, hogy nem kapott semmilyen megvilágítást egyik kapacitív érintőpont sem.

Az alap programellátottság is szerény, de azért átírták a natív androidot (melyből a 2.3.6-os GingerBread verzió található rajta, frissítés már a hardver egyszerűsége miatt sem várható). Van rajta egy hasznos Android Manager, ez a PC-vel való szinkronizálást (USB-n) segíti, van egy Antivirus Pro (aminek viszont értelmét én nem látom, lévén soha nem jött még szembe velem androidra írt vírus, ellenben a készülék erőforrásait sajnos foglalja), kapunk egy szintén hasznos Easy Install-t (apk-telepítésekben segít, lévén nincs fájlkezelő a készülékben), van Shazam is (aki nem tudná, zeneszámokról képes megmondani a címet/előadót, sajnos net kell hozzá és nem is bánik nagyon takarékosan vele, már a hangfájlok méretéből adódóan sem) és ennyi. Az ikonok pajzsformáját teljesen hasonlatossá tették a Symbian Belle-hez, ha hirtelen látom, nem biztos, hogy Androidra tippelek. De ez tetszik, nem hagyományos, a franciák ilyenek, az autóikat is ezért szeretem.

A fényképezőgéppel bajban vagyok. Egyrészt 5 megapixeles, ez jó. De nincs autofókusza, ugyanakkor van benne arcfelismerő modul, amit viszont nem tudok mire vélni, én eddig úgy tudtam, az arcfelismerés a fókuszálásban segít, mert automatikusan úgy állítja az élességet, hogy az észlelt arc(ok) legyen(ek) éles(ek). És valóban be is keretezi az arcokat, 3 embert tudtam lencse elé állítani, mindegyiküknél meg is jelent a narancssárga keret. De semmivel nem találtam élesebbnek az arcukat az így készített fotón, mint amikor kikapcsoltam ezt a funkciót.
A fotók minősége egyébként alapfokon elfogadható (de csak ott!), a színhelyességől, képélességről, részletgazdagságról viszont le kell mondanunk. A videofelvétel 720×480-as, (tehát szélesvásznú VGA), 30 képkocka/mp. Ez most is jobban teljesít (csakúgy, mint az OT995-ös), mint az állókép, de nincs AF videonál sem. Ez nem is elvárás egyébként, ugyanakkor összehasonlítva a ZTE Blade-vel ezerszer jobb az Alcatel video minősége, mint a ZTE-é.

Az akkumulátor 1300 mAh-s, ilyen kis teljesítményű processzornál akár 2 napig is elmegy egy töltéssel, nagyon takarékosan esetleg még tovább is. Ez is nagy pozitívum, sokat számít készülékválasztásnál.

Összefoglalva

Ár-teljesítmény viszonyban valószínűleg verhetetlen készülék, fiataloknak, hölgyeknek, másodkészüléknek kiválóan alkalmas lehet. Aki nem akar túl sok (15-20-nál több) programot feltelepíteni, nem akar nagy grafikai számolás-igényű játékot futtatni, aki megelégszik a stabil minimummal, annak megfelelő lesz a készülék.Szólj hozzá!

További Mobil tesztek

Alcatel One Touch 985

  Megjelenés éve: 2012
  Pro:  
  - Jó összeszerelési minőség, anyaghasználat
  - Az átlagosnál nagyobb készenléti idő
  - Kézbeillő méret
 
  Kontra:  
  - Lassú processzor
  - Kevés memória
 
  Méretek:  
  • kijelző mérete: 3,5"
  • kijelző felbontása: 320x480 pixel"
  • kijelző típusa: TFT"
  • eszköz mérete: 61,84 x 116 x 12,15
  • tömeg: 136 gramm
 
  Hardver:  
  • processzor: MediaTek MT6573
  • memória: 256 MB
  • háttértár: 0 GB
  • bővíthetőség:  
  • kártya típusa: microSDHC
  • portok: microUSB, 3,5 mm audio
 
  Multimédia:  
  • kamera felbontás: 5 MP főkamera, VGA másodkamera
  • video chat:  
  • FM rádió:  
  • 3D:  
 
  Hálózati adatok:  
  • mobil: GSM850, GSM900, GSM1800, GSM1900, UMTS900, UMTS2100
  • WiFi: 802.11 b/g/n
  • Bluetooth: 3.0
  • GPS: A-GPS, Geotagging
  • NFC:  
 
  Szoftverek:  
  • op. rendszer: Android v2.3.6 (Gingerbread)
  • spec. szoftverek: Android Manager, Easy Install, Layar, Office Suite, Shazam,
 
  Akkumulátor:  
  • gyári adatok: 1300 mAh
  • tapasztalat: 2 nap megvan simán, takarékosan talán még több is
 

ÖSSZEHASONLÍTÁS

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés
Hirdetés

Kütyük

Dotkom