Connect with us

Teszt: Nokia Lumia 900 – A cserbenhagyott csúcsmodell

lumia 900

Mobil tesztek

Teszt: Nokia Lumia 900 – A cserbenhagyott csúcsmodell

Bár példás a minőségérzete, gyönyörű a kijelzője, gyors a szoftvere, mégsem tudom igazán ajánlani, hiszen jelenleg, a legolcsóbb helyről 150 ezer forint a készülék, és ilyen árért kapunk egy telefont, amit a jövőben nem tudunk majd Windows Phone 8-ra frissíteni.

A Nokia helyzete mostanság nem túl rózsás. Az egykor piacvezető, trenddiktáló márka lemaradt a versenyben. Bár már 2003-ban, a 7700-al próbálkoztak érintőképernyős okostelefonokkal, valahogy nem vették komolyan ezt a szegmenst. A 2007-ben megjelent iPhone-ra nem úgy gondoltak, hogy ez a jövő, és erre kellene az energiájukat összpontosítani, kvázi úgy voltak vele, hogy ők a Nokia és majd a név eladja a készülékeket. Egy ideig ez működött, de hamar elkezdtek kongani a vészharangok. Az Android és iOS őrületre nem tudtak megfelelően reagálni, helyette az érintőkijelzőre toldozott-foltozott Symbiannal próbálkoztak.

A vezetőség aztán megelégelte, hogy ez a patinás név már nem tündököl úgy ahogy illene neki, és leváltották Olli-Pekka Kallasvuo vezérigazgatót. Ekkor került a színre Stephen Elop, az ex-Microsoft vezető, aki 2008-tól 2010-ig a Microsoft üzleti divíziójának vezetője volt, többek között ő felelt az Office programcsomagért is. Első intézkedései között szerepelt, hogy megkezdte korábbi munkaadójával a tárgyalásokat, hogy a felsőkategóriás Nokia telefonokon ezután Windows Phone fusson. 2011 februárjában meg is kötötték az egyezséget, melynek első gyümölcsei csak 8 hónappal késöbb, októberben kerültek piacra. Ezek voltak a Lumia 800 és a Lumia 710 névre keresztelt készülékek. A 800-as nagytestvére, a Lumia 900 került most kezeim közé, ami a Nokia jelenlegi palettájának csúcsmodellje.

Csomagolás, tartozékok, miegymás

Szerencsére igyekeztek megadni a módját a kicsomagolásnak, hiszen mégiscsak ez az első közös élménye az embernek az új gyönyörűségével. A doboz szép, elegáns és kék színű, semmi csicsa, alul egy kis fül elhúzására máris elénk tárul a tartalma. Abban a szerencsés helyzetben voltam, hogy én vehettem elsőnek használatba a készüléket, így megadatott minden kütyüimádó kedvenc művelete, a fóliák levétele. Ha ezen túl vagyunk, teljes pompájában megcsodálhatjuk a méretes, 4,3 hüvelykes kijelzőt.  A telefon alatt ott az iPhone-szerű micro-SIM fedél kinyitó tüskéje. Megtaláljuk még a szokásos papirokat, és legalulra került a töltő, a microUSB kábel és a sztereó headset. Rögtön feltűnik, hogy a Lumia 800 formatervét örökölte, csak nagyobb méretben. Kicsit olyan, mintha eljárt volna edzőterembe, majd amikor széltében és hosszában mindenkiből elismerést kiváltó méretűre növekedett, akkor visszament a tervezőközpontba, hogy készen vagyok. Szerencsére az anyagminőséget is örökölte, a unibody polikarbonát kialakításnak hála a ház rendkívül masszív, sehol egy recsegés vagy ropogás.

A képernyő terebélyes méretéről már ejtettem szót, a technikai csemegéiről ugyanakkor még nem. Egyrészt 480×800 pixel felbontású, a Nokia marketing gépezete által Clear Black-nek keresztelt AMOLED megjelenítő, mely a kistestvérével ellentétben már nem pentile matrixos, hanem RGB, ezáltal élesebb a megjelenített kép. Színeivel nincs probléma, néhol kissé talán túlszaturáltak, a fekete pedig tényleg fekete és mindezt napfényben is élvezhetjük. Alatta találjuk szokásos Windows Phone gombokat, melyek szerencsére pontosan, gyorsan érzékelik az érintést. Megfordítva a készüléket szembe találuk magunkat egy 8 megapixeles, Carl Zeiss lencsével felvértezett, LED villanós egységgel.  Alul a hangszóró, felül pedig a 3,5 mm-es jack csatlakozó, a micro-USB csatlakozó és a micro-SIM helye található. Fizikai gombokat csak a telefon jobb oldalára tettek, ezek a szokásos hangerőállító, bekapcsoló/képernyő feloldó, és kameraexponáló billentyűk.

Hardver, sebesség

Az első bekapcsolás után viszonylag hamar magához tér a Lumia 900 és azonnal felajánlja, hogy kezdjünk is neki a beállításának. Ha ez megtörtént, érkezik egy ingyenes üzenet, melyben egy videót tekinthetünk meg. Hát mondhatom, hogy időpazarlás volt az üzenet elkészítése, mert egyfelöl semmi újat nem tudunk meg, csak azt, amit a dobozban található útmutató amúgy is megmutat, és a magyar szinkron sem sikerült épp a legjobbra, szegény hölgy eléggé unottan magyarázza a rendszer alap dolgait. De ha ezen túlestünk, és nekiálltunk a telefon használatának, elsőre feltűnik, hogy milyen jó sebességgel működik a Windows Phone 7.5. Ez utóbbi adja ugyanakkor a telefon kettősségét.

Egyfelől gyors, az 1GHz-s processzor és hozzá járó grafikus chip példás munkát végez, és az 512 MB RAM-nak hála a komolyabb programok is röccenés nélkül futnak. Kapunk GPS-t és WiFi-t, mindkettő megfelelő érzékenységgel működik, illetve 16 GB beépített háttértárat, ami ezúttal sem bővíthető. De – és ez az igazi probléma – az idén érkező Windows Phone 8 már nem lesz feltehető a készülékre, ami tekintve, hogy jelenleg a legolcsóbb GSM bolban is 130 ezer forintos mobilról beszélünk, eléggé nonszensz. Rendben, kapunk egy „fél” Windows Phone 8-at, a 7.8 személyében, de ez mégsem ugyanaz. És ha az ember ekkora összeget kiad, már esetleg megnézi az iPhone-t vagy a felsőkategóriás androidos telefonokat, melyek azért legalább 1,5-2 évig frissíthetőek lesznek.

 

A kamera működése a rendszerhez hasonlóan igen gyors, és lezárt állapotból is egyből tudunk fotózni az exponáló hosszú megnyomásával. Van néhány opciónk a képminőség manipulálására, de mindent automatikusra állítva se leszünk gondban. Egész kellemes minőségű fotók készíthetők vele, de azért a zajszint lehetne kevesebb, a dinamika meg több. Videózni sem nagy kunszt vele, ráadásul 720p-ben vehetünk fel, ami már bőven élvezhető minőség, akár még egy tévén is. Még a kameránál is fontosabb, hogy a telefonálás is problémamentes, a hangszóróban tisztán és érthetően halljuk a másik felet. Azért ne feledjük, hogy ez még mindig egy mobiltelefon, tehát fontos, hogy az ilyen alap dolgok is rendben legyenek.

Szoftverek

Ennél a résznél érkeztünk el oda, hogy miért is érdemes Nokia telefont vásárolni ezen a platformon, mondjuk Samsung vagy HTC helyett. A finn mérnökök nem voltak restek, és kompletten belerakták a Nokia Maps-et, teljesen ingyen. Ezáltal, ha letöltöttük az internetről a megfelelő térképeket, már neki is láthatunk a navigálásnak. Ez szerintem eléggé nagy fegyvertény, hiszen egy navigációs szoftver megvásárlása amúgy sem két fillér. Bár a Google a jövőben szintén letölthetővé teszi majd az androidos felhasználók számára az offline navigációt, ez a szolgáltatás egyelőre nem került még piacra, így gyakorlatilag a Nokia az egyedüli, aki jelenleg komoly, bárhol könnyedén használható és nem mellékesen ingyenes szoftverrel adja el a telefonját.

Azért, hogy az élmény teljes legyen, fontos, hogy pontos GPS vevő kerüljön bele. Ez sikerült is, még a lakás közepén is nagyon pontosan talált jelet magának. Emellett egy extra program árválkodik még a gyáriak mellett, ezt pedig Nokia Zene névre keresztelték. Sok értelmét nem látom, hiszen ott a gyári zenelejátszó is, de gondolom ez is az egyediséget szolgálja. A szoftver működésével nincs baj, de meglepődve fedeztem fel, hogy egy adott zeneszámba nem lehet beletekerni, a gomb hosszas megnyomására nem történik semmi. Vagy előre, vagy hátra léphetünk, tekerés nincs. Ez elég nagy baj, mivel a 16 GB-os tárhelyen könnyedén elfér akár több órás zenei mix is, amelyben így eléggé nehezen tudunk lépkedni. Remélhetőleg ezt a bakit egy későbbi verzióban már javítják.  Természetesen megtaláljuk a gyári Office programot, ami Word, Excel, PowerPoint dokumentumokat igen, PDF-et viszont nem nyit meg. Ha esetleg keveseljük a gyári szoftverek számát, a piactérről könnyedén letölthetünk mind alkalmazásokat, mind játékokat.  A művelet nagyon gyors, kényelmes, nem kell hosszas procedúrán végigmenni, egy bökés az OK-ra, pár másodperc türelem, és fent is van a legújabb alkalmazásunk.

Konklúzió

Az elmúlt pár nap során egy kellemes, jól használható készüléket ismertem meg a Lumia 900-ban. A kijelző minősége példás, a rendszer sebessége is rendben van, tényleg jó társ a mindennapokban. Az akkumulátor kapacitása a mérettel arányosan nőtt, ám hiába az impozáns 1830 mAh, a Lumia 900 se bírja egy napnál tovább, ha rendesen használjuk, ezzel nem lóg ki a sorból. Ugyanakkor az a tény, hogy itt egy telefon, amely csak félig-meddig lesz foltozva a jövőben, és a tényleges újdonságokat jelentő WP8 rendszer nem lesz rá elérhető, igencsak fájó pont. Ha figyelembe vesszük a jelenlegi körülbelül 150 ezer forintos kártyafüggetlen árat, akkor ez eléggé súlyos hiányosság. A Nokia felemelkedését biztos nem ez a telefon fogja eldönteni, inkább afféle kuriózumnak mondanám, melynek remélhetőleg a közeljövőben megérkezik a tényleges utódja, ami már komolyabban labdába rúghat a konkurensek mellett. És a legfontosabb: frissíthető lesz.

 Szólj hozzá!

További Mobil tesztek

Nokia Lumia 900

  Megjelenés éve: 2012
  Pro:  
  - Szép, nagy méretű kijelző
  - Gyors működés
  - Kiváló minőségérzet
  -
 
  Kontra:  
  - A jövőben nem bővíthető
  - Kisebb szoftveres hibák/hiányosságok
  -
 
  Méretek:  
  • kijelző mérete: 4,3"
  • kijelző felbontása: 480 x 800"
  • kijelző típusa: AMOLED"
  • eszköz mérete: 127.8 x 68.5 x 11.5 mm
  • tömeg: 160 gramm
 
  Hardver:  
  • processzor: 1.4 GHz Scorpion
  • memória: 512 MB
  • háttértár: 16 GB
  • bővíthetőség:  
  • kártya típusa:
  • portok: microUSB, 3,5 mm audio
 
  Multimédia:  
  • kamera felbontás: 8 megapixel
  • video chat:  
  • video felbontás: 720p 30fps
  • FM rádió:  
  • 3D:  
 
  Hálózati adatok:  
  • mobil: GSM850, GSM900, GSM1800, GSM1900, UMTS850, UMTS900, UMTS1900, UMTS2100
  • WiFi: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n
  • Bluetooth: Bluetooth 2.1
  • GPS: A-GPS, Geotagging
  • NFC:  
 
  Szoftverek:  
  • op. rendszer: Windows Phone 7.5
  • spec. szoftverek:
 
  Akkumulátor:  
  • gyári adatok: 1830 mAh
  • tapasztalat: A Szokásos egy nap és töltő szindróma, ha hosszabb időre indulunk el valahova, vigyük magunkkal a töltőt.
 

ÖSSZEHASONLÍTÁS

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom