Connect with us

Hirdetés

technokrata

Teszt: ASUS ZenBook UX32VD – Hátraarc!

Laptop tesztek

Teszt: ASUS ZenBook UX32VD – Hátraarc!

Azt mondják, a sikereket nem irigyelni kell, hanem utánozni. Hogy ez a mondat mennyire igaz tesztünk alanyánál, arra most fény derül.

Az ASUS régóta tartja a lépést az évtizednyi idő óta erősödő piaci versennyel, most egy olyan szegmensben nyújt komoly teljesítményt, ahol már vannak etalonnak számító készülékek. Ez nem más, mint a mostanában divatos ultrabookok piaca, mely evolúcióban a mobiloknál a Motorola RAZR-sorozattal anno elinduló pengemobilokhoz hasonlít a leginkább.

Volt már nálunk az UX31-es Asus ultrabook és ahogyan azt is, a jelenlegi tesztalanyunkat, az UX32-t is az elsők között kaptuk meg a gyártótól kipróbálásra. Ránézésre – és főleg kézbe véve – nagyon exkluzív a műszer, annyi a teljes vastagsága, mint egy más laptop alsó fele, kijelző nélkül. Nem tehetek róla, de – valószínű nem véletlenül – mindig a MacBook Air jut eszembe, annyi különbséggel, hogy az Asus még mindig határozottan férfias darab, a designerek nemhogy nem törekedtek az uniszex megjelenésre, hanem mind színeiben, mind vonalaiban egyértelműen a férfiakat vették célba. Azért valószínű, hogy a Macbook Air hasonlóság felismerését illetően annyira nem vagyok ezzel egyedül: a touchpad óriási mérete, a billentyűzet kialakítása, megvilágítása mind-mind hajaz a már jól bevált receptre. A díjnyertes ZENBOOK formaterv tehát az elődhöz képest sok újdonságot nem hoz, és a konkurensekhez képest is inkább csak annyit, hogy még mindig határozottan férfiasabb a megjelenése. Az igen komoly minőséget sugárzó fémház ellenére  a gép egyébként mindössze 1450 gramm, mely ugyan még mindig nem sok, de több mint 10%-kal több, mint az előd UX31-es, vagy a Samsung S9-es.

Külső

A külső megjelenést erősen meghatározza a minél vékonyabb kivitelre való törekvés. Ennek megfelelően addig, míg annyira meg nem vastagszik a készülék, hogy elférjen egy csatlakozó oldalt, addig nem is nagyon van semmi említésre méltó. Igényes, szálcsiszolt alumínium borítás, alul is, felül is, minden oldalról csodaszép az Asus UX32-es.

Baloldalt mindössze egy USB3-as csatlakozóaljzatot és egy teljes méretű MMC/SDHC kártyaolvasót helyeztek el, 32 GB-os méretig biztosan képes elfogadni az SD-kártyákat, az SDXC (legalább 64 GB-os kártya) elfogadásáról nincs szó.

A jobb oldalon már több minden van, hátulról kezdve előbb a töltőcsatlakozó, majd 2 db USB3-as csatlakozó, egy teljes méretű HDMI csatlakozó (mennyire jó, hogy nem kell átalakítókkal meg drága kábelekkel ügyeskedni), majd egy kis analóg monitorcsatlakozó (erre mindjárt külön is kitérek), valamint egy headset/mikrofon-csatlakozó. Akik figyeltek, azok észrevehették, hogy egy csatlakozót egyik oldalon sem láttunk, nevezetesen a LAN hibádzik. Ezt az ASUS egy huszárvágással megoldotta, ad hozzá egy USB-LAN átalakítót. Nem tudom, mennyire szerencsés a megoldás, nekem szimpatikusabb volt a lenyílós aljzat, amit az olcsóbb gépeken láttunk. Nem véletlen a bepattanó köröm a LAN-kábelen, mert annak rögzülnie kell rendesen. Egy USB-aljzat nem hiszem, hogy meg tudja fogni annyira, ahogy kéne.

Ígértem, hogy visszatérek az analóg monitorcsatlakozóra, nos, ezt kapjuk, ami itt a bal oldalon van. Ezzel is bajom van, aki ismeri a hagyományos monitorok analóg-csatlakozóját, annak súlyát, a vezeték anyagának sprődségét, az rájön, ez a kis rövidke vezeték nem valószínű, hogy tartós lesz. Persze, ha belegondolok, hogy laptopon mikor használtam utoljára analóg csatlakozós külső monitort…

Felnyitva a masinát, ez a kép tárul elénk, szép, átgondolt, külön álló gombokból álló billentyűzet, óriási touchpad, az alsó részen csak egy vékony csík jelzi, hogy ott a két egérbillentyű között az elválasztóvonal. Itt is minden felület szálcsiszolt  fém, érdekesség pl. a HDD LED, ami jobb felül, a bekapcsológombtól jobbra, 7 db mikroszkopikus méretű furat alatt található.

Az extravagáns dolgoknak még nincs vége, említést érdemel a töltő is, ami szintén teljesen egyedi. De sajnos ennél is találok kivetni valót: egy ekkora bumszlival nem olyan egyszerű akár csak egy hármas elosztónál csatlakozni, még akkor sem, ha a másik kettő sima méretű EU-csatlakozó.

A dobozban katonás rend van: semmi zsúfoltság, a jobb alsó rekeszben látható tok (benne az analóg- és az USB átalakító) mellett egy teljes tokot is kapunk a géphez ugyanebből az anyagból, mely végre azt az érzetet kelti a felhasználóban, hogy nem a 2.000 Ft-os szütyőn akart spórolni a gyártó.

 

Belső

A gépet bekapcsolva kellemes kényeztetés következik, a Windows 7 Home Premium 64bites verziója villámgyorsan teszi a dolgát, köszönhetően a Intel 3. generációs i5-ös processzorának, mely 1,7 GHz-en ketyeg 4 GB DDR3-as, 1600 MHZ-es RAM társaságában.. Ötletes és hatékony megoldás az 500 GB-os HDD 32 GB-os SSD-vel történő gyorsítása, pár mp alatt vissza képes jönni alvó módból a rendszer. A megjelenítésért egy NVIDIA GeForce GT620M felel, laptopnál ritkán alkalmazott 1 GB memóriával. Ám hiába a bivalyerős hardver, a HDMI-n keresztül korrekten meghajtható FullHD monitor, a beépített kijelző sajnos úgy felbontásban (1366×768 pixel), mint képminőségben hagy kívánni valót maga után. Legalábbis engem sem a színtelítettsége, sem a pixelességében nemhogy nem győzött meg, hanem egyenesen csalódottságot okozott, pláne, hogy volt kezemben anno az UX31-es, mely jobb felbontású és minőségű megjelenítőt kapott.

Amit viszont el kell ismerni, az az akkumulátor, mely 6 cellás, 6570 mAh-s Li-ion árramforrás. Valószínűtlenül hosszú ideig működik vele a gép, pedig a hardver elég komoly. Szintén elismerésre méltó a netbook hangja is, nem bízták a véletlenre, az igen jól csengő Bang & Olufsen cég ICEpower fantázianevű műalkotása dolgozik az audioélményen.

A gép használat során egyébként nem igazán mutatott különösebb zihálást, melegedést, igaz, nem is vágtunk rajta videót és nem futtattunk rajta erős játékokat. Ugyanakkor sajnos hiába az erős proci és 4GB RAM, bruttó 300.000 Ft-ért a használati élményt nemhogy lerontja a kijelző minősége, hanem egyértelműen tönkreteszi.

Összességében tehát az általunk tesztelt UX32-es hiába szép, de visszalépés a gyártótól, bár igaz ami igaz: egy százassal többért már kapunk belőle i7-es processzoros, full HD IPS-es kijelzős változatot. Az i3-as és i5-ös processzorral szerelt gépek esetében a visszalépés az árban is megmutatkozik: az UX31-es hasonló procikkal szerelt gépeinél majd 30.000 Ft-tal olcsóbb a 32-es, cserébe nagyobb háttértárral, jobb grafikai kártyával, viszont lényegesen gyengébb kijelzővel rendelkezik. Talán azoknak mernénk ajánlani, akik otthon elsősorban monitorról használják a laptopot és a mobilitás másodlagos, de akkor már – lévén az ultrabook kategóriának valahol ez lenne a lényege – megette a fene az egészet. A magam részéről én ha már ennyit adnék egy gépért, biztosan a 31-est választanám, de lelke rajta mindenkinek.



Szólj hozzá!

További Laptop tesztek

ASUS ZenBook UX32VD

  Megjelenés éve: 2012
  Pro:  
  - minőségi kivitel
  - impozáns méretek
  - kiváló hangminőség
  - bőséges tartozékok
 
  Kontra:  
  - ormótlan tápegység
  - kissé magas ár
 
  Méretek:  
  • kijelző mérete: 13,3"
  • kijelző felbontása: 1366x768 pixel"
  • kijelző típusa: IPS TFT"
  • eszköz mérete: 326 x 223 x 18 mm
  • tömeg: 1450 gramm
 
  Hardver:  
  • processzor: Intel Core i5-3317U
  • memória: 4 GB
  • háttértár: 500 GB
  • SSD:  
  • bővíthetőség:  
  • kártya típusa: SD, SDHC, MMC
  • portok: 3 x USB3, HDMI, 3,5 mm audio, külső analóg monitor
 
  Multimédia:  
  • kamera felbontás: VGA WEBkamera
  • hangkártya:: Bang & Olufsen ICEpower
  • videókártya: NVIDIA GeForce GT620M 1 GB RAM
  • ujjlenyomat olv.:  
  • optikai meghajtó: nincs
  • 3D:  
 
  Hálózati adatok:  
  • mobil:
  • WiFi: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n
  • Bluetooth: 4.0
  • GPS:
  • NFC:  
 
  Szoftverek:  
  • op. rendszer: Microsoft Windows 7 Home Premium
  • spec. szoftverek: ASUS launcher, MyLibrary, MyNet, MyCloud, @Vibe, Music, Asus webstorage, File Manager (fájlkezelő), ASUS sync, SuperNote, App Locker ,App Backup, TegraZone
 
  Akkumulátor:  
  • gyári adatok: 6570 mAh, 6 cellás
  • tapasztalat: Nagyon hosszú ideig bírja
 

ÖSSZEHASONLÍTÁS

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés