Connect with us

Hirdetés

technokrata

Teszt: HTC Desire S – Saga

Mobil tesztek

Teszt: HTC Desire S – Saga

Pár nappal a Samsung ropogós újdonsága (Galaxy S III) után egy régebbi modellt kaptam kezeim közé, nagyon érdekes volt megnézni, bő 1 év alatt mennyit változott az android piac.

Kezdem azzal, hogy mindig csodáltam a HTC-t, de valahogy igazán sosem szerettem. Mindig volt valami, ami visszatartott attól, hogy olyanom legyen. Pedig többször voltam már nagyon a határán, pl. amikor megjelent az ős-Desire, aztán amikor megjelent a Desire HD, és azóta is előfordult már párszor.

Több olyan dolgot is hozott az androidba a HTC, amit azóta is utánoznak sokan, más gyártók. A HTC Sense felület a mai napig – bizton mondhatom – a legjobban sikerült shell, sőt, több is annál. Szintén a HTC mellett szól, hogy sikeresen alakítottak ki egy egyedi kinézetet, ami szinte mindenki számára a HTC-t jelenti. Ilyen egyedi jegyek a nagyon széles hangszórórács a kijelző felett, egészen a készülék felső szélénél, a belefúrt lyuk-hatású előlapi kamera, az egy darabból álló készüléktest, és sajnos néhány modellnél a hátlap fém-felületébe csatlakoztatott GSM ill. WLAN antenna, ami hasonló gondokat okozott, mint anno az iPhone 4s-nél az antenna-gate. Később még erre visszatérek.

Külső

A HTC Desire S félig nagyon igényes, csúcsminőségű könnyűfém házat kapott, leszámítva a hátoldal alsó és felső részét.

Sajnos az említett 2 helyen ránézésre (és tapintásra) pont ugyanazt az anyagot kapjuk, amit a ZTE alkalmazott a Blade készülék teljes borításához. Ez persze mellékszál, csak furcsa volt a kettősség, az ultraprecizen megmunkált könnyűfém ház és a karcolódós-kopós műanyagrészek között. A készülék szemből igen tetszetős, a nagy felületű, 3,7″-os kijelzőn kívül más, pl. hardveres gomb nem található rajta, a Samsungoktól eltérően viszont nem 3 hanem 4 db erintőgomb csücsül a kijelző alatt. Felül a már említett igen széles, a készülék teljes szélességének bő 3/4-ét kitevő, igen hangsúlyos hangszórórács és az előlapi kamera található. Ezen kívül rejtett helyen található a közelség- és a fényérzékelő, valamint jobb oldalon a kontroll LED (amely töltéskor folyamatos vörös, feltöltött állapotban folyamatos zöld, üzenetnél pedig fehér – villogó – fénnyel jelez).

Az alsó részen – ahol az egyetlen levehető-kivehető rész van a készülékben – a beszédmikrofon található (benne a levehető részben viszont ott található a GSM-antenna is). A jobb oldal üres, felül pedig – a HTC-nél megszokottan, jobb felül – a bekapcsológomb található (a készülék – home gomb híján – csak ezzel hozható vissza alvásból), valamint – szintén a ZTE Blade-re hasonlító kialakítású – 3,5 mm-es headsetcsatlakozó pihen itt.

Bal oldalon a markáns, hosszú hangerőszabályzó, alatta pedig amúgy „kínaiasan” (a tervezőmérnökeik egy helyen végeztek vajon a ZTE-vel?), a többiekhez képest fejjel lefelé elhelyezett microUSB csatlakozó található.

A hátlapon felül egy 5 MP-es kamera, egy LED-fény valamint a hosszúkás hangszóró, valamint 2 db mikrofon látható. Utóbbiak elhelyezkedése ránézésre nem logikus, nem tudni, a 3 mikrofon hogyan működik együtt, hogyan jön össze a sztereo hang a videofelvételhez.

Belső

A HTC Sagaban egy 1magos, 1 GHz-es sebességen szaladó Qualcomm Snapdragon MSM8255 processzor dolgozik, meglepő hatékonysággal, 768 MB RAM társaságában. Annyira profi a Sense felület, semmi megakadás, gondolkodás, laggolás nincs. Nagyon szépen optimalizálták a szoftvert, még a szabadon maradó ~120 MB sem érződik kevésnek (pedig az, de a jól optimalizáltság feledtetni tudja). Igaz, én nem játszom rajta 600 MB-os memóriaigényű programokat, köznapi használatra a készülék “középkategóriásságának” megfelelő használatot zokszó nélkül teljesíti.

A kijelző is nagyon precíz, igaz, nem AMOLED (mint a nagy előd, sima Desire-nél), hanem csak SuperLCD, de nagyon szép, telt színei vannak, a betekintési szöge igen jó, oldalról nézve csak a fényerő csökken valamelyest, elszíneződés nincs. A felbontás a készülék megjelenésének idején maximumnak számító 480×800 pixeles, ez 3,7″-on elég szép (252 ppi) pixelsűrűséget eredményez. A grafikus kontroller egy Adreno 205-ös, példásan kihasználja a sense szoftver a lehetőségeit, igaz, nem izzasztottam meg nagyon komoly grafikus játékokkal, de amit próbáltam azokat szépen vitte (az Angry Birds Rionál a legbonyolultabb pályháknál sem volt megtorpanás). Nem szokásom tesztprogramok eredményeivel untatni az olvasót, de lehet, hogy ezen változtatni fogok, az AnTuTu elég korrekt és populáris tesztprogramnak tűnik, ezen 2639 pontot kapott a gép. Összehasonlításképp a sokkal újabb, azonos felbontású, azonos kijelzőméretű, ám 1400 MHz-en ketyegő Samsung Galaxy W az 3684 pont.

Az 5 MP-es hátlapi kamera megfelelő mennyiségű fénynél jó közepes képeket gyárt (lásd a galériát), sajnos a zajszűrés potmétere kicsit megszaladt a mérnökök kezében. A beépített LED 1-1,5 méterig valamicskét segít kevés fénynél, a 720p-s video is elmegy, bár a 3gp-vel, mint fájlformátummal nem vagyok kibékülve.
Meg kell mindenképpen említeni a kiváló energiafelhasználás-optimalizáltságot, készenlétben, ha nem nyúltam hozzá, nem beszéltem rajta, nem nyomkodtam (vagy csak alig), akkor 18 óra alatt alig 5%-ot esett a töltöttség, mindezt úgy, hogy folyamatosan be volt kapcsolva a WLAN, 3 mailfiókot ellenőrzött folyamatosan, 5 percenként. Nem tudom, mit tud a HTC, amit a Samsung nem, de a Note-om ennyi idő alatt 25-26 %-ot merül, ha hasonlóan nem nyúlkálok hozzá. És az S2 is így tett.

Az 1450 mAh-s akku így több mint elég, teljesen hihető, hogy kevés használattal akár 3-4 napot kibír és még erősebb használatnál sem kell minden éjszakáját madzagon lógva töltse.
Ami nem tetszik, az a hangminőség (sem a telefonáláskor a kijelző feletti hangszóróban hallható, sem a zenehallgatáskor, etalon fülessel hallott), számomra kicsit sok a magas, kemény a hangja, a Samsungoknak puhább a hangképe, sajnos ebben is a ZTE Blade-jéhez tudom hasonlítani, annál volt hasonló tapasztalható.
És ha már negatívum, ígértem, hogy visszatérek az antenna gate-re. Sajnos, ha alul ráfogok az alsó (eltávolítható) részre (ami egyben a GSM-antenna is), akkor jelentős mértékben leesik a térerő, gyengébb lefedettségű helyeken megjelenik a kis x a térerőjelen, ami a 0 lefedettséget, a hálózatról leesést jelzi. Aztán ha elengedem, máshol fogom meg, azonnal visszajön minden pálcika. Ilyet nem nagyon szokás más gyártmányú készüléknél tapasztalni.
Pozitívum viszont, hogy hihetetlenül csendes a vibramotorja, ha működik, hallani gyakorlatilag nem is, csak érezni lehet.

Összefoglalva

Féltem a HTC-től, nem ismertem behatóan, kellemesen csalódtam benne. Na persze, ma már a kategória aljára szorult, jóval olcsóbban vannak nagyobb teljesítményű készülékek, de a maga idejében kiemelkedőnek számított a tudása/teljesítménye. Kár, hogy a HTC úgy gondolta, hogy ők prémiumkategóriásak és ezt az árcédulán is igen markánsan ki akarják fejezni. Kicsit olcsóbban jobb lenne.



Szólj hozzá!

További Mobil tesztek

HTC Desire S

  Megjelenés éve: 2011
  Pro:  
  - Egy darabból kifaragott ház
  - Nagyrészt igényes anyaghasználat
  - Igen jó Sense UI
 
  Kontra:  
  - Térerőesés előidézhető nem megfelelő fogással
  - Zizegős, kicsit kemény hangszín
 
  Méretek:  
  • kijelző mérete: 3,7"
  • kijelző felbontása: 480 x 800 pixel"
  • kijelző típusa: S-LCD"
  • eszköz mérete: 59,8 x 115 x 11,63 mm
  • tömeg: 130 gramm
 
  Hardver:  
  • processzor: Qualcomm Snapdragon MSM8255
  • memória: 768 MB
  • háttértár: 1 GB
  • bővíthetőség:  
  • kártya típusa: microSDHC
  • portok: microUSB, 3,5 mm audio
 
  Multimédia:  
  • kamera felbontás: 5 MP főkamera, VGA másodkamera
  • video chat:  
  • video felbontás: 720p@24fps
  • FM rádió:  
  • 3D:  
 
  Hálózati adatok:  
  • mobil: GSM850, GSM900, GSM1800, GSM1900, UMTS900, UMTS2100
  • WiFi: 802.11 b/g/n
  • Bluetooth: 3.0, A2DP
  • GPS: A-GPS, Geotagging
  • NFC:  
 
  Szoftverek:  
  • op. rendszer: Android v2.3.5 (Gingerbread)
  • spec. szoftverek: HTC Sense 3.0 UI
 
  Akkumulátor:  
  • gyári adatok: 1450 mAh
  • tapasztalat: 3 nap kevés használattal.
 

ÖSSZEHASONLÍTÁS

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés