Connect with us

Hirdetés

technokrata

Teszt: Samsung Series 7 – Nem találom a szavakat

Laptop tesztek

Teszt: Samsung Series 7 – Nem találom a szavakat

Kevés olyan eszköz van, amire azt mondanám, hogy mindenáron szeretnék egy ilyet vagy egy olyat. A Series 7-nél mintha a Samsung erőt vett volna magán és egy olyan notit dobott a piacra, amely egyesíti a Series 4 és 5 legjobb tulajdonságait, illetve az én vágyaimat. Köszönöm.

Ha egy szóval kellene jellemezni a notit, azt mondanám, hogy tökéletes. Minden millimétere, collja, mAh-je és MHz-e az eleganciát, az erőt sugallja. Egyszerűen csodálatos lett a Series 7 (NP700Z3A), és nem csak a hardver tekintetében, hanem ha mindent összevetek, akkor is csak egy icipici hibát találtam, az se volt túl bosszantó.

A dobozában a szokásos cuccok találhatóak: CD, tápkábel, VGA átalakító. Utóbbi azért kell, mert a notin nincs szabvány VGA kimenet. Ami rögtön feltűnt, hogy a Series 7 jóval nehezebb, mint amire gondoltam volna, elég vaskos egy darab lett, mintegy 2.3 kilogramm. Anyaga kiváló, jéghideg alumínium mindenhol, az illesztési hibákat mindenki más gyártónál keresse. Ami rögtön kiszúrható, hogy csak két USB port van rajta és ebből csak az egyik USB 3-as. Persze ez annyira nem zavaró annak a fényében, hogy van benne DVD író, így nem kell külső egységet kötni rá a két porton keresztül, így a kisebbik lehet az egéré, a harmadik generációs meg egy külső merevlemezé, mondjuk. Persze jogos az is, hogy kényelmetlen dolog, amikor valakinek külső lemezről kell másolni valamit egy flashdrive-ra és ezért ki kell húzni az egeret a notiból. Az is igaz, hogy tök felesleges az egér, ugyanis kiváló a touchpad-je, pedig én kifejezetten nem szeretem használni. A laptopot bármilyen HDMI jel megjelenítésére alkalmas készülékre rá lehet kötni, van rajta LAN port és négy az egyben kártyaolvasó is (+ fülhallgató kimenet).

Mit is rejt a gép?

A Series 7 alumínium borítása alatt komolyabb hardverrel találkozhatunk. Nem azt mondom, hogy ez a világ legerősebb konfigurációja, de sok mindenre bőven elég. Processzora Intel Core i5 2450M, melynek órajele 2.5 GHz és Sandy Bridge architektúrájú. Memóriája 6 GB, DDR 3 1333 MHz, ami már elég, hogy a rá telepített 64 bites Windows 7 megfelelően működjön, igaz, alapból csak a Home Premium jár hozzá. Videokártyája integrált Intel HD, de van benne egy 1 GB-os ATI Radeon HD 6750M is. Amivel nem fukarkodtak, az a merevlemez, ugyanis egy terabájtnyi hellyel gazdálkodhatunk és bölcsen előre meg lett particionálva, így nem kell adatmásolgatással törődnünk, majd ha valamikor Windows 8-ra szeretnénk váltani. A kijelző mérete 14 coll, melynek felbontása 1600×900 és higgyék el, kiváló. Ezek mellett van benne N-es WiFi, Bluetooth 3.0 és 1.3 megapixeles HD kamera.

Kapcsoljuk be!

Mintegy 40-50 másodpercre van szüksége a Series 7-nek a hidegindításhoz. Ez sok idő, ráadásul még az indulás után is betölt pár háttéralkalmazást, így ez az idő 1:10, 1:15-re is felkúszhat, utána viszont teljes mértékben szabad a garázdálkodás. A billentyűzete háttérvilágítással rendelkezik, ami rendkívül hasznos lehet az olyan felhős pocsék időben való irodai munkák esetében is, mint ez a mai. A fekete gombok elegáns fehér megvilágítása igazán elegánssá tudja tenni a mindennapi használatot.

Maga a kijelző is gyönyörű, hatalmas a felbontása, kiváló a mérete és bár még mindig nem a legszínhűbb, a nálam járt Series-ek közül ennek van a legszebb képe. Kültéren is kiválóan látszik rajta minden információ, felülete tükröződésmentes, nem látom magam benne. Emellett van benne fényérzékelő is, így a napszak változásával állítódik a kijelző fényereje. Mikor megérkezett az esti szürkület, a fényerő is jócskán lejjebb ment, hogy ne bántsa a szemet. A készüléken dolgozni is kiváló lehet, már csak a kiváló felbontása miatt is, igaz, a gombtalan touchpad-don néha érzékelte a kezem és mivel a felület alsó része benyomható (így tűntek el a gombok), így előfordult, hogy máshova került a kurzorom. A félreütések esélye pedig a Backlit-nek köszönhetően minimálisra csökkent.

Leginkább a multimédiás teljesítményre voltam kíváncsi a teszt során, mivel szinte mindenki erre használja a készülékét. Meg kell mondanom, hogy jó munkát végeztek a koreai mérnökök, ugyanis remek kis hangszórót applikáltak a készülékbe. A szokásostól eltérően nem a keyboard felett találhatóak a nyílások, hanem a hajlatban hátul, mely egyben kiváló akusztikát is ad a hangnak. Szerintem eddig ez a legjobb és legtisztább hang, amit egy laptop önerőből képes kiadni. Erőteljes és torzulásmenetes. Filmlejátszásnál csak annyi hibát tapasztaltam, hogy még egy egyszerűbb DivX-nél is meglehetősen melegszik a gép hátulja. A HD tartalmakat is kiválóan játssza külső merevlemezről, igaz, a nagyobb bitrátájúakat érdemes helyben elindítani vagy be kell szerezni egy USB 3.0-ás merevlemezt. Nyolccellás Lítium- Polimer akkumulátora sokáig bírja, 7 órán keresztül képes üzemelni, így hosszabb utazáskor is kiváló útitárs lehet, tényleg sokáig bírja.

Minden jóban van valami rossz
Bár én nem találtam semmit se. Mezei felhasználónak éppúgy kiváló választás lehet a Series 7, mint az üzletembereknek. Kiváló anyaghasználat és elegáns kivitelezés: ez a Series 7. A minőségnek azonban ára van, így ennek a laptopnak is, mintegy 277 ezer forintot kell érte fizetni, viszont aki ilyet vesz, az hosszútávra gondolkodjon, mert a szívéhez fog nőni.

 



Szólj hozzá!

További Laptop tesztek

Samsung Series 7

  Megjelenés éve: 2012
  Pro:  
  - kiváló anyaghasználat
  - gyors és erős
  - backlit (billentyűzetmegvilágítás)
  - kiváló HD kijelző
  - hosszan tartó akkumulátor
  - elegáns
  - remek hangszórók
  - 1 TB merevlemez
 
  Kontra:  
  - kevés USB port
 
  Méretek:  
  • kijelző mérete: 14"
  • kijelző felbontása: 1600 x 900"
  • kijelző típusa: HD+ LED"
  • eszköz mérete: 325.0 x 226.0 x 23.7 mm
  • tömeg: 2007 gramm
 
  Hardver:  
  • processzor: Intel Core i5 2450M
  • memória: 6 GB DDR3 GB
  • háttértár: 1024 GB
  • SSD:  
  • bővíthetőség:  
  • kártya típusa: SD, SDHC, SDXC, MMC
  • portok: 1xUSB 2.0 , 1xUSB 3.0 , RJ45 Lan , HDMI, VGA
 
  Multimédia:  
  • kamera felbontás: 1.3 MP HD
  • hangkártya:: HD Audio
  • videókártya: AMD Radeon HD6490M 1 GB
  • ujjlenyomat olv.:  
  • optikai meghajtó: Super Multi Dual Layer DVD író
  • 3D:  
 
  Hálózati adatok:  
  • mobil:
  • WiFi: b/g/n
  • Bluetooth: Bluetooth V3.0 High Speed
  • GPS:
  • NFC:  
 
  Szoftverek:  
  • op. rendszer: Windows 7 Home Premium 64-bit
  • spec. szoftverek: Samsung Kies , Norton Internet Security , Cbyerlink
 
  Akkumulátor:  
  • gyári adatok: 7-8 óra
  • tapasztalat: 6-7 óra
 
Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés