Connect with us

technokrata

Teszt: Miben más az új Adobe CS6?

photoshop

Alkalmazások, szoftverek

Teszt: Miben más az új Adobe CS6?

Az Adobe a mai napon tette elérhetővé a nyilvánosságnak új CS6-os csomagját, melynek Master Collection változata mindösszesen 14 – féle termékből áll, ráadásul havi 11.000 Ft-os creative cloud előfizetéssel már mindenki számára megvásárolható.

Creative Cloud

A CS6-os az Adobe számára több szempontból is új alapokat jelent: egyrészről az egyes alkalmazásokat hajtó, minden eddiginél jobb Mercury motor új alapokra helyezte a digitális produkciós eszköztárat, másrészről pedig üzletileg is 180 fokos fordulatot vett a cég: a termékeket és az azokhoz szervesen kapcsolódó Creative Cloud felhősszolgáltatásokat már havidíjas módon is, mindössze 11.000 Ft / hó áron meg tudjuk vásárolni. Igen, havi 11.000 Ft-ért (50 dollárért) kapunk teljes Photoshop Extended verziót, Illustratort, InDesignt, Muse-ot, Flash-t, Dreamweavert, Edge-et, Fireworks-öt, Premiere Pro-t, After Effects-et, Audition-t, SpeedGrade-et, Prelude-ot, Encore-t és természetesen az Acrobat Pro-t.

A CS6-osnál elsőként jelenik meg a creative cloud, mint szolgáltatás az Adobe-tól: ez itt nem azt jelenti, hogy egy távoli gépen futnak az alkalmazások, hanem azok pontosan ugyanúgy letölthetők a saját számítógépekre, mint eddig, csupán extra közösségi szolgáltatásokat kapunk melléjük. Ilyen például az egyes fájlok szinkronizálásának lehetősége, mely lehetővé teszi azt, hogy az iPad-es verziók és a PC-s programok között minden eddiginél egyszerűbben adjuk át az elkészült, vagy félkész termékeket. De ezek mellett egyedi publikálási lehetőségeket, közösségi funkciókat és extra segítségeket is kapnak a regisztrált felhasználók, mely azt jelenti, hogy az eddiginél vélhetően gyorsabban és hatékonyabban lesz mind elsajátítható, mind használható valamennyi Adobe alkalmazás a cloud-alapú tudásmegosztásnak köszönhetően.

Tartalom-érzékeny technológia

A tablet verziók közül egyébként a CS6-os kapcsán a Proto alkalmazás az, ami talán a leglátványosabb: ez egyelőre most Android – később majd iOS-en is – platformon kínál nagyon intuitív webes wireframe-szerkesztési lehetőségeket. Újdonság továbbá a Photoshopban megjelenő videó layer, az iPhoto-nál talán kifinomultabb és jobban használható tartalom-érzékeny autokorrekció, automata színhelyesség javítás, curves, vagy lencse torzulás javítása: ez utóbbi eddig csak úgy működött, ha szemből fotóztunk panorámaképeket és úgy „egyenesítette ki” őket, most már az új adaptive wide angle funkcióval tudunk segíteni a szoftvernek és segédvonalakat rajzolva tudunk finomítani és gondoskodni arról, hogy a lehető legjobb legyen a végeredmény.

Nem újdonság, de szintén jobban működik a tartalom kitöltés: az egyes levágott, elforgatott képek „üresen maradt” részeit egyszerűen tudjuk ma már kitölteni az ég, vagy éppen a talaj textúrájával úgy, hogy a módosítások szinte láthatatlanná válnak a külső szemlélő számára. Megújult továbbá a crop is: a CS6-ban már megtartja a program a kivágott képrészleteket és azokat mintegy layerként kezeli arra az esetre, ha azok egyes részleteire mégis szükségünk lenne a későbbiekben. A Photoshophoz kapcsolódóan szintén jó hír, hogy végre 64 bites lett a Bridge, melynek köszönhetően az ki tudja használni a memóriát és így sokkal gyorsabbak a vele elvégzett műveletek

Automatikus álló- fekvő oldal áttördelés

A most 25 éves Illustrator újdonsága, hogy új color panelt kapott és immáron értelmezi az rgb értékeket, ráadásul ő is megkapta az új Mercury motort, melynek köszönhetően valamennyi művelet gyorsult rajta. Az egyik leglátványosabb talán a trace-elés, mely nem vektoros képekből csinál vektorost: ez amellett, hogy az új CS6-os Illustratorral már gyorsabb, sokkal szebb lesz a végeredmény is. Végre nemcsak egyenesekre, hanem görbékre is tudunk színátmenetet rakni, és igen, az Indesign is végre 64 bites lett, nem mint az 5.5-ös verzióban.

Az Indesign talán legkomolyabb újdonsága egyébként az automatikus álló-fekvő tördelés: szintén a tablet felhasználók járhattak az Adobe fejében, amikor kitalálták a funkciót: meglévő álló oldalakat lehet fekvőre áttördeni, melynek köszönhetően a töredékére csökken a tördelők, illetve kiadványszerkesztők munkája. A fekvő-álló oldalak áttördelésénél külön jó, hogy amennyiben utólag változtatunk a szövegen, úgy a program automatikusan változtatja azt a mutáció oldalon is, így nincs szükség az újrakonvertálásra még akkor sem, ha nagyobb szövegrészleteket kell módosítanunk utólag.

Ujjal pörgethető videók szerkesztés közben

A Premiere CS6-os verziója végre jól kezeli a 16:9-es thumbnaileket, melynek köszönhetően úgy alakították át a felhasználói felületét, hogy egyszerre sokkal több videó (vágókép) látható egy képernyőn. Emellett OSx felhasználók számára lehetőség van már a szerkesztés közbeni realtime belepörgetésre úgy, hogy mindezt a touchpad-en tesszük az ujjainkkal, mintegy jog-szerűen, ezáltal egy új szintre emelve a számítógépes videoszerkesztés éléményét, mint olyant.

Sokkal smooth-abban működik továbbá a trim, ráadásul az egyes ablakok átméretezésénél nem kell megállítanunk a videókat, azok folyamatosan tudnak menni szerkesztés és átméretezés közben is. Minden persze csak hardver kérdése: már a CS5.5-öshöz is igen erős videókártya kellett, bizony a CS6-os főleg aftereffects képességeihez is legalább egy 2 gigás Quadro kártya szükségeltetik.

Összegezve

Jó hír, hogy cloud verzióból lesz külön oktatási verzió is, ahogyan egyébként a hagyományosan értékesítendő verziókból is, ezek áráról egyelőre nincs információnk. A CS6 megjelenése addig is minden eddiginél közelebb hozza a digitális produkciót a kis, vagy mikrovállalkozások, egyéni felhasználók számára: nem kell kifizetni az egyszeri, akár másfél milliós szoftver díjakat: egy előfizetéssel akár már holnaptól mindenki nekiállhat a tanulásnak és elsajátíthatja a digitális produkciós eszközök használatának mikéntjét. Csupán időre, némi tehetségre és egy jó hardverre van szükség, na meg havi 11.000 Ft-ra.Szólj hozzá!

További Alkalmazások, szoftverek

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd