Connect with us

technokrata

Teszt: Fujitsu Stylistic Q550 – ez nem játék!

fujistuqslate

Tablet tesztek

Teszt: Fujitsu Stylistic Q550 – ez nem játék!

Tegye a szívére a kezét minden tablet-tulajdonos és vallja be őszintén, a tabletjét legnagyobb részt játékra, filmnézésre, jobb esetben olvasásra, egyszóval szórakozásra használja. Nos ezt szeretné a Fujitsu megváltoztatni a legújabb készülékével.

Amikor megérkeztem a tesztkészülékért – tudván, hogy egy 10,1 collos tabletet kapok – igencsak meglepődtem a doboz méretén, utána meg a súlyán. Máshoz voltam szokva, kicsit karcsúbbhoz, könnyebbhez.

Aztán otthon kinyitottam a dobozt és már értettem, miért is akkora a doboz és miért is olyan nehéz. Kérem szépen, ebben egy komplett PC van! A Fujitsu ugyanis egy olyan készüléket alkotott meg, ami kézbe véve egy 10,1 “-os tablet, csodaszép 1280×800-as ISP, 4 pontos multitouch kapacitív kijelzővel, benne egy 1.5 GHz-es egymagos, kétszálas Intel Atom Z670-es processzor, Intel GMA600 grafikus kártya, 2 GB RAM, 62 GB-os Toshiba SSD, és mindezek tetejébe operációs rendszerként a Windows 8 Build 8250!
Hirtelen nem is tudtam, hová kapjak, ahogyan izgatottan pakoltam kifelé a számos tartozékot.

Az alapcsomag tartalmaz a készüléken kívül egy gyári mappa-tokot (ami nagyon szép, igényes kialakítású), egy minden igény kielégítő dokkolót, egy különleges aktív stylust, benne egy AAAA elemmel (aminek még a létezéséről sem hallottam eddig), egy csuklószíjat (ha valaki akarná a csuklóján lóbálni a 857 grammos “csöppséget”) és még a tollhoz egy tartalék hegyet is.

 

Külsőre feltűnik a PC-tablet exkluzív kivitele, jó minőségű műanyagok használata, gumiszerű bevonattal, igényes színhasználattal, elől a fekete szín dominál, hátul pedig a világosszürke, megspékelve egy ezüstösen csillogó Fujitsu logoval.

Kezdjük tehát a körbejárást.

A készülék jobb oldalán egymás után sorakoznak a kezelőszervek, a bekapcsológomb, itt izzíthatjuk be a WLAN-t is.  Legfelül a karpánt zsinórjának átbújtatható lyuka van, ez utóbbit kihagyhatták volna, szerintem szükségtelen.

 

Felül említésre méltó az ujjlenyomatolvasó és az SDHC kártyaolvasó, a többi helyet a viszonylag nagy méretű, 5240 mAh-s, 4 cellás Li-ion akkumulátor foglalja el.

A készülék bal oldalán található két szélen a zajszűrős sztereo mikrofonpár, egy 3,5 mm-es szabvány fejhallgató kimenet, egy szabványos USB 2.0 aljzat és egy HDMI kimenet, valamint a tablet alsó része felé egy smartcard-foglalat is helyet kapott az előre telepített Advanced Theft Protection (ATP) és a Trusted Platform Module (TPM) számára.
Ebből is következik, hogy a Fujitsu ezt a gépet erősen vállalati környezetbe szánta, egyszerű otthoni felhasználó számára ezek az előnyök kihasználhatatlanok .

 

Az alsó részre a dokkoló multicsatlakozója, az egyetlen, mono hangszóró és a töltőcsatlakozó került.

A dokkoló (a galériában megtekinthető a fényképe) port-replikátorként is működik, az eddigi egyetlen USB csatlakozóhoz hozzáad még négyet(!), tehát összesen 5 db USB-vel gazdálkodhatunk. Kipróbáltam, rádugtam egy Logitech billentyűzetet meg egy lézeres drótnélküli egeret, és készen volt a komplett PC! És még volt 3 db szabad USB-portom.


A belső


Sajnos itt már kicsit lelohadt a lelkesedésem. Egyrészt számomra idegen még a Windows 8 csempe-központú kezelőfelülete (de ez a kisebb baj, mert megszokható), másrészt több ponton is kijött a hardver gyengesége. Mivel egy 1,5 GHz-es processzornak nem lehet probléma képek megjelenítése, úgy gondoltam, ezt kihagyom, helyette inkább a videoképességeket próbáltam kipuhatolni.
Sajnos megint azzal szembesültem, hogy – oprendszer optimalizálás ide, vagy oda – az Intel Atom egyszerűen nem tud HD tartalmat megjeleníteni. Még 720p-ben sem. Szaggatott az egész, a gép meg csak melegedett. A passzív hűtés – merthogy a Fujitsuban nincs aktív – ilyenkor kicsit kevésnek bizonyul.

Persze vállalati környezetben talán annyira nem hátrány, ha a videoképességek kicsit szerényebbek, bár azért egy prezentáció során jól jönne, ha gördülékenyebben menne minden.

Nagyon tetszett hogy az akkumulátor alatt lehet berakni SIM-kártyát is, szépen kezeli a 3G-s hálózatot, persze telefonálni nem lehet, de ezt nem is várja el senki. Sok okosság van előre telepítve, Microsoft Office 2010 Starter, CyberLink YouCam, Windows Live Essentials,  eBay, Adobe Reader, Norton Internet Security. Szándékosan kerülöm, hogy készülékteszt címén a Windows 8 tesztjévé váljon írásom, de meg kívánom jegyezni, hogy a Windows 7 után eléggé szokatlan a kezelőfelület. Persze azt is be kell valljam, hogy ez az első találkozásom a Windows 8 érintőképernyős verziójával. Sajnos nincs még magyar lokalizáció (legalábbis a tableten lévő win8 verzión), nincs magyar ékezetes virtuális billentyűzet sem és angol nyelvű az egész. Ezen kívül sok helyen nem tűnik logikusnak a kezelés. De ennek jelentős része valószínűleg az én tájékozatlanságom miatt van.

Ami viszont biztos, hogy a Fujitsu megtette az első  lépést afelé, hogy a tabletre mostantól nem kizárólag játékgépként, hanem mint munkaeszközre lehessen gondolni, számítani! Zseniális ötletnek tartom, hogy a hozzá adott dokkolóval, egy párezer Ft-os billentyűzettel és egy USB-s egérrel komplett PC-t lehet belőle csinálni, amin elfut a Word, az Excel, és tulajdonképpen szinte bármilyen PC-s program, amikor pedig lejárt a munkaidő, kikapjuk a dokkolóból a tabletet és egy netbook súlyánál kisebb eszközt kell csak hurcolni, benne van akár 62 GB-nyi adat (+SDHC kártya), biztonságban, ujjlenyomattal, biztonsági kártyával védve.

Összefoglalva

Tudásához, teljesítményéhez képest elég drága a készülék, nem tudni, mennyire lesz sikeres. Mindenesetre úttörőként megtette az első lépést a Microsofttal karöltve a Fujitsu afelé, hogy valami olyan újat alkossanak, ami igazán használható és népszerű lesz.Szólj hozzá!

További Tablet tesztek

Fujitsu Stylistic Q550

  Megjelenés éve: 2012
  Pro:  
  - Ötletes kompakt kivitel
  - Kiváló minőségű és betekintési szögű kijelző
  - A Windows Operációs rendszernek köszönhető jó szoftveres ellátottság
 
  Kontra:  
  - Nehéz
  - Lassú hardver
  - Nincs automatikusan elforduló képernyő - szokatlan
  - Szerintem nem ártott volna egy Kensington-lock rá
  - Dokkolásnál nem vezeti meg semmi a sorcsatlakozót, nehéz a megfelelő helyzetben csatlakoztatni
 
  Méretek:  
  • kijelző mérete: 10"
  • kijelző felbontása: 1280x800 pixel, 16:10 oldalarány"
  • kijelző típusa: IPS TFT"
  • eszköz mérete: 275 x 192 x 16,2 mm
  • tömeg: 857 gramm
 
  Hardver:  
  • processzor: Intel Atom Z670 Oak Trail
  • memória: 2048 MB
  • háttértár: 62 GB
  • bővíthetőség:  
  • kártya típusa: SDHC
  • portok: USB, HDMI, 3,5 mm audio, SmartCard,
 
  Multimédia:  
  • kamera felbontás: 1,3 MP főkamera, VGA másodkamera
  • video chat:  
  • video felbontás:
  • FM rádió:  
  • 3D:  
 
  Hálózati adatok:  
  • mobil: -
  • WiFi: 802.11 b/g/n
  • Bluetooth: 3.0, A2DP
  • GPS: nincs
  • NFC:  
 
  Szoftverek:  
  • op. rendszer: Windows 8 Build 8250
  • spec. szoftverek: Helyreállítási adathordozó (DVD), Microsoft Office 2010 Starter, CyberLink YouCam, Windows Live Essentials, eBay, Adobe Reader, Norton Internet Security
 
  Akkumulátor:  
  • gyári adatok: 5240 mAh
  • tapasztalat: 6 óra felett bírja WLAN-használattal együtt.
 

ÖSSZEHASONLÍTÁS

Technokrata a Face-en

Tesztek