Connect with us

technokrata

Teszt: Mit is tudnak az új Samsung okostévék?

Tesztek

Teszt: Mit is tudnak az új Samsung okostévék?

“Hello Smart, Hello jövő!” – hangzott a Samsung tájékoztatón. De lássuk mit is jelent ez a gyakorlatban.

2011-ben beindult a Smart Tv őrület, és ez a tendencia idén sem fog változni, sőt, várhatóan csak nőni fog az okostévék iránti kereslet, köszönhetően az egyre növekvő készükék kínálatnak. A 2012-es Samsung Smart tv-k idén már szinte semmilyen szinten nincsenek megkülönböztetve szoftveresen egymástól, ezáltal bármelyik tévét is vegyük, ugyanazokat a funkciókat fogjuk kapni a koreai gyártó készülékeihez.

Új Smart HUB

Ez a változás már a Smart HUB megnyitásakor is érződik. Teljesen át lett dolgozva, és a felület 3 fő részre lett osztva. Felülről haladva egy “keresés” menüt találunk ami a a helyi hálózaton, interneten, Facebook, Youtube-n is keres, és a 2012-es modellek már az USB-n csatlakoztatott eszközök is keresnek. A keresés menü alatt találjuk az 5 legsűrűbben megnyitott alkalmazást.

A Smart HUB középső részre került az egyik legnagyobb újítás. A “Smart Content” Smart tartalmak névre keresztelt menü, aminek 5 fő része van, amiből 3 új. A két „régi”, úgy mint Samsung  Apps áruház ahonnan   alkalmazásokat tudunk letölteni a Smart TV-re, és a Social TV amivel tudunk például Facebook-ozni, Twitter-ezni, és a 3 új, a Family Story, a Fitness és a Kids.

A Smart Content-ek alatt az általunk letöltött alkalmazások találhatók, csak úgy, mint a 2011-es modellekben. Itt találjuk csatorna listát, műsorújságot, ütemezés kezelés amivel a külső HDD-ra állíthatjuk be felvételeket, mikor honnan és mit vegyen fel a készülék. A forrás listát is itt találjuk amivel a készülékhez csatlakoztatott külső eszközöket érhetjük el.

Személyre szabhatóság terén kaptunk háttereket is, így nem fekete háttérkép előtt látjuk az ikonokat hanem az előre telepítve 6 db-ból választhatunk, ami később bővülhet, a mappákba rendezés szerencsére megmarad, csak úgy mint az ikonok sorrendjének változtatása is.

A 2012-es Smart tv-k Apps menüje is “okosabb” lett, mert látni az alkalmazásról képeket, hogy hogyan is néz ki, vagy mit is fogunk látni letöltés után. Letöltés közben tovább tudunk böngészni az alkalmazás listában, nem kell megvárni, míg letöltődik és települ az alkalmazás.

Beépített felhő

A Family Story elnevezésű alkalmazás nem más mint a Samsung felhő szolgáltatása. Minden tv esetében 3 GB tárhelyet kapunk, ez  gyakorlatilag a Microsoft Sky Drive átmárkázott szolgáltatása. amit igény szerint bővíthetünk. A Family Story jelenleg arra használható, hogy nyaraláskor készült  fényképeket ami akár lehet HD minőségű is, azonnal meg tudjuk osztani a tárhelyünkön amit ismerőseinkkel meg tudjuk osztani, és adott esetben chat-elhetünk is a képekről. Ehhez csak úgy mint tavaly idén is lesz a Samsung kínálatában WiFi-s fényképező amivel egy internetkávézóból tölthetjük is a képeket, de természetese Samsung okos telefonokról is tudunk feltölteni képeket  későbbiek folyamán videókat is tudunk majd, feltölteni és megosztani.

A magáért beszélő Fitnesz menüpont Fitnesz programokat tartalmaz, és saját edzéstervet állíthatunk össze. egyénileg megadhatom, hogy hány hét alatt hány kilót szeretnék leadni. Az egyéni edzés tervet egy HD videóval mutatja nekünk, és ha van kameránk a TV-n akkor megosztott képernyőn látom az edzőt és saját magam, így olyan mintha tükör előtt állnék.

A fitneszhez az okostelefonokra letölthető egy alkalmazás is ami figyelmeztet miket hogy edzenünk kell, és ha futni megyünk akkor a telefon GPS-én keresztül belekalkulálja az edzéstervünkbe és számolja hány kalóriát égetünk el futás közben. Az év folyamán lesz ehhez kapcsolódóan egy vezeték nélkül a tv-re köthető mérleget is megvásárolhatunk majd

A Kids menüpontban különböző oktató játékokat találunk, melyekkel a gyerekek játszhatnak, és tanulhatnak. Szülői felügyelettel lehet szabályozni, hogy a gyerek mennyit és mit csinálhat a készülékkel. Minden oktató játék után a játékos kap egy virtuális matricát, amit beragaszthat a virtuális matricás albumba.

A Web böngésző is okosabb lett, immáron támogatja a Fash 11-et és a HTML5-öt is. Online dokumentumok megnyitására is képes pl: doc, xls, pdf, ppt formátumokra. Java Script támogatás is van, de java játékok még nem futtathatók. A 2012-es modellekhez bármilyen USB-s billentyűzet hozzáköthető, sőt a vezeték nélküli a billentyűzet az sem akadály.

Az All Share play a hagyományos DLNA támogatáson felül, keresi a felhőn található tartalmakat is, az USB-n csatlakoztatott háttétárakat is, és Facebook-on is.

A 2012-es modellek támogatják még a Direct WiFi-t is, így közvetlen a TV-re küldhetünk fájlokat nem kell Router hozzá, támogatja továbbá az Acces point-ot is amivel a tv-n található internetet lehet megosztani.

Az erő veled van

A 2012-es év Samsung Smart tv-k egyik, ha nem a legnagyobb dobása, a kéz- és hangvezérlés. Persze a kézvezérlést nem úgy kell érteni hogy a távirányítót nyomkodjuk hanem a „tenyerünkkel” vezérelhetjük a készüléket. Ezt a funkciót a 7 és 8 ezres széria tudja a beépített kamera és mikrofon segítségével, így már nem csak Skype-ra használható a kamera.

A hangvezérlés elindításához az aktiváló parancsot kell kimondanunk, úgy mint “hi tv” vagy a “Smart tv”. Ekkor aktivizálódik a hangvezérlés és kis buborékokban felajánlja  a parancsokat ami az adott szituációban elérhető. Mind a hang-, mind a és kézvezérlés 2-4 méter között optimális. Ha a hangvezérlését a “Smart távirányítóval” végezzük, akkor a Bluetooth hatótávolságán belül bárhonnan elérhetjük. A hangvezérlés jelenleg sajnos csak a nagyobb országok nyelvén érhető el, de ígéretek szerint még idén megkapja  a magyar nyelv támogatását, legkésőbb 2013 elején.

A beépített kamerák dőlésszöge állítható, így a különböző magasságokhoz igazítható, ezáltal nem kell állva vezérelni a  tv-t, hanem kényelmesen a fotelból is lehet.

Idén lesz új Smart távirányító is, amit a 7-8 ezres modellek tartozékként megkapnak. A távirányító érintős, “touch”-felületes, és a beépített mikrofonon keresztül a hangvezérlés is elérhető vele, akár zajos környezetben is. Továbbá a 7-8 ezres szériához jár még egy „IR Blaster” nevű eszköz, ami Bluetooth-on hozzá csatlakozik a tv-hez és  létrehoz egy saját profilt, amibe az egyéb Tv-hez kötött eszközöket (mint pl.: HTS, BD, Settopbox ) rendeli, letölti hozzájuk a megfelelő drivereket, így lehetővé téve ezen készülékek interakciós vezérlését.

További újítás, hogy a tévékben megjelent a 6800-as szériától a kétmagos processzor, ami a készülék, illetve a menü gyorsaságán javít, valamint lehetővé teszi a multi-taskingot, azaz több feladat egyidejű elvégzését.

Az új 7000-es és 8000-es  széria alkalmas lesz a későbbi évek folyamán egy úgynevezett „Evolution kit” fogadására, ami a megszokott software-es frissítések mellett a készülék hardware-es tudását is felfejleszti az aktuális év 7000 és 8000 ezresének a szintjére. Ezáltal elérhetővé téve az évről évre megjelenő új szolgáltatásokat a mostani készülékünkön. Mindezt a megvásárlás utáni 4 éven keresztül elérhetően.Szólj hozzá!

További Tesztek

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

legnepszerűbb mobiltelefonok 2020

Kütyük

A legnépszerűbb mobilok 2020 első felében

2020. június 3. szerda
cleanswitch érintés nélküli kapcsoló
huawei
huawei

Tablet

Jönnek az új Huawei tabletek Magyarországra

2020. május 31. vasárnap
Samsung

Smart-TV

Nem tudod hová rakd a TV-t? Mi segítünk!

2020. május 31. vasárnap
Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin