Connect with us

Hirdetés

technokrata

Teszt: Apple iPhone 4s – megér nekem ennyit?

Mobil tesztek

Teszt: Apple iPhone 4s – megér nekem ennyit?

Hat hónappal ezelőtt jelentették be az Apple mobiltelefonjának legújabb darabját, mely most, hogy akár 120.000 Ft-ért hozzáférhető már másodkézből, talán itthon is nagyobb népszerűségnek fog örvendeni.

A 4S első ránézésre csak egy gyorsabb iPhone 4, ennek ellenére rengetegen cserélték le rá a korábbi modelljüket, nem véletlenül.  Az első hétvégén a gyártó szerint 4 millió darab talált gazdára, ami önmagában is példátlan teljesítmény, pláne ha a 180.000 Ft körüli árát is nézzük a terméknek. A 16 gigabájtosnak.

Miben más, mint a 4?

A 4 és a 4S kívülről szinte teljesen megegyezik, egyetlen kivétel, hogy a 4S peremén végigfutó fémkeret újra lett tervezve az antenna-botrányok után, hogy a készülékkel immáron kompromisszumok nélkül lehessen telefonálni. Mindezek mellett nekem gyanúsan más a hátlap is: itt csupán fórumos információkra hagyatkozva tudom azt állítani, hogy más, nem kompatibilis a két készülék hátlapja, mely egyébként lehet fehér és fekete is, amelyik színben választjuk. Ahogyan az iPhone 4 esetében i: a gyári színek nemcsak a hátlap, hanem az előlap színét is érintik, ha fekete telefont vettünk, akkor a hátlap egyszerűen, 10.000 Ft-ért lecserélhető fehérre, az előlap kissé macerásabb történet állítólag, így annak utólagos piszkálását nem feltétlenül javaslom.

Újdonság a 4-eshez képest, hogy a 4S a GSM mellett az amerikai CDMA hálózatokon is üzemel. Egy itthon vásárolt 4S-nél nem merülhet fel tehát olyan probléma, hogy amerikai utazásunk során a CDMA hálózattal rendelkező szolgáltatókkal nem használható.  A legnagyobb változást mégis a sebességben veszik észre azok, akik beruháznak egy 4S-be: gyakorlatilag egy iPad 2-t kapunk tenyérnyi méretben, kétmagos A5-ös processzorral és 512 MB RAM-mal. A processzor egy picivel alacsonyabb órajelen dolgozik, mint a második iPadben, valószínűleg az üzemidő megtartása és a túlzott melegedés elkerülése érdekében, de még így is szupergyors a telefon.

3GS után

Jómagam egy több mint két éves iPhone 3GS után váltottam a 4S-re, mely csupán azért történt, mert nem szerettem volna, ha két év után előjönnek olyan problémák, mint például az akksi cseréje. Egyébként meg kell, hogy mondjam, hogy maradéktalanul elégedett voltam a 3GS-sel: ez volt az elmúlt tíz évben az első olyan készülék, melyet több mint két évig használtam.

A 4S-re való váltás egyébként nagyon egyszerű volt: egy iTunes Sync a régivel, egy az újjal és máris minden adatom ugyanott volt, mint előtte. Két dolog volt, ami nem volt 100%-os: az egyik, hogy a nem +36-tal írt mobilszámok elejét (036)-szerűen értelmezte, ezáltal jó párat utána át kellett írni, másik pedig a szinkronizáció után előjövő mobilinternet halál, melyek valószínű, hogy az általam vásárolt készülék ír mivoltának köszönhető. Ez utóbbira egyébként egy remek megoldást találtam, melyet javaslok minden olyan olvasó figyelmébe, aki hasonló cipőben jár: Katt ide!

Újdonság 1: Siri

Az iPhone 4S titkos fegyvere állítólag a Siri hangfelismerő szoftver, melyet egy az Apple által felvásárolt cég fejlesztett ki és egyelőre csak erre a termékére tett elérhetővé béta, azaz fejlesztés alatt lévő állapotban. Annyit tud a rendszer, hogy amit mondunk neki – egyelőre angolul, németül, franciául és japánul – azokat megcsinálja: telefonhívást kezdeményez, beír a naptárba, megnyit egy internetes oldalt, SMS-t ír. Remek szórakozás lehet azoknak, akik magányosak, vagy sokat járnak autóval. Utóbbiaknak üzenem, hogy végre kellőképpen leköthetik magukat a telefonnal való beszélgetéssel ahelyett, hogy munkából az agglomerációba való mindennapi hazatérés közben unalmukban telefonálgassanak embertársaiknak és ötletroham-szerűen raboljanak el a másik idejéből súlyos negyed-fél, rosszabb esetben órákat.

Jelen állapotában azonban a Siri nekünk, magyaroknak egy teljesen felesleges funkció, azon egyszerű okból, hogy nem tud magyarul és sok szolgáltatása (Pl.: Térkép-alapú: Hol van a közelben pizzéria? ) csak az USA-ban működik. Számomra akkor lesz újra érdekes, ha megtanul magyarul, fel tudja olvasni az üzeneteket és diktálni is tudok neki az anyanyelvemen. Ez utóbbira angolul egyébként képes, méghozzá a magyar akcentusom ellenére is nagyon meggyőzően. A Siri béta állapota ellenére egyébként az első olyan megoldás, amiben megvan a kellő potenciál ahhoz, hogy a hétköznapjaink beszédfelismerője legyen.

Újdonság 2: a kamera

Köztudottan nagy butaság az alapján vásárolni fényképezőgépet, hogy hány megapixel van ráírva a dobozára. Nem emlékszem olyan gyártóra, aki kiállt volna a nagyközönség elé és azt mondta volna, hogy “Emberek, kivételesen nemcsak több megapixelt, de jobb minőségű lencsét is raktunk a telefonba, mert tudjuk hogy ennek van igazán értelme!”. Az Apple pont így tett.

A 4S kameráját össze sem lehet hasonlítani az iPhone 4 optikájával, a 3GS-éről nem is beszélve. Olyan fényviszonyok között tudunk vele élvezetes képeket készíteni, amelyek mellett eddig eszünkbe sem jutott volna egy mobillal vagy akár kompakt fényképezőgéppel kattintgatni. Nem vagyok fotós, nem tudom mi a pontos trükk, de a 4S valahogyan ugyanolyan dimenzióban sokkal több fényt enged be, mint az előd.   Videót már 1080p-ben, azaz FullHD-ban vehetünk fel vele és a telefon giroszkópját használva képstabilizátor funkcióval is rendelkezik a készülék.

Ami számomra megdöbbentően élvezetessé tette a fotózást az a kamera sebessége. Nincs idegesítőbb annál, mint amikor kezünkben a mobil és csak azért nem tudunk lekapni egy pillanatot, mert a kamera alkalmazásának elindulására várunk. A 4S-en addig reszeltek, amíg ezt az időtartamot a lehető legkisebbre csökkentették, így 1-2 másodperc elteltével már exponálhatunk és ennél rövidebb idő kell az újabb képek elkészítéséhez. Az iPhone 4 is vezette a Flickr toplistáját, de a 4S legalább kétszer, ha nem háromszor jobb nála ezen a területen. Úgy vélem sok embernek ez már önmagában elég indok lehet a cserére.

Melyiket vegyük?

Összegezve a 4S sokkal gyorsabb hardvert, sokkal jobb kijelzőt, kamerát, fejlettebb adatátvitelt, gyors Bluetooth 4.0-át és Sirit is kapott. Mindezek ellenére az iPhone 3GS-eket csak abban az esetben érdemes rá lecserélnünk, ha azok már több mint két évesek, egyéb esetben csak akkor indokolt az újonnan közel 170-180.000 Ft-os beszerzés, ha sokat internetezünk és fotózunk a telefonnal. iPhone 4-esenél sem feltétlenül kell elkapkodnunk a döntést: lehet, hogy az idén októberre ígért iPhone 5-öst már érdemes lesz megvárni, vagy azt, hogy annak a megjelenésével a 4S ára lejjebb csúszik.

 

Mindent egybevéve egyébként a 4S egy remek telefon, de nem egy jó állapotú VW Golf 2-es áráért, még akkor sem, ha ezt vallási fanatizmussal hirdetik. Igen, elképesztően jó az ergonómiája, nagyon gyors, de maximum annyit ér, amennyit jómagam áldoztam rá: 100.000  forintot, Vaterán. Ha beleszámoljuk, hogy 60-ért sikerült elpasszolnom a 3GS-emet, akkor a 40.000 Ft éppen határeset, két évre leosztva talán még rá is fogható, hogy indokolt. A használt beszerzéssel kapcsolatban pedig csak annyit, hogy lehetőség szerint ne vegyetek magyar szolgáltató függőt használtan, mert sokan vannak, akik 1.000 Ft-okért elhozzák a telefont, majd a harmadik hónaptól kezdve nem tudják fizetni a magas havidíjas előfizetést, és utána a szolgáltató letiltja a készüléket. Jobb, ha külföldről szerzünk be másodkézből darabokat: egy jó eladót keresve kevesebb eséllyel futhatunk bele embertársaink felelősségteljes döntéseibe, melyekért a mi pénztárcánk vállalja később a felelősséget.

Somez



Szólj hozzá!

További Mobil tesztek

Apple iPhone 4s

  Megjelenés éve: 2011
  Pro:  
  - gyönyörű kijelző
  - egyszerű használat
  - nagyon komoly kamera és képminőség
  - gyors és megbízható szoftver
 
  Kontra:  
  - magas ár
 
  Méretek:  
  • kijelző mérete: 3,5"
  • kijelző felbontása: 640x960 pixel"
  • kijelző típusa: IPS TFT"
  • eszköz mérete: 115.2 x 58.6 x 9.3 mm
  • tömeg: 140 gramm
 
  Hardver:  
  • processzor: Samsung-Apple A5 RISC Multi-core (2 mag) 800 MHz
  • memória: 512 MB
  • háttértár: 16 GB
  • bővíthetőség:  
  • kártya típusa:
  • portok: 3,5 mm Jack, Apple port
 
  Multimédia:  
  • kamera felbontás: 8 MP (3264x2448 pixel) fő kamera, előoldali VGA (480x640)
  • video chat:  
  • video felbontás: FullHD (1920x1080 pixel)
  • FM rádió:  
  • 3D:  
 
  Hálózati adatok:  
  • mobil: GSM850, GSM900, GSM1800, GSM1900, UMTS850, UMTS900, UMTS1900, UMTS2100
  • WiFi: 802.11 b/g/n
  • Bluetooth: 4.0
  • GPS: A-GPS, Geotagging
  • NFC:  
 
  Szoftverek:  
  • op. rendszer: Apple iOS 5
  • spec. szoftverek: Siri Voice Control, Google Maps, FaceTime
 
  Akkumulátor:  
  • gyári adatok: 1420 mAh
  • tapasztalat:
 

ÖSSZEHASONLÍTÁS

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés