Connect with us

Hirdetés

technokrata

Teszt: HTC Titan – Nagyon nagy

Mobil tesztek

Teszt: HTC Titan – Nagyon nagy

Óvakodni akarok tesztjeim során mindig a túlzó jelzőktől, de most lehet, hogy kivételt teszek. Pozitív és negatív irányban egyaránt nyújt kiemelkedőt ez a hatalmas telefon.

Egyszer mindenkinek kijár lent is, fent is. Életem első Windows Mobile 7.5-ös készüléke (Mattheus és Koci után én is elvesztettem az érintetlenségemet a témában) lett ez a hatalmas készülék. Nehéz lesz úgy írni róla, hogy ne essek abba a hibába, hogy nem a készülékről, hanem az operációs rendszerről írok. Ha esetleg mégis így lenne, előre is elnézést kérek. Egyébként a WinMo 7.5 oprendszerről igen részletesen ír Mattheus a Nokia Lumia 800 tesztben.

Szóval hatalmas, mert a számomra etalonnak számító és szerintem pont a még kényelmesen kezelhető Galaxy S2-nél minden méretét tekintve jóval nagyobb (a számok magukért beszélnek: 66.1 x 125.3 x 8.49 vs. 70.63 x 131.5 x 9.9 mm), a tömege pedig 116 grammal szemben 160 gramm. De nézzük a jó oldalát, nem kell a zsebünkhöz nyúlni folyton, ha elfelejtenénk, nálunk van-e a telefonunk.

Ugyanakkor ez a méret egyáltalán nem öncélú, az ok, ami miatt ekkorára növelték, az a hatalmas és igen jó minőségű kijelző. 4,7 colos, azaz  majdnem 12 centis képátlójú S-LCD kijelzőt álmodott rá tervezője, a képminőség pedig olyan, ami a legszőrösebb szívet is meglágyítja, keresve sem lehet róla rosszat mondani, de komolyan. Amikor először a kezembe kaptam és bekapcsoltam, ahogy az a hatalmas egybefüggő fehér felület világított brilliáns fényerejével, komolyan mondom, emelkedett a pulzusom. Pedig nem ez volt az első mobiltelefon a kezemben.

Még nem tettem bele SIM-kártyát, már elbűvölt azzal, hogy sokkal vékonyabb körben a kijelző kerete, mint az SGS2-nél (aztán lehet, hogy a vastagabb keret az S-AMOLED  miatt kell, nem tudom) és a fehér az tényleg hófehér és nem egy alig hajszálnyit kékes vagy zöldes, mint az organikus kijelzőknél. Igaz, cserébe a fekete nem koromfekete, de ezzel együtt lehet élni.

Azt hiszem, ilyen hendikeppel régen indult nálam mobiltelefon.

Külső, ami alapján az ember először véleményt alkot

Jellegzetes HTC kinézet, széles hangszórórés a kijelző felett, a rés szélén töltésjelző LED szépen, ízlésesen rejtve. A teljes előlap egybefüggő edzett üveg (de nem gorilla glass), rajta csak a logo, a fény- és közelségérzékelő, mellette az 1,3 MP-es előoldali kamera, alul pedig a 3 db kötelező WinMo szenzoros billentyű látható. Szép, kifejezetten letisztult előoldal.

A hátoldal már sokkal érdekesebb, csak a HTC Titánnál látni ilyet!

Az összes fizikai kezelőgomb, mindhárom antenna (GSM, WLAN, BT) ebbe az eloxált alumíniumból készült, részben gumiszerű műanyaggal kiegészített hátlapban található. Levéve a hátlapot – mely mint egy héj, körbefogja az egész készüléket a kijelző üvegje kivételével – hirtelen meztelenné válik a készülék, azonnal megszűnik a mobil-térerő, nincs WLAN, megszakad a Bluetooth-kapcsolat. Ez mintha a túlsó véglet lenne a többi HTC-hez képest, hiszen rendszerint alig kulcslyuknyi méretű nyílás van csak az akkumulátornak meg a SIM-kártya behelyezésére.

A neten több helyen is olvasni arról, hogy a hátlap eloxált alumínium anyaga sérülékeny, a hozzám került teszt-készüléken is voltak már apróbb nyomok, pedig a tesztelők mindig vigyáznak a készülékekre.

A gombok nyomáspontja professzionális, de rögtön jön a keserű pirula, számomra a bekapcsológomb a legrosszabb helyen van, mert a jobb felül elhelyezés ilyen méretű készüléknél már kétkezességet feltételez, ellentartani a rövid oldalon kell(ene), pedig nincs kicsi kezem, de kihívás volt fél kézzel bekapcsolni.

Másik bajom a kijelzőméretből származik, böngészéskor a visszalépést a vissza gomb megérintésével lehet kérni (ami a WinMo-n valamiért a bal alsó sarokba került), igenám, de jobb kézben tartva (az emberek többsége mégiscsak jobbkezes) egyetlen ujjal sem tudom elérni a vissza nyilat, pedig annyira nincs kicsi kezem.

Belsőség

A készülék lelke ugyanaz a Qualcomm Snapdragon MSM8255T lapkakészlet, melyen belül egy egymagos Scorpion processzor és egy Andreno 205-ös videoprocesszor dolgozik, mint ami a Nokia Lumia 800-ban, az SE Xperia Arc S-ben vagy a Samsung Galaxy W-ben található, csak ott nem hajtják ki 1,5 GHz-re, csak 1,4-re. Mivel a WinMo egyelőre nem támogatja a többmagos architektúrát, ezért nagyjából ez a maximum sebesség, amit 2012-ben ki lehet hozni WM telefonon.

A készülék vásárlója 512 MB-nyit kap RAM-ból és 16 GB-nyit háttértárolóból, sajnos ez a vége, az iOS mintájára a WinMo is bővíthetetlen. Ez tulajdonképpen nem zavaró (azt leszámítva, hogy egy fele ennyi árú, Androidot futtató készüléknél természetes a legalább 32 GB-os bővítési lehetőség), ami zavaró, hogy nekem az 1 hét tesztidő alatt nem sikerült akár a Symbian, akár az Android mintájára meghajtóként csatlakoztatni Windows 7-et futtató PC-hez. Csak Zune-nal és csak szinkronizálás útján lehetett kinyerni a tesztképeket is. De ez lehet az én hiányosságom is.

Akkumulátornak 1600 mAh-s jár a készülékkel, ekkora kijelző mellett (végig készenlétben lévő WLAN-nal, hiszen a leveleimet meg kellett kapjam) a szűk 24 órás készenléti idő ha nem is kimagaslónak, de átlagosnak nevezhető. 5-6 óra pluszt lehet nyerni, ha az ember csak 2G-n használja (GSM-mode), az UMTS-t elfelejti.

Használat

Telefonként használni kissé szokatlan a Mangót, de ebben komolyat teljesít a Titan, kiváló a hangminőség nálam is és a túloldalon is, ezért dicséretet érdemel a gyártó. Stabil a WLAN-kapcsolat is (802.11 b/g/n), a bluetooth is megfelelően működik, stabilan működött Nokia és Samsung BT-headsetekkel is. A telefonkönyv görgetésének simasága sokkal közelebb van az etalonnak számító iPhone-simasághoz, mint az Androidéhoz. Lehet szeretni, lehet nem szeretni a WinMo-t (én pl. nem szeretem), de azt el kell ismerni, hogy ez a csempés minimalista-dizájn a maga egyszerűségében remekül használható.

Ami óriási pozitívum, ahogy beraktam a SIM-kártyámat, megadtam neki a fő g-mailes fiókomat, beírtam a jelszót és 20 mp múlva ABC-be rendezve készen volt az 590 telefonszám, hívóképekkel együtt! De ez mondjuk inkább a WinMo-nak jó pont, de meg kellett említsem!

A HTC sokat hozzáadott a Microsoft rendszeréhez, de Bill Gates csapata is igyekszik, az alatt a 7 nap alatt, míg nálam volt a készülék, 2x volt teljes rendszerfrissítés. Persze, nüansznyi változások voltak csak, megtudni, mi változott, azt csak a changelogból lehetne, ha áll(na) ilyen rendelkezésre.

Multimédia

Kezdem azzal, hogy a hozzá adott headset kizárólag telefonbeszélgetésre jó. A hangminősége a beszédhang-frekvenciában megfelelő, zenét hallgatni viszont nem ajánlott, kiábrándulás a vége. Ráadásul kényelmetlen is, bár lehet, hogy ennek lyuk-méretbeli okai vannak, nem elég tág a fülem. Egy normális, 7-8e Ft-os headsetet használva kinyílik hangzáskép, lehet akár élvezni is a zenét!

Elérkeztünk a fényképezőgéphez. Éppúgy 8 MP-es a szenzor, mint a többi csúcskészüléknél, ám az állóképek minősége szerintem hagy kívánni valót maga után, bár azt be kell látni, a látószöge sokkal nagyobb, mint az összehasonlításhoz használt Galaxy S 2-nek. Természetesen minkét készülék alapértelmezésen van, a képek nincsenek manipulálva. (További képek a galériában láthatóak.)

Templom Titánnal

Templom Galaxy S2-vel

A képek sokkal elmosódottabbak, kevésbé részletgazdagok, a méretük is kb. a fele, mint az SGS2-nek. A panorámafelvétel – mint az már a HTC Radarnál ki lett tárgyalva – zseniálisan működik, sokkal jobban, mint eddig bármelyik gyári kamerakezelőnél látni lehetett.

Szintén kiemelkedő (köszönhetően a dupla LED-mobilfénynek) a makrófotózás, legalábbis érzésem szerint szebb a HTC képe, mint az SGS2-é.

Orchidea macro Titánnal

Orchidea Galaxy S2-vel

Videofelvételben a Titan hozza azt, amit egy 720p-s videorögzítéstől elvárható, jól működik a felvétel közbeni autofókusz, sztereo hangot vesz a felvétel alá, de hát a szimpla processzormag miatt (ami megkötés a szigorú Windows mobile rendszerben) FullHD-t nem tud.

Végkicsengés

A HTC Titan X310e egy kiválóan összerakott, de hatalmas és nehéz készülék, a WinMo-nak megfelelő korlátozásokkal lerontva. A kijelző brilliáns, a hálózati teljesítménye szintén. Tetszett, de ismerve a tajvaniak által kikalkulált szerintem irreálisan magas árat, úgy vagyok vele, mint a parasztbácsi az állatkertben a zsiráffal, szép-szép, de otthonra nem kéne.



Szólj hozzá!

További Mobil tesztek

HTC Titan

  Megjelenés éve: 2011
  Pro:  
  - nagyon szép kijelző, jó érintőképernyő
  - nagyon jó a kamera, főleg a makro funkció
 
  Kontra:  
  - picit nagy és nehéz
  - hangminőség a gyári fülessel nem az igazi
  - pár gomb helyét újragondolnám
  - A hátlapot levéve nincs GSM, WLAN, BT
 
  Méretek:  
  • kijelző mérete: 4,7"
  • kijelző felbontása: 480 x 800"
  • kijelző típusa: S-LCD"
  • eszköz mérete: 70.63 x 131.5 x 9.9 mm
  • tömeg: 160 gramm
 
  Hardver:  
  • processzor: Qualcomm Snapdragon MSM8255T 1500 MHz
  • memória: 512 MB
  • háttértár: 16 GB
  • bővíthetőség:  
  • kártya típusa:
  • portok: microUSB, 3,5 mm audio
 
  Multimédia:  
  • kamera felbontás: 8 MP
  • video chat:  
  • video felbontás: 720p
  • FM rádió:  
  • 3D:  
 
  Hálózati adatok:  
  • mobil: GSM850, GSM900, GSM1800, GSM1900, UMTS850, UMTS900, UMTS2100
  • WiFi: 802.11 b/g/n
  • Bluetooth: 2.1 + EDR
  • GPS: A-GPS
  • NFC:  
 
  Szoftverek:  
  • op. rendszer: Windows Phone 7.5 Mango
  • spec. szoftverek: HTC Hub, Vaku, Fotokorrekció, HTC Watch
 
  Akkumulátor:  
  • gyári adatok: 2G-n 360/11,5 óra készenléti/beszélgetési idő, 3G-n 460/6 óra 50 perc
  • tapasztalat: 1 napot ha kibír
 

ÖSSZEHASONLÍTÁS

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés