Connect with us

technokrata

Teszt: ASUS ZenBook UX31e – Kúl, kúlabb, legkúlabb

asus zenbook ux31e

Laptop tesztek

Teszt: ASUS ZenBook UX31e – Kúl, kúlabb, legkúlabb

Az Asus Magyarországtól érkezett hozzánk a legerősebb, i7-es ZenBook 13 collos ultrabook, mely mindössze 2/3-ába kerül, mint a hasonló hardverrel szerelt Macbook Air, de drágább, mint a szentségtörő, ám gyengébb procival szerelt Samsung Series 9-es.

A ZenBook a gyártó első ultrabookja, mely a bevezetőben említett termékekhez hasonlóan rendkívül vékony kiszerelésben kínál igen komoly teljesítményt. Olyan ez, mint anno a mobiltelefonoknál a Motorola RAZR-őrület: az elmúlt évek „minél kisebb, annál jobb” laptop tendenciáit követve mindenki megbékélt az ideális 13 collos, illetve 11 collos mérettel, és a vékony design az, ami most kúl.

Design mindenek felett

A ZenBook tehát a maga 3 mm-es vastagságával nem is lehetne kúlabb, és ezt most félig szó szerint is érdemes érteni: egyrészről ugye a designban igencsak odatették magukat a tervezők, másrészről pedig a fém ház miatt a gép téli mínuszokban bizony olyan szinten ki tud hűlni, hogy komoly perceket kell / érdemes várni a használat előtt.

Merthogy a notebook háza szinte teljes egészében fém, ráadásul a legvastagabb pontokon nincs egy centi vastag. Ennek ellenére a gép nagyon szilárd, nyoma sincs semmilyen illesztési hibának, műanyag ropogásnak, netán oda nem illő élnek: egy, az utolsó tizedmilliméterig átgondolt design remekműről van szó, melyet bizony meggyőződésem, hogy Cupertinóban is egy elismerő biccel fogadnának az almás gyártó designerei.

A másolás ugyanis elismerés: a Macbook Air teremtette ultrabook kategóriát a Samsung és az Asus viszi tovább a PC piacra, annak ellenére, hogy könnyű és vékony gépeket már azért láttunk évekkel ezelőtt más gyártók portfoliójában is. Maximum azok a gépek nem voltak ennyire – vagy egyáltalán – szépek.

A ZenBook fém házát a kijelző rész borítása teszi egyedivé: egy nagyon ízléses, szürke, szintén fém hátlapot kapott a gép, melyen természetesen az ASUS felirat ékeskedik: ha már vonzza a szemet, tudják meg a többiek is, hogy ki gyártotta a szépséget.

A készülék két oldalán 1-1 USB port található, miniHDMI és Firewire portok, miniJack csatlakozó, az SD kártya, illetve a töltő bemenete. Ennyi, nem is kell igazából több: mindezeken kívül egy apró kis led tanúskodik jobboldalt arról, hogy a gépben van élet, más fizikai visszajelzést – se hangot, melegedést, vinyó kerregést (hála az SSD-nek) – nem kapunk a használat során arról, hogy itt bármi működne. És ez így is van jól.

15 másodperc bootolási idő

A Windows 7 15 másodperc alatt bootol be, azt hiszem ez elég sokat elmond. Nyilván ha telerakjuk Skype, MSN, egyéb induláskor automatikusan elinduló programmal, akkor ez a szám akár 20-ig is felmehet, de ez az idő mindenképpen igen komoly eredmény. Hogy érzékeltessük: a Windows 7 bootolásakor megjelenő Microsoft animációnak nincs ideje arra, hogy egyszer is összeálljon a Windows logó: mire ezt megtenné, már fel is állt a rendszer.

A gép első használatakor – ahogy valamennyi laptop esetében érdemes ezt tennünk – mindenképp érdemes felkeresni az ASUS weboldalát és letölteni a legfrissebb drivereket. A beépített Intel HD videókártya, illetve a touchpad volt az, amiben észrevehetően javult a gép teljesítménye a driverek frissítésekor: a HD Youtube videók egyszer csak elkezdtek gyönyörűen menni, illetve elkezdett működni a multitouch: két ujjas görgetés, egyszerű nagyítás, és a már megszokott gesture-ök. A touchpad megfelelően nagy, nem látszanak rajta a gombok (de vannak, csak elrejtve, ki lehet őket tapintani), a billentyűzet pedig kellően nagy, jól használható, és még a hosszú ű-nek is jutott hely. A hosszú í-nek azonban a nálunk járt, nem magyar billentyűs verziónak nem, gondolom a végleges magyarországi verziónál majd a baloldali Shift méretét lecsökkentik, és ide rakják a plusz gombot. Addig marad az ALT + J.

A billentyűk amúgy ezüst színben pompáznak és kissé dőlten vannak rajta a karakterek, talán ez az egyetlen, amit megfontolásra visszadobnék a designereknek: hiába a dőlt ASUS felirat a logóban, szerintem veszít az eleganciájából az efféle különcködés, ahogyan a használatóságot illetően is fekete pont, hogy nincs billentyűzet háttérvilágítás. Már ha az F2 és a bekapcsoló gombon lévő ledeket nem hívjuk annak. Mindezek ellenére a gombok egyébként nagyon jó nyomáspontúak, a méretük is el lett találva nem téveszt rajta az ember vakon sem, már ha képes így írni.

Teljesítmény

A ZenBookben lakozó i7-es proci, a 4GB-os memória és az SSD nagyon komoly összhangban teszi a dolgát: nem futtattunk le rajta teszteket, de a használat során nem igazán volt olyan helyzet, amikor különösebb erőlködésbe kezdett volna. Külföldi lapok azonban lefuttattak rajta egyet s mást, és arra jutottak, hogy a hasonló architektúrájú Macbook Air ha csak egy picivel is, de jobban teljesít grafika terén a ZenBook-nél, minden másban a ZenBook viszi a pálmát.

A hangminőségről is kell ejtsek pár szót: a beépített Bang & Olufsen technológia nagyon jól teljesít: szépen, megfelelő hangerővel szól a gép, melynek hangszórója egyébként a kijelző és a tasztatúra között kapott helyet, ezáltal akusztikailag is megbolondítva az egész konstrukciót.

Mélyek ugyan nagyon nincsenek, de magas és középtartományban kiemelkedően szépen szól a ZenBook, az Air és a Series 9 ebben mindenképp alulmarad. Ahogyan az utóbbi processzorteljesítményben is, de állítólag idén az új S9-es már fel fogja venni a kesztyűt az i7-es családdal.

A gyári Lithium Polymer akksi állítólag akár 9 nap késZenBooklétet is kibír, nekünk a teszt során 6 órát ment egy feltöltéssel, ami jó érték. A ZenBook ugyancsak veri a versenytársakat a kijelző felbontásban: az 1600 x 900-as felbontás azért sokkal emberibb 13 collon, mint a mindenki más által preferált 1366 x 768 pixel.

Összegezve

Kéne. A design elsőrangú, a teljesítmény nagyon meggyőző, a kijelző nagyobb felbontása és a rendkívül jó hangminőség igen dicséretes, ahogyan az sem maradhat szó nélkül, hogy a pénzünkért a gyári csomagban egy igen ízléses tokot is kapunk az Asustól a géphez, mely szokást több konkurens gyártó átvehetne. Összességében egy hibátlan géppel volt dolgunk a ZenBook kapcsán, és őszintén sajnáljuk, hogy vissza kell adnunk. A gépből létezik 11 collos változat is, reméljük hamarosan azt is kipróbálhatjuk.Szólj hozzá!

További Laptop tesztek

ASUS ZenBook UX31e

  Megjelenés éve: 2011
  Pro:  
  - gyönyörű design
  - jó akkumulátor
  - erős proci, jó teljesítmény
  - SSD: 15 másodperc boot idő
  - nagy kijelző felbontás
 
  Kontra:  
  - nincs billentyűzet háttérvilágítás
 
  Méretek:  
  • kijelző mérete: 13,3"
  • kijelző felbontása: 1600 x 900 pixel"
  • kijelző típusa: 16:9 HD LED"
  • eszköz mérete: 325 x 223 x 3-9 mm
  • tömeg: 1300 gramm
 
  Hardver:  
  • processzor: Intel® Core™ i7 2677M Processor (i5-össel is kapható)
  • memória: DDR3 4 GB
  • háttértár: 128 GB
  • SSD:  
  • bővíthetőség:  
  • kártya típusa: SD/ MMC
  • portok: 2 x USB 2.0, miniHDMI, miniVGA, miniJack
 
  Multimédia:  
  • kamera felbontás: 1,3 megapixel
  • hangkártya:: HD Audio, Bang & Olufsen hangzással
  • videókártya: Intel® HD Graphics 3000
  • ujjlenyomat olv.:  
  • optikai meghajtó: nincs
  • 3D:  
 
  Hálózati adatok:  
  • mobil: nincs
  • WiFi: 802.11 b/g/n
  • Bluetooth: Bluetooth 3.0
  • GPS: nincs
  • NFC:  
 
  Szoftverek:  
  • op. rendszer: Windows® 7 Professional 64bit
  • spec. szoftverek: -
 
  Akkumulátor:  
  • gyári adatok: Li-Polymer 50 Whr
  • tapasztalat: 6 óra működés egy huzamban, 7-8 nap készenlét is akár
 

ÖSSZEHASONLÍTÁS

Technokrata a Face-en

Tesztek

2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd
the_english_surgeon_534448a

Alkalmazások, szoftverek

Idegesek leszünk, ha nem tölt fel elég gyorsan a selfie?

2017. február 27. hétfő