Connect with us

Teszt: Samsung Blu-ray író -3D írás zsebben hordva

samsung_SE-506AB_blu-ray_writer

egyéb kütyük

Teszt: Samsung Blu-ray író -3D írás zsebben hordva

Szerencsém volt tesztelni a Samsung hordozható Blu-ray íróját, az SE-506-ot, de felmerül a kérdés, hogy kell ez nekünk?

A Blu-ray lemezek nagy tárterülettel rendelkező, DVD-kinézetű és méretű korongok, melyekből van a nagy, a nagyobb, a még nagyobb és a leglegleglegnagyobb. Anno a DVD-t hivatott leváltani, de nem volt igazán sok értelme egészen addig, amíg nem jött el a HD filmek és kamarák kora. A lemezek, melyekre írni lehet, impozáns méretűek, van belőle 25 GB-os, 50 GB-os, 100 GB-os és 128 GB-os is, legkisebbiket pedig már 320 forintért beszerezhetjük a neten. A kérdés csupán annyi, hogy mennyire biztonságos rajta tárolni az összes képünket vagy videónkat? Tönkre tud menni? A válasz az, hogy bizony tönkre, méghozzá elég gyorsan. Sajnos pár év alatt eltűnnek róla az adatok, olvashatatlanná válhat a lemez. De hát az eredeti Blu-ray filmjeim nem mennek csak úgy tönkre, akkor miért van ez? -teheti fel bárki a kérdést. Erre a válasz csak annyi, hogy “Igen, de azok nem írva vannak, hanem nyomva, így az adat is másmódon került rá. Gondoljuk csak el, mi lenne, ha minden filmet íróval írnának a gyártók.”

Körülbelül 8 évig dolgoztam a televíziós iparágban, és zsenge videóvágó koromból emlékszem azokra az időkre, amikor egy DVD-t csak 4-6x-os sebességgel tudtam kiírni a megrendelőnek vagy a szponzornak, mivel akkoriban itt tartott a fejlődés megfizethető ára, pedig még az az író is 24 ezer forintba került. Hogy mire volt elég egy 4.5 GB-os lemez esetén a 6x-os sebesség? Örökkévalóságnak tűnt. Most képzeljük el azt, hogy egy tízszer akkora lemezt írunk meg ugyanezzel a szorzóval. Vajon mennyire éri ez meg? Pláne, hogy a lemezek nem éppen a legjobb dolgok archíválásra. Ezt régen is megtanultuk, így egy idő után a megrendelő vagy a szerkesztő már hordozható merevlemezzel állított be, melyre a legnagyobb biztonsággal tudtuk és tudjuk ma is lementeni az anyagainkat. Persze jó dolog a Blu-ray, nagy a tárhely, olcsó a lemez, de a sebesség egyáltalán nem a legjobb. A hordozható SE-506-ban viszont azt lehetett a legjobban szeretni, hogy kompakt és könnyű, pont olyan, mint egy külső DVD-író, csak ez már a mai kornak megfelelően Blu-ray-t is tud írni, akár 3D-set is. Persze attól még tudja az összes régi formátumot is égetni, így 24x-esen írja és olvassa a CD-t, 6x menti az információt a Dual Layer-es DVD-re és akár 6x-osan tudja írni az 50 GB-os Blu-ray lemezt is. A legnagyobb móka a Quad layer-es lemez, mely már komoly, 128 GB-os tárhelyet ad nekünk és ezt 4x-es sebességgel képes írni (meg persze a triple layer-est is, ami 100 GB-ot takar).  Azért ez nem olyan rossz, valljuk be, de még így is sokáig tart egy lemezt kiírni, ráadásul utána meg vigyázhatunk, nehogy karcos legyen vagy elvigye a cica.

Kitűnő író a Samsungtól
Az SE-506-ot amint a gépünkre dugjuk USB-n keresztül, azonnal használhatjuk is, ráadásul platfromtól független, azaz mindegy neki, hogy WinOS vagy OsX felhasználók vagyunk-e. Használata közben kicsit jobban melegszik az átlagosnál, de ez érthető, hiszen veszettül és sokáig égeti a lemezt, más bajt meg egyáltalán nem okoz. A Samsung megint rátett egy lapáttal az SE-506 esetében, ugyanis nem csak egy írót kapunk a pénzünkért, hanem egy lejátszót is: USB-n keresztül közvetlenül a televíziónkra dughatjuk és így élvezhetjük a filmeinket. Ami nem tetszett benne: két USB kell neki mindenképpen laptopnál, az egy kevés. Ami tetszett benne: elegáns, gyorsabb a többinél, közvetlen TV-kapcsolat, 3D támogatás, elegáns és igényes. Ára még van rendesen, neten 31 ezer alatt nem jutunk hozzá újonnan, de ha összevetjük azzal, hogy hordozható és hogy miket tud, igazán megéri.



Szólj hozzá!

További egyéb kütyük

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

hono

SmartPhone

A HONOR 20 augusztus 1-től kapható Magyarországon

2019. július 22. hétfő
Sony A7R

Kamera

61 megapixeles fényképezőgép a Sonytól

2019. július 22. hétfő
longines-hydroconquest-full-black-ceramic-l3-784-4-56-9-1

SmartWatch

Igazán férfias sportórát mutatott be a Longines

2019. július 20. szombat
Business woman are checking stock market graph on digital tablet

Office

SUSE Enterprise Storage 6: miénk itt a tár!

2019. július 17. szerda
caw211w-fc6467-special-ed-through-time-80s-2019

Dotkom