Connect with us

Íme a magyar startup, amire az Apple is felfigyelt: Mindent a Shapr3D-ről!

shapr3d2

Portré

Íme a magyar startup, amire az Apple is felfigyelt: Mindent a Shapr3D-ről!

Ismerd meg a startupot, amelynek az alkalmazását még az Apple is ajánlja!

Csak igen kevesen mondhatják el magukról, hogy alkalmazásuk bekerül az Apple ajánlójába, márpedig a Shapr3D csapata ezzel büszkélkedhet, hiszen az applikációjuk az iPad Pro előnyeit bemutató oldalon szerepel. Mostani írásunkban bemutatjuk a magyar startupot, így megtudhatod azt is, hogy kik állnak a Shapr3D mögött, milyen készülékeken fut az alkalmazás és persze azt is, hogy miért egyedülálló ez a program.

shapr3d2

Miről is van szó? 

A Shapr3D nem más, mint egy iPad-re letölthető alkalmazás, amellyel pillanatok alatt 3D-s terveket készíthetünk. Persze ez önmagában nem lenne túlságosan különleges, léteznek már ilyenek a piacon, a magyar startup azonban olyat készített, amelynek a használata egyszerű. A fiatalok ugyanis nem egy PC-re készült programot portoltak át a iOS-re, hanem újat készítettek, kifejezetten úgy, hogy az a lehető legjobban illeszkedjen az Apple mobil rendszeréhez, mind felületében, mind használati élményében.

Fontos kiemelni, hogy bár a Shapr3D-t le lehet tölteni iPad mini 2-nél újabb táblagépekre is, igazán csak az iPad Pro-kon érzi jól magát. Nemcsak azért, mert a legújabb készülékek hardvere már a néhány ezelőtt megjelent számítógépekével vetekszik, de azért is, mert az Apple Pencillel is kiválóan együttműködik az alkalmazás. iPad PRO-nál korábbi verziójú iPad-eken csak ún. “view-only” módban használható, tehát modellek megtekintésére alkalmas csak. Ezek az iPadek ugyanis nem támogatják az Apple Pencilt, ami viszont szükséges a modellek készítéséhez és szerkesztéséhez.

Tényleg le tudja váltani a PC-s alkalmazást?

A csapat szerint igen, sőt, már olyan is előfordult, hogy valaki kifejezetten a Shapr3D miatt ruházott be egy iPad Pro-ba. Ennek az az oka, hogy a táskájában lévő táblagépet előkapva bárhol és bármikor megtervezhet egy 3D-s modellt, nincs szükség hosszú várakozási időre. Ez hosszú evolúció eredménye, még négy-öt évvel ezelőtt sem voltak arra alkalmasak a mobil processzorok, hogy egy CAD-applikációt elfuttassanak. A hardver mellett a kompatibilitás is kulcsfontosságú, hiszen egy jó tervvel nem megyünk sokra, ha azt szükség esetén egy számítógépes alkalmazásba nem tudjuk beültetni. Nos, a Shapr3D-t nem fenyegeti ez a veszély, hiszen a magyar startup újdonsága az AutoCAD mellett a Solidworks, a Fusion360, a Rhino3D és a Catia alkalmazásokba is képes exportálni. Érdekesség, hogy ez fordítva is működik, azaz egy külső alkalmazásból is tudunk importálni a Shapr3D-be. Ha a fájl 100%-ban kompatibilis az applikációval, akkor alakítani is tudunk rajta, ellenkező esetben csak a terv nézegetésére van lehetőség.

shapr3d1

Mennyit kell fizetni a Shapr3D-ért?

Nos, az alkalmazás alapesetben teljesen ingyenes, de értelemszerűen a professzionális szolgáltatásokért fizetni kell. Így aki csak bele akar kóstolni a táblagépes tervezés élményébe, az bátran kipróbálhatja a Shapr3D-t, ám aki már korlátlan tervezőteret vagy épp prémium minőségű exportálási lehetőségeket szeretne, annak fizetnie kell.

SHAPR3Dcsapat

Kik állnak a fejlesztés mögött? 

Az iPad-re szánt alkalmazást hat magyar szakembernek köszönhetjük, az alapító, Csanády István mellett Jáger Tamás (ő felel az alkalmazás fejlesztéséért), Beregszászi Attila (az ő feladata a marketing), Papp Gábor (többek között a SEO-val kapcsolatos kihívásokat oldja meg), illetve két tanácsadó Weiszbart Zsolt és Lakatos Dávid alkotja a csapatot.

shapr3d3

Mekkora az érdeklődés az alkalmazás iránt? 

Annak fényében, hogy az Apple is kitette a saját oldalára a Shapr3D-t, nem véletlen, hogy a csapat fejlesztése igen nagy sikernek örvend. Érdekesség, hogy a népszerűséget nem pusztán az Apple hozta meg számukra, már jóval a kaliforniai gyártó előtt, egy YouTube-ra és Facebookra feltöltött videó is óriási elérést csinált. Ettől függetlenül nagy lökést adott a startupnak a kaliforniai vállalat, azóta már tudnak olyan felhasználóról, aki kifejezetten azért vásárolt iPad Pro-t, hogy azon használhassa a Shapr3D-t. Azt hiszem, ezt nevezzük sikernek!

Ha szeretnél még többet tudni a Shapr3D-ről, akkor látogass el a honlapjukra és kövesd őket Facebookon!Szólj hozzá!

További Portré

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom