Connect with us

Hirdetés

technokrata

Még nyughatatlanabb vagyok – Kun Szabolcs, MinervaSoft és Arenim Technologies

Portré

Még nyughatatlanabb vagyok – Kun Szabolcs, MinervaSoft és Arenim Technologies

A Szerencsről indult vállalkozó eddig összesen egyszer volt alkalmazásban, itt találkozott mai cégtársával, Megyeri Attilával, akivel elhatározták, hogy létrehoznak egy globális IT-céget. A kitörési pontot már a Snowden-botrány kipattanása előtt is a hívástitkosításban találták meg. CryptTalk nevű alkalmazásuk számos díjat nyert, az Arenim Technologiest a régió legjobb startupjának választották.

A Szerencsről indult vállalkozó eddig összesen egyszer volt alkalmazásban, itt találkozott mai cégtársával, Megyeri Attilával, akivel elhatározták, hogy létrehoznak egy globális IT-céget. A kitörési pontot már a Snowden-botrány kipattanása előtt is a hívástitkosításban találták meg. CryptTalk nevű alkalmazásuk számos díjat nyert, az Arenim Technologiest a régió legjobb startupjának választották.

Te szereted a kémfilmeket?

Nem.

Miért pont a titkosított hívásokról gondoltátok, hogy üzletileg is sikeres lehet? Már a nagy, információ-biztonsághoz kapcsolható botrányok előtt is elkezdtetek ezzel a területtel foglalkozni. 

A hívástitkosítás az információbiztonság egy olyan területe – mind a mai napig –, amire nem fordítanak megfelelő hangsúlyt, viszont hiánya ugyanolyan károkat okozhat, mint ha például vírusirtó nélkül hagyjuk számítógépünket. A piac mind a mai napig alakul, azt gondolom, hogy talán még  mindig korán vagyunk egy kicsit, és a piac még igazán csak a következő egy-két évben fogja befogadni az ilyen technológiákat, és nyílnak meg az igazán nagy értékesítési lehetőségek. A legtöbb cég és magánember még most „szokja a gondolatot”, hogy a hívásbiztonságra is költeni kell.

Mennyi idő és mennyi pénz kellett ahhoz, hogy eljussatok a termék fázisig?

A termékfejlesztés nulláról három év és 600-800 ezer euró volt, most kb. 1,3 millió eurónál tartunk, mivel az alaptermék csak tényleg az alap, a körülölelő egyéb fejlesztések ugyanúgy kellenek az értékesíthetőséghez. Ráadásul amikor kimentünk a piacra, rengeteg olyan visszajelzést kaptunk, amit figyelembe kellett vennünk.

Mondok egy nevet: Edward Snowden. Sokszor gondolsz rá?

Nem, soha. (nevet) Snowden nem ártott, de nem is feltétlen használt az üzletünknek. Ha igaz lenne, hogy az ilyen jellegű botrányok valóban beindítják a piacot, és tettlegességig is fajul a vásárlói döntéshozatal, akkor már milliárdosnak kellene lennünk, sajnos még nem tartunk itt (nevet).

kun_szabolcs

Mennyire telített a ti piacotok, és mi lehet a ti versenyelőnyötök?

Számos megoldás elérhető, de megvan az előnyünk: sikerült egy olyan rendszert megalkotnunk, ahol a biztonság nem rontja a használhatóságot és a hangminőséget. Ez minden konkurenciánknál döcög. Mindezekkel együtt nagyon kell sietnünk, egy-két évünk van piaci sikert elérni, utána viszont rengeteg szereplő lehet a piacon, ami rontja az esélyeinket.

Rengeteg szakmai díjat nyertetek egy prémiumtermékkel, most mégis kiadtatok belőle egy olcsóbb, elérhető változatot is. Ez azt jelenti, hogy az értékesítés kissé döcögött? 

Nem, a vállalati PRO verzió értékesítése terv szerint halad, viszont butaság lenne nem kihasználni az online értékesítés adta lehetőségeket. Ráadásul a nagyvállalati értékesítés sebességénél a privát vagy a kis- és középvállalati (KKV) döntéshozatal lényegesen gyorsabb, illetve ha ezeken a területeken volument tudunk elérni, az katalizálja a vállalati értékesítést. A nagy tömegeknek szóló egyszerűbb funkciókészletű verzió kiadása azért volt másodlagos, mert a tömegek kiszolgálása teljesen más erőforrásokat igényel, illetve ez eddig ismeretlen terep volt nekünk – viszont úgy döntöttünk, hogy bele kell vágni és úgy néz ki, működni fog.

Most kit tekintetek a célcsoportotoknak?

A nagyvállalatok mellett a KKV-kat és a privát felhasználókat is. Az viszont fontos, hogy a KKV-k és privát felhasználók egyszerűbb, könnyebben kezelhető rendszert akarnak, így ennek megfelelően kellett módosítani a megoldást (ez még most is folyamatban van).

Hogy néz ki nálatok a munka? Van egy szilárd alap, és folyamatosan fejlesztenetek kell, mert véget nem érő harcot folytattok a hackerekkel? 

Pontosan. Illetve ahogy az előző pontban is írtam, az is fontos, hogy a vevők mit találnak jónak.

Minden nap azt csinálom, amit én találtam ki magamnak – ez sokkal jobban inspirál, sokkal több energiám van.

Nem hátrány, hogy a cég fejlesztőközpontja Budapesten van?

Egyáltalán nem, ennek csak előnyét látom, Budapest tökéletes lokáció – a magyar mérnököknek jó a reputációja.

A geopolitikai változások, az, hogy Magyarország elég sokat szerepel a nyugati sajtóban, nem árthat a ti üzleti modelleteknek? A bizalom a ti bizniszetekben nagyon fontos, a putyinozás viszont nem segíti ezt elő.

Ez így van, egy okkal több, ami miatt örülünk, hogy értékesítési központnak Svédországot választottuk. Mi mindentől függetlenül tesszük itthon a dolgunkat, és megtesszük azokat az intézkedéseket, amik ahhoz szükségesek, hogy ne legyünk üzleti hátrányban másokkal szemben.

Egyes biztonságpolitikai szakértők szerint Budapest most olyan, mint a századeleji Berlin, hemzsegnek itt az ügynökök. Tudjátok valahogy szűrni azt, hogy milyen célra és hogyan használják a CryptTalkot?

Ez felesleges elméleti probléma. A titkosítás miatt természetesen nem tudjuk, hogy a rendszert mire használják, és nem is lehet feladatunk szűrni, hogy a CryptTalk kinek jár – ez diszkrimináció lenne. A bűnüldözés nem a mi feladatunk, viszont maximálisan együttműködünk a „bűnüldözőkkel” – ez azt jelenti, hogy ameddig a felhasználóink bajba nem keverik magukat (törvényesen használják a rendszert), addig nem korlátozzuk a szolgáltatás használatát, viszont abban a pillanatban ha valamelyik felhasználónk miatt hivatalos hatósági megkeresést kapunk, azonnal kizárjuk a rendszerből. Ez az egyetlen módja, hogy korrektek legyünk mindkét oldallal.
Tovább boncolva ezt a kérdéskört, számtalan olyan dolog van a világon, amit hétköznapi használat mellett rosszra is lehet könnyen használni (kés, benzin, láncfűrész). Ha a CryptTalk lenne az, ami rosszá teszi a világot, akkor nem csinálnánk – mi jó célokra terveztük a rendszert, ezt támogatva építjük a szolgáltatást.

Hova tud tovább fejlődni az Arenim? Van másik új projektetek is?

Igen, dolgozunk egy a CryptTalk technológiára épülő új megoldáson, amely ötletért egyébként már díjat is kaptunk (FinTech Startup of the Year) – ez a megoldás a pénzügyi szektorban fog elsősorban újdonságot adni. Ez a fejlesztés kb. fél év múlva lesz publikus.

Korábban nyughatatlan alkalmazott voltál, a korábbi főnököd most a cégtársad. Változtatott rajtad bármit is az, hogy vállalkozó lettél?

Igen, még nyughatatlanabb vagyok. Most minden nap azt csinálom, amit én találtam ki magamnak – ez sokkal jobban inspirál, sokkal több energiám van, kiélhetem a kreativitásomat, minden nap hoz valami újat, folyamatosan újat tanulok, iszonyatosan élvezem.

Interjú: Példakép Alapítvány



Szólj hozzá!

További Portré

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés