Connect with us

Hirdetés

technokrata

“A munkám közben is kikapcsolódok” – Gaál Péter, Lenergy

Portré

“A munkám közben is kikapcsolódok” – Gaál Péter, Lenergy

Egy sikeres klímatechnikai vállalkozást épített fel csupán három év alatt Gaál Péter, aki vezető pozíciót és egy külföldi lehetőséget is feladott álmaiért. Nem a pénzért csinálja, hanem a kihívásért és a saját terveinek megvalósításáért. Igazi csapatjátékos, aki sikereit emberi léptékben méri.

Hogyan lettél alkalmazottból vállalkozó?

Épületgépész és fizika szakon végeztem Pécsett, majd tíz éven át dolgoztam alkalmazottként és vezetőként egy klímatechnikával foglalkozó cégnél. Amikor az élet úgy hozta, hogy váltanom kell, két út állt előttem. Kínálkozott egy finnországi lehetőség, és az, hogy itthon állok a saját lábamra és az addigi tapasztalataimra építve céget alapítok. Ez utóbbi mellett döntöttem, és 2012 januárjában létrehoztam a Lenergy Magyarország Kft-t.

Mi tartott itthon?

Olyan leendő munkatársakat találtam, akik nélkül nehéz lett volna megvalósítani a terveimet, ők ma is a cég oszlopos tagjai és egyben résztulajdonosai. Velük együtt, heten raktuk össze az induláshoz szükséges tőkét. Emellett stabil hátteret jelentett mentorom és példaképem támogatása is, aki biztosított arról, hogy segít, hogy ha szükség lesz rá. Végül erre sosem került sor, de így egyfajta biztonsági háló felett „játszhattam”.

Más volt ez a „játék”, mint amit korábban, vezetőként megszoktál?

Az irányítás felelősségét ugyanúgy átéreztem a korábbi munkámban is, ez nem volt új. Ugyanakkor sokkal szabadabban dönthettem, ami rendkívül sokat lendített a cég fejlődésén. Ha alkalmazott vagy, még ha vezető is, mindenképpen vannak korlátaid, nem mindig tudod azt csinálni, amit te szeretnél, illetve amit te jónak gondolsz. Ma a mindennapi sikereimet éppen az adja, hogy amit kitalálok, azt meg is tudom valósítani a csapatommal.

gaal_peter

Pontosan mivel foglalkozik a Lenergy?

Főleg ipari jellegű klíma- és légtechnikával, az ehhez szükséges berendezések kereskedelmével és szervizével foglalkozunk, olyan nagy vállalatokat szolgálunk ki, mint például a Tesco, UPC,  Baumax, Decathlon vagy a McDonald’s. Büszke vagyok arra, hogy induló cégként is bíztak bennünk annyira, hogy minket választottak.

Azt élvezem a vállalkozásban, hogy egy gondolatból, egy ötletből valóságot hozhatok létre, amiért harminc kollégámmal közösen dolgozunk, és a végeredmény majdnem tökéletes lesz. Mert teljesen tökéletes nem létezik.

Mi lehet ennek az oka, mi az erősségetek?

Innovatívak vagyunk és a lehető legjobb megoldásokat kínáljuk, magas minőségben. Egy kollégám úgy fogalmazta ezt meg, hogy intelligens agresszió van bennünk, vagyis úgy tudunk előre törni a piacon, hogy körülnézünk, és a rendelkezésünkre álló információk alapján a legjobb döntéseket hozzuk. Emellett legnagyobb erősségünk a csapat, ezt nem győzöm hangsúlyozni. Ez a szaktudáson kívül szerintem annak is köszönhető, hogy mindenkire kollégaként tekintek a cégben és nem beosztottként. Igyekszem jó példával előttük járni, mert hiszem, hogy minden cég olyan, amilyen a vezetője. Nagyobb tekintélyt tudok magamnak kivívni azzal, hogy a követendő utat mutatom, mint ha követelőznék és főnökösködnék.

Milyen ütemben tudott fejlődni a cég?

Már az elején nagyon komoly üzleti tervet készítettünk, sosem felejtem el, egy 35 oldalas excel táblázat tartalmazta a költségeinket és a bevételre becsült összegeket. Lassú növekedést terveztünk, de ezt jócskán felülmúltuk, 2013-ban már 1,1 milliárd volt a forgalmunk, 2014-ben pedig elérjük az 1,5 milliárdot. Ezt  lekövetni, sőt, felfogni sem egyszerű. Ehhez mérten a kezdeti 24 főről mára 37-re nőtt az alkalmazottak száma, beleértve az immár összesen hat vállalkozásunkat, ami a Lenergy Magyarország köré csoportosul.

Mostanában szakmai vagy üzleti vezető vagy inkább?

Ma már inkább üzleti, de erre fel voltam készülve és szeretem csinálni az üzleti dolgokat, a pénzügytől kezdve az emberekkel való foglalkozásig. De bevallom, nagyon hiányzik a szakma, mert mindig ebben éltem ki magam. Azt a kevés időt, amit ezzel töltök, igyekszem kreatívan kihasználni, akár a szabadidőmben is. Tavaly például az foglalkoztatott, hogy hogyan lehetne még, egy újabb ötlettel energiatakarékosabbá tenni a klímaberendezéseket. Egy nyári napon jött a megoldás, a strandok napernyőiből ötletet merítve a klímaberendezések árnyékolását oldottuk meg egy speciális ernyőrendszer segítségével. A találmányból szabadalom lett, amit nemrég komoly összegért értékesíteni is tudtunk.

Akkor te a kikapcsolódás közben is dolgozol?

Inkább megfordítanám, a munkám közben is kikapcsolódok. Amikor nem a számoszlopok felett görnyedek, hanem a céget bejárva a kollégákkal beszélgetek, ötleteket hallgatok meg vagy ügyfelekkel tárgyalok, az nekem nem fáradtság. Szeretem a szabadidőmet is tartalmasan tölteni, szenvedélyem a természetfotózás, ami  több is, mint hobbi, hiszen erre már öt éve létrehoztam egy nonprofit vállalkozást, Varázslatos Magyarország néven.

Hogyan jut minderre időd?

Magánemberként és cégvezetőként is fontosnak tartom, hogy szerepet vállaljak egy társadalmat érintő kérdésben is, ezért valahogy szakítok rá időt. Célunk az, hogy Magyarország nemzeti parkjait népszerűsítsük egy természetfotó pályázattal, melynek legkiemelkedőbb fotóiból minden évben a Természettudományi Múzeumban kiállítást rendezünk és kiadunk egy könyvet is. Ezzel 2014-ben elnyertük a Magyar Terméknagydíjat. Nagy  sikerként könyvelem el, hogy az ország tíz nemzeti parkját összefogva tudunk kommunikálni és már a minisztérium is felfigyelt a munkánkra. A nemzeti parkokkal egyébként a Lenergy munkatársakat is „megfertőztem”, az irodában ugyanis minden nemzeti parkunkról ki van függesztve egy tabló, és szerintem nincs olyan kollégám, aki ne tudná őket egytől egyig felsorolni.

Milyen jövőt képzelsz el a cégednek?

A célom, hogy minimum ugyanilyen szinten fenntartsam és tovább erősítsem a Lenergy-t. Lépésről lépésre szeretnénk Szlovákiában és Csehországban is megvalósítani ugyanezt, amit itthon. Ha ezek sikerültek, akkor a hosszabb távú tervek között ott van újra Finnország is, ahol egy hasonló céget szeretnék felépíteni.

Miért jó vállalkozónak lenni?

Talán hihetetlen, de tényleg nem a pénzért csinálom, szerintem az anyagi siker a jó munka automatikus hozadéka. Én azt élvezem a vállalkozásban, hogy egy gondolatból, egy ötletből valóságot hozhatok létre, amiért harminc kollégámmal közösen dolgozunk, és a végeredmény majdnem tökéletes lesz. Mert teljesen tökéletes nem létezik.



Szólj hozzá!

További Portré

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés