Connect with us

Akkor vagyok jó üzletember, ha mindenki számára előnyös üzleteket kötök – Varga Balázs, MechatroMotive Kft

vargabalazs

Portré

Akkor vagyok jó üzletember, ha mindenki számára előnyös üzleteket kötök – Varga Balázs, MechatroMotive Kft

Mechatronikai mérnök, örök nyugtalan, alkotási vágytól fűtött fejlesztő és cégvezető. Rajong a komplex műszaki rendszerekért, a járműfejlesztésért, a versenyzésért. Szeret elszakadni a konvencióktól, más perspektívából tekinteni a problémákra, és így a szokványos dolgokból merőben újakat létrehozni.

Elmagyaráznád a cég nevét a kedvünkért? 

Tudom, hogy elsőre szokatlannak hangzik, különösen azoknak, akik nem a mi szakterületünkön tevékenykednek. Viszont szerencsére domainnevet nem volt nehéz találni. A „mechatromotive” egyszerre reflektál a múltunkra és a vágyott jövőre. Mechatronikai mérnökök vagyunk, ez az új megközelítés a gépészetet, az elektronikát és az informatikát fogja egybe. Egyetemi szakként is kevesebb mint tíz éve létezik Magyarországon. Mi olyan komplex rendszerek tervezésében vagyunk jártasak, ahol ez a három szakterület egyszerre van jelen. A „motive” arra utal, hogy a csapat egyetemi járműfejlesztési projektből alakult ki, és a jövőben is szívesen veszünk részt járművekhez kapcsolódó fejlesztésekben.

Hogyan született meg mindebből a vállalkozásod? 

Az első fejlesztési projektjeink nem profitorientált, egyetemi feladatok voltak. Szerettük, élveztük, egyszerre tanulhattunk bele a szakmába és foglalkozhattunk a szenvedélyünkkel. Piaci eredményű termékekről még szó sem volt, de idővel több oktatónk is felfigyelt arra, amit csinálunk. A munkáink referenciákat képeztek, és 2011-ben megbíztak minket egy nagyobb volumenű ipari fejlesztési feladattal. Ez jóval túlmutatott két lelkes egyetemista lehetőségein, indokolttá vált létrehozni egy gazdasági szervezetet. Azon a projekten keresztül tovább tudtunk fejlődni, tudtunk belőle anyagilag profitálni, és továbbra is együtt játszottunk. Alapvetően egy projekt miatt hoztuk létre anno a céget, de már a kezdetektől szerettük volna megadni az esélyét, hogy a jövőben legyen folytatása is.

Milyen kép élt a fejedben általában a vállalkozásról? Mégiscsak mérnöknek készültél. varga_balazs

Egészen jól ismertem az életformát, családi vállalkozásban nőttem fel. Kisgyermekkoromtól kezdve láttam, hogy mi mindennel jár ez.

Akkor nem voltak averzióid az ügyeskedő figurával szemben, amilyennek máig sokan képzelik a vállalkozót? 

Dehogynem, jól ismertem a sztereotípiákat, azt is láttam, mennyit küzdöttek ellene a szüleim. Az ő akkori mentalitásuk ritkaságnak számított, de ma szerencsére egyre inkább ez érvényesül. Örülök neki, ez visszamenőleg is igazolja az ő filozófiájukat. Én személy szerint úgy érzem, hogy mint üzletember akkor látom el jól a feladatomat, ha mindenki számára előnyös, valódi értéket teremtő üzleteket kötök.

A piacon mivel indultatok el? 

A szolgáltatások oldalán eleinte egyedi ipari mérő-, adatgyűjtő- és vezérlőrendszereket fejlesztettünk. Termékoldalon pedig versenyautókhoz dolgoztunk ki intelligens műszerfali kijelzőegységet. Ezt ma már tizenkét országba exportáljuk, és készítjük a következő generációját.

Úgy érzem, mint üzletember akkor látom el jól a feladatomat, ha mindenki számára előnyös, valódi értéket teremtő üzleteket kötök.

Miben áll ennek az újdonsága? 

A motorsport-elektronika mint üzletág jelenleg tipikusan az a terület, ahol közepesen elavult és egyáltalán nem felhasználóbarát műszaki megoldásokat értékesítenek nagyon magas áron. Mi műszakilag korszerű, a piaci színvonalat tükröző és nagyon felhasználóbarát, intuitívan kezelhető termékeket gyártunk, ár-értékarányban is jól pozícionálva.

Mit készítetek még? 

Három lábon állunk. Az ipari automatizálás a második. Széles terület sok szereplővel, de van egy kis szegmense, amelyikre nem figyel senki – leginkább itt lépünk be mi. Fejlesztettünk egy komplex ipari platformot, amelyik egyaránt tartalmaz eszközöket és szoftverrendszereket. Ezzel széleskörű ipari autamatizálási feladatokat tudunk megoldani azzal a kiemelkedő előnnyel, hogy az igazán speciális vevői fejlesztési igényeket is könnyen és gyorsan tudjuk integrálni. Az idei év elején debütált a rendszerünk a Magyar Államvasutak egyik speciális berendezésén. Modernizáltuk vele az ország egyetlen hosszúsíngyárának a hegesztőberendezését, valamint egy, az egész gyárat átfogó termelésellenőrzési rendszert is fejlesztettünk hozzá. Komoly rizikóval és szoros határidővel dolgoztunk, ha nem tudtuk volna ellátni a feladatunkat, ezen a nyáron senki nem tudott volna vonattal utazni a Balatonra.

Melyik a harmadik terület? 

A harmadik lábunk a komplex termékfejlesztés. Nagyon jó példája ennek a tevékenységnek – habár konkrétan ilyen vevőnk még nem volt – ha veszünk egy mosógépgyártót, aki azt mondja, hogy a jelenleg gyártott felültöltős, gombokkal kezelhető, a mosás végén hangjelzést adó mosógépe helyett a piaca azt követeli meg tőle, hogy a következő modell nyíljon elöl, legyen érintőképernyővel kezelhető, és ha kész a mosás, azt rögtön posztolja a Facebookra. Éppen az ennyire összetett igények megoldásában vagyunk otthon. Megtervezzük műszakilag, legyártjuk a prototípust, részt veszünk a tesztelésekben, majd előkészítjük a szériagyártásra.

Tervezni vagy kivitelezni élvezetesebb? 

Épp az az életünk szépsége, hogy, bár első pillantásra steril tervezőcégnek tűnünk, mi mindig közel megyünk a valósághoz, és létre is hozzuk az eszközöket. A fejlesztőmérnökök munkájából általában épp a kézzel fogható eredmények hiányoznak. Nem látják, hogy a munkájuk miben ölt testet. Nálunk minden mérnök garantáltan dolgozhat az irodán kívül, sokszor cseppet sem tiszta, de nagyon izgalmas gépek mellett. Ennek az az oka, hogy a megálmodott, majd megtervezett eszközöket a felhasználási helyükön való felélesztésig kísérjük. Gyönyörű folyamat ez, mert látni lehet, ahogy a terveink megvalósulnak, életre kelnek a rendszereink. Ettől gazdag és „fűszerezett” az életünk.

Mennyire szoros ez az iparág? 

Abban a komplexitásban, amelyet mi nyújtunk, nem zsúfolt a piac. Ha valaki fejlesztést szeretne vásárolni, tipikusan két véglettel találkozik: vagy egy-két magánszemélytől veheti, akik hobbijelleggel dolgoznak, vagy megkereshet olyan mamutcégeket, mint például a Siemens. A hobbinak nagy az üzleti kockázata, a multinak pedig magasan van az ingerküszöbe, és csak nagyon nagy projektekkel foglalkozik. Tehát ahhoz képest, hogy mennyi vevő van a piacon, ezek a szélsőséges lehetőségek csak igen kevesüknek tudnak jó megoldást adni. A mi célcsoportunkat épp azok a cégek teszik ki, amelyenek köztes megoldásra van szükségük. A vevőink között akadt már startup, kis cég, közepes vállalkozás, kutatóintézet, egyetem, állami cég is.

Mi az, amit a legjobban szeretsz a vállalkozásban? 

Olyan, szakmailag is és emberileg is inspiratív környezetben élünk és dolgozunk, ahol szívesen töltjük az időnket, és szárnyalhat a kreativitás. A csapat tagjaiban azt tartom a legnagyobb értéknek, hogy képesek az önálló, szükség szerint a konvenciókkal szembehelyezkedő gondolkodásra. Sokszor nem egyszerű ennyi „rocksztárral” dolgozni, de biztosan szeretnénk ilyen emberekkel bővíteni a csapatot a jövőben is. Különben nagyon sokan azt hiszik, hogy vállalkozni azért érdemes, mert profitot termel. Én ezt nagyon hibás megközelítésnek gondolom, a profitot pusztán eszköznek tekintem. Szerintem az a lényeg, hogy ezzel az életformával megteremthetjük magunknak azt a környezetet, ahol igazán szívesen töltjük az időnket, és bármit elérhetünk.

Interjú: Példakép AlapítványSzólj hozzá!

További Portré

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Honor20Pro
LG IFA díjnyertes termékek 2019

Kütyük

2019-2020 legjobb prémium OLED TV-je

2019. augusztus 18. vasárnap
mr-george-zhao-president-of-honor-at-the-honor-vision-china-launch_web

Smart-TV

A Honor teljesen újraértelmezi a Smart-TV fogalmát

2019. augusztus 17. szombat
evolveo_sportwatch_ms1_1

SmartWatch

Az Evolveo piacra dobott egy okosórát SIM támogatással

2019. augusztus 16. péntek
samsung-galaxy-note-10-plus-screen-head-on-2-1200x675

Dotkom