Connect with us

technokrata

Elon Musk, Tesla – a kockázatvállalás és a kitartás hiányzik a kezdő vállalkozókból

elonmusk

Portré

Elon Musk, Tesla – a kockázatvállalás és a kitartás hiányzik a kezdő vállalkozókból

Európában a döntéshozatali mechanizmusok átláthatóbbak és gyorsabbak mint az USA-ban, ám a startupperek közt szerinte ritkaságszámba megy az elhivatott, mindent kockára tenni kész vállalkozó – nyilatkozta a partnerblogunknak, az InsiderBlognak Elon Musk, a PayPal, a Tesla és a SpaceX cégeket is megálmodó startup világsztár.

Insider: Szerinted a nemzetközi startup trendek-tendenciák merre mutatnak?

Elon Musk: Mindenki a könnyű pénz felé megy, és főleg azt az üzletet keresi, ahol kicsik a belépési küszöbök. És persze ahol megfelelő designnal és marketinggel minden megoldható. Ezen múlik miden, egyre több startup sikerének ez a kulcsa. Sajnos viszont a nehezebben megoldható problémákra, például az űrutazásra vagy a látványos közlekedési fejlesztésekre, amelyek egész iparágakat forradalmasítanak, egyszerűen nincsen megfelelő forrás és kitartás. Ha találkozom velük, mindig bátorítom az internet-milliárdosokat, hogy fektessenek be ezeknek a problémáknak a megoldásába is.

elonmusk

Insider: Érzékeljük Közép-Európában is, hogy az applikáció fejlesztések előbb-utóbb kipukkannak és a kockázati tőkések kockázatvállalási hajlandósága változik. Mit keresnek a kinti VC-k?

Elon Musk: Szerintem sokkal több múlik az emberen, mint eddig. Ma már nagyon nehéz újat hozni az app/internet bizniszbe. Ritkaságszámba megy viszont az elhivatott, mindent kockára tenni kész vállalkozó. Olyanra gondolok, aki valóban mindenét hajlandó feltenni őrültnek tűnő céljaiért.

Insider: Európának szerinted van-e esélye Startup fronton?

Elon Musk: Természetesen, nagyon nagy tehetségek vannak itt, a döntéshozatali mechanizmusok pedig átláthatóbbak és gyorsabbak mint az Egyesült Államokban. (Hm, ez nem semmi! Mi nem így tudtuk – a szerk.)

Insider: Igen? Szerintünk azért itt Európában vannak gondok bőven…

Elon Musk: Persze, a heterogén piac az egyik legnagyobb probléma itt Európában, de ez áthidalható, ha valóban az alapszükségletek megváltoztatásával akarsz foglalkozni, mert abban minden ember ugyanúgy érdekelt.

Insider: Hogyan kezdted a pályádat? Mármint olyan értelemben, hogy kockázatvállalási hajlandóságod kezdetben kisebb vagy nagyobb volt?

Elon Musk: Internetes startupokkal kezdtem, persze. Ha csak az utóbbi éveket nézem, akkor is kétszer voltam csődben… Szerinted milyen a kockázatvállaló képességem? 🙂

elon-musk-tesla-autoval

Insider: Ismersz esetleg Magyarországról indult startupokat? Tudsz róluk valamit?

Elon Musk: Sajnos szinte semmit.

Insider: Segítünk: a LogMeIn vagy a Prezi megvan?

Elon Musk: Ja-ja, persze, a LogMeInt egy ideig használtuk. Az magyar? Na ne mond!? Tényleg?

Insider: Mit tanácsolsz egy ilyen kis ország startuppereinek? Ők hogyan juthatnak ki a nemzetközi piacra szerinted?

Elon Musk: Pár szóban össze tudom foglalni: jó ötlet, finanszírozás, prototípus megléte, és persze sok-sok-sok vízió. Valamint munka, munka és megint csak munka.

Insider: Mi hiányzik szerinted most a kezdő vállalkozókból?

Elon Musk: A kitartás, a kockázatvállalási kedv és sajnos a hajlandóság.

 

KICSODA Elon Musk?

Elon Musk (Pretoria, 1971. június 28. –)

Dél-afrikai származású amerikai üzletember. Nevéhez főződnek a PayPal, a Tesla Motors és a SpaceX vállalkozások.

Szülőhazájából, a Dél-afrikai Köztársaságból 17 évesen Kanadába költözött, mert el akarta kerülni a sorkatonai szolgálatot. Fizikát és közgazdaságtant tanult az egyetemen, majd két diploma után otthagyta Kanadát, és az USA-ba költözött. A kaliforniai Stanford Egyetemre felvételizett, ám szinte azonnal, két nap múlva ott is hagyta. Állítása szerint azért, „hogy fontosabb problémákkal foglalkozzon, amik befolyásolják az emberiség jövőjét”.

Első jelentősebb üzleti fogása egy játékprogram eladása volt, melyet 12 évesen írt meg. Ezért a programért összesen 500 dollárt kapott. Később, öccsével, Kimbal Muskkal 1995-ben megalapította a Zip2 nevű internetes vállalatot. Ezt 1999-ben 341 millió dollárért eladta a Compaqnak.

A pénzt a PayPal megalakításába fektette, mely pár év múlva az internet egyik meghatározó szolgáltatása lett. Az EBay 1,5 milliárd dollárért vásárolta fel a céget 2002 októberében.

Ezután Musk megalapította a SpaceX céget. Célja az volt, hogy önerőből fejlesszen ki egy űrkapszulát, mely később akár embereket is szállíthat a Nemzetközi Űrállomásra. A kapszula fejlesztése közel tíz évig tartott, de végül sikerrel járt. A Dragon űrhajó sikeresen Föld körüli pályára állt, majd hozzákapcsolódott a Nemzetközi Űrállomáshoz 2012-ben.

2003-ban megalapította a Tesla Motors autógyártó céget, mely elektromos autókat fejleszt és gyárt, illetve a töltésükhöz szükséges töltőhálózatot épít. A cég tíz év alatt több sorozatgyártású modellt dobott piacra.

2013-ban a Hyperloop nevű tervével került a figyelem középpontjába, ugyanis kijelentette, hogy forradalmasítani tudná a szárazföldi tömegközlekedést. Későbbi tervei között szerepel egy Mars-utazás magántőkéből és egy hatékonyabb meghajtás az űrhajók számára.

(Az életút forrása: Wikipédia, magyar kiadás)

Forrás: Insider

 Szólj hozzá!

További Portré

Technokrata a Face-en

Tesztek

2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd
the_english_surgeon_534448a

Alkalmazások, szoftverek

Idegesek leszünk, ha nem tölt fel elég gyorsan a selfie?

2017. február 27. hétfő