Connect with us

Hirdetés

technokrata

Komoly fejlesztésbe fogott mind a négy hazai orvosképző egyetem

Nincs kategorizálva

Komoly fejlesztésbe fogott mind a négy hazai orvosképző egyetem

Komoly fejlesztésbe fogott mind a négy hazai orvosképző egyetem

Diagnosztikai és terápiás eljárásokat fejlesztő projekteke indítottak útjára

A Szegedi Tudományegyetem a Debreceni Egyetemmel, a Pécsi Tudományegyetemmel és a Semmelweis Egyetemmel konzorciumban az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program 3.6.2 pályázati konstrukcióján a Támogató 2017. május 25.-i döntésével 1.470.046.015 Ft támogatást nyert el a „Modern orvostudományi diagnosztikus eljárások és terápiák fejlesztése transzlációs megközelítésben a “laboratóriumtól a betegágyig” című projekt megvalósítására. 

 

A program az Európai Szociális Alapból és a hazai költségvetési előirányzatból 100%-os vissza nem térítendő támogatásban részesül. A projekt tervezetten 2017. szeptember 1. és 2020. augusztus 31. között valósul meg.

A pályázat fő céljai a gyomor-bélrendszer, szív, ér és vázizom eredetű betegségekben szenvedő páciensek életkörülményeinek javítása és élethosszának megnövelése. A projekt transzlációs megközelítésben a molekuláris biológiai kutatásoktól egészen az új technológiákon alapuló gyógyító tevékenységig igyekszik átfogni az orvostudományi kutatások közel teljes vertikumát. Erre a négy orvosképző egyetem között megvalósuló együttműködések adnak kitűnő lehetőséget csakúgy, mint az egyes intézményekben már ma is megvalósuló alapkutatási-klinikai kapcsolatrendszer. A program szoros kapcsolóeleme a transzlációs medicina.

A négy szervrendszert érintő kutatások három fő irányt érintenek számos hazai és nemzetközi kutatócsoport együttműködésében: élettan és kórélettan, regeneráció, terápia. Az ígéretes projekt során vizsgált betegségek (pl. érelmeszesedés, cukorbetegség, szívelégtelenség, hasnyálmirigy-gyulladás, cisztás fibrózis) közül a legtöbb korai halálozáshoz vezet, és komoly kihívást jelentenek az orvosoknak. A várható eredmények hozzájárulhatnak ezen betegségek kialakulási mechanizmusainak megértéséhez, korai felismeréséhez és kezeléséhez.

A résztvevők a kutatások eredményeképpen előreláthatólag jelentős Európai Unió által támogatott pályázatokhoz tudnak majd csatlakozni. A pályázatban vállalt tudományos munkába hallgatókat és fiatal kutatókat is bevonnak: a kutatói utánpótlást támogató programokban a tervek szerint 66-an vesznek részt, köztük 19 új fiatal szakember.

A projekt nyitó rendezvényét a Pécsi Tudományegyetem szervezésében 2017. szeptember 19-én (kedden) Pécsett tartották. A szakmai és menedzsment tájékoztatást követően az egyes kutatási témákat ismertették a projektben résztvevő kutatók.

További Nincs kategorizálva

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés