Connect with us

Hirdetés

technokrata

A farm, ahol robotok dolgoznak

E-gazdaság

A farm, ahol robotok dolgoznak

Napjainkban a farmoktól sem idegen a széleskörű automatizálás

Míg korábban a mezőgazdaságban meghatározó szerepet töltött be az ember által elvégzett munka és kifejtett erő, addig napjainkban a farmoktól sem idegen a széleskörű automatizálás. Rengeteg olyan tevékenységet találunk ezen a területen, amely a robotok számára is könnyűszerrel elvégezhető. A kobotok (kollaboratív/együttműködő robotok) a monotonitást igénylő feladatokra beprogramozva jelentős, pozitív változásokat hoznak a cégek mindennapjaiba. Javítják ugyanis a termelékenységet, a hatékonyságot, illetve a versenyképességet, a szakképzett munkaerő számára pedig lehetőséget biztosítanak arra, hogy erőforrásaikat máshova csoportosítva összetettebb feladatokra koncentráljanak.

A GNE Farm tulajdonosai munkafolyamataikat megfigyelve arra a felismerésre jutottak, hogy termelésük optimalizálására van szükség. Mivel az emberi erőforrás bővítésére nem volt lehetőségük, ezért robotok telepítése mellett döntöttek. A kiváló minőségű tejet termelő cég azóta a leginkább munkaigényes feladatok ellátására használ robotokat. Korábban a fejés előtti és utáni fertőtlenítést, valamint magát a fejést is gépesítve, azonban emberi munkaerő segítségével végezték, ma már ezeket a folyamatokat együttműködő robotok végzik.

A fejéshez használt ipari robotok kamerával és permetező rendszerrel vannak felszerelve, a folyamat kezdetén egy körülbelül 180 cm hosszú csövet helyeznek a tehén alá, majd a fertőtlenítőszert az állat hasára permetezik. A padlóba épített robotok telepítésének költsége azonban rendkívül magas, az installációs folyamat akár egy hónapig is akadályozhatja a termelést, mivel nagyon komoly szakmai programozás és oktatás előzi meg üzembe helyezésüket. A moduláris robotrendszerek alkalmazása ugyan csökkenti a telepítés időtartamát és költségeit, de a berendezés sokkal nagyobb helyigénnyel jár, ami csökkenti a fejőstandok számát, ezáltal végső soron a termelékenységet is. További hátrány, hogy az ilyen típusú rendszerek különösen veszélyesek áramkimaradás esetén, mert a robot kárt tehet az állatban vagy a létesítményben.

Ezzel szemben a Universal Robots által fejlesztett berendezés körülbelül egy raklap méretével megegyező területen is elfér, működtetéséhez  pedig mindössze egy 120 volt erősségű áram összeköttetés szükséges. A rendszer minden fedélzeti tárolóegységet tartalmaz úgy, mint a számítógép, a fertőtlenítő tartály, a szivattyúk, a szelepek, vagy az elengedhetetlen biztonsági funkciók. A berendezés az együttműködő robotok legfontosabb biztonsági előnyeit is magán hordozza, a szenzoroknak köszönhetően nincs szükség védőketrecre, valamint más rendszerekkel szemben az áramkimaradás sem okoz problémát, hiszen a hajlékony kar nem okoz sérülést sem az állatban, sem a fejőállomásban. A telepítés és a kezelés rendkívül egyszerű módon történik, mindössze egy felhasználóbarát érintőképernyőn kell beprogramozni a kívánt mozgásokat és műveleteket. „Nincs jelenleg más robot a piacon, amely garantálni tudná ezt a fajta könnyű kezelhetőséget és biztonságot. Mivel nem szükségesek szakemberek a kezeléséhez, a UR robotok gyorsabb megtérülést eredményeznek.” – mesélt az alkalmazott rendszerről Gerald Niessink, a GNE Farm vezetője.

Nem csak a farmokon segítenek kobotok

A kobotok önállóan végzik feladataikat, de képesek összehangoltan is működni más eszközökkel. Az Orkla Foods svédországi gyárában például UR robotot alkalmaz a vaníliakrémes táskák kartondobozokba rendezéséhez. A robot teljesen önálló működésre képes mindamellett, hogy egy nagyobb folyamat része. A doboz összeállítását, lezárását, és a zsákok megtöltését más gépek végzik teljes összhangban a kobottal. „Fontos követelmény volt, hogy a robot felügyelet nélkül is végezhesse munkáját, de ne jelentsen veszélyt a termelésre vagy munkatársainkra.” – mondta Johann Linné, az Orkla Food vezetője.

Hasonlóképpen a svéd vállalathoz, a Cascina Italia is együttműködő robotot alkalmaz milliónyi tojás mindennapos feldolgozására. A kobot mentesíti az alkalmazottakat a körülményes előkészületi munkáktól és a fizikailag is megterhelő tevékenységektől, továbbá a hatékonyságot is növeli. „Meggyőződésünk, hogy az együttműködő robotok telepítése a legjobb választás egy olyan vállalat számára, mint a miénk. A rendelkezésre álló hely hiánya, és a beruházás költségeinek behatároltsága ellehetetlenítette más robotmegoldások megvalósítását. Az eddigi eredmények kiválóak, várakozásaink szerint egy éven belül megtérül a beruházás költsége, emellett javítottunk a csomagolási folyamatunk minőségén is.” – vélekedett Ruggero Moretti, a Cascina Italia vezetője.

A kollaboratív robotok tehát egyre több iparágban szereznek elismerést, hiszen rengeteg feladat ellátására képesek. A tej kinyerésétől kezdve, egészen a krémes édesség piacra kerüléséig segítik a munkát, tehermentesítve ezzel az embereket, akik ez idő alatt további értékteremtő tevékenység ellátásra képesek. A kobotok növelik a hatékonyságot és a termelékenységet, hosszútávon a vállalat piaci pozíciójának és versenyképességének erősödéséhez vezethetnek.

További E-gazdaság

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés