Connect with us

Hirdetés

technokrata

Itt az ABB eddigi legkisebb és leggyorsabb ipari robotja

Dotkom

Itt az ABB eddigi legkisebb és leggyorsabb ipari robotja

Az új robot megváltoztatja a gépkiszolgálást és anyagmozgatást.

Az ABB Európa legnagyobb automatizálási szakvásárán, az „Automatica 2014”-en mutatta be az IRB 1200 nevű robotcsaládot, amely a cég legújabb fejlesztése a kisméretű ipari robotok terén.

p_be_logo_main

Megfordult már a fejében, hogy mi lenne, ha a gépei 15%-kal kisebbek és 10%-kal gyorsabbak lennének? Az ABB pontosan erre az arányra törekedett teljesen új IRB 1200 robotcsaládjának létrehozásával. Az új, kisméretű robotok, amellett hogy kisebbek és gyorsabbak, tökéletesen megfelelnek az ipari alkalmazások elvárásainak az anyagmozgatás és gépkiszolgálás területén rugalmasság, könnyű alkalmazhatóság, kompakt kialakítás és rövid ciklusok szempontjából, miközben továbbra is széles munkaterületet tudnak lefedni.

Az IRB 1200-sal változás előtt áll a kis alkatrészeket összeszerelő technológia megítélése a fogyasztói elektronikai készülékeket gyártó vállalatoknál, amelyeknek gyártási folyamatai közismerten munkaigényesek. Korábban ezekben a gyárakban a munkát kézzel végezték, így ezek a tevékenységek olyan országokba települtek, ahol a munkabérköltségek rendkívül alacsonyak. A fizetések az utóbbi években világszerte megemelkedtek, ezzel párhuzamban a fiatalabb generáció képviselői már inkább a felsőoktatásba vágynak, mint ipari tanulói státuszba. Ennek eredménye a kevés és drága munkaerő.

unnamed

Az IRB 1200 az automatizálás és az innovatív robottervezés előnyeit egyesíti azon a területen, ahol korábban ez kevéssé volt jellemező. Az új ABB robotnál nincs ofszet (eltolás) a 2-es tengelynél, így hosszabb a lökete, mint a rivális termékeké. E tulajdonságnak köszönhetően a robot a munkadarabhoz nagyon közel telepíthető, és így is működőképes.  A hosszabb löket egyik speciális előnye, hogy sokkal kompaktabb kiépítést tesz lehetővé olyan elrendezésnél, ahol a robotot kis cellán belül a plafonra szerelik, mint pl. az elektronikai iparban a gépi megmunkálási és a polírozási alkalmazásoknál.

Az ABB Robotika termékpalettája új tagjának, az IRB 1200-nek külső kialakítása nem egyszerű „kozmetikai beavatkozás”. A robot sima felülete megkönnyíti a robot tisztántartását, és alkalmassá teszi olyan igényes környezetekben történő munkavégzésre is, mint például CNC gépek kiszolgálása vagy élelmiszeripari anyagmozgatás. Most először nyílik lehetőség arra is, hogy mind az elektromos, mind a pneumatikus táphálózatokat a robot oldalán lévő portokon vagy a robot alján található opcionális csatlakozáson át lehet a robothoz kapcsolni. Ezek az új tulajdonságok jelentős munkatér-megtakarítást kínálnak a vevők számára. A robot beágyazott Ethernet porttal is rendelkezik, így könnyen integrálható más berendezésekkel is.

Capture1

Az IRB 1200 megalkotásának az ötletét a vevői visszajelzések adták. Az ABB széleskörű fókuszcsoportos kutatást és felméréseket folytatott, majd az eredmények elemzését követően reagált a vevői igényekre. A vevők kisebb térfogatú, nagyobb karkinyúlású és nagyobb terhelhetőségű robotot szerettek volna, s mindezt egy költséghatékony csomagban. Az ABB azt is szem előtt tartotta, hogy a gyártás és szerelés területén működő vevői magas IP védettséget, gyorsaságot és pontosságot ötvöző megoldást szeretnének.

Bár a feladat komoly kihívást jelentett, az ABB-nek sikerült olyan kis robotokból álló termékcsaládot kifejlesztenie, amely költséghatékony módon képes megfelelni a vállalat célkitűzéseinek.

Az IRB 1200 robotcsalád két változatban érhető el, és mindkettő az alkalmazások széles skáláját tudja kezelni. A két változat sok közös elemből épül fel, ami hozzájárul a megoldás költséghatékonyságához. A 700 mm karkinyúlású változat terhelhetősége 7 kg, míg a 900 mm karkinyúlású változat 5 kg hasznos teher mozgatására képes. Érdemes megjegyezni, hogy az 5 kg hasznos teher mozgatására képes változat kategóriája legjobb robotjának számít, bármely vetélytársánál 5%-kal gyorsabb, ami egységnyi idő alatt több termék előállítását eredményezi. Mindkét változatot tetszőleges szögben lehet telepíteni, és az alapkonstrukciók IP 40 osztályú védelemmel kerülnek forgalomba (opcióként IP 67 osztályú védelemmel is rendelhetők). Jövőre a termékcsalád tisztatér technológiára alkalmas és élelmiszeripari minősítésű változatokkal fog bővülni.

Az IRB 1200 piaci bevezetése annak a hosszú fejlesztői munkának a gyümölcse, amely olyan kisméretű, kiváló műszaki paraméterekkel rendelkező robot megalkotását tűzte ki célul, amely 15 %-kal kisebb, 10%-kal rövidebb ciklusidejű cellák alkalmazását teszi lehetővé.

Az IRB 1200 a Münchenben június 3. és 6. között megrendezett „Automatica 2014” kiállításon debütált a világ szakértő közönsége előtt (lásd: ABB at Automatica Fair). Az új robot rugalmasságát, mozgékonyságát és fürgeségét két csokoládégyári bemutatóval bizonyította.

Ha szeretné megtekinteni az IRB 1200 robotot, kérjük, látogassa meg az új robotot bemutató weboldalt vagy az alábbi linken tekintse meg a termékről készült videót: https://www.youtube.com/watch?v=KDiOtM2QD14



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés