Connect with us

Hirdetés

technokrata

Teszt: Asus Transformer Prime – A legerősebb tábla

Tablet

Teszt: Asus Transformer Prime – A legerősebb tábla

A tajvani gyártó gőzerővel ostromolja a tablet piacot (is), aminek eredményeként szépen összedobták az eddigi legjobb táblagépet

Bizony, hiába az egyre több Androidos masina a telefongyártók portfoliójában, végül úgy tűnik mégiscsak egy alapvetően IT eszközöket gyártó cég, az Asus készítette el a piac eddigi legkomolyabb tábláját – prémium árképzés mellett természetesen.

Alakváltó szépség

Még mindig nem igazán értjük itt kicsiny szerkesztőségünkben az egyre csak búrjánzó tábla mániát, de azt jómagam már borítékolhatom, hogy ha Android alapú ilyen kütyüt kellene vennem, akkor a Trensformer Prime lenne a választásom. Már persze, ha a pénz nem számítana a vásárlás során mint tényező, hiszen a 200 rugós ár bizony igen húzós egy efféle eszközért, bármilyen jó is az. Persze megközelíthetjük onnan is a dolgot, hogy a Prime-al gyakorlatilag egy Android alapú netbookot is veszünk, hiszen új Transformer – elődjéhez hasonlóan – nem csupán táblagépként, hanem egy spéci dokkoló-billentyűzet csatlakoztatásával kvázi netbook módban is használható. Ez a megoldás, már a korábbi változatnál is nagyot ütött, azonban ennél a modellnél tekinthető ez csak valóban teljes értékű extrának, ugyanis míg a Transformer csupán a normál angol billentyűzetet kapta meg fizikailag, addig a Prime már hardveresen lokalizált, teljes értékű magyar klaviatúrát kapott. Vagyis ezúttal valóban kényelmesen megoldható a magyar szövegbevitel is az Android környezetben, ami eddig azért elég egyedülálló. Így már tényleg van értelme a tartozék dokkoló használatának – a korábbi modellről ez hiányzott számunkra a leginkább.
Maga a küllem egyébként ezúttal is kifogástalan – éppen úgy, mint az anyagminőség és az összeszerelés. A Prime még komoly tekergetésre sem nyikkan meg, élmény megérinteni, a hűvös és igényes fémfelületeket, a hátlapon díszelgő, már a Zenbookon is látott körkörös szálcsiszolt mintázat pedig kifejezetten megkapóvá varázsolja a nálunk járt pezsgőszínű szépséget – a még az elődnél is vékonyabb kialakításról már nem is beszélve. Számokban kifejezve mindez azt jelenti, hogy az alig valamivel több mint fél kiló tömegű gép minden masszivitása és minőségi megjelenése dacára mindössze 8,3 mm-es vastagsággal bír – igazán kecses darab tehát.
Apropó, elődmodell. Mindenképp le kell szögeznünk, hogy a két készülék egymáshoz való viszonya nem egészen az előd/utód forma. Ugyanis – ahogyan az a pazar sajtóesten elhangzott a hivatalos hazai bemutató prezentációján – a Prime nem egy kategória a sima változattal. Inkább arról van szó, hogy a felső kategóriás változata a Transformernek, nem pedig utódja annak. Vagyis a mindkét verzió piacon marad, így az újabb lesz a felsőkategóriás, a korábbi készülék pedig a középszintű alternatíva az Asus kínálatában.

Erős belső

De lássuk mitől is felsőkategóriás az új Transformer, hiszen a billentyűzet ugye eddig is adott volt, a magyarítási opció pedig ugyan nagyon örvendetes, azonban nem elég egy ekkora árkülönbség indoklásához. Az indok valójában nem (csupán) külsőségekben keresendő, hanem az igen felizmosított belsőben, amelynek alapja az NVIDIA vadiúj 4 magos (vagyis igazából öt, merthogy négy plusz egy) Tegra 3 processzora. Ez az architektúra Kal-El kódnéven futott korábban, ami sokaknak talán nem mond semmit, de képregényeken nevelkedett olvasóink már bizonyára rávágták, hogy ez Superman kriptoni neve. A  névválasztás pedig ezúttal igen helyénvalónak bizonyult (én meg is hagytam volna) hiszen a Prime belső ereje nem egy kicsivel jobb, hanem testhosszakat ráver az eddigi legdurvább gépekre is. Az üres számok szajkózása helyett az Ominózus bemutató sajtótájékoztatón már volt szerencsém megcsodálni a teljesítményt néhány komolyabb HD videó és játék futása közben – mit ne mondjak brutális. Elég komoly game-k zúztak rajta egyetlen röccenés nélkül.

Energiagazdálkodás

Négy plusz egy mag. Ez adja le ezt a brutális teljesítményt méghozzá igen remekül elosztva. Az egy plusz mag többnyire azt szabályozza, hogy éppen mekkora részt mozgósítson az egész erőforrásból, illetve a minimál működés esetén  – készenléti állapotban például csak ez üzemel. Alacsony terheléskor csak egy magot állít harcba az energiatakarékosság elvén, 1,4 GHz-es teljes kapacitással, kicsit megnövekedett terhelésnél kettőt, majd ha el kell kezdeni igazán osztani az erőt, akkor természetesen mind a 4 magot felpörgeti.
De a legjobb, hogy egy apró főoldali kezelőpanel segítségével mindezt manuálisan magunk is állíthatjuk. Ezen a panelen adott egy teljesen energiatakarékos, egy kiegyensúlyozott, vagy közepes mód, illetve egy igazi turbó mód. Emellett itt látható a készülék töltöttségi szintje, olyan információkkal együtt, mint hogy a dokkoló és a készülék milyen töltöttségen állnak. Sőt innen bekapcsolható – vagy éppen ki – az összes vezeték nélküli opció is, valamint a kijelző fényerő-szabályozásában itt lőhető be az úgynevezett Super IPS+ mód, amely egy kültéri használatkor is elegendő fényerőt biztosító állapotra húzza a megjelenítő fényerejét. Ilyenkor tényleg nagyon fényes lesz a kis masina megjelenítője, bár az igazat megvallva miután felállítottam ide, egyszerűen képtelen voltam már máshogy használni, mert ilyenkor a legszebb a kijelző gyengébb fényviszonyok esetén is.

Ha nem terheljük halálra a kis gépet, akkor egyébként az üzemidővel is borzasztóan elégedettek leszünk, ugyanis egy valóban teljes munkanapot 8-10 órát lazán kibír töltés nélkül még önmagában is a Prime. A billentyűzet extra energiaforrásával ez pedig kb. egy valóban teljes napra (azaz 24 órára) is bőségesen kitolható.

3.2-es verziószámú operációs rendszert kapunk a Prime fedélzetén jelenleg, azonban a gyártó ígérete szerint már a következő esztendő legelső hónapjaiban érkezik majd a 4-es ICS rendszer frissítése. A 3.2-es verzió továbbra is eléggé érintetlen formában van jelen a gépen, úgyhogy ebbe most nem mélyednék el, viszont a megérkezett frissítés után még mindenképp visszakérjük majd a Prime-ot, hogy azt is bemutassuk. Ekkor térünk majd ki részletesen a gépen található spéci szoftverek bemutatására is, amelyek addigra érik el majd végső kiforrottságukat.

Csatlakozások

Csatlakozók terén igen jól állunk, ugyanis adott eleve ismét a közvetlen microSD foglalat, ami szerintem egy nagyon kiváló úttörő ötlet – elég béna volt már ez az adapterezés, mindenkinek szépen át kellene állni erre a közvetlen szabványra. Ráadásul, ha valaki mégiscsak ragaszkodna a hagyományos SD szabványhoz, annak sincs oka aggódni, hiszen a dokkolón a normál SD kártyaolvasó is ott figyel – ez így kifogástalan. Emellett van egy microHDMI csatlakozónk, amit én sosem tartottam különösebben fontosnak (mármint egy ilyen eszköz TV-s csatlakoztathatóságát), de azért van. Sőt, a gyártó ígérete szerint várható egy közvetlen SIM foglalatos verzió is – jelen tesztalanyunk azonban még csak a Wi-Fi hálózatok használatával bírható internetelérésre.

De talán még ettől is fontosabb, hogy a dokkolón, amely most is rendelkezik saját akkumulátorral (ami ugye meghosszabbítja a normál akkumulátoros üzemidőt) találunk még egy közvetlen USB foglalatot is. A teljesen szabványos USB nyílás, a normál, laptopokon és PC-ken megszokott módon lehetőséget biztosít pendrive adattárolók fogadására, illetve azok tartalmának mozgatására oda-vissza. Ez a megoldás szintén régóta hiányzik már a legtöbb Android tabletből.

Multimédia

Adott még a jó öreg 3,5-ös Jack csatlakozó is, ami nagyon jól jön filmnézéskor, hiszen kihangosítva egy ilyen kütyü azért még nem hoz olyan élvezetes hangot, mint egy komolyabb Sonic Master technológiás multimédia laptop. Bár nem fő funkció egy tableten, azért a korábbi botrányosan gyenge kamerán is csiszolt egy keveset a gyártó, aminek eredményeként a felbontás immár 8 megapixelre nőt – de, ami ennél is meglepőbb, hogy egy apró LED fényforrás is felütötte a fejét a parányi lencse társaságában. Természetesen ez a kamera sem egy profi fotómasina, de azért a fejlődés egyértelműen lemérhető rajta, ami mindenképp örvendetes a tablet gépek távoli jövőjére nézve.

Summa

Az Asus Transformer Prime tökéletes folytatása a sima változatnak. Vagyis inkább tökéletes felfejlesztése, hiszen mint említést nyert nem igazán folytatásról, hanem sokkal inkább egy prémium kategóriás, verzióról van szó. Ennek megfelelően a közel 200 ezer forintos ár valamelyest érthető is, de azért ne álszenteskedjünk: ez drága. Ugyanakkor, mégis azt kell mondjam: ha Android tablet, akkor Prime. Azért, mert egyszerűen csak így van értelme ennek. Nagyon jól ki lett találva ez a billentyűzetes megoldás, amely a fizikai magyarítással valóban kifogástalan lesz. Így a teljes tablet funkcionalitás mellett immár normális szövegbevitelre is simán használható lesz a masina – s így végre valóban kiválthat egy koca módon használt laptopot is. Már csak azért is, mert attól sokkal vékonyabb, kisebb, könnyebb, praktikusabb és még sorolhatnám. A elenlegi belsőséggel pedig ugye még gyors és erős is a kicsike, ha szükséges, szóval a konkurencia bizony felkötheti a felkötni valót, mert a visszajelzések szerint a sima Transformer az utóbbi idők egyik legkedveltebb zöld robotos táblagépe volt – s most a nagytestvér hasonló „mészárlásra” készül a legfelső szegmensben is..!



Szólj hozzá!

További Tablet

Asus Eee Pad Transformer Prime

  Megjelenés éve: 2011
  Pro:  
  - - bivalyerős hardver
  - - vékony, tetszetős design
  - - magyar kiosztású, csatlakoztatható billentyűzet
  - - remek anyagminőség
 
  Kontra:  
  - - kissé borsos vételár
 
  Méretek:  
  • kijelző mérete: 10"
  • kijelző felbontása: 1280 x 800 pixel (149 ppi)"
  • kijelző típusa: Super IPS+"
  • eszköz mérete: 263 x 181 x 8,3 mm (bill. nélkül)
  • tömeg: 586 gramm
 
  Hardver:  
  • processzor: Nvidia Tegra 3, Quad-core 1.3 GHz Cortex-A9
  • memória: 1024 MB
  • háttértár: 32 GB
  • bővíthetőség:  
  • kártya típusa: SD/microSD
  • portok:
 
  Multimédia:  
  • kamera felbontás: 8 MP, 3264x2448 pixel
  • video chat:  
  • video felbontás: 1080p/25fps
  • FM rádió:  
  • 3D:  
 
  Hálózati adatok:  
  • mobil: -
  • WiFi: 802.11 b/g/n
  • Bluetooth: 2.1 (A2DP, EDR)
  • GPS: -
  • NFC:  
 
  Szoftverek:  
  • op. rendszer: Android OS, v3.2 (Honeycomb)
  • spec. szoftverek:
 
  Akkumulátor:  
  • gyári adatok: 300 óra készenlét, 12 óra használat (a billentyűzet akkumulátorával)
  • tapasztalat:
 

ÖSSZEHASONLÍTÁS

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés