Connect with us

Hirdetés

technokrata

Teszt: ASUS Transformer TF101 – kettős életet él

Tablet

Teszt: ASUS Transformer TF101 – kettős életet él

Túlzások nélkül mondhatjuk, hogy az ASUS Transformer az eddigi legjobb androidos tablet, ami a kezünkben megfordult.

Egy ismerősömtől kaptam kipróbálásra a minap az ASUS Transformer tabletjét, melynek különlegessége, hogy egy billentyűzetet lehet hozzácsatlakoztatni, ezáltal tabletként és teljes értékű netbookként is használhatjuk a készüléket a hétköznapokban. De ez még mind semmi.

Elegáns, férfias külső
Az ASUS Transformer hosszabb, mint az iPad, de keskenyebb, vastagsága kb az iPad 1-essel megegyező. Súlyát illetően alig több, mint fél kiló, a hozzá csatolható billentyűzettel kissé több. De nemcsak súlyban: a Transformer ugyanis olyan, mint egy szétszedhető netbook: a kijelző maga a tablet, a magyar kiosztással is rendkívül jól használható, kényelmes és jó nyomáspontú billentyűzet pedig arra az esetre szolgál, ha nagyobb adatbevitelre, például jegyzetelésre készülünk. A billentyűzet két ponton csatlakozik fizikailag a „tablet-részhez”, kellően stabil és a gombok mérete is megfelelő.

A Transformer alapvetően – a Samsung Galaxy tab-hoz hasonlóan – vízszintes használatra lett megtervezve: horizontálisan magunk előtt tartva van a készüléknek szimmetriatengelye, így látjuk fent középen a kamerát, és jobb-baloldalt a kijelzőt körülvevő fém keretet, mely igen komoly centikkel hosszabbítja az egyébként egészen ideális méretet.

A tablet hátulja kevlár-hatású fém anyagból van, nagyon elegáns és férfias benyomást kelt, oldalt a jack aljzaton kívül micro SD kártya csatlakozó és HDMI kimenet is található rajta. Ez utóbbi nagyon jól jöhet akkor, ha például prezentálni szeretnénk a gépről, kár, hogy az alapcsomagban ehhez nem kapunk semmiféle átalakító kábelt, ahogy fejhallgatót és tokot sem a készülékhez. Ugyanakkor ezért az árért – bruttó ~130.000 Ft – azt gondolom, hogy ez már így is túl szép, hogy igaz legyen, nem beszélve arról, hogy így legalább a személyre szabhatóság és a színes tokokban megnyilvánuló önkifejezés lehetősége adott a felhasználóknak.

Billentyűzet és egér
Ha kevés lenne a csatlakozások száma a tableten, akkor érdemes a billentyűzetet is megnéznünk: az itt található két, teljes értékű USB 2.0-ás port sok mindenre jó lehet: akár külső vinyók, vagy hagyományos pendrive-ok csatlakoztatására is, amennyiben a 16 gigabájtos belső háttértár nem lenne elég. A normál SD kártya sloton kívül a töltő csatlakozó az, ami még díszíti a billentyűzet oldalát, de ez utóbbit természetesen magán a tableten is megtaláljuk, amennyiben azt billentyűzet nélkül használjuk.

A csatlakoztatható tasztatúra teljes egészében kiteljesíti a netbook-élményt: kompromisszum nélkül használható a Transformer netbookként akár a billentyűzeten lévő touchpad-del, vagy USB-n keresztül csatlakoztatott egérrel.

Multimédia
A Transformernek 1280 x 1024-es felbontású IPS kijelzője van, gyönyörű, élesek a színek, hátsó kamerája 5 megapixeles, elülső 1,3. Videókat 720p felbontásban képes rögzíteni, itt azért hozzá kell tennem, hogy a tablet úgy általában nem fotózásra és videózásra való. Nice-to-have funkcióként ugyan képes a Transformer is elfogadható minőségű álló- és mozgóképek rögzítésére, de aki itt a megapixelekbe és a képminőségbe akar belekapaszkodni, az vagy nem használt még tabletet soha, vagy igen, de az Angry Birdsnél tovább nem jutott a felhasználási lehetőségeket illetően.

Két hangszóró van a készülék jobb- és baloldalán (fektetve nézve), a hangminőség és –erősség fordított arányban vannak: talán ez az egyetlen gyengébb pontja a Transformernek (ha kapnánk vele egy fejhallgatót a csomagban akkor mondjuk könnyebben szemet hunynánk felette). A kijelzőn megjelenő HD minőségű videók is viszont formátumtól függetlenül egészen elképesztően folyamatosan játszódnak le minden akadás nélkül. Az Android Honeycomb operációs rendszer nem fagy, nem lépeget ki az alkalmazásokból (láttunk már ilyet…), egyszerűen teszi a dolgát. Az ujjmozdulatokra, nagyításokra, majdnem iPad-érzékenységgel reagál a Transformer, a felhasználói élményben – túlzás nélkül – 96-97%-át hozza az Apple-nek, ami a kicsit kockább Android oprendszerrel nem kis teljesítmény.
Digitális úságosstand alkalmazásoknál 4-5 megás PDF-ekig nincs semmiféle várakozás a lapozásnál, ami valószínű, hogy a kétmagos Cortex-A9 procinak és a GeForce videómeghajtónak, valamint az 1 GB memóriának köszönhető. A készülékkel érkező plusz alkalmazásokban nem bővelkedik a gyártó: a némileg testreszabott ASUS felhasználói felület mellett egy email klienst és egy MyZine névre hallgató időjárás, galéria, dátummegjelenítőt kapunk, a gyártó felhő-alkalmazásának egy éves ingyenes használata mellett.
Összegezve
A Transformer egyetlen felhozható hiányosság – a visszafogott hangminőség mellett – talán a 3G-s modell nem létezése lehet, de mivel én a magam részéről nem támogatom az egy ember-több SIM kártya modellt (ehelyett a telefonról megosztott internetet annál inkább), így ezt nem érzem egyáltalán kötelezőnek. Összegezve a Transformer kipróbálását csak azt tudjuk mondani: ha androidos tablet kell, akkor ez egy kiváló választás, billentyűzettel pedig a felhő-alapú szolgáltatásokat használva a gép 90%-ig tökéletes helyettesítő terméke lehet egy netbooknak is. Mindenképpen ajánljuk.



Szólj hozzá!

További Tablet

Asus Transformer TF101

  Megjelenés éve: 2011
  Pro:  
  - jó anyaghasználat, minőség
  - gyors, smooth kezelhetőség
  - dokkolóban plusz portok, billentyűzet használatának könnyedsége
 
  Kontra:  
  - a hangminőségen lehetne javítani
 
  Méretek:  
  • kijelző mérete: 10"
  • kijelző felbontása: 1280x800 pixel"
  • kijelző típusa: LED Backlight WXGA"
  • eszköz mérete: 271 x 176.8 x 12.98 mm
  • tömeg: 680 gramm
 
  Hardver:  
  • processzor: NVIDIA® Tegra™ 2
  • memória: 1024 MB
  • háttértár: 16 GB
  • bővíthetőség:  
  • kártya típusa: microSD
  • portok: miniHDMI, miniJack, Dokkolóban: 2 x USB 2.0, 1 x Card Reader (MMC/SD/SDHC)
 
  Multimédia:  
  • kamera felbontás: 5 / 1,2 megapixel
  • video chat:  
  • video felbontás: 720p
  • FM rádió:  
  • 3D:  
 
  Hálózati adatok:  
  • mobil: nincs
  • WiFi: WLAN 802.11 b/g/n@2.4GHz
  • Bluetooth: Bluetooth V2.1+EDR
  • GPS: van
  • NFC:  
 
  Szoftverek:  
  • op. rendszer: Android 3.2 Honeycomb
  • spec. szoftverek: 1 éves ingyenes ASUS WebStorage szolgáltatás
 
  Akkumulátor:  
  • gyári adatok: 9,5 óra / 16 óra dokkolóval
  • tapasztalat: folyamatos használat, intennet mellett elmegy 8 órát
 

ÖSSZEHASONLÍTÁS

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés