Connect with us

Hirdetés

technokrata

10 magos processzor az Inteltől

Laptop

10 magos processzor az Inteltől

Intel Xeon E7, 10 maggal és akár 40 százalékkal nagyobb számítási teljesítménnyel.

Intel Xeon E7.jpgAz Intel bejelentette a kritikus feladatokat ellátó szerverek számára kifejlesztett legújabb szerverprocesszorát, az Intel Xeon E7 processzorcsaládot. A Westmere-EX fejlesztési kódnévvel rendelkező chipek az egy évvel ezelőtt piacra került Xeon 7500/6500 (Nehalem-EX) processzorok utódaiként debütálnak. Az E7 CPU-k teljes hardver-kompatibilitásának köszönhetően akár a már üzemben lévő Xeon 7500/6500 chipeket használó szerverek is egyszerűen továbbfejleszthetőek.

A szervergyártók mintegy 40 féle szervermodellben kezdik meg az új processzorokkal szerelt kiszolgálók forgalmazni, köztük kettő, négy, nyolc vagy akár több foglalattal rendelkező konfigurációkkal. A rajtkor mintegy 18 féle E7-8800/4800/2800 modell formájában piacra kerülő Westmere-EX az Intel legfejlettebb, 32 nanométeres csíkszélességű gyártástechnológiájával készül. Szemben az előző generáció esetében használt 45 nanométeres gyártástechnológiával, a tranzisztorok és huzalozás fokozott miniatürizációjának és energiahatékonyságának köszönhetően a chipek immár az eddigi legfeljebb 8 helyett akár 10 magot, valamint 30 MB harmadszintű gyorstárat integrálnak egyetlen szilíciumszeletre.

A magonként két párhuzamos utasításszálat egyidejűleg végrehajtó Hyper-Threading technológiának köszönhetően mindez chipenként 20 szálat, vagyis a szoftverek számára 20 logikai processzort jelent. Az időközben elvégzett fordítótechnológiai fejlesztésekkel együtt a Westmere-EX elődjénél átlagosan mintegy 40 százalékkal magasabb teljesítményt ad le olyan számításintenzív kódok futtatása esetén, mint amilyen az iparág által elfogadott SPEC CPU2006 tesztcsomag, a fogyasztás emelkedése nélkül. A maximális órajel 2,4 GHz a 10 magos, és 2,67 GHz a 8 magos termékváltozatok esetében, míg az alacsony feszültségű modellek 10 maggal 2,13 GHz-es órajelre képesek.

Intel Xeon E7

Nemcsak a magok száma nőtt a miniatürizáció révén, de az egyes magok képességei is fejlődtek a már ismert Westmere mikroarchitektúra felhasználásával, amely a Nehalem továbbcsiszolt változatának tekinthető. Javult a virtualizáció hardveres támogatása, aminek köszönhetően negyedével több virtuális gép konszolidálható egyetlen szerverre; illetve a processzorok közti kommunikáció is fejlődött, hatékonyabbá vált. A teljesítmény mellett a biztonsági szint is emelkedett az AES titkosítási algoritmus, valamint a futtatott kódok sértetlenségét és megbízhatóságát garantáló Trusted Execution Technology (TXT) hardveres megvalósítása révén. Mindezek eredményeként a rendkívül érzékeny kritikus üzleti adatok feldolgozása minden korábbinál magasabb biztonsági szinten valósulhat meg, teljesítményveszteség nélkül.

„Azoknak az időknek, amikor a vállalatok kényszerből telepítettek drága és zárt RISC-architektúrákat az üzletileg kritikus alkalmazások számára, közeleg a vége.” – jelentette ki Kirk Skaugen, az Intel Data Center Group vezetéséért felelős alelnök. A bejelentéssel egy időben megindulnak az új processzorokkal szerelt szerverek szállításai olyan partnerektől, többek között mint a HP, az IBM, a Dell, a Fujitsu, a Cisco, a Bull, a Unisys, az SGI vagy a Lenovo.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés