Connect with us

Hirdetés

technokrata

Videokártyák – ki van az élen?

Laptop

Videokártyák – ki van az élen?

A romló tendencia a Vista megjelenésével megváltozhat.

A tavalyi évben tovább folytatódott az asztali PC-knél tapasztalható trend, miszerint a különálló grafikus vezérlők (videokártyák) piaci részesedése csökkent. Ennek több oka is van. Egyrészt az integrált megoldások az alapfeladatok elvégzésére képes (jellemzően irodai felhasználásra tervezett) számítógépeknél az elmúlt években bőven elegendőnek bizonyultak, ezért jelentős részt tudtak kihasítani maguknak a virtuális tortából. Az Intel például 37,4 százalékos részesedéssel bír a grafikus vezérlők piacán úgy, hogy különálló megoldással nem is rendelkezik.

Szintén fontos tényező a piac bővülésének nagyon lecsökkent üteme. Ez további két okra vezethető vissza: a fejlődő országok (Kína, India) kivételével a világ többi része kezd telítetté válni a PC-kkel, amiknek egyre nagyobb teljesítménye megnyújtja használati idejüket – erkölcsi értékük kevésbé romlik, mint 5-6 évvel ezelőtt. Másrészt, aki új komputert vesz, gyakran hordozható eszközben, notebookban gondolkodik, ahol még inkább egyeduralkodók az integrált grafikus megoldások.

Nos, ebbe az állóvízbe hozhat változást a Windows Vista debütálása, illetve egész pontosan annak Aero grafikus felülete. A 3D-s megjelenítést alkalmazó GUI számára a legtöbb régi integrált videokártya nem elegendő, így a látványt élvezni kívánók számára újra befektetést kell végrehajtani – többek között GPU fronton is. A jelöltek pedig lassan fel is sorakoznak: az Nvidia G80-as lapkája már tavaly év vége óta elérhető (igaz, meghajtóproblémákkal küszködik Vista alatt), míg az Ati R600-as családja várhatóan a Cebiten fog debütálni.

Nézzük végül az elmúlt negyedév mobil szegmens eredményeit! Mintegy 26 millió grafikus eszköz került leszállításra, melyből majdnem 20 millió integrált chipkészletes volt. Ezen a piacon az Intel majdnem abszolút többségben van (részesedése 49,8 százalék), míg az AMD a második 23,4 százalékkal, és az Nvidia a szorosan felkapaszkodó harmadik, 22,9 százalékkal. Megfordul azonban a kocka a notebookokba szánt különálló grafikus kártyák szegmensében: az AMD (Ati) részesedése itt 40,9 százalékra esett, míg az Nvidia 59,1 százalékkal vezet.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés