Connect with us

Hirdetés

technokrata

Teszt: Samsung Galaxy E5 Duos – Olcsóbb megoldás

Kütyük

Teszt: Samsung Galaxy E5 Duos – Olcsóbb megoldás

A Samsung Galaxy E7 után a kisebb verzióját, a Galaxy E5-öt vettük górcső alá. Hamarosan kiderül, hogy az alacsony ár mellett vajon megéri-e a kisebb modellt venni.

Ma a Galaxy E7 kistestvérével, a Galaxy E5-tel foglalkozunk, és megvizsgáljuk, hogy a méreten kívül vajon mi változott. Természetesen a Samsung Galaxy E5 olcsóbb mint a nagyobb modell, de hogy mennyivel lesz jobb ajánlat ezáltal azt csak a végén árulom el.

Csomagolás

A dobozban ugyan azok a tartozékok (headset, adatkábel, töltőfej) találhatóak és persze maga az eszköz. A headset itt is gumiharangos kialakítást kapott ,és a SIM tűt sem felejtették el mellékelni a kezelési útmutatóval együtt.

Külső

A Galaxy E5 teljesen ugyan úgy néz ki, ahogy nagy testvére, csupán kicsit összement és kisebb kijelzőt kapott, ha egy 5 hüvelykes kijelző mondható kicsinek. A fél inches csökkenés talán jót is tett neki, sokkal jobban illik a kézbe és könnyebb használni a hétköznapi életben. A kijelző felbontása maradt 720 x 1280 pixel és a Super AMOLED technológiát is megőrizte. A képernyő kicsivel szebb képet ad, a nagyobb pixelsűrűségnek köszönhetően. A kijelző alatt a három szokott vezérlőgomb, felül pedig a másodlagos kamera, beszédhangszóró, egy Samsung feliratozás és a közelségmérő szenzor lett elrejtve. A fényszenzor itt kimaradt, ezért egy csúszkán tudjuk állítani.

A jobb oldalon akár az E7-nél a két SIM tálca látható, melyből a második a microSD kártyahelye is lehet egyben, felettük pedig a ki -és bekapcsológomb látható. Alulra a mikrofon, microUSB és a 3,5 mm-es jack csatlakozó került. A bal oldalon csupán a hangerőszabályzó gombpáros bukkan fel, felül pedig a másodlagos mikrofon. A keret teljesen a Galaxy E7 elrendezését kapta, és a hátlap is.

A hátlap itt is a fémhatást keltő műanyagból készült, alul a DUOS feliratozás, feljebb a márkajelzés és a kamera, a hozzá tartozó LED segédfény és a hangszóró dübörög ha kell. A hátlap nem szedhető le, alatta egy 2400 mAh-s akkumulátor helyezkedik el, ezzel a kapacitással körülbelül 1-1,5 napnyi üzemidőt nyerhetünk max, normál használat mellett.

Hardver/ Sebesség

A burkolat mélyén ugyan az a hardver dolgozik, ami a tesóban is, pontosabban egy Qualcomm Snpadragon 410-es SoC, melyben négy darab 1,2 GHz-es órajelen dolgozó processzormag van. A grafikai megjelenítésért egy Adreno 306-os GPU felel. A RAM mérete 2 GB-ról 1,5 GB-ra csökkent, de a belső tárhely mérete legalább megmaradt, és a 16 GB tárhelyből használhatunk is jócskán. A memória mérete növelhető microSD kártya segítségével, de a dual SIM-es készülék esetében ez egy SIM kártya veszteséget okoz.

Ebben az esetben itt is az Android 4.4.4-es verziója található a Samsung üdvöskéjén, és ehhez társul még a TouchWiz UI felület is. A rendszer sebessége korrekt, nem voltak akadások és nem is volt lassú betöltés a programok indításakor sem. A középkategóriában korrekt ebből a szempontból nézve a Galaxy E7 és E5 is.

 

Az alapprogramok között akad néhány extra is, persze a Google extrái, és még azon felül a Samsung is kedveskedett néhány dologgal nekünk. Kapunk Galaxy Apps-t, Flippboard-ot, S Tervezőt, Stúdiót és egy Papergarden elnevezésű alkalmazást is. Az S Voice kimaradt a kosárból, ezt most sajnos nélkülöznünk kell majd.

Multimédia

A hátoldalon kukucskáló kamera 13 helyett „csak” 8 megapixeles felbontású, de tartozik hozzá LED segédfény és autófókuszos is. A beállítások extrái kicsivel szerényebbek mint az E7-ben voltak, gyakorlatilag a legnagyobb extra a HDR mód és az ISO állítási lehetőség.

Az elkészült fotókon látni, hogy a részletek hamarabb elvesznek mint az E7-nél, ez a kisebb pixelszámnak az eredménye, de a sötétebb helyeken lévő mosódástól eltekintve egész szép produkciót nyújtott a mobil.

Videókat 1080p felbontásban, 30 képkocka/ másodperces sebességgel rögzíthetünk, sztereó hanggal megkoronázva. Van beépített FM-rádió is, mely a headset csatlakoztatása után azonnal üzemképes állapotba kerül.

A gyári zenelejátszó még mindig jónak számít, főleg, hogy van lehetőségünk a hangszínt piszkálni, ezzel is beállítva saját ízlésünkhöz az eszközt. A külső hangszóró jó minőségű de halk, a headsettel pedig korrekt hangokat hallhatunk tőle.

Az olcsóbb árfekvésbe belefért az LTE modem is, ami nagyon nagy pozitívum, főleg most, hogy kis hazánkban is sokan csatlakoznak már a 4G hálózatra. A WiFi egycsatornás, b/g/n szabványos maradt, a Bluetooth 4.0-ás verziójú,és szerencsére a GPS megtarthatta GLONASS támogatását. Az NFC-ről le kell mondanunk mindenképp, de talán ez nem fog sokaknak feltűnni.

Összegzés

Kártyafüggetlenül 79 ezer forintért lehet a miánk, ami sokkal megnyerőbb mint az E7 119 ezer forintos ára, így a Galaxy E5 jobb választás lehet mindenkinek, aki le tud mondani a plusz 0,5 collal nagyobb kijelzőről és a nagyobb felbontású kameráról. A Samsung új készüléke jól sikerült, korrekt árazással, de az LTE kapcsolatot manapság már nagy hiányosság.

A tesztkészüléket a PartNeroGSM biztosította, köszönjük.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Samsung Galaxy E5

  Megjelenés éve: 2015
  Pro:  
  - Ár
  - Kijelző
 
  Kontra:  
  - Gyengébb kamera
 
  Méretek:  
  • kijelző mérete: 5"
  • kijelző felbontása: 720 x 1280 pixel"
  • kijelző típusa: Super AMOLED"
  • eszköz mérete: 141.6 x 70.2 x 7.3 mm
  • tömeg: 120 gramm
 
  Hardver:  
  • processzor: Qualcomm MSM8916 Snapdragon 410
  • memória: 1512 MB
  • háttértár: 16 GB
  • bővíthetőség:  
  • kártya típusa: microSDHC
  • portok: microUSB, 3,5 mm jack
 
  Multimédia:  
  • kamera felbontás: 8 megapixel
  • video chat:  
  • video felbontás: 1080p
  • FM rádió:  
  • 3D:  
 
  Hálózati adatok:  
  • mobil: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900, HSDPA 850 / 900 / 1900 / 2100, LTE2100 (B1), LTE850 (B5), LTE1700/2100 (B4), LTE1800 (B3), LTE2600 (B7), LTE900 (B8), LTE800 (B20)
  • WiFi: Wi-Fi 802.11 b/g/n
  • Bluetooth: Bluetooth 4.0
  • GPS: A-GPS GLONASS
  • NFC:  
 
  Szoftverek:  
  • op. rendszer: Android 4.4.4 KitKat
  • spec. szoftverek: -
 
  Akkumulátor:  
  • gyári adatok: 2400 mAh
  • tapasztalat: 1-1,5 nap
 

ÖSSZEHASONLÍTÁS

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés