Connect with us

Hirdetés

technokrata

Teszt: THL 4000 – a maratonista

Kütyük

Teszt: THL 4000 – a maratonista

Hogy sikeresek a kínai telefonok, az nem kétséges manapság. De hogy miért sikeresek, arról megoszlik a vélemény. Szerintem azért, mert mindig gyorsan válaszolnak az igényekre. A THL 4000 egy jó nagy lyukat töm be azáltal, hogy már-már indokolatlanul nagy akkumulátorral érkezik…

Hol vannak már azok a régi szép idők, amikor egy telefontól az egy hét készenlét sem volt szokatlan. Amikor a hétvégén velünk együtt töltődött a telefonunk, aztán a következő hétvégéig rá se kellett gondolnunk. Persze csak csínján bánjunk a nosztalgiával, mert a hátunk közepére sem kívánjuk a régi bunkófonokat, amelyekkel a telefonáláson és az SMS írásán kívül semmi mást nem tudtunk csinálni! De ha már így belementünk a végletekbe, azt is érdemes megjegyezni itt, hogy teljesen jogosan van kiakadva a legtöbbünk azon, ha egy-egy okostelefon még egy napot – helyesebben egy ébrenléti ciklust – sem képes egy töltéssel végigcsinálni. A jó hír, hogy a WayteQ behozott az országba most egy olyan készüléket – tesztünk tárgyát – amely okostelefon és mégis 3-4 napig megy egy töltéssel.

DSC09370_resize

Én magam már régen rászoktam arra, hogy amikor pihenek, pihen velem a telefon is. Azaz az éjjeliszekrényemen van egy dokkoló (korábban itt volt a töltő is) és amikor lefekszem aludni, egy már megszokott mozdulattal megy bele a telefon és együtt töltődünk éjjelente. De mi van akkor, ha nem otthon alszom? Mi van akkor, ha bejön valami olyan munka, ami miatt a megszokottnál többet kell nyúzni a telefont és az mondjuk délután 4 körül lemerül? Én hordozok magammal egy külső akkumulátort ezekre az esetekre, de mindenképpen vicces, hogy 2015-ben ilyen pitiáner dolgokkal kelljen az embernek foglalkozni ahelyett, hogy boldogan élne a technikával. Hoppá, ez meg pont a THL jelmondata, hiszen a 3 betűs rövidítés a Technology Happy Life szavakból áll össze. Na, a THL 4000-essel 40.000,- forint alatt lehetünk boldogok.

DSC09374_resize

Ha tesztelésbe kezdek, tudatosan nem olvasok utána a tesztkészüléknek. Egyrészt nem akarom, hogy mások véleménye befolyásoljon, másrészt semmi sem izgalmasabb annál, mint amikor az ember az ismeretlent felfedezheti. Így amikor a WayteQ-től megkaptam a négy dobozkát bennük a tesztkészülékekkel, véletlenszerűen választottam ki, milyen sorrendben ismerkedem meg velük. A THL T6 Pro-ról írt tesztemet pár hete olvashatta a kedves olvasó, ide kattintva pótolhatja, aki netán lemaradt. Aztán a WayteQ xTAB 8X Quad szédítette az agyamat pár napig, róla is megjelent már a tesztünk, az pedig az alábbi linkre kattintva olvasható. Szépen lassan, megfontoltan jutottam el odáig, hogy végre kezembe kaphattam ezt a maratonistát, de van még egy dobozka hátra, amire megint csak nagyon kíváncsi vagyok. De most maradjunk a THL 4000-esnél, hiszen ennél is volt egy-két ámulatban részem!

DSC09375_resize

Megint megígérem, hogy semmitmondó számokkal nem bombázom az olvasót, mert aki a gyári specifikációra kíváncsi, az a forgalmazó honlapján megtalál mindent, ide kattintva. Úgyhogy engedje meg nekem az olvasó, hogy megint kiemeljek néhány lényeges számot a nagy halmazból, amikhez persze megint fűzök magyarázatot! Az első döbbenet akkor ért el, amikor mit sem sejtve kinyitottam a készülék dobozát, hogy az akkumulátort behelyezzem és bekapcsoljam a masinát. A nagy “D” betű kiült az arcomra, mert egy akkora telepet találtam a dobozban, mint a paksi atomerőmű négyes blokkja.

DSC09394_resize

Remegő ujjakkal, türelmetlenül csomagoltam ki a nejlonzacskóból az akkumulátort és széles vigyorra húzódott a szám, amikor megláttam rajta a 4000 mAh feliratot. Viszonyítási alapnak a manapság a boltokban kapható készülékekben 2500-2800 mAh-s akkumulátorokkal találkozhatunk és ha az akkumulátor kapacitása fölé megy 3000 mAh-nak, akkor szinte biztos, hogy egy bazinagy készüléket szolgál ki. Az pedig, hogy egy 4,7 colos telefonba tesznek egy ekkora erőművet, teljesen elképesztő.

DSC09390_resize

Így aztán nagyon kíváncsi voltam arra, mit lehet egy ekkora akkumulátorral kezdeni. A várakozásaimnak megfelelően egyszerűen nem akart a készülék lemerülni. Eltelt egy nap, éjszaka, még mindig 75%-on volt. Aztán a második nap és éjszaka, de még mindig 45%-ot mutatott a töltöttségjelző ikon. Aztán a harmadik nap estéjén kezdett el csipogni nekem, de nem kegyelmeztem neki, így végül a negyedik napon, 11 órakor adta meg magát végleg. Mindezt úgy, hogy dupla SIM-mel és teljesen átlagos használat mellett vizsgáltam.

DSC09392_resize

Azaz aki nem nyúzza agyon, annak garantált erős 3 nap éjszakákkal együtt. És itt bújt belém a kisördög, hiszen ha valami ennyire jó akkuidőben, az szinte kínálja magát sorozatnézésre. Még szerencse, hogy van némi sorozatfüggőségem és mostanság az “Így jártam anyátokkal”-t nézem. Na, ebből sikerült majdnem 2 évadot megnéznem, azaz pontosan 43 darab 20 perces részt a 48-ból. Hihetetlen, de ez összesen majdnem 15 óra. Igaz, a szemem jojózott a végére…

DSC09373_resize

Összegezve tehát az akkuidő tényleg nagyon király és ha nem is fogunk vele filmmaratonokat rendezni, tökéletesen alkalmas arra, hogy az unalmas óráinkat elüssük annak a veszélye nélkül, hogy emiatt lemerül és telefon nélkül maradunk. Így a most következő kompromisszumokat ennek fényében tekintsük. Mert vannak kompromisszumok. A számomra legfájdalmasabb ezek között, hogy talán pont a nagy akksi miatt a telefon majdnem 20 deka (192 gramm) és ehhez 11,2 milliméter vastag.

DSC09384_resizeÉs ez az utóbbi szám fáj a legjobban, mert emiatt ez bizony nem egy elegáns paripa, hanem egy igazi strapakanca. A saját telefonomnál majdnem kétszer vastagabb a 192 gramm pedig annyi, hogy egy vitás kocsmai helyzetnél nyugodtan használhatjuk fegyverként is. A viccet félretéve, aki emellett a telefon mellett dönt egyéb számos jó tulajdonsága miatt, ezzel a mérettartománnyal békéljen meg!

DSC09377_resize

Ha már jó tulajdonságok, a második – van akinek az első – legfontosabb tulajdonsága az ára. Ugyanis a mai napon az árukeresőkben azt látjuk, hogy még egyik-másik extrém módon digitális üzletbe besétálva, a polcról leemelhetjük minden utánajárás nélkül 39.990,- forintért. Ha utánakeresgélünk és hajlandóak vagyunk érte elmenni ügyes kis boltokba, akkor a mai napon megrendelve 38.890,- forint a legolcsóbb ár, amiért a miénk lehet. Mi jár ebben az árban? Nos a dupla SIM-es telefonon és a szokásos tartozékokon (töltőn, kábelen és headseten) túl egy hátlapra pattintható védőtok és egy képernyővédő fólia is lapul a dobozban.

DSC09393_resize

Ezt a kettőt külön megvásárolva ki kellene adjunk minimum 3000-4000 forintot, ha nem kapnánk ingyen, így ha ezeket levonjuk, akkor azt látjuk, hogy 35.000,- forintért kapunk egy használható készüléket, igazi és megbízható magyarországi szervizháttérrel. Mert a WayteQ áll teljes fegyverzetben a készülék mögött és ez megnyugtató.

DSC09396_resize

Ezen jó tulajdonságok fényében az embernek nem annyira keserű a szájíze, amikor egy átlagosan teljesítő hardvert kap, ami nem rossz, de nem is kiemelkedő. A különböző teszteken a középmezőny alján teljesít, azaz nem kell vele brutál játékokat játszani, ami a belé szerelt MTK 6582M csipszett fényében nem is csoda. Ez a csipszett 2013-as, azaz lassan kétéves fejlesztés. Nem csúcstechnológia hát, de ennek is van jó oldala. Ugyanis vagy 40 különböző okostelefonba tolták bele a kínaiak eddig, ezek között van ismertebb is (mint például a ZTE), de főleg feltörekvő márkák, gazdaságos telefonjaiban teljesít ez a SOC szolgálatot. Ennek ellenére azért 4.0 Bluetooth, a/b/g/n-es wifi és egy tűrhető GPS is társul hozzá. Lemondani nem kell tehát semmiről, csak elfogadni, hogy néha kicsit tétovázik.

IMG_20150417_223746_resize

Multimédia terén is vannak kompromisszumok, de ezeket is lehet jó oldalról nézni. Nem próbálnak minket átverni sokgigapixeles kamerával, hanem ráírják becsülettel, hogy a hátlapi csak 5 mpix, az előlapi meg csak 2 mpix. A készített fotókkal amúgy nagy baj nincs, átlagosak. Persze nem ezzel a telefonnal fogunk fotóskarriert csinálni, de ha már a zsebünkben van, lehet használni, ráadásul tud GPS poziciót tenni a fotó mellé és a HDR funkcióval (ugyanarról a témáról több exponálással) még néha meglepően jó fotók is készíthetőek. Van villanófény is, így a sötétben nagyjából másfél méteres távolságig nem vagyunk teljesen meglőve és a videó fullHD-s, ami megint csak jó dolog.

DSC09388_resize

A képernyő betekintési szögeivel van némi baj, de középről nézve elég jó színeket ad és elég jó a fényereje is. A készülék hangja nem rossz, egy bluetooth fülessel kiegészítve egész jó élményt nyújt, bár a gyári füles inkább csak dobozba pakolt kiegészítő, mint használható. A bajnok akkuidőt hozzátéve azt kell tehát végkövetkeztetésnek leszögezni, hogy nagyon sok unalmas órától menthet meg minket ez a telefon ott is, ahol semmilyen áramforrás nincs.

DSC09381_resize

Kiknek és mire ajánlanám tehát ezt a telefont? Főleg azoknak, akiknek a legfontosabb jellemző a hosszú üzemidő. Azoknak, akik emiatt bevállalják a közepes hardvert is. Azoknak, akik nem szeretnek az akkumulátor miatt aggódni, de ezért nem bánják azt sem hogy a telefon vastag és nehéz. És végül azoknak, akik nem a százezres árkategóriában keresgélnek, de az olcsóbb ár mellett is szeretnének biztonságos terméktámogatást. A készüléket a WayteQ Europe Kft. adta tesztelésre, köszönjük!



Szólj hozzá!

További Kütyük

THL 4000

  Megjelenés éve: 2015
  Pro:  
  - Olcsó, óriási akkumulátor, sok tartozék
 
  Kontra:  
  - Nagy tömeg, közepes hardver, gyenge kamera
 
  Méretek:  
  • kijelző mérete: 4,7"
  • kijelző felbontása: 960 x 540 pixel qHD"
  • kijelző típusa: multi-touch, kapacitív IPS"
  • eszköz mérete: 140 x 68 x 11,2 mm
  • tömeg: 185 gramm
 
  Hardver:  
  • processzor: MTK 6582M Quad-Core 1,3 GHz Cortex-A7
  • memória: 1024 MB
  • háttértár: 6 GB
  • bővíthetőség:  
  • kártya típusa: microSDHC 32 GB-ig
  • portok: microUSB
 
  Multimédia:  
  • kamera felbontás: 5 mpix
  • video chat:  
  • video felbontás: fullHD
  • FM rádió:  
  • 3D:  
 
  Hálózati adatok:  
  • mobil: quadband
  • WiFi: 802.11 a/b/g/n, WiFi hotspot, WiFi Display, Miracast
  • Bluetooth: 4.0
  • GPS: A-GPS
  • NFC:  
 
  Szoftverek:  
  • op. rendszer: Android 4.4 KitKat
  • spec. szoftverek: n/a
 
  Akkumulátor:  
  • gyári adatok: 4000 mAh
  • tapasztalat: 3 nap
 
Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés