Connect with us

Hirdetés

technokrata

3G, 4G, LTE? Itt az idő, hogy megtanuld mit is jelentenek ezek

okostelefon

Kütyük

3G, 4G, LTE? Itt az idő, hogy megtanuld mit is jelentenek ezek

3G, 4G, LTE, 3GPP, ITU – mit is jelentenek ezek a technológiák a mobilozók számára? Régóta halljuk a példátlan sebességről, állandó internetelérésről és egyszerű hozzáférésről szóló ígéreteket, amelyek végre valóban megvalósulhatnak!

A mobilipar jelenlegi helyzete

A következő generációs rendszerek kiépítésével a mobilhasználók egyre inkább átállnak a 3G rendszerekről a 4G-re. A 4G LTE technológia sokkal gyorsabb, és manapság már milliók használják. Az LTE Advanced technológia erre alapozva sokkal tökéletesebb felhasználói élményt nyújt a multimédiás alkalmazások, a valós idejű játékok és számos egyéb alkalmazás tekintetében.

Mit takar az LTE Advanced technológia?

Az LTE Advanced egy következő generációs mobiltechnológia, melyet a 3GPP szabványosító szervezet (Third Generation Partnership Project) az LTE technológia továbbfejlesztéseként hozott létre. A jelenlegi LTE hálózatok, melyeket 2009-ben vezettek be, több szempontból is jóval fejlettebbek a 3G technológiánál, például adatátviteli sebesség tekintetében. Az LTE Advanced a 4G hálózatok egy következő evolúciós lépését jelenti.

okostelefon

Az LTE Advanced technológia számos jelentős újítást kínál az LTE-hez képest. Elsősorban az adatátviteli sebesség nőtt, ami a jelenlegi LTE technológiának akár a tízszerese is lehet. Az eszközök és az adótornyok közötti kapcsolat is sokkal zökkenőmentesebb, aminek következtében a toronytól való távolság sem befolyásolja a lefedettséget. Az LTE Advanced ezenkívül képes nagyobb mennyiségű adatot kezelni szűkebb frekvenciatartományban. Összességében az LTE Advanced technológia nagyobb hálózati kapacitást, stabilabb kapcsolatot és gyorsabb, illetve olcsóbb adatátvitelt nyújt a felhasználók számára.

Az LTE-Advanced technológia újdonságai:

Carrier Aggregation/vivő aggregáció: A mobilhálózatok sok esetben töredezett, a teljes frekvenciatartomány különböző részein található frekvenciákat használnak. Ez korábban jól működött, de ahhoz, hogy a korszerű LTE hálózatok még gyorsabbak legyenek, nagyobb, egybefüggő frekvencia blokkokra van szükség. Minél szélesebb a frekvencia sáv, annál magasabb adatátviteli sebesség érhető el. Az LTE Advanced technológia képes ezt a magasabb adatátviteli sebességet és kapacitást azáltal képes biztosítani, hogy kisebb frekvenciatartományokat összeköt egyetlen egésszé. Ebből az is következik, hogy az LTE Advanced technológia a jelenlegi LTE technológiánál sokkal gyorsabb.

Multiple Input Multiple Output (MIMO): Az LTE Advanced technológia lehetővé teszi, hogy az eszközök kétszer annyi antennát használjanak,  (mind a mobileszköz, mind az adótorony esetében), nagyobb adatátviteli sebességet érve el ezzel. Emellett így egyszerre több felhasználó veheti igénybe az adott frekvencia tartományt. A MIMO egyúttal anélkül növeli mindkét irányba a kapacitást (uplink, downlink), hogy emelkedne az energiafogyasztás.

Önszabályozás és hibaelhárítás: Ha a rendszer meghibásodik vagy megnő az adatmennyiség, az LTE Advanced hálózat automatikusan igazodik az elérhető hálózati erőforrásokhoz.

Összehangolt multipontok: Lehetővé válik, hogy az eszközök párhuzamosan több adótoronyhoz kapcsolódhassanak, illetve adatokat vigyenek át: ez hozzájárul az erősebb jelekhez és a gyorsabb adatátvitelhez. Korábban a mobileszközök egyszerre csak egy toronyhoz tudtak kapcsolódni, így ha csak egy torony volt a közelben, akadozó és lassabb volt az adatátvitel.

Az LTE Advanced technológia jelentősége

A mobilozók – akiknek a száma egyre nő – mind több nagy adatátviteli sebességet igénylő szolgáltatást, pl. videó streaming alkalmazásokat használnak. A jövőben új és futurisztikus szolgáltatások is megjelenhetnek a piacon: ilyenek lehetnek például a tele-medicina, virtuális valóság, távoli jelenlét  és egyéb jövőbemutató megoldások. Az LTE Advanced technológia anélkül szolgálja ki az ügyfelek adatigényeit a jelenleg rendelkezésre álló spektrum kapacitás mellett, hogy a mobilszolgáltatóknak új hálózati infrastruktúrát kellene kiépíteniük.

Az Intel szerepe a következő generációs mobil számítástechnikában

Az Intel számos megoldást kínál mobileszközökre, valamint ehhez kapcsolódó technológiákra. Az Intel legfrissebb LTE Advanced technológiát kínáló modemje, az Intel® XMM™ 726x (XMM™ 7260 és XMM™ 7262), 40 MHz-es vivő aggregációt – ami a hagyományos LTE sávszélességének duplája –, illetve 300 Mbps elméleti letöltési sebességet kínál.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés