Connect with us

Hirdetés

technokrata

Hamarosan eltűnnek a SIM kártyák

Kütyük

Hamarosan eltűnnek a SIM kártyák

Az új iPAd Air 2 olyan technológiával rendelkezik, mellyel nincs szükségünk SIM kártyára egy szolgáltató eléréséhez.

Egy talán jelentéktelennek tűnő mondatra lettünk figyelmesek az új iPad Air 2 leírásában, melyre az Appleblog hívta fel a figyelmünket: “In addition, the cellular model lets you choose from a variety of carriers and flexible short-term plans. So you can make fast connections, even when you’re on the go.”

Ez azt jelenti, hogy nincs is szükségünk műanyag SIM kártyákra, és a szolgáltatóváltás pár másodperc alatt megtörténhet. A készülékben egy beágyazott chip felülírható információkat tartalmaz a szolgáltatókról, így képes helyettesíteni a megszokott chipet.

Az Apple idestova négy évvel ezelőtt kezdte el a technológia fejlesztését az egyik legnagyobb SIM-gyártóval, a Gemaltóval közösen, a megoldás lényegében egy beágyazott chip, ami egy újraírható flash-memóriával párosul, illetve az egész rendszer kiegészül egy nem írható ROM-területtel is. A ROM tartalmaz minden olyan információt, ami a készülékkel, az azonosítóval és a biztonsággal kapcsolatos, kivéve azokat, amik szolgáltatóspecifikusak, ezek a flashmemóriába kerülnek.

Az azonosítási folyamatok továbbra is változatlanok, de a SIM kártyára már nincs szükségünk. Ez azt jelenti, ha nem írtunk alá hűségnyilatkozatot semmilyen szolgáltatóval, pillanatok alatt válthatunk, ha egy másik ajánlatot kedvezőbbnek tartunk, hiszen többé nem aggaszthat minket a SIM kártyacserével járó problémák.

Mindez sajnos nálunk még nem elérhető – milyen meglepő – de az amerikai Sprint, T-Mobile, AT&T és az angol EE szolgáltatók már támogatják ezt a technológiát.

Annál is inkább, mivel az Apple tervei szerint a szoftveres SIM ott lesz a következő generációs iPhone-okban is, ami azt jelenti, hogy már pár éves távlatban több tízmillió olyan eszköz kerülhet forgalomba, ami támogatja ezt a technológiát. Azt egyelőre nem tudni, hogy a versenytárs készülékgyártók számára a soft SIM technológia elérhető lesz-e és ha igen, milyen formában.

Az Apple iparági befolyását ezzel együtt jól jelzi, hogy a cég korábban sikeresen nyomta le a teljes mobilszakma torkán a SIM-ek két új generációját is, a microSIM-eket és a nanoSIM-eket, igaz, ezek csak formátumukban különböztek a korábban használt plasztikoktól, a technológiai alap továbbra is az a több évtizedes rendszer volt, amit a GSM-szabványban lefektettek.

Forrás: Appleblog és www.hwsw.hu



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés