Connect with us

Hirdetés

technokrata

Rohamosan terjednek a rosszindulatú szoftverek

Kütyük

Rohamosan terjednek a rosszindulatú szoftverek

2014 második negyedévében 15 millió fajta új rosszindulatú szoftver jelent meg. Ebben a periódusban a fertőzöttségi szint világszerte elérte a 36,8%-ot.

A Panda Security frissen publikált elemzése a második negyedév számítógépes vírusait, férgeit, kémprogramjait és egyéb káros programok terjedését és változását értékelte. Ebben a periódusban összesen 15 millió új mintát találtak, ami azt jelenti, hogy naponta átlagosan 160.000 fajta rosszindulatú szoftver jelent meg. A három hónap alatt támadás érte az eBay-t, a Spotify-t és például a Domino’s Pizza hálózatát is.

Az ún. malware-ek, tehát rosszindulatú szoftverek legtöbbje (62,8%) trójai program (melyek jellemzője, hogy egyfajta hátsó kaput telepítenek, ami a fertőzés után biztosítja a hozzáférést a célszámítógéphez). Az arányuk a teljes mintán az első negyedévhez képest érdemben csökkent, ami nem jelenti azt, hogy kevesebb lett volna a számuk, sokkal inkább azt, hogy egyre több az ún. nemkívánatos alkalmazás (PUP), melyek egyre nagyobb arányban felelősek a fertőzésekért. A leggyakrabban előforduló kártevők között a trójaiakat 7%-kal követik a kémprogramok, illetve a hagyományos vírusok (2,6%) és a férgek (2,6%). Ebben a negyedévben az új trójaiak aránya 58% volt, a friss férgeké pedig közel 20%.

A legtöbb fertőzött eszközt Kínában tárták fel, itt gyakorlatilag minden második számítógépen fut kártevő program. Kínát Peru, valamint Törökország követik a listán. A legkevesebb fertőzött gép Európában található, itt a svéd, norvég és német eszközök a legbiztonságosabbak. A vizsgált periódusban a Panda Security szerint rohamosan megnőtt az okostelefonok elleni támadások száma is, melyek most már nem csak az Android alapú eszközöket érintik, hanem azokat is, melyeken iOS fut.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés