Connect with us

Hirdetés

technokrata

Teszt: Samsung Galaxy S5 mini – Nem akar nagyobb lenni

Kütyük

Teszt: Samsung Galaxy S5 mini – Nem akar nagyobb lenni

A Samsung a Galaxy S5 után a kisebb verzióját is bemutatta, amit kár lett volna kihagyni.

A Samsung még az S III-nál vezette be az aktuális csúcsmodell kicsinyített változatát, így aztán az S5 megjelenésekor csak idő kérdése volt, mikor jön a mini verzió. Az elődjéhez hasonlóan annyit már most elárulhatok, hogy vinni fogják, mint a cukrot, mivel az S4 mini után ez az a készülék, ami igazán jól használható a mindennapokban.

Csomagolás

Mostanában a tesztkészülékekhez csak a minimálisan szükséges tartozékok érkeznek meg, leginkább egy töltő, de az S5 mini esetében tudható, hogy a csomagolásban egy adatkábel és egy sztereó füles is helyet kap. A doboz ezúttal is famintázatot kapott, vagyis követi a már kitaposott ösvényt.

Külső

Külsejét tekintve gyakorlatilag nem történt változás, inkább csak arányosan összement széltében és hosszában. Ezzel pont olyan méretet öltött, mely legtöbbünknek kényelmes használat és hordozás közben egyaránt. Az előlapon alul a három androidos gomb (alkalmazásváltó, home, vissza) található, felül pedig a Samsung felirat, beszédhangszóró, előlapi kamera, fény- és közelségmérő szenzor, valamint egy LED értesítőfény osztozik a helyen. Középen egy 4,5 hüvelykes, 720 x 1280 pixeles felbontású Super AMOLED kijelző terül el. Ahogy megszokhattuk, a kijelző kiváló színekkel, 180 fokos betekintési szöggel operál, a napfényben való olvashatóság is rendben van.

A Galaxy S5 mini oldalán egy ezüstözött keret fut körbe, ez is pont olyan, mint a nagyobb testvérnél. Jobb oldalon a bekapcsoló gombot találjuk, alul a microUSB csatlakozót (ami ezúttal csak 2.0-s és nincs fedele) és a mikrofont. Baloldalt egy hangerőszabályzó gombpáros látható, felül pedig az infravörös port, másodlagos mikrofon, valamint a 3,5 mm-es jack csatlakozó van.

Hátul ugyanolyan elrendezés van, mint a csúcsmobilnál, vagyis alul a hangszórót, felül pedig a márkajelzés, pulzusmérő és LED segédfény, illetve a főkamera társaságát láthatjuk. A hátlap leszedhető, és alatta kiszedhető a 2100 mAh-s akkumulátor. Üzemidőt tekintve ennyi energia körülbelül 2 napra elég, közepesnél azért szolidabb használattal. Megmaradt az IP67-es minősítés is, tehát egy vízbeesés miatt nem kell agódnunk, hogy tönkremegy (feltéve, hogy jól van rátéve a hátlap. Ami érdekes, hogy a microUSB csatlakozót nem védi külön ajtó, ennek belülről oldották meg a szigetelését.

Hardver/ Sebesség

A burkolat belsejében egy Exynos Quad 3470-es chipset lapul, melyben négy darab, 1,4 GHz-en dolgozó processzor található. A grafikai megjelenítésért egy Mali-400MP4 felel, belső memóriából 16 GB-ot, míg operatív memóriából 1,5 GB-ot kapunk.. Az előbbi 64 GB-ig bővíthető microSD kártya segítségével.

A rendszer sebessége teljesen meggyőző, teljesen akadásmentes a 4.4.2-es Android szoftver. Minden azonnal, gyorsan történik, szépen animálva, ahogy azt kell. Az AnTuTu benchmark program szerint is remek teljesítményt ért el, szóval komolyabb játékok futtatásakor sem feltételezem, hogy gondba ütköznénk.

Ma már egy komolyabb készüléknél alap elvárás az extra szoftverek jelenléte, így itt is van többek között S Voice, S Health, Stúdió, Smart Remote, Dropbox, a Google sok alkalmazásáról már nem is beszélve. Funkcionalitásokat nézve az S5 mini nem esett át csonkításon, szoftveresen szinte mindent tud, amit a nagyobb verzió, és megmaradt az ujjlenyomat olvasó is.

Multimédia

A hátlapi kamerán már észlelhető a „spórolás”, hiszen a felbontás megfeleződött, de senki ne aggódjon, a 8 megapixel se gagyi. Szoftveres oldalról szinte minden megmaradt, bár a 0,3 másodperces autofókuszról le kell mondanunk. Nem kell viszont a képminőségről, mivel a képek élesek, nem mosottak, szépek a színek és sötétben is képes használható képeket készíteni, köszönhetően az erős vakunak.

 

A finomhangolási lehetőségek gazdagok, akad ISO állítástól kezdve a HDR módon át minden finomság, de ha automatán ilyen eredményeket érünk el, már sokan nem fognak a beállításokban turkálni. Videózni 1080p felbontásban képes, 30 képkocka/másodperccel, itt a 4K-ról kell lemondanunk, de azt hiszem, ez fog a legkevésbé fájni.

Multimédiás képességek terén a Samsung készülékei általában nem mondanak csődöt. Ez most sem történt meg, a gyártó saját lejátszójában találunk a hangszínszabályzó mellett többek között ismétlőmódot és albumborító megjelenítést is találunk. A hangzási élmény remek, fülhallgatón nagyon kellemes, a külső hangszóró viszont valamivel halkabb lett a nagy tesóhoz képest.

Az FM-rádió itt is működésre bírható, persze csak a headset csatlakoztatása után. A készülék adatkommunikációs képességei majdnem a plafont veri, kapunk WiFi-t (a/b/g/n), Bluetooth 4.0-t, GPS-t, infravörös portot és NFC-t is. Az LTE modul kiépítése nem volt kérdéses, az kötelező volt 2014 vége felé haladva.

Összegzés

Mint az a cikkből is kiderül, számomra nagyon tetszett a készülék. Kártyafüggetlenül a teszt írásakor 118 ezer forintos áron kapható, ami ilyen tudáshoz mérve még akár reálisnak is mondható. A jó kamera, üzemidő, hardver és szoftver, illetve a vízállóság komoly ütőkártya lehet manapság. Ezek után annyit mondhatok, hogy számomra ennél ideálisabb készüléket még nem találtam és ezzel lehet sokan mások is így lesznek.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Samsung Galaxy S5 mini

  Megjelenés éve: 2014
  Pro:  
  - Kamera
  - Hardver
  - IP67
 
  Kontra:  
  - Fém keret hiánya
 
  Méretek:  
  • kijelző mérete: 4,5"
  • kijelző felbontása: 720 x 1280 pixel"
  • kijelző típusa: Super AMOLED"
  • eszköz mérete: 131.1 x 64.8 x 9.1 mm
  • tömeg: 120 gramm
 
  Hardver:  
  • processzor: Exynos 3 Quad 3470
  • memória: 1536 MB
  • háttértár: 16 GB
  • bővíthetőség:  
  • kártya típusa: microSDHC
  • portok: microUSB, 3,5 mm jack
 
  Multimédia:  
  • kamera felbontás: 8 megapixel
  • video chat:  
  • video felbontás: 1080p
  • FM rádió:  
  • 3D:  
 
  Hálózati adatok:  
  • mobil: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900, HSDPA 850 / 900 / 1900 / 2100, LTE 800 / 850 / 900 / 1800 / 2100 / 2600
  • WiFi: Wi-Fi 802.11 b/g/n
  • Bluetooth: Bluetooth 4.0
  • GPS: A-GPS GLONASS
  • NFC:  
 
  Szoftverek:  
  • op. rendszer: Android 4.4.2 KitKat
  • spec. szoftverek: -
 
  Akkumulátor:  
  • gyári adatok: 2100 mAh
  • tapasztalat: 2 nap
 

ÖSSZEHASONLÍTÁS

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés