Connect with us

Hirdetés

technokrata

Teszt: BluePanther Android – a következő generáció

Kütyük

Teszt: BluePanther Android – a következő generáció

Pörgünk. Hiába van nyár, hiába van uborkaszezon, olyan finomságot kaptunk a BluePanthertől, ami után megnyaljuk az összes ujjunkat. 4 mag, 2 SIM, IPS kijelző és maratoni üzemidő. Ez várja majd a szabadságról hazaérkezőket valamikor ősszel.

Vannak pillanatok, amikor mindennél jobban szeretem a hobbimat. Mármint a kütyüket. Ilyen pillanat az is, amikor kaphatok egy ilyen ügyes okostelefont, amely esetünkben (F)DFD, azaz (Fehér) Dolog Fehér Dobozban. Korai szakaszában adták ugyanis oda nyomkodásra, de már így is megszédít. Végre jó a kamera, tökéletes a kijelző, erős a proci, erős a grafikus segédproci és gördülékenyen fut minden. Itt az ideje elgondolkodnom, hogy kell-e nekem kétszázezerért egy agyonreklámozott valami, vagy inkább egy ilyen mellett döntsek ezen összeg töredékéért. Tényleg ideje elgondolkodni másnak is!

DSC08211_resize

Szeretem a jóáras dolgokat. Amikor a pénzünkért sokat kapunk. Ez eleve jellemző a BluePanther termékekre és nem tudom, mennyibe fog kerülni majd ez a telefon, de én egy 80-ast simán adnék érte. Miért is? Azért, mert végre úgy dupla SIM-es, hogy egyéb téren sem teljesít alul. Nézzük, miért is kell figyelni a polcokra kerülését!

DSC08221_resize

Fontos az első benyomás, hiszen a telefon a mindennapi életünk része. Meg kell vele jelennünk, vállalnunk kell. Örömmel jelentem, hogy vállalható. Mi több, szerintem szép. A design a HTC termékeire hajaz, de a gombok sorrendje samsungos. Az előlap fekete, de az előlap alján megjelenik egy vékony fehér csík, amelynek csak esztétikai szerepe van. Ez a fehér szín fényes és egyenletes felületeket alkot az oldal- és a hátlapokon is, tapintása inkább az elefántcsontra vagy a márványra hasonlít. Pedig műanyag. Kicsit sajnálom, hogy néhány krómozott elemmel megtörték ezt az eleganciát, de még így is szép ez a készülék. Ha megvillantjuk, nagyjából 150 ezresre tippelne az, aki ismeri a telefonokat, de nem ismeri ezt a modellt. Megjelenését tekintve tehát felső kategóriás a készülék.

DSC08226_resize

Bekapcsolva a képernyő minősége azonnal feltűnik. Nem szoktunk ilyen képernyőket látni kínai csodákban, de ebbe belekerült az IPS technológia. Ennek eredménye, hogy oldalról is jól látszik, napfényben is használható és a színek is élénkek, bár én egy kicsit telítettebbekhez vagyok szokva. A képernyő felbontása a kisebbik HD, azaz 720×1280, ami a 16:9 képarányú szabványnak felel meg. Ezen az 5 colos méreten ez ~294 PPI-s felbontást jelent, ami nagyon magas. A rendszert is hozzáhangolták, meg sem kottyan neki ezt a képernyőt mozgatni.

Screenshot_2013-08-14-01-06-07

Az MT6589-es proci vinné a fullHD képernyőt is. 28 nanométeres technológiáról van szó, vadiúj, 2013-as fejlesztés. Egyelőre főleg névtelenebb gyártóknál leljük meg, bár az Acer  – pletykák szerint – például ezt alkalmazza majd a szeptemberben várható újabb Liquid telefonjában, ott felhúzzák 1500 MHz-re. Mert bírja azt is. A tesztünk tárgyát képező készülékben 1200 MHz-en ketyeg, többnyire unatkozik. Ennek a túlbiztosításnak köszönhető talán, hogy ha kicsit megtornáztatjuk, abba sem fárad bele. A teszt alatt gyanúját sem észleltem az akadásnak és az ilyesmit én kifejezetten értékelem. Teljesen kikapcsolt állapotból például 4 másodperc alatt éled fel a rendszer, ez kifejezetten impozáns.

DSC08235_resize

Közönséges SIM kell bele, ebből viszont kettő is belefér. Aki tehát ki akarja játszani egyes szolgáltatók azon őrült törekvését, miszerint a vevő a telefonnal telefonáljon és a tablettel netezzen – és ezért nem adnak beszédes csomaghoz normális áron mobilinternetet – annak itt a lehetőség! Egy beszédes SIM az egyik nyílásba, egy adatforgalmas a másikba és GO! Egyébként nem tudom, hogyan is gondolhatja bármely mobilszolgáltató azt, hogy egy ilyen hülyeséget – gondolok itt a havi 500 MB adatforgalomra okostelefonhoz, ami nevetséges – majd lenyomhat a torkunkon? A piac nem így működik ám! Majd átmegyünk szépen másik szolgáltatóhoz és visszük az egész családunkat, cégünket. Vagy veszünk egy ilyen telefont és például havi 500 HUF-ért teszünk bele 2 GiB-os mobilnetet. Mert ilyen is van ám.

DSC08227_resize

Visszatérve a telefon telefonálási képességeihez, a két SIM kettős készenlétet tud, azaz mindkettő hívható, de ha ez egyiken beszélünk, a másik foglalt. Viszont menüből változtatható, melyik legyen az alapértelmezett és milyen funkcióra. Mindez nagyon kényelmes. A telefon négynormás, így a világon mindenhol használható. Adatforgalomra leggyorsabban HSDPA-n képes, de a wifije is erős. Aki tehát vele akarna netezni, az nem fog csalódni, hiszen gyengébb térerőnél is magabiztosan szipkázza az adatot a tornyokról. A két SIM előnye az is, hogy akár két szolgáltató netjét is használhatjuk. Akinek az élete az online tartalmakra van építve, az szeretni fogja, hogy ha nincs net az egyiken, átválthatunk a másikra. Igen extrém hely kell ahhoz, hogy ezzel a készülékkel ne találjunk megfelelő mobilinternetet.

DSC08223_resize

A kétlaki életet élők is szeretni fogják, mert lehet bele magyar és külföldi kártyát tenni egyszerre, így kilépve az országból egy kattintás csupán az olcsó internet. Nyaraláskor is jól jöhet ez, mert többnyire akkor járunk jól, ha az adott országban vásárolunk odavalósi internetet. A magyar szolgáltatók által ezrekért nyújtott napi pár kilobájt szintén vicces egy havi pár euróért kapható, több gigás helyi mobilnethez képest. Megvan tehát a létjogosultága a dupla SIM-nek, kérdés, ki hogyan él vele.

Screenshot_2013-08-14-00-52-27

A kínai telefonokban én magam a gyenge fényképezőgépeket és kamerákat szoktam utálni, itt ebben is van nagy előrelépés. Beltérben is lehet jó fotókat csinálni, mert van egy klafa villanó. A kültéri fotók is vállalhatóak és jó funkció a kétujjas zoom fotózás és persze videózás közben. Mert kérem megcsinálták a képernyő érintésével változtatható fókuszt is és ha már tapogatjuk a képernyőt, odatettek nekünk egy kétujjas csippentéssel elindítható zoomot is. Nagyon jól használható, szerethető funkció ez, bár videózás közben a ráközelítés szakadozik.

IMG_20130815_003736

Persze csodákat azért ne várjunk, de mindenképpen ez a messze legjobb kínai telefon a fényképezés tekintetében azok közül, amelyek valaha nálam jártak. Pedig volt ám néhány… A fényképezőgép funkcióit tekintve is rendben van, panorámázni, HDR-ezni is tud és normál üzemmódban is szép képeket csinál. Főként szabadban igaz ez, ahol még a változó fényviszonyokat és a felhős eget is lekezeli. Számos vele készült fotót töltöttem fel egy Picasa webalbumba, ide kattintva megtekinthetőek. Ezzel a telefonnal már fogunk fényképezni és fogjuk osztogatni is. A telefonba épített kamera pedig erre való.

IMG_20130815_012633

Bár nem szoktam nagyon adatokat írogatni, ennél a telefonnál – mivel hivatalos specifikációja nincs még – kénytelen leszek néhány számot kiemelni. A memória oldalán rózsás a helyzet, a rendszer betöltődése után 500 MB körül marad szabad futtatási memória (RAM), ezért nagyobb szoftverek és egyszerre futtatott ezer kisebb szoftver sem tudja zavarba hozni. A szoftverek telepítésére 700-750 MB a miénk, ez mindenre elég. Van belső tárhelyünk is, nettó 6 GB, ami külső, microSDHC kártyával, 32 GB-tal bővíthető. A memóriakezelés kompromisszummentes tehát. Szeretni fogjuk ezt.

DSC08213_resize

A multimédiás képességekről már szóltam pár jó szót, lássuk most részleteiben. A processzor kiválón alkalmas arra, hogy akár fullHD-s MKV filmeket nézzünk a telefonon. Ilyeneket persze nem vagy ritkán fogunk, de a DivX filmek nagy felbontásban is szépen elfutnak rajta. Aki szeret mozizni, az csak másol és nézheti is a sorozatait, mondjuk a vonaton. Meg fognak minket nézni, ha a saját, beépített hangszóróját használjuk erre a célra, mert ez üvölt. Eszetlenül hangos, fél hangerőn fogjuk többnyire használni.

Screenshot_2013-08-14-03-13-51

Kapunk egy 3,5 milliméteres csatlakozóval bíró headsetet is, ennek a minősége gyenge-közepes és a rajta elhelyezett felvevő gomb úgy kattog, hogy kutyát lehet vele idomítani. Mivel a csatlakozó szabványos, bármilyen fülest rádughatunk a telefonra, amely egyébként jól szól. Zenét hallgatni tehát tökéletes, az internetes tartalmak is jönnek szépen. Mindent összevetve tehát a multimédia az, ami legjobban meglepett ezen a telefonon. És mivel ez volt az utolsó dolog, ami még visszatartott a kínai telefonok vásárlásától, tényleg erősen gondolkodom, hogy nem kellene-e nekem egy ilyen inkább a méregdrága csúcstelefonok helyett.

DSC08231_resize

Kiknek és minek ajánlom ezt a telefont? Azoknak, akik 2 SIM egyidejű használatára vágynak úgy, hogy az ne menjen az Android-élmény kárára. Azoknak, akik nyomott áron akarnának egy készüléket a felső kategória aljáról. Akiknek nem fontos a márka, de fontos a kevés forintért kapható sok szolgáltatás. Akiknek fontos a multimédia mind a felhasználás, mind az előállított tartalmak tekintetében. Azoknak, akik biztos szervizháttérrel rendelkező készüléket akarnak, magyarországi garanciával.



Szólj hozzá!

További Kütyük

BluePanther Android

  Megjelenés éve: 2013
  Pro:  
  - Olcsó, igényes, minőségi, erős hardver
 
  Kontra:  
  - nincs
 
  Méretek:  
  • kijelző mérete: 5"
  • kijelző felbontása: 720x1280"
  • kijelző típusa: IPS"
  • eszköz mérete: 141 x 71 x 10 mm
  • tömeg: 163 gramm
 
  Hardver:  
  • processzor: MT6589,Quad-Core,1.2GHz
  • memória: 1024 MB
  • háttértár: 6 GB
  • bővíthetőség:  
  • kártya típusa: microSDHC
  • portok: USB
 
  Multimédia:  
  • kamera felbontás: 12 Mpix
  • video chat:  
  • video felbontás: HD
  • FM rádió:  
  • 3D:  
 
  Hálózati adatok:  
  • mobil: quadband
  • WiFi: b/g/n
  • Bluetooth: 2.0
  • GPS: A-GPS
  • NFC:  
 
  Szoftverek:  
  • op. rendszer: Android 4.2.1
  • spec. szoftverek: n/a
 
  Akkumulátor:  
  • gyári adatok: 2500 mAh
  • tapasztalat: 1,5 nap
 

ÖSSZEHASONLÍTÁS

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés