Connect with us

Hirdetés

technokrata

12 Windows-os Nokia telefon

Kütyük

12 Windows-os Nokia telefon

Már idén megjelenhetnének, de…

Februárban még optimista képet festett Stephen Elop, a Nokia vezérigazgatója a következő generációs finn okostelefonok megjelenésének idejéről. Elop akkori véleménye szerint még idén, október magasságában debütálhatnak a készülékek. Időközben azonban kiderült, hogy a Nokia mást tervez: habár valóban piacra léphetnének az első Windows-os Nokia telefonok még idén, a vállalat 2012-re halasztja ennek idejét.

A múlt hét végén kiszivárgott információk szerint tizenkét készülék megjelentetése szerepel a Nokia ütemtervében, melyek közül négy már most fejlesztési fázisban van. Sőt, egy Windows Phone 7-es készülék prototípus formában is létezik, ami akár őszre elé is érhetné a felhasználókat. Elérhetné, ha nem lennének komoly akadályok az útjában.

A Nokia X7-esre nagyon hasonlító prototípusban Qualcomm Snapdragon processzor dolgozik. A 800×480 pixeles felbontású LCD-t és 8 megapixeles kamerát tartalmazó készülékben azért alkalmazta ezt a komponenst a finn vállalat, hogy minél hamarabb elkészíthesse a WP7-es készülékek első prototípusát, és lehetősége nyíljon a platform tanulmányozására. Kérdés ugyanakkor, hogy a Microsoft lehetővé teszi-e a Nokia számára az operációs rendszer testreszabását.

Érdemes felidézni, hogy a Microsoft igen szigorú hardveres követelményrendszert ír elő a WP7-et futtatni vágyó eszközök számára. Ennek köszönhetően lettek annyira egyformák az első generációs Windows Phone 7 termékek, függetlenül attól, hogy azokat több különböző gyártó (Samsung, LG stb.) készítette. Az év végére készül el az operációs rendszer első nagyobb frissítése, és válik lehetővé a gyártók számára új kialakítású modellek létrehozása – vagyis nyílik meg az a lehetőség, amire a Nokia annyira vágyik.

Nézzük akkor kicsit közelebbről, milyen készülékekkel rukkolnának elő a finnek! Egy Nokia N8-szerű modellel, amely 12 megapixeles kamerát, újgenerációs, kétmagos Qualcomm Snapdragon processzort és az Adreno 320 grafikus processzort tartalmaz. Emellett egy olyan okostelefon is napirenden van, amely QWERTY billentyűzettel és érintőképernyővel bír, illetve egy olcsó, érintőképernyős változaton is dolgoznak a finnek. Amint azt már említettük, összesen tizenkét különböző modellel tervez előrukkolni a vállalat, melyek valamilyen formában emlékeztetni fognak a jelenleg futó Symbian alapú modellekre. Addig azonban a vállalatnak számos tesztet és elemzést kell elvégeznie, hogy pontosan tudja pozícionálni megújuló telefonkínálatát.

És ami igazán érdekes: állítólag a Nokia még mindig nem vetette el a Google Androidra való átállást. Attól függően, hogyan alakulnak a WP7-es készülékek értékesítési adatai 2012-ben, még nyitott maradhat a kérdés. Ez utóbbi feltevést a Nokia nem kívánta hivatalosan kommentálni.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés