Connect with us

Hirdetés

technokrata

Eggyel magasabb sebességi fokozat

Eggyel magasabb sebességi fokozat

Kütyük

Eggyel magasabb sebességi fokozat

A Telenor csoporton belül szépen lassan egyre növelik a sebességet.

Manapság Európában mobil internet fronton kétségkívül a HSPA (3,5G) technológia örvend a legnagyobb népszerűségnek. Letöltési sebesség tekintetében a HSDPA mintegy 7,2-14,4 Mbit/s-os sebességet képes kipréselni magából, a HSUPA pedig maximum 2 Mbit/s-os feltöltési sávszélességet tesz lehetővé. A technológiában azonban még vannak rejtett tartalékok.

A Telenor bejelentette, hogy Svédországban tovább gyorsítja vezeték nélküli internetes szolgáltatását. A HSPA+ (3,75G) névre keresztelt evolúciós megoldásnak köszönhetően immár annak sem lesz akadálya, hogy a letöltési sebesség elérje a 21 Mbit/s-ot. A Telenor egyébként a Nokia Siemens Networks-öt választotta jelenlegi 3G hálózatának felfrissítésére: az egész hálózatban a vállalat Flexi Multi Radio Base Station megoldását fogják alkalmazni. Az ügylet anyagi hátteréről a szerződő felek nem kívántak nyilatkozni.

Mint ismeretes, hazánkban a Pannon képviseli a norvég székhelyű Telenort. A Pannon Magyarországon jelenleg mintegy 484 településen biztosít videótelefonálást, illetve gyors internetezést biztosító 3G/HSDPA szolgáltatást, melynek elméleti maximális letöltési sebessége 7,2 Mbit/s. Azt egyelőre nem tudni, hogy a Pannon hazánkban milyen jövőbeli HSPA+ tervekkel rendelkezik.



Szólj hozzá!

Kütyük

Eggyel magasabb sebességi fokozat

Hamarosan üzembe helyezik a világ leggyorsabb 3G mobil hálózatát.

Dániában és Svédországban már eddig sem panaszkodhattak a mobil netes felhasználók, hiszen a “3” nevezetű operátor 21 megabites letöltési sebessége abszolút nem nevezhető alacsonynak. Most azonban bejelentették, hogy a cég hálózatának letöltési sebességét első körben 42 Mbits/-ra, majd pedig 84 Mbit/s-ra emelik. A sebességnöveléshez szükséges infrastruktúrát az Ericsson szállítja.

Fontos megjegyezni, hogy a bővítés ezúttal nem csak sebességnövekedéssel, hanem egyben a korábbiaknál jobb lefedettséggel is kecsegtet, ami annak köszönhető, hogy a szolgáltató az új 900 MHz-es frekvencián is beindítja 3G szolgáltatását. A HSPA Evolution technológiára épülő hálózatbővítés még ebben a negyedévben meg fog kezdődni.

Alig néhány hete számoltunk be arról, hogy az ugyancsak skandináv TeliaSonera 100 Mbit/s-os mobil letöltési sávszélességet biztosít ügyfelei számára, azonban lényeges különbség, hogy míg a TeliaSonera LTE (4G) szolgáltatását egylőre csak néhány nagyvárosban lehet igénybe venni, addig a “3”-féle HSPA+ rendszer az ígéretek szerint óriási területeket fog lefedni.

Egyelőre egyébként sem HSPA+, sem pedig LTE kompatibilis mobiltelefon nem kapható a kereskedelmi forgalomban, tehát az első felhasználóknak be kell érniük adatkártyákkal.

Tovább
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés