Connect with us

Hirdetés

technokrata

Tolvajtól lopni nem bűn?

Kütyük

Tolvajtól lopni nem bűn?

A kalózszoftver készítője rossz néven veszi, hogy az ő alkalmazását is lopják.

Létezik egy Crackulous nevű szoftver, amit kifejezetten Iphone-ra fejlesztettek. Az alkalmazás révén ellophatóvá válnak az Apple internetes boltjában árusított programok – a Crackulous ugyanis saját javára fordítja a mobiltelefon működési elvét. Mielőtt a kódolt formában rendelkezésre álló szoftver betöltődne a telefon memóriájába, dekódolásra kerül, majd, miután a mobil tulajdonosa kilépett a futtatott alkalmazásból, az törlődik a memóriából – így csak védett formában kerül tárolásra. Ám a Crackulous képes a köztes, futó állapotból kiszedni a kódot, minek következtében szabadon terjeszthetővé válik bármely, a fenti módon védett szoftver. Ehhez persze szükség van egy „megpiszkált” Iphone-ra is, de ahogy jó pénzért a konzolokat is rá lehet bírni a másolt játékok futtatására, úgy az Apple készüléke is „kezesebbé tehető”.

Nos, kiderült, hogy a Crackulous elkezdett terjedni peer to peer file-megosztó hálózatokon, természetesen a fejlesztő engedélye nélkül. Ez persze nem meglepő: ha valaki kalózokkal üzletel, ne lepődjön meg, ha maga is áldozattá válik. A fejlesztő azonban nem ismerhette fel ezt az örökbecsű megállapítást, ugyanis nemrég, a Gizmodo-nak adott interjúja során megemlítette, hogy arra kérte fel az internetezőket, használják az eredetit.

Vagyis a fizetős Iphone szoftvereket kalóz-, ámde ingyenes változatban terjeszthetővé tevő alkalmazással való kalózkodáson háborodott fel a Crackulous írója. „Szükségem van az emberek támogatására, megérdemlem az elismerést.” – nyilatkozta.

Tovább futtatva az elgondolást, ezek szerint az Apple boltban található legitim szoftverek alkotói pedig nem érdemelnek semmit…



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés